Vineri,
18.09.2020
Innorat
Acum
23°C

Spitalul sibienilor, bătaia de joc a clasei politice

06 Noiembrie 2017 08:56

Românul uită repede, este o vorbă și din păcate e perfect adevărată. Ce ați văzut în aceste zile cu scandalul noului spital al Sibiului este o poveste care se repetă. Și asta, pentru că sibianul, la fel ca toți românii, uită repede.

Prin 2007, administrația locală din Sibiu era în discuții avansate cu Ministerul Apărării, pentru un transfer de terenuri, în urma căruia pe poligonul militar de pe Calea Poplăcii să se construiască un spital nou. Negocierile au fost lungi și anevoioase. S-au schimbat miniștri, s-au schimbat prefecți, s-au tăiat sute de copaci pentru miile de documente trimise la București și înapoi. În final, a apărut o hotărâre de guvern. Într-o perioadă era foarte aproape. Chiar se putea construi un spital nou. S-a ajuns până acolo, încât s-au bugetat 426.669 de lei pentru întocmirea proiectului noului spital. S-a făcut licitație, s-a contestat licitația, a fost respinsă licitația, s-a făcut proiectul pentru locația Calea Poplăcii. Doar că dintr-o greșeală, unii spun voită, s-a trimis greșit la Ministerul Sănătății, din partea Ministerului Apărării, o altă carte funciară.  În acte, în loc de documentele poligonului de pe Poplăcii, a ajuns un CF al unui alt poligon militar, aflat pe Valea Săpunului, în spatele hypermarketului Real. Proiectul a fost demarat pe terenul de pe Valea Săpunului în ultimele luni de supraviețuire a Alianței D.A. ”Dupa destrămarea alianței, democrații au pus tot timpul bețe în roate, ca să nu se facă nimic. Când au ajuns la putere PD-L-iștii, iar nu au avut tragere de inimă, pentru că nu au dorit să îl pună din nou pe primarul Iohannis într-o postura bună”, spuneau pentru Turnul Sfatului surse din cadrul Prefecturii Sibiu, în anul 2009.

S-a încercat, mai mult de formă, o urgentare a creării de documente pentru spitalul de pe Valea Săpunului. Niciodată, însă, nu a fost o soluție de luat în seamă. Interesant ce spunea atunci Paul Porr, consilier județean în 2009, actual președinte al FDGR. "Nu a fost nicio eroare când a fost dată acea primă ordonanță de guvern, cei de la Armata și-au dat seama că pe Calea Poplăcii este o mină de aur și de ce să dea terenul pentru un spital, când pot să îl vândă pentru un mall sau ceva de genul. Au venit apoi că a fost o eroare regretabilă, dar nu a fost deloc așa", spunea Paul Porr.

Din 2009, până în 2016 au fost la Ministerul Apărării Gabriel Oprea, Mihai Stănișoară, Corneliu Dobrițoiu și Mircea Dușa. Niciunul nu a putut sau nu a vrut să rezolve problema poligonului din Calea Poplăcii.

Acum, în 2017, după opt ani, istoria pare să se repete. Consiliul Județean reușește să facă rost de la ADS de un teren pe Calea Șurii Mici. În pană de idei, descălecați la Sibiu, premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea spun că se va face spital. ”Există chiar și teren”, zice Dragnea. Se proclamă investiția drept prioritate zero, iar lucrurile păreau din nou roz. A doua zi, președintele interimar al PSD Sibiu, Bogdan Trif, spune că terenul de pe Calea Șurii Mici nu e bun. Că ar fi mai OK cel de pe Calea Poplăcii. Vorba primarului din Cârța, pesedist, dealtfel: Băăă! Băăă, voi sunteți cretini cu toții? Băăă, vreți să vă ia lumea la sapă pe stradă?

Trif face o clacă la Instituția Prefectului cu fostul secretar al primăriei Roșia, Adela Munteanu, cu șeful Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Vasile Spineanu, și cu rectorul Academiei Forțelor Terestre, Ghiță Bârsan, decretând că au ei rețeta noului spital. Se face transfer de terenuri. Adică același transfer de care am vorbit prin 2007. ACUM ZECE ANI! Transfer picat din cauza lăcomiei, așa cum zice Paul Porr, ori din cauza jocurilor politice, așa cum vor confirma toți prefecții de Sibiu care s-au scurs din acel moment.

În concluzie, sibienii au avut spital nou după cum urmează:

În 2007 pe Calea Poplăcii

În 2009 pe Valea Săpunului

În 2016 pe Calea Șurii Mici

În 2017, din nou, pe Calea Poplăcii.

sibiu spital comentariu Locațiile celor trei spitale care nu s-au mai construit niciodată. Triunghiul Bermudelor made in Sibiu

 

P.S. După primul episod al bătăii de joc, Turnul Sfatului propunea în glumă să se mărească măcar puțin capacitatea spitalului de nebuni. Acum, însă, avem nevoie la modul serios de o pușcărie insalubră.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

e-manuela

Acum 2 ani

Buna! Nenea, frumos joc de cuvinte dar, mai corect spus era "Sibienii spitalelor, bătaia de joc a politicienilor"...
Raspunde

Bsi_Hermannstadt

Acum 2 ani

Les Miserables!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alin B

Acum 2 ani

Sibienii nu merita un spital nou. Sunt prea ingamfati, de o calitate inferioară, nerozi, lipsiti de inteligenta, natarai, puturosi si fuduli ( prostul nu e prost destul daca nu e si fudul).
Raspunde

...

Acum 2 ani

sa mori in chinuri intr-un spital vechi
Raspunde

Onisor Avramescu

Acum 2 ani

Nu e pentru noi sibieni, ne gandeam la voi, venetici, sa va simtiti bine aici in emigratie!
Raspunde

Ciprian

Acum 2 ani

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=656807471374374&id=100011353809484
Raspunde

MC.D

Acum 2 ani

...oriunde, chiar si pe DEALUL GUSTERITEI, dar haideti odata, ca macar in 10 ani sa fie gata...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus