Vineri,
27.01.2023
Innorat
Acum
-0°C

Om de afaceri sibian: „trecerea tuturor contribuțiilor în seama angajatului este un lucru bun“

Om de afaceri sibian: „trecerea tuturor contribuțiilor în seama angajatului este un lucru bun“

Un om de afaceri sibian a cărei companie principală din domeniul IT&C are o cifră anuală de afaceri de câteva zeci de milioane de euro consideră că modificările propuse în noul Cod Fiscal nu trebuie blamate. Dimpotrivă, sunt chiar binevenite.

Omul de afaceri a cerut ca numele să nu îi fie făcut public și a arătat și faptul că nu are nicio implicare politică. „Eu nu sunt membru PSD și nici nu pot spune că am votat vreodată cu acest partid. Dar mi se pare că acum există voci care se împotrivesc acestor propuneri de modificare a Codului fiscal doar pentru că vin din partea acestui partid. Ceea ce nu mi se pare normal”, declară omul de afaceri pentru Turnul Sfatului.

Modificările propuse Codului Fiscal în ceea ce privește transferul integral al contribuțiilor sociale în sarcina angajatului sunt binevenite, apreciază omul de afaceri. „În primul rând, atunci când angajații vor vedea pe fluturaș care este suma totală a impozitelor care se plătesc vor avea, cred, o altă atitudine față de administrarea banilor publici. În momentul de față, pe fluturașul de salariu nu apar decât contribuțiile de 16,5% care cad în sarcina angajatului, nu și cele 22,75% de procente pe care le plătește și angajatorul. Sunt sume importante pe care, până acum, oamenii nu le conștientizau ca mergând către bugetele publice. Cât privește temerile că vor scădea salariile, acestea cred că nici nu trebuie luate în considerare în mediul privat. Niciun angajator nu își va permite în actualele condiții ale pieței forței de muncă să reducă salariile nete“, apreciază sibianul.

Efecte asupra economiei

„Să ne aducem aminte ce s-a întâmplat când impozitul pe venit a scăzut la cota unică de 16%. Economia țării noastre a crescut. Prin urmare, același lucru se poate întâmpla și acum, prin scăderea impozitelor pe salarii“, estimează omul de afaceri. El a abordat și chestiunea scăderii veniturilor la bugetele locale, prin diminuarea acestor impozite care alimentau și sumele de investiții ale primăriilor. „Dacă vor scădea veniturile bugetelor locale este o chestiune iarăși discutabilă. Căci, oricum, din ceea ce putem vedea administrațiile locale nu pot cheltui toți banii de investiții“. Pe de altă parte, este de așteptat ca măsurile de relaxare fiscală generate de scăderea impozitelor să ducă la o creștere a consumului și, deci, o creștere a încasărilor din TVA. „Cum și din TVA încasată sunt cote defalcate care merg către bugetele locale, nu cred că vor fi probleme în ceea ce privește resursele bugetelor locale“, mai declară omul de afaceri sibian.

În plus, prin așa-numita nouă taxă de solidaritate 2,25% pusă în seama angajatorului, actualul Executiv caută să compenseze scăderile de veniturilor generate de reducerea impozitului pe salarii. „Cel mai probabil acesta este rolul acelei taxe de solidaritate“.

O discuție care trebuie începută: scutirea de impozite a IT-iștilor

În cadrul firmelor conduse de omul de afaceri care este de acord cu aceste modificări fiscale lucrează numeroși programatori. Aceștia sunt scutiți, în momentul de față, de impozitul pe venit, situație care va fi perpetuată și în viitor, deocamdată. Dar pentru că sunt scutiți de impozitul pe salariu, reducerea acestuia de la 16% la 10% nu le va aduce niciun avantaj. În schimb, faptul că toate contribuțiile vor trece în sarcina lor, ca angajați, va duce la scăderea veniturilor nete cu aproximativ 7%. „Nicio companie din domeniul IT nu cred că va scădea veniturile nete ale angajaților lor. Și, aici, este o discuție de care văd că orice guvern se ferește: impozitarea salariilor programatorilor. Impozit zero pe salarii pentru aceștia a fost o măsură luată de guvernul Năstase, cred, a fost bună, industria s-a dezvoltat. Iar acum programatorii sunt printre cei mai bine plătiți salariați din România. În condițiile acestea, nu mi se mai pare normal ca veniturile lor să nu se mai impoziteze. O casieriță de la un hypermarket, care primește un salariu de 1.250 de lei este impozitată cu 16%, iar angajați din IT care primesc un salariu de 7.000 de lei au impozit zero pe salariu. Este o discuție care trebuie începută pentru că introducând aceste impozite nicio companie de IT nu va pleca din țară. Nu au unde să găsească o forță de muncă la costurile și la pregătirea din România”, mai explică omul de afaceri sibian. Pe de altă parte, situația persoanelor cu dizabilități, care în calitate de angajați au tot zero impozit pe salariu ar trebui reglementată de conducerea executivă a țării, consideră omul de afaceri. Modificarea normelor fiscală va fi operată prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, arată

Care sunt efectele modificărilor fiscale propuse asupra persoanelor cu dizabilități și IT-iștilor puteți citi aici

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

37 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fel

Acum 5 ani

Clar si la obiect, ca de obicei, domnule Deleanu
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

yawn

Acum 5 ani

Clar si la obiect, ca de obicei, domnule Todea
Raspunde

un sibian - cel original

Acum 5 ani

Daca era intradevar un om de afaceri SIbian si onest isi dadea numele. Dupa parerea lui, in IT nu se pierde nimica daca se introduce impozitul si scade venitul net cu 7%. Este asa de sigur de prefera sa ramana anonim... Asta miroase a articol scris la comanda, ca tot are nevoie PSD-ul de un impuls, mai ales acu... Am mai scris si mai scriu, acest Traian Deleanu seamana tot mai mult cu un reporter care scrie la comnada...
Raspunde

mda

Acum 5 ani

si se ascunde in anonimat!
Raspunde

Ho Ho HO

Acum 5 ani

Se pierde clar, dar evident angajatul e cel care are cel mai mult de pierdut, evident ca un corpora"trist" se bucura. Si asta cu anonimatul.. lasa de gandit.
Raspunde

Mihai

Acum 5 ani

Ce uita acest om de afaceri anonim este ca sute de mii de romani au plecat anul trecut din tara, iar programatorii sunt in situatia privilegiata de a isi gasi foarte usor de lucru oriunde in vestul Europei. Faptul ca sunt platiti peste mediu in Romania este singurul lucru care ii tine aici, unde restul de taxe, in afara de cei 16%, se duc la stat. Ar face bine sa verifice cat din PIB este generat de industria IT, si ce s-ar intampla cu aceasta industrie daca un numar insemnat de programatori ar ajunge la concluzia ca e mai bine pentru ei sa plece din tara, asa cum fac, printre altii, medicii si instalatorii.
Raspunde

ilie

Acum 5 ani

daca e asa curajos omu asta de afaceri...sa dea si un nume
Raspunde

R

Acum 5 ani

Vorbiti de anonimat dar toti care comenteaza aici sunt anonimi , ce penali puteti fi
Raspunde

Silvian Somfalean

Acum 5 ani

Bun bun! :D
Raspunde

un sibian - cel original

Acum 5 ani

Bai Fra, bai pretene, bai .... Noi nu suntem persoane publice importante care dau interviuri la ziare. Suntem umilii angajati carora le se taie nu li se da... Cand o sa fiu asa de important si o sa apuc imi dau cu parerea in presa o sa imi dau si numele. Sua bag sama ei fi si tu vreun postac care actioneaza la comanda....
Raspunde

...

Acum 5 ani

si tu cum esti?
Raspunde

Tnt

Acum 5 ani

Lucian Todea...? :)
Raspunde

Un oarecare

Acum 5 ani

sau Sorin Rotariu?
Raspunde

atat il duce capul...

Acum 5 ani

Asta crede ca peste tot in tara e penuria asta de forta de munca..., cu siguranta nu vor fi 100% firme care sa creasca brutul exact cat ar trebui conform procentelor mutate, ce o sa faca cu astia guvernul? si sa nu va aud cu ... sa plece in alta parte - ca nu au unde sau ca nu e treaba guvernului - ba este, ei au initiat magaria asta. Mutarea asta nu face decat sa ia din banii - teoretic de investitii la nivel local si sa ii mute in bugetul de pensii si prestari sociale.(si da, nu e cazul Sibiului sa se ingrijoreze, noi nu suntem in stare sa ii cheltuim/investim). Mai zice nenea asta ca o sa se umfle orezul in noi cand vedem cati bani se duc pe taxe si impozite,... nu vreau sa il jignesc dar e cam dus cu pluta..., daca asta considera el ca e un motiv bun sa saracesti bugetele locale... chiar imi vine greu sa cred ca e un interviu real, sau ma rog cu o persoana reala, asa cum este ea prezentata
Raspunde

Tnt

Acum 5 ani

Stimate "R", penal e dragnea. Si altii. Legat de anonimat, noua nu ni se ia vreun interviu, noi comentam in subsolul unui articol. Fa diferenta intre anonimul care este intervievat de un report TS (si care nu e un simplu cetatean, ci un prosper om de afaceri, cu multi angajati), si noi astia de la comentarii. Gradul de influentare directa a opiniei publice este cu totul altul decat al comentatorilor). Ok? Mulțumim :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Silvian Somfalean

Acum 5 ani

Ca sa traduc ce ai zis - opinia noastra nu conteaza. Aici ai dreptate. In rest, ipocrizieee! :D
Raspunde

intrebare

Acum 5 ani

Am citi de doua ori. Nu cred ca acest antreprenor stie pe ce lume traieste , are niste contabili f. buni si probabil un HR extrem de bun care i-au crescut afacerea...viziunea lui pare sa o duca la groapa! Cum te poti bucura, tu ca patron ca dai mai multi bani sa-ti tii angajatiii? Cum poti considera tu ca patron ca IT-istii tai nu au habar de taxeșe care se duc aiurea la stat si ca nu au constiinta civica? Cum te poti bucura ca vor plati si ei taxe mai mari?
Raspunde

Un oarecare

Acum 5 ani

Sorin Rotariu...?
Raspunde

Sorin Rotariu

Acum 5 ani

Sorin Rotariu sigur nu pentru ca eu nu-mi amintesc sa fi declarat asemenea aberatii. Ce manager cu toate rotitele la cap se bucura ca ii cresc costurile cu vreo 10 %? Hai sa fim seriosi...
Raspunde

Tnt

Acum 5 ani

Silvian, tradu ce zici tu, e cel mai bine. Ceea ce am zis eu e clar as zice, legat de anonimat. Parerea noastra conteaza, întotdeauna. Dar poate si tie, mie sigur, mi se pare urat sa vii sa dai un interviu la un ziar, sa te mai si dai om de afaceri serios, dar sa vrei sa ramai anonim. Daca autorul l-a inventat pe acest om de afaceri, e jenant. Ca a acceptat sa il prezinte ca anonim, e tot jenant. Iar cu ipocrizia, probabil te deranjeaza ca ii asociez numele stăpânului tau dragnea, cu penalul. Stim ca esti slugoi la partid, asadar chiar nu ma supar pe tine ca ai sarit la gatu meu :) tovarășe..
Raspunde

Albastru

Acum 5 ani

Ați uitat la final sa aduceți omagiul partidului si iubiților conducători. In rest v-ați încadrat perfect in tiparele epocii de aur. Felicitări!
Raspunde

Teo

Acum 5 ani

Din afirmatiile intreprinzatorul anonim,deducem ca asemeni celor din IT,angajatii si din alte domenii doresc sa aiba veniturile nete mai mici, iar diferenta sa intre la bugetul de stat, pentru a putea sa-si umple buzunarele oamenii lui dragnea.
Raspunde

el

Acum 5 ani

Toți tfl istii și-o sug
Raspunde

Alt anonim, ca sa vezi

Acum 5 ani

Daca nu platiti nici un banut pentru jurnalismul pe care-l consumati, sigur ca nu investiti nici incredere in jurnalistul care a luat interviul. Continuati tovarasi, fundatura e aproape.
Raspunde

Doc

Acum 5 ani

Dincolo de fondul chestiunii, găsesc cel puțin curios demersul jurnalistic, în sine. Cu siguranță că jurnaliștii se folosesc de surse anonime, atunci când de la ele obțin informații. Fapte, chestiuni factuale. Or, aici avem un articol de opinie pură, unul pe care ziarul îl preia ca atare - fără să pretindă că este și opinia redacției -, și care vine din partea unui anonim. Curios, cum spuneam.
Raspunde

Doc

Acum 5 ani

Iar luând în considerare fondul chestiunii, acolo unde opiniile se bazează sau se referă la chestiuni factuale, mult prea des bat câmpii. Să dau un exemplu,
Cât privește temerile că vor scădea salariile, acestea cred că nici nu trebuie luate în considerare în mediul privat. Niciun angajator nu își va permite în actualele condiții ale pieței forței de muncă să reducă salariile nete
E o afirmație extrem de tare (chiar așa, niciun angajator? din toată țara? măi, măi...) dar haide să zicem că aici avem doar opinii divergente, și că autorul se va dovedi că are dreptate dreptate: salariile brute vor crește peste tot, pentru a compensa creșterea nivelului de contribuții plătite de angajați, astfel încât salariile nete să rămână fix la fel. ... caz în care, atunci când vede „relaxare fiscală”, altfel decât dacă are propria lui definiție pentru expresie, autorul bate câmpii. Nu e nicio relaxare fiscală, e o simplă reașezare contabilă, ce pierde statul din impozitul pe venit, câștigă din contribuții. Unde anume e relaxarea fiscală, în acest caz? Ah, mint, înțeleg că e o relaxare fiscală în medie de 2 (doi) RON/angajat. Va exploda consumul pe tema asta, sunt convins, dacă pot exprima și eu o opinie anonimă.
Raspunde

Grup de turisti

Acum 5 ani

Normal ca e lucian todea. Se vede dupa cum vorbeste.
Raspunde

grivei impozitat pânã la os

Acum 5 ani

Ţara arde babele se piptãnã, câinii latrã caravana trece.
Raspunde

unu

Acum 5 ani

Daca nu scad veniturile, cum spun ei, de ce atata tevatura ? Ca sa se consume hartia si nervii ? Ca sa ne aflam in treaba, asa, ca nu avem ce face ?
Raspunde

vasile

Acum 5 ani

Omul de afaceri anonim mananca rahat cu lingura cea mare.
Raspunde

ioan

Acum 5 ani

Acestia sunt Romanii cu mult curaj si raspundere "om de afaceri care a cerut ca numale sa nu fie facut public" - nu ne mai facem bine!
Raspunde

Ina

Acum 5 ani

Sigur in prostia lui si-a dat seama ca spune baliverne, de aceea a dorit sa ramana anonim!
Raspunde

ilie

Acum 5 ani

ce repede a disparut articolu dintre primele...oare de ce? nu mai este subiectu de actualitate?
Raspunde

A

Acum 5 ani

Astia care sar cu gura ca de ce sta sub protectia anonimatului. Fix din cauza idiotilor ca voi care ar sari imediat, fara sa gandeasca, se poate trezi cu vreo paguba materiala doar asa ca niste idioti foarte influentabili nu au fost de acord cu el. Daca intrebi oameni de afaceri veritabili deapre modificarile fiscale, toti sunt de acord, doar sindicalistii (a s citi comunistii adevarati) si economistii cu agenda politica nu sunt de acord, impreuna cu alte instrumente politice care au de castigat din a face scandal fara motiv.
Raspunde

Sorin Rotariu

Acum 5 ani

Pacat sa numele meu este amestecat in asa ceva. Insa nu eu am declarat alele lucruri.
Raspunde

HH

Acum 5 ani

E cam bolovan omul de afaceri. Nu inteleg cum creste consumul daca salariile nete raman la fel. Mai am o informatie pentru dl antreprenor, nu e bligatoriu sa beneficieze de scutiri. Daca nu are nevoie, sa le lase la altii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus