În ultima vreme tot mai mulți urși au fost observați la marginea Sibiului și primul gând au tuturor este să nu se repete povestea cu ursul împușcat după ce a fost hăituit prin oraș. Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a înregistrat zeci de cazuri în care oamenii au intrat în contact cu urșii sau au existat pagube. În 2017 s-a cerut, în mai multe rânduri, aprobare de la București pentru a fi împușcate exemplare de urs cu potențial periculos.
În weekend-ul trecut, în timpul unei partide de vânătoare privată desfășurată în zona Pădurea Dumbrava-Rășinari, participanții au putut observa nu mai puțin de nouă urși. La câțiva kilometri de oraș. Printre exemplarele observate se numără și două femele însoțite de pui, o întâlnire cu acestea fiind foarte periculoasă pentru om.
Vânătorii care au văzut animalele spun că niciodată nu li s-a întâmplat să ia contact cu atât de mulți urși într-o singură partidă. Temându-se de potențialul pericol, aceștia au depus în cursul zilei de luni o sesizare la Consiliul Județean.
Faptul că în ultima vreme există un număr mare de animale sălbatice la marginea Sibiului este confirmat și de primarul comunei Rășinari. Acesta spune că în zona dintre comuna pe care o conduce și municipiul Sibiu au fost observați foarte mulți porci mistreți, dar și urși.
”Și noi avem fond de vânătoare, dar el este spre Rășinari, nu spre Sibiu. În zona Pădurii Dumbrava am văzut și am fost informat că există mulți mistreți. I-am văzut și eu trecând drumul care vine de la Sibiu spre Rășinari. De mistreți am avut și reclamații de pagube pe culturile oamenilor, în Luncă și zona Căliniș, în special. Reclamații am avut și legate de apariția urșilor, însă în sat la noi. Acum, eu nu știu dacă e același animal văzut și înspre Sibiu, sau e altul. Nu pot să știu. Am avut multe reclamații că au ajuns în grădinile oamenilor, inclusiv recent”, a declarat Bucur Bogdan, primarul din Rășinari.Administratorul fondului de vânătoare de la Rășinari este Ocolul Silvic Rășinari iar reprezentanții acestuia spun că în ultima goană, desfășurată recent, au văzut o ursoaică cu trei pui în timpul unei vânători la mistreți.
Procedural, în momentul în care cetățenii observă urși prea aproape de localitate, fac sesizare la reprezentanții Ocolului Silvic și aceștia organizează o goană pentru a speria animalul și a-l îndepărta de populație. Anul acesta au avut loc mai multe astfel de acțiuni.
Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au confirmat pentru Turnul Sfatului că în cursul zilei de luni au primit o sesizare cu privire la apariția mai multor urși, însă până miercuri după-masă nu se luase decizia implementării unor măsuri concrete sau sesizarea altor instituții abilitate.
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, Stelian Naicu, spune că în ultimele săptămâni instituția a primit o serie de sesizări legate de urși, însă din mai multe zone ale județului. Spre exemplu, săptămâna trecută, localnicii din satul Tălmăcel au găsit într-o dimineață un urs dormind într-un element de construcție a fântânilor. Oamenii chiar au apucat să fotografieze ursul înainte de a-l speria și alunga.
În momentul în care Agenția pentru Protecția Mediului primește o sesizare legată de apariția unor urși, se întrunește o comisie din care fac parte reprezentanți ai primăriei, persoana păgubită sau martorul, reprezentanți ai Agenției de Mediu, ai Direcției Agricole și ai Gărzii Forestiere. Aceștia evaluează dovezile, pagubele, declarațiile oamenilor și formulează un punct de vede pe care îl înaintează gestionarului fondului de vânătoare, care în baza acestei rezoluții poate solicita de la București derogare pentru împușcare.
Stelian Naicu a declarat că anul acesta au existat mai multe astfel de solicitări. Comisia s-a întrunit, până la sfârșitul lunii septembrie 2017, de șapte ori, de fiecare dată luând în discuție mai multe plângeri.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Direcției Agricole Sibiu , Bucur Bogdan , Pădurea Dumbrava , Turnul Sfatului , Consiliul Județean , Ocolul Silvic Rășinari , Gărzii Forestiere Brașov , Protecţia Mediului Sibiu , Ocolului Silvic Răşinari , Pădurii Dumbrava , Replica Tursib , Pentru Sibiu , Directorul Agenției , Ionel Stelian Naicu , Primăria Comunei Răşinari
Vizualizari: 10073
Ultimele comentarii
Acum 21 ore
Noi noi
Acum 21 ore
Noi noi
Acum 22 ore
Unul
Acum 22 ore
Unul
Acum 22 ore
Omul invizibil