Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Doi vasluieni, cei mai buni studenți de la Drept. Primarul din sat îi susține cu 1000 de lei

Doi vasluieni, cei mai buni studenți de la Drept. Primarul din sat îi susține cu 1000 de lei

Doi tineri, studenți la Facultatea de Drept de la Sibiu, sunt exemplul clar că atunci când vrei ceva cu adevărat obţii. Alexandra Arion și Cătălin George Grosu sunt din satul Vetrișoaia, județul Vaslui și, ani la rând, au avut cele mai mari medii din facultate. Au învățat din plăcere, însă, au tras și pentru bursă, fiind o sursă importantă de venit. Mai ales în cazul lui Cătălin, căruia îi mai trimitea, din când în când, bunica nevăzătoare câțiva lei din pensia ei mică. Părinții lui nu au serviciu și muncesc cu ziua prin sat, abia de reușesc să se întrețină. Însă, lucrul acesta l-a motivat și mai mult pe tânăr, astfel că, de curând, a intrat în baroul Sibiu, fiind singurul din generația lui care a reușit această performanță. Însă, nu a făcut-o oricum, ci a fost printre primii 20 din peste 3000 de candidați din toată țara. Pentru a-i susține pe cei doi, primarul din localitate le-a acordat de anul trecut câte o bursă semestrială, în valoare de o mie de lei.

Alexandra Arion și Cătălin George Grosu sunt împreună din liceu. Amândoi vin din acelaşi sat vasluian Vetrișoaia și, au, în spate, povești destul de triste. Și toate, din cauza lipsei banilor și a condițiilor precare din sat.

Bunica nevăzătoare l-a ținut în facultate

Cătălin are 23 de ani și acum este masterand în anul I la Științe Penale. În vara acestui an a absolvit Dreptul, la Sibiu și a fost șef de promoție. Acum, este avocat, intrând în barou, însă greutățile nu au stat niciodată departe de el. Părinții lui nu au serviciu, mai muncesc pe unde apucă, cu ziua și cresc animale. Dacă nu era bunica lui, tânărul crede că nu reușea să treacă mai departe de ușa facultății.

„Bunica era nevăzătoare și avea pensie. Nu era mare, dar din puținul ei, îmi trimitea și mie. De la ea aveam singura mea sursă de venit bănească. Nu puteam să vin să plătesc căminul cu o găină sau cu ce mai aveam prin curte”, povestește el.

Grosu catalin george

Încă din anul I a tras tare pentru a putea lua bursă. Doar așa ar fi putut să-și plătească căminul, iar cu banii de la bunică să se întrețină. Nu i-a fost ușor, deoarece, spune el, trecerea de la sistemul de notare din liceu față de cel de la facultate este destul de bruscă. Însă, s-a acomodat și bursa nu a încetat să apară. Asta chiar dacă a dat petrecerile studențești pe sala de lectură.

Singurul din generația lui care a intrat în barou

La Drept, a ajuns printr-o întâmplare nefericită, însă, dacă ar putea schimba ceva nu ar face-o.

„Eu am făcut liceul la Bârlad, iar prin clasa a 12-a am zis că dau la Academie, la București. Însă, atunci m-am îmbolnăvit și nu mai puteam da admiterea. Îmi doream de mic să fac Dreptul, dar în liceu fiind mă gândeam și eu că de acolo sigur ies ceva. Și cum nu am vrut să merg la Iași, unde mergeau majoritatea colegilor, am venit la Sibiu. Și bine am făcut. Mi-am dat seama că ceva mai bun de atât și să-mi placă atât de mult nu aș fi putut face”, spune tânărul, mândru că, în sfârșit, după atâția ani de studiu intens, nimic nu a fost în zadar.

grosu george catalin alexandra arion

Deși la sfârșitul anului III își dorea o carieră în magistratură, participând la o școală de vară, gândurile i s-au schimbat. Astfel, a început să se pregătească intens pentru barou, examen pe care l-a și promovat.

„Am fost singurul din generația mea care a luat examenul, la barou. Mai știu o colegă care a intrat la INM, în rest nimeni. Am învățat mult, m-am concentrat doar pe asta și am obținut 84 de puncte din maximul de 100. Am fost printre primii 20 din țară, din peste 3000 de candidați”, zice el.

Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă, de-a lungul anilor de facultate, nu ar fi făcut practică la diferite cabinete de avocatură și nu ar fi participat la concursuri de procese simulate, în toată țara. Unde a reprezentat cu mândrie Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Și-a urmat iubitul, la Sibiu

Alexandra Arion are 22 de ani, este anul IV la Drept și are cea mai mare medie din facultate. În alegerea orașului, s-a lăsat influențată de prietenul ei. Mama ei ar fi vrut să o vadă jurnalistă la București, iar tatăl ei a sfătuit-o să aleagă orice-i place ei, dar să fie la Iași.

Și acum își amintește primul lucru care a impresionat-o la Sibiu. „În anul I, trebuia să merg la Facultatea de Medicină, să-mi fac cardