În situația în care tot mai mulți sibieni sunt nemulțumiți de actuala administrație a orașului, Turnul Sfatului a întrebat liderii politici locali dacă au o variantă mai bună. În eventualitatea alegerilor din 2020.
PNL – avem parteneriat cu FDGR
Președinta PNL Sibiu, Raluca Turcan, susține că nu se ia în acest moment în calcul un plan politic pentru alegerile locale. Iar momentul în care se va decide un candidat în cadrul organizației și se va începe planul pentru alegerile locale, ideea va fi discutată cu liderii FDGR. Și asta, pentru că în județ, între liberali și FDGR există un protocol de colaborare care funcționează foarte bine. ”La nivel de Consiliu Județean Sibiu și Primăria Sibiu suntem într-o alianță cu FDGR, iar strategia noastră va fi făcută publică în momentul în care stabilim în interiorul alianței, când își prezintă fiecare partid proiectul de viitor”, susține Raluca Turcan.
Liderul PNL Sibiu spune că liberalii vor rămâne loiali FDGR până la viitoarele alegeri. ”Interesul FDGR este foarte important pentru noi, așa cum și interesul PNL este important pentru FDGR, pentru că eu cred că soliditatea acestei alianțe la nivel de județ ține de loialitatea părților implicate. Eu sunt un om extrem de loial și un partener de credință al celor cu care în momentul de față e condus județul și municipiul Sibiu. (…) Un parteneriat se bazează și pe o așteptare și pe o necesitate reciprocă. Nu există varianta ca PNL să nu aibă candidat la Primăria Sibiu”, a mai spus Raluca Turcan.
O variantă pentru PNL Sibiu este actualul viceprimar, Răzvan Pop, însă imaginea sa politică și administrativă este în pusă în strânsă legătură cu Astrid Fodor și FDGR. În sensul în care îi va fi foarte greu să creeze un mesaj de campanie cu lucruri care trebuie realizate în oraș, pentru că se va naște întrebarea: ”de ce nu ați făcut, ați fost viceprimar?” Alte variante care pot fi luate în calucl de către liberali sunt Vlad Vasiu ori Virgil Popa.
PSD – nu luăm în analiză
Social-democrații sibieni susțin că nu s-a luat încă în discuție nicio analiză pentru alegerile locale. Aceasta se va realiza în perioada următoare, acum liderii PSD Sibiu fiind ocupați cu alte probleme. ”Nu este deocamdată în atenția noastră o strategie pentru alegerile locale”, a anunțat președintele interimar al PSD Sibiu, Bogdan Trif.
Mutarea consilierului local Claudia Mery Sîmtion în funcția de inspector școlar general i-a făcut pe mulți să se gândească mai departe și să vadă aici o posibilă mutare în viitor a social-democraților. Era văzut ca posibil candidat PSD la alegerile locale. ”Nu e absolut deloc adevărat. Doamna Sîmtion este deocamdată inspector școlar general – interimar și atât. Nu am luat în calcul altceva. Iar cine face astfel de supoziții e clar că nu vrea binele PSD Sibiu”, a mai spus Bogdan Trif.
Social-democrații pot merge însă la alegerile locale pe ”modelul Sitterli”. Așa cum anul trecut candidat la funcția de primar a fost ales prefectul Sibiului, tot așa social-democrații pot apela la subprefectul Horațiu Marin.
USR – Sibiul a stagnat
Președintele USR, Dan Barna, spune că partidul pe care îl conduce se află în opoziție în toate orașele, inclusiv în Sibiu. Și deși recunoaște că în Sibiu lucrurile nu se întâmplă așa cum și-ar dori, USR Sibiu nu are o alternativă la actuala conducere a Primăriei Sibiu. ”Sibiul este un oraș frumos, dar care a stagnat în ultima perioadă. A plecat pe un elan de dezvoltare, dar în ultimii doi, trei ani lucrurile au stagnat. Poate fi și o consecință cu plecarea președintelui Klaus Iohannis, pentru că el poate avea o tracțiune mai mare în întâmplarea lucrărilor, ca să zic așa. Sunt multe proiecte pe care comunitatea le așteaptă să se întâmplă în Sibiu”, spune Dan Barna.
Întrebat într-o emisiune Turnul Sfatului TV dacă s-a gândit să candideze chiar el pentru funcția de edil al municipiului, Barna a răspuns evaziv. ”Nu se poate vorbi acum de o candidatură”, s-a limitat să spună liderul USR. O altă variantă pentru USR-iști este liderul organizației județene, Raluca Amariei.
FDGR - Wiegand Fleischer sau… Astrid Fodor
Pe surse, până acum câteva săptămâni, se știa că Wiegand Fleischer va fi viitorul candidat al FDGR pentru șefia Consiliului Județean. Întrebat cu ceva timp în urmă de Turnul Sfatului despre această ipoteză, Fleischer a răspuns: ”Marele avantaj este că atunci când activezi în cadrul Consiliului Județean deci te ocupi de activitățile curente, le cunoști mult mai bine și perspectiva lucrurilor se schimbă puțin decât situația în care ai fost consilier județean. Este și aceasta opțiune, dar sigur că așa cum s-a întâmplat și pentru funcția de vicepreședinte, acest lucru va fi decis de către colegii mei din conducerea FDGR”, a mai spus vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu”, a spus vicepreședintele CJ Sibiu. Apoi, numele lui a fost luat în calcul, tot pe surse, pentru Primăria Sibiu, știut fiind faptul că actualul primar, Astrid Fodor, a luat decizia de a candida foarte târziu, în apropierea alegerilor locale. Indecizia actualului primar de a candida în 2016 dădea ca sigură refuzul acesteia de a mai candida din nou în 2020. Cu toate acestea, surse apropiate FDGR spun că este foarte posibil ca Astrid Fodor să candideze din nou, după experiența acumulată în primii patru ani de mandat.
Ce a fost în 2016
Pentru Primăria Sibiu au votat 48.922 sibieni, iar dintre aceștia 27.948 (57,13%) au încredințat votul candidatului FDGR Astrid Fodor. Ovidiu Sitterli, candidatul PSD a obținut aproape dublul voturilor primite de Răzvan Pop, candidatul PNL, 9.202 voturi, față de 5.339, cât a luat candidatul PNL (18,81% față de 10,91%). În urma lor s-a clasat candidatul independent Ana Alexandrina Matei, care a obținut 1565 voturi (3,20%). Candidatul PMP, Ioan Gligor a obținut 1348 voturi, Ioan Zară, candidat independent a obținut 982 voturi, Marius Popescu, reprezentantul ALDE a obținut 719 voturi, candidatul UNPR, Daniel Galan a fost votat de 463 sibieni, candidatul PU, Ovidiu Zeicu a obținut 399 voturi, în timp ce Lucian Gabriel Pițu, reprezentantul PSRO, a fost votat de 328 sibieni.
Pentru Consiliul Local, FDGR a obținut 22.664 voturi (46,54%), însă va avea 12 consilieri locali și va deține majoritate simplă în viitorul for al municipiului. Pe locul doi se află PSD, care a obținut în municipiul Sibiu 10.502 voturi (21,57%), iar ultimul partid care intră în Consiliul Local Sibiu este PNL, care a luat 8.594 voturi (17,65%). PMP este partidul care s-a situat pe poziția a patra, însă cu 1706 voturi nu va intra în noul Consiliu Local.
Ce nu a realizat până acum Astrid Fodor
Din evaluarea făcută de noi, Primăria Sibiu a rămas restantă la capitolul cultură și sport, dezvoltare economică, dar și infrastructură.
Fără zonă metropolitană
Candidatul Astrid Fodor promitea în urmă cu un an ”posibilități legale de a acorda facilități fiscale persoanelor juridice prin proiecte de «ajutor minimis». De asemenea se dorea crearea unui parc industrial pentru industria de software. ”Va fi un proiect important pe linia dezvoltării economice a municipiului, implicit a zonei metropolitane”, scria în program, Astrid Fodor. Nici Zona Metropolitană nu a făcut pași importanți.
Fără CSM
Capitolul cultură și sport nu cuprindea în programul electoral decât două puncte: regândirea proiectelor cuprinse în agenda culturală a orașului și crearea unui club sportiv al municipiului Sibiu. Niciunul nu a fost dus la îndeplinire după primul an de mandat.
ANL-uri, piste pentru biciclete, dealul Gușterița, complex de agrement și sport…
Pe lângă acestea, s-a promis construcția de blocuri de locuințe ANL și demararea construcției de blocuri de locuințe sociale, identificarea unei noi zone în Sibiu care îndeplineşte condiţiile necesare pentru a fi parcelată şi pusă la dispoziţia tinerilor pentru construcţia de case, construcția unui complex de agrement și sport, construcția de noi piste de biciclete și punerea în valoare a ”potențialului turistic natural al municipiului, cum ar fi Râul Cibin, Pădurea Dumbrava sau Dealul Gușterița”.
PLATFORMA-PROGRAM A CANDIDATULUI FDGR, ASTRID-CORA FODOR, LA FUNCȚIA DE PRIMAR AL MUNICIPIULUI SIBIU
PRINCIPII GENERALE
Voi implementa o administrație transparentă și deschisă, prietenoasă față de cetățean, prin formarea continuă a personalului primăriei, prin simplificarea comunicării și printr-o constantă invitație adresată sibienilor de a se implica în deciziile care privesc orașul.
Voi colabora cu toți consilierii locali pentru a implementa împreună proiecte benefice orașului și comunității.
Voi promova colaborarea interinstituțională și colaborarea administrației locale cu mediul privat și societatea civilă pentru realizarea proiectelor în beneficiul comunității.
Accesarea fondurilor europene nerambursabile va fi o prioritate a administrației locale sibiene.
PROIECTE ALE PRIMARULUI ÎN CONCORDANȚĂ CU PROGRAMUL ELECTORAL AL FDGR
INFRASTRUCTURA
Voi continua modernizarea infrastructurii rutiere a orașului, într-un ritm susținut, în toate cartierele. Reabilitarea rețelelor de utilități, a străzilor, a iluminatului public și a spațiilor de parcare va duce la o îmbunătăţire a condițiilor de locuit.
O prioritate va deveni modernizarea infrastructurii educaționale prin construcția de noi creșe, grădinițe și săli de sport, reabilitarea clădirilor existente și extinderea lor pentru ca învățământul să se desfășoare exclusiv înainte de masă.
Voi propune proiecte pentru crearea unei infrastructuri durabile pentru agrement, sport şi cultură: construcția unui complex de agrement și sport, a unui centru de conferințe și spectacole, miniparcuri și locuri de joacă în toate cartierele, cât mai multe piste speciale pentru biciclete. Voi promova proiecte pentru reabilitarea și modernizarea parcurilor și zonelor verzi, extinderea zonelor de picnic, a zonelor de promenadă (amenajarea malurilor râului Cibin din Turnișor până în Gușterița).
TRANSPORTUL ȘI SIGURANȚA CIRCULAȚIEI
Voi propune măsuri de îmbunătățire a circulației: fluidizarea traficului prin amenajări rutiere, crearea unor legături mai rapide între toate cartierele Sibiului, promovarea mijloacelor alternative de transport pentru un Sibiu mai puțin poluat, ținând cont de strategia de mobilitate urbană. Cu S.C. Tursib S.A. vom accesa fonduri nerambursabile pentru achiziționarea de autobuze noi printre care şi primele autobuze electrice.
Îmbunătățirea sistemului de semnalizare rutieră și adaptarea acestuia nevoilor persoanelor cu dizabilități.
ILUMINATUL PUBLIC – EFICIENȚA ENERGETICĂ
Voi susţine extinderea și modernizarea iluminatului public în toate parcurile şi cartierele precum şi introducerea treptată a iluminatului eco-eficient în parcurile și cartierele de locuințe din Sibiu.
Îmi doresc un Sibiu eficient energetic și în acest sens voi face demersuri pentru accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor, a clădirilor aflate în administrarea Primăriei sau a serviciilor publice subordonate Consiliului Local.
Amenajarea unui parc fotovoltaic care să asigure energia necesară iluminatului public va fi o soluție pe linia utilizării energiilor alternative şi al eficientizării consumului de energie.
SALUBRITATEA
Îmi doresc un oraș mai curat și pentru aceasta voi pune accent pe gestionarea eficientă a deșeurilor și colectarea selectivă a acestora, prin amenajări adecvate în toate cartierele, prin instituirea unui control riguros al activității de salubrizare a orașului, dar voi încuraja și implicarea cetățenilor în menținerea curățeniei pe domeniul public.
DEZVOLTAREA ECONOMICĂ
Voi susține demersurile investitorilor care pot contribui la dezvoltarea economică şi crearea de noi locuri de muncă.
