Un om de afaceri sibian a cărei companie principală din domeniul IT&C are o cifră anuală de afaceri de câteva zeci de milioane de euro consideră că modificările propuse în noul Cod Fiscal nu trebuie blamate. Dimpotrivă, sunt chiar binevenite.
Omul de afaceri a cerut ca numele să nu îi fie făcut public și a arătat și faptul că nu are nicio implicare politică. „Eu nu sunt membru PSD și nici nu pot spune că am votat vreodată cu acest partid. Dar mi se pare că acum există voci care se împotrivesc acestor propuneri de modificare a Codului fiscal doar pentru că vin din partea acestui partid. Ceea ce nu mi se pare normal”, declară omul de afaceri pentru Turnul Sfatului.
Modificările propuse Codului Fiscal în ceea ce privește transferul integral al contribuțiilor sociale în sarcina angajatului sunt binevenite, apreciază omul de afaceri. „În primul rând, atunci când angajații vor vedea pe fluturaș care este suma totală a impozitelor care se plătesc vor avea, cred, o altă atitudine față de administrarea banilor publici. În momentul de față, pe fluturașul de salariu nu apar decât contribuțiile de 16,5% care cad în sarcina angajatului, nu și cele 22,75% de procente pe care le plătește și angajatorul. Sunt sume importante pe care, până acum, oamenii nu le conștientizau ca mergând către bugetele publice. Cât privește temerile că vor scădea salariile, acestea cred că nici nu trebuie luate în considerare în mediul privat. Niciun angajator nu își va permite în actualele condiții ale pieței forței de muncă să reducă salariile nete“, apreciază sibianul.
Efecte asupra economiei
„Să ne aducem aminte ce s-a întâmplat când impozitul pe venit a scăzut la cota unică de 16%. Economia țării noastre a crescut. Prin urmare, același lucru se poate întâmpla și acum, prin scăderea impozitelor pe salarii“, estimează omul de afaceri. El a abordat și chestiunea scăderii veniturilor la bugetele locale, prin diminuarea acestor impozite care alimentau și sumele de investiții ale primăriilor. „Dacă vor scădea veniturile bugetelor locale este o chestiune iarăși discutabilă. Căci, oricum, din ceea ce putem vedea administrațiile locale nu pot cheltui toți banii de investiții“. Pe de altă parte, este de așteptat ca măsurile de relaxare fiscală generate de scăderea impozitelor să ducă la o creștere a consumului și, deci, o creștere a încasărilor din TVA. „Cum și din TVA încasată sunt cote defalcate care merg către bugetele locale, nu cred că vor fi probleme în ceea ce privește resursele bugetelor locale“, mai declară omul de afaceri sibian.În plus, prin așa-numita nouă taxă de solidaritate 2,25% pusă în seama angajatorului, actualul Executiv caută să compenseze scăderile de veniturilor generate de reducerea impozitului pe salarii. „Cel mai probabil acesta este rolul acelei taxe de solidaritate“.
O discuție care trebuie începută: scutirea de impozite a IT-iștilor
În cadrul firmelor conduse de omul de afaceri care este de acord cu aceste modificări fiscale lucrează numeroși programatori. Aceștia sunt scutiți, în momentul de față, de impozitul pe venit, situație care va fi perpetuată și în viitor, deocamdată. Dar pentru că sunt scutiți de impozitul pe salariu, reducerea acestuia de la 16% la 10% nu le va aduce niciun avantaj. În schimb, faptul că toate contribuțiile vor trece în sarcina lor, ca angajați, va duce la scăderea veniturilor nete cu aproximativ 7%. „Nicio companie din domeniul IT nu cred că va scădea veniturile nete ale angajaților lor. Și, aici, este o discuție de care văd că orice guvern se ferește: impozitarea salariilor programatorilor. Impozit zero pe salarii pentru aceștia a fost o măsură luată de guvernul Năstase, cred, a fost bună, industria s-a dezvoltat. Iar acum programatorii sunt printre cei mai bine plătiți salariați din România. În condițiile acestea, nu mi se mai pare normal ca veniturile lor să nu se mai impoziteze. O casieriță de la un hypermarket, care primește un salariu de 1.250 de lei este impozitată cu 16%, iar angajați din IT care primesc un salariu de 7.000 de lei au impozit zero pe salariu. Este o discuție care trebuie începută pentru că introducând aceste impozite nicio companie de IT nu va pleca din țară. Nu au unde să găsească o forță de muncă la costurile și la pregătirea din România”, mai explică omul de afaceri sibian. Pe de altă parte, situația persoanelor cu dizabilități, care în calitate de angajați au tot zero impozit pe salariu ar trebui reglementată de conducerea executivă a țării, consideră omul de afaceri. Modificarea normelor fiscală va fi operată prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, aratăCare sunt efectele modificărilor fiscale propuse asupra persoanelor cu dizabilități și IT-iștilor puteți citi aici
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Cod Fiscal , Turnul Sfatului , modificari fiscale , Direcţia Fiscală , contributii sociale , Codului Fiscal
Vizualizari: 5014
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Adrian
Acum 2 ore
Cioban
Acum 2 ore
Petruț Ionescu
Acum 2 ore
Sophie
Acum 2 ore
Paul