La un an de la finalizarea canalizației metropolitane pe o lungime de 16,8 km, într-un proiect susținut din fonduri norvegiene, administrația locală și operatorii de rețele au finalizat și procedurile de ”coborâre a rețelelor în subteran”. În următoarele trei luni, vor dispărea și cablurile aeriene rămase deasupra a cinci dintre artere principale ale orașului.
Potrivit anunțului de atribuire a contractului de desființare a rețelelor aeriene, administrația locală vizează desființarea rețelelor aeriene atârnate în prezent de câteva sute de stâlpi din oraș. Rețelele de pe acești stâlpi au fost coborâte în rețeaua subterană creată în cadrul proiectului ”Calea verde spre dezvoltare durabilă”. Potrivit caietului de sarcini pregătit de administrația locală, vor fi eliberați de cablurile aeriene 48 de stâlpi de iluminat de pe bulevardul Vasile Milea, 179 de stâlpi de pe șoseaua Alba Iulia, 196 de stâlpi de pe Calea Dumbrăvii, 50 de stâlpi de pe bulevardul Victoriei și 74 de stâlpi de pe bulevardul Corneliu Coposu. Cablurile și accesoriile demontate de pe acești stâlpi vor trebui depozitați în depozitul municipal situat în Pădurea Dumbrăvii. „Prestatorul va prezenta, la depunerea ofertei, documentele prin care să certifice că deține minim două platforme ridicătoare cu brațe de tip prb-15 pe auto, personalul calificat prestării serviciilor cu toate actele și autorizările necesare la zi. Termenul contractului de prestare a serviciilor este de trei luni de zile de la data semnării contractului. Lucrările vor fi coordinate în teren de către reprezentantul Primăriei municipiului Sibiu“, se arată în caietul de sarcini al procedurii.
Valoarea estimată a acestui contract este de mai puțin de 50.000 de lei, fără TVA. Termenul de depunere a ofertelor de către cei interesați a fost fixat pentru ziua de 15 noiembrie.
Regulamentul rețelei
Pe cele cinci artere vizate de prezentul caiet de sarcini a fost realizată o canalizație subterană destinată rețelelor de cablaj metropolitan cu o lungime de 16,8 km, în urma unor lucrări cu o valoare de aproape zece milioane de lei, fără TVA. Din acești bani, 4,8 milioane de lei au provenit din fonduri norvegiene. În noiembrie 2016, la finalizarea acestei rețele, Sibiul avea aproape 50 de km de canalizație metropolitană, rețea aflată în continuă extindere, din moment ce majoritarea lucrărilor de modernizare a străzilor prevăd și realizarea rețelei de cablaj metropolitan.Rețeaua metropolitană este formată din cinci tuburi de PVC cu diametrul de 90 de mm, de trei tuburi cu un diametru de 50 de mm, un tub de 63 de mm și alte nouă tuburi de tip HDPE cu un diametru de 40 de mm. Într-un al 19-lea tub cu diametrul de 90 de mm au fost introduse alte opt tuburi de polietilenă care sunt la dispoziția primăriei Sibiu. Tuburile sunt îngropate la adâncimea de 1,2 m sub asfalt, respectiv 1,4 m sub carosabil.În vara anului, Consiliul local Sibiu a adoptat un regulament pentru utilizarea infrastructurii subterane pentru comunicații electronice. Potrivit acestui regulament, proprietarii de rețele aeriene de comunicații trebuie să anunțe intenția de a ”coborî firele în pământ” la cel mult 30 de zile de la publicarea informațiilor despre extinderea rețelelor de cablaj metropolitan. După depunerea acestei cereri de acces și aprobarea acesteia, în următoarele 30 de zile rețelele aeriene ar trebui să ”dispară”. Iar pentru fiecare metru liniar de rețea utilizată, proprietarii de rețele de comunicații ar trebui să achite Primăriei o taxă anuală de trei lei. Regulamentul a avut nevoie, însă, de o serie de modificări survenite ca urmare a schimbărilor legislative la nivel național.
Tag-uri: cabluri aeriene , Alba Iulia , Calea Dumbrăvii , vasile milea , Pădurea Dumbrăvii , cablaj metropolitan , retele , Corneliu Coposu , stalpi , Pentru Sibiu
Vizualizari: 4799
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sf. Pandemie
Acum 1 oră
Cuviosul Roade Osul
Acum 2 ore
Miron Florea
Acum 2 ore
Mihai
Acum 2 ore
Sibian nehipster