Voi căuta posibilități legale de a acorda facilități fiscale persoanelor juridice prin proiecte de „ajutor minimis”.
Crearea unui parc industrial pentru industria de software va fi un proiect important pe linia dezvoltării economice a municipiului, implicit a zonei metropolitane.
Voi face toate demersurile necesare creării Zonei Metropolitane Sibiu, pentru asigurarea unei dezvoltări integrate și durabile a orașului și a zonelor învecinate.
CULTURA ŞI SPORTUL
Voi iniţia recalibrarea Agendei Culturale în vederea creării unor subprograme de finanțare pentru a putea susține financiar, în mod distinct, evenimentele cu caracter socio-cultural, proiectele culturale de elită și proiectele de mare anvergură și vizibilitate.
Voi susţine mișcarea sportivă sibiană în vederea finanțării proiectelor cluburilor sportive locale prin Agenda Sport şi identificarea bazei materiale disponibile la nivelul municipiului Sibiu pentru a crea premisele înființării unui club sportiv municipal local în subordinea Consiliului Local. Clubul sportiv municipal va asigura accesul gratuit al copiilor și al juniorilor pentru practicarea a cel puțin 5 discipline sportive în cele mai bune condiții.
TURISMUL, PATRIMONIUL
Dezvoltarea turismului rămâne o prioritate pentru mine. Pentru a crea premisele creșterii numărului de vizitatori, doresc dezvoltarea infrastructurii turistice și reabilitarea obiectivelor de patrimoniu situate în zona istorică a municipiului cu scopul de a oferi posibilitatea vizitării acestora în condiții de maximă siguranță (amenajarea interioarelor turnurilor de pe Str. Cetăţii şi reabilitarea celor două turnuri din Oraşul de Jos – Pielarilor, Pulberăriei)
Voi promova proiecte de dezvoltare durabilă care își propun punerea în valoare a potențialului turistic natural al municipiului, cum ar fi Râul Cibin, Pădurea Dumbrava sau Dealul Gușterița, cu scopul de a mări arealul vizitabil și de a crea condiții de acces către acestea cu mijloace de transport eco-alternative.
Continui să susțin conservarea, restaurarea și promovarea patrimoniului cultural al municipiului Sibiu, pentru a-l integra în Sibiul de astăzi, modern și dinamic.
LOCUINȚE NOI
Voi susţine continuarea construcției de blocuri de locuințe ANL și demararea construcției de blocuri de locuințe sociale, ambele în cartierul Reșița.
Voi iniţia identificarea unei noi zone în Sibiu care îndeplineşte condiţiile necesare pentru a fi parcelată şi pusă la dispoziţia tinerilor pentru construcţia de case.
SĂNĂTATE
Amenajarea de noi cabinete medicale școlare în vederea îmbunătățirii și extinderii asistenței medicale gratuite pentru preșcolari și școlari.
Continuarea investițiilor la Spitalul Clinic de Pediatrie, în special pentru crearea de spații suplimentare, care să permită internarea părinților/tutorilor împreună cu copiii.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Vlad Vasiu , Agendei Culturale , Marius Popescu , Consiliu Local , PSD , Horațiu Marin , Razvan Pop , Astrid Fodor , Primăria Sibiu , Consiliului Județean , klaus iohannis , Raluca Turcan , Spitalul Clinic Judeţean , Pădurea Dumbrava , Consiliului Local Sibiu , Turnul Sfatului , Consiliului Județean Sibiu , Bogdan Trif , alegeri , PNL , Consiliul Local Sibiu , USR , Râul Cibin , Dan Barna , Ovidiu Sitterli , Virgil Popa , Primăriei Sibiu , Ovidiu Zeicu , Agenda Sportivă , Consiliu Judeţean Sibiu , Mery Sîmtion , Claudia Mery Simtion , Wiegand Fleischer , Daniel Galan , Ana Alexandrina Matei , Zonei Metropolitane Sibiu , Dealul Gușterița , Ioan Zară , Lucian Gabriel Pițu , Ioan Gligor , Pentru Primăria Sibiu , noi variante , Nici Zona Metropolitană , Raluca Amariei , Pentru Consiliul Local , Candidatul Astrid Fodor , Doamna Sîmtion
Vizualizari: 9490
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
BB
Acum 2 ore
Sibian și eu
Acum 2 ore
AUR
Acum 2 ore
Kokos
Acum 2 ore
Kokos