Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
1°C

„Privește cerul“. Primăria taie cablurile aeriene de pe cele mai importante cinci artere ale orașului

„Privește cerul“. Primăria taie cablurile aeriene de pe cele mai importante cinci artere ale orașului

La un an de la finalizarea canalizației metropolitane pe o lungime de 16,8 km, într-un proiect susținut din fonduri norvegiene, administrația locală și operatorii de rețele au finalizat și procedurile de ”coborâre a rețelelor în subteran”. În următoarele trei luni, vor dispărea și cablurile aeriene rămase deasupra a cinci dintre artere principale ale orașului.

Potrivit anunțului de atribuire a contractului de desființare a rețelelor aeriene, administrația locală vizează desființarea rețelelor aeriene atârnate în prezent de câteva sute de stâlpi din oraș. Rețelele de pe acești stâlpi au fost coborâte în rețeaua subterană creată în cadrul proiectului ”Calea verde spre dezvoltare durabilă”. Potrivit caietului de sarcini pregătit de administrația locală, vor fi eliberați de cablurile aeriene 48 de stâlpi de iluminat de pe bulevardul Vasile Milea, 179 de stâlpi de pe șoseaua Alba Iulia, 196 de stâlpi de pe Calea Dumbrăvii, 50 de stâlpi de pe bulevardul Victoriei și 74 de stâlpi de pe bulevardul Corneliu Coposu. Cablurile și accesoriile demontate de pe acești stâlpi vor trebui depozitați în depozitul municipal situat în Pădurea Dumbrăvii. „Prestatorul va prezenta, la depunerea ofertei, documentele prin care să certifice că deține minim două platforme ridicătoare cu brațe de tip prb-15 pe auto, personalul calificat prestării serviciilor cu toate actele și autorizările necesare la zi. Termenul contractului de prestare a serviciilor este de trei luni de zile de la data semnării contractului. Lucrările vor fi coordinate în teren de către reprezentantul Primăriei municipiului Sibiu“, se arată în caietul de sarcini al procedurii.

Valoarea estimată a acestui contract este de mai puțin de 50.000 de lei, fără TVA. Termenul de depunere a ofertelor de către cei interesați a fost fixat pentru ziua de 15 noiembrie.

Regulamentul rețelei

Pe cele cinci artere vizate de prezentul caiet de sarcini a fost realizată o canalizație subterană destinată rețelelor de cablaj metropolitan cu o lungime de 16,8 km, în urma unor lucrări cu o valoare de aproape zece milioane de lei, fără TVA. Din acești bani, 4,8 milioane de lei au provenit din fonduri norvegiene. În noiembrie 2016, la finalizarea acestei rețele, Sibiul avea aproape 50 de km de canalizație metropolitană, rețea aflată în continuă extindere, din moment ce majoritarea lucrărilor de modernizare a străzilor prevăd și realizarea rețelei de cablaj metropolitan.
Rețeaua metropolitană este formată din cinci tuburi de PVC cu diametrul de 90 de mm, de trei tuburi cu un diametru de 50 de mm, un tub de 63 de mm și alte nouă tuburi de tip HDPE cu un diametru de 40 de mm. Într-un al 19-lea tub cu diametrul de 90 de mm au fost introduse alte opt tuburi de polietilenă care sunt la dispoziția primăriei Sibiu. Tuburile sunt îngropate la adâncimea de 1,2 m sub asfalt, respectiv 1,4 m sub carosabil.
În vara anului, Consiliul local Sibiu a adoptat un regulament pentru utilizarea infrastructurii subterane pentru comunicații electronice. Potrivit acestui regulament, proprietarii de rețele aeriene de comunicații trebuie să anunțe intenția de a ”coborî firele în pământ” la cel mult 30 de zile de la publicarea informațiilor despre extinderea rețelelor de cablaj metropolitan. După depunerea acestei cereri de acces și aprobarea acesteia, în următoarele 30 de zile rețelele aeriene ar trebui să ”dispară”. Iar pentru fiecare metru liniar de rețea utilizată, proprietarii de rețele de comunicații ar trebui să achite Primăriei o taxă anuală de trei lei. Regulamentul a avut nevoie, însă, de o serie de modificări survenite ca urmare a schimbărilor legislative la nivel național.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

...

Acum 5 ani

"cele mai importante cinci artere ale orasului" - pentru mine cea mai importanta e strada pe care locuiesc.
Raspunde

Mihai

Acum 5 ani

Bai oameni buni din Primaria Sibiu, voi sunteti normali? Cum adica faceti procedura sa eliberati retelele de pe stalpi?! Adica ati facut procedura sa ingropati cablurile si acum faceti alta sa le dati jos de pe stalpi? De ce nu faceti adrese la electrica, upc, digi etc . Incepand cu data de ..... aveti obligatia sa va demontati reteaua de pe straziile x si y avand in vedere ca am modernizat infrastructura. E asa greu? Trebuie sa dati bani sa dam jos retelele de pe stalpi. Ai cui sunt in proprietate retelele, cablurile? Cand le-au pus pe stalpi, a platit primaria montarea lor? A venit primaria si m-a conectat la internet si cablu? Faceti procedura, dati o caruta de bani plus ca, contestatii etc si ptr a da jos firele va mai trebuie 2 ani , cand de fapt alea nici macar nu sunt ale voastre. Buna gandire aveti. Constructiva si eficienta.
Raspunde

cristi

Acum 5 ani

de acord cu tine, 100%. mai adaug ceva: de observat ca firma care va face aceasta lucrare are obligatia sa depoziteze cablurile demontate intr-un depozit al Primariei. deci, urmeaza o alta licitatie prin care, alta firma sa duca materialele din depozitul primariei la un centru de reciclare a deseurilor. e incredibil cum poti sa-ti faci de lucru la nesfarsit. nasol e ca plata se face din banii nostrii (in sensul ca din aceiasi bani s-ar putea face ceva cu adevarat util si necesar sibienilor). si nu-i banuiesc de coruptie - sunt vai de ei. cred ca asa fac si la ei acasa. atata pot.
Raspunde

Ss

Acum 5 ani

Dap....O inițiațiva excelenta....Daca tot avem excedent care creste de la an la an,de ce sa nu extindem aceasta inițiațiva la TOATE străzile din Sibiu?
Raspunde

Csobanel Sighianu

Acum 5 ani

Bre, lasati-i sa privească ceru, da' numa' nu prea mult si nu prea des, sa nu-i "doaie" jenunchi!....
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

Probabil o firma cu abonament la lucrarile gestionate de primarie va castiga licitatia .Ce este asa de greu de priceput ? Luna cadourilor se apropie !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus