Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

”Revoluția fiscală”: Sibiul pierde venituri de 24,3 milioane de euro, doar din salarii

”Revoluția fiscală”: Sibiul pierde venituri de 24,3 milioane de euro, doar din salarii

Pachetul de modificări fiscale propus de Guvernul României va duce la scăderea veniturilor care completează bugetele tuturor primăriilor din județul Sibiu. Deocamdată, însă, niciun primar din Sibiu nu a luat poziție față de această situație.

Scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%, promovată de actualul executiv în așa-numita ”revoluție fiscală” ce ar urma adoptată în cursul zilei de miercuri va duce la scăderi semnificative ale bugetelor locale. Explicația stă în faptul că din aceste impozite pe venit, o cotă de 41,75% este direcționată către bugetele locale. Și diminuarea va exista chiar dacă, în urma discuțiilor cu Asociația municipiilor, reprezentanții actualului executiv au propus ca în contextul reducerii impozitului pe venit să crească procentul cotelor defalcate de la 41,75% la 43%.

Spre exemplificare, din fiecare salariu de 1.000 de lei plătit de un angajator din Sibiu, statul încasează și un impozit pe venit în sumă de 16%, adică de 160 de lei, în prezent. Din acești 160 de lei colectați de Fisc, o sumă de 66,8 lei va fi direcționată direct către bugetul local al municipiului Sibiu. De anul viitor, prin scăderea impozitului pe venit la 10%, Fiscul va mai colecta din acel salariu de 1.000 de lei suma de 100 de lei, din care în bugetul municipiului Sibiu vor intra 43 de lei (aferenți cotei defalcate crescută de la 41,75% la 43%). Trebuie precizat, însă, că la bugetul local intră nu doar cote defalcate din impozitul pe salariu, ci și din impozitele pe venituri de genul celor din activități independente, chirii etc.
Sibiul pierde peste 100 de milioane de lei doar din impozitele pe salarii

Pentru a ilustra impactul pe care modificările fiscale propuse de actualul executiv le va avea asupra bugetelor localităților din județul Sibiu am ales datele centralizate de Camera de comerț Sibiu, potrivit căreia, anul trecut, în județul Sibiu au fost plătite salarii totale în valoare de 1,02 miliarde de euro. La această sumă, a rezultat că Fiscul a colectat impozit pe venit (16%) în sumă totală de peste 163 de milioane de euro, din care către primăriile din județul Sibiu au fost redirecționate cote defalcate totale de 68,2 milioane de euro.

De anul viitor, la un fond de salarii egal cu cel de anul acesta, impozitul pe venit ar fi de 102,1 milioane de euro, din care cotele defalcate împărțite primăriilor nu ar ajunge la suma de 44 de milioane de euro. Între cele două valori ale cotelor defalcate este o diferență de peste 24 de milioane de euro.

Promisiuni și tăcere

Pentru a acoperi aceste încasări în minus la bugetele locale, premierul Mihai Tudose a promis astăzi, la întâlnirea cu membrii Asociației municipiilor din România, că în cursul anului viitor vor fi alocate sume compensatorii de către Guvern. „Compensările ar urma să provină dintr-un fond de rezervă aflat la dispoziția Guvernului, din care pot fi redirecționate fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale. Doar că, prin reducerea veniturilor la bugetul de stat, nici resursele acestui fond de rezervă nu vor mai fi atât de mari și nu vor putea compensa la nesfârșit aceste scăderi de bugete. Se naște, prin urmare, întrebarea: în 2019 de unde ar mai putea fi acoperite aceste diferențe?”, detaliază un finanțist pentru Turnul Sfatului.

Deocamdată, niciun primar din județul Sibiu nu a luat poziție față de aceste modificări fiscale. Turnul Sfatului a sunat mai mulți primari, dar toți au arătat că, deocamdată, nu au făcut nicio estimare a scăderii veniturilor în urma noilor modificări fiscale. Primarul municipiului Iași, Mihai Chirică, a anunțat că, raportat la veniturile din acest an, bugetul orașului pe care îl conduce ar urma să scadă cu aproximativ 20 de milioane de euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Bobo

Acum 6 ani

Care tampit care comenta pe aici zicea ca impozitul pe salarii ai locuitorilor din cart Arhitectilor se duce integral la Guvern si nu ajunge nimic la primaria Sibiu ? RUSINE FODOR! RUSINE ! Aducem atatia bani la primaria Sibiu si tu nu esti in stare sa lungesti o linie Tursib !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

intrebare

Acum 6 ani

Cartierul Arhitectilor nu tine de orasul Cisnadie?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Okooko

Acum 6 ani

Bah tampitule. Se duce la Primaria Cisnadie. Era foar exemplu cu Sibiu, la voi la sat nu se pierde nimic.
Raspunde

Cristi

Acum 6 ani

Acel procent din impozit se duce catre administratia locala unde isi are sediu firma respectiva, in cazul de fata primaria Sibiu. Este valabil si pentru locuitorii din Cartierul Arhitectilor si pentru cei din Selimbar si pentru oltenii care au in buletin domiciliul in Valcea, dar lucreaza la firme din Sibiu. Asa ca tampit este unul singur pe aici.
Raspunde

Ion

Acum 6 ani

Da cum poti sa pierzi ceva ce nu ai?
Raspunde

Cristi

Acum 6 ani

Scade excedentul bugetar. E de bine, ca Primaria Sibiu poate demara investitii doar din credite externe, deci poate o sa vedem niste rezultate pana la finalul mandatului.
Raspunde

Bobo

Acum 6 ani

@Cristi: Daca toti ar reusi sa fie atat de verticali si informati ca tine,.......azi eram mandru ca traiesc in tara asta......dar din pacate Okooko e populatia majoritara.....si PSD e la putere......si Fodor.....
Raspunde

Andu

Acum 6 ani

O tampenie de lege, fara noima. Am senzatia ca noul guvern n-are ce face, si face experimente pe tara si oamenii ei. Prin schimbarea asta ciudata vom fi cu totii in pierdere, niciun stat UE n-a implementat o asemenea aberatie. Vor fi erori de calcul, blocaje de tot felul, retineri mai usor pe viitor. Sunt convins ca interesul coruptilor e major, in timp vom intelege unde era castigul pt buzunarul lor al acestor guvernanti parsivi. La fel lucreaza in pasi marunti cu lupta pt condamati sa poata candida la presedentie. Se doreste ca Dragnea sa ajunga presedinte si el, in calitate de sef al statului sa numeasca seful DNA. Acolo e dorinta lor mare sa ajunga, sa nu mai fie anchetati hotii si banditii, sa faca tot ce vor, asa ii mai incomodeaza din cand in cand Kovesi. La fel vor sa ne vaccineze obligatoriu, sa fie siguri ca au un popor docil, bolnavicios si la mana lor. La fel vor sa limiteze posibilitatea de a protesta a oamenilor prin noua lege cu deanjarea ordinii publice. Tara e pe duca cu aceasta clasa politica mizera. Indiferent cum ii spune partidului, sunt toti o apa si-un pamant. Noi luptam si-o sa-i biruim ca nu-i posibil sa le acceptam magariile.
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

nu cred refaceti calcule domnilor usr/pnl etc
Raspunde

Genu

Acum 6 ani

Voi va dati seaman ce legume umblatoare sunt alesii din teritoriu daca nu isi dau seama ca le creste dependenta de capitala? Adica de marii corupti?
Raspunde

Bogdan

Acum 6 ani

Primaria Sibiu nu este oricum in stare sa cheltuie banii pe care ii incaseaza, excedentele nu incalzesc pe nimeni. Si raman mai multi bani in buzunarele sibienilor. Sunt un antipesedeu convins, dar legea asta nu e neaparat proasta !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zoldi Tibor

Acum 6 ani

Era mai bine pe timpul lui Boc si Basescu cand se taiau salariile cu 25%.crestea TVA-ul la 24%.se inchideau spitale si scoli.Era mzi bine nu? Haideti sa ne intoarcem la masurile de dinainte!
Raspunde

...

Acum 6 ani

toate porcariile astea s-au facut ca sa mareasca pensiile votacilor psd. daca primariile vor ramane fara bani vor depinde de banii de la guvern, deci se vor ancora politic de guvern. ne intoarcem pe vremea lui iliescu....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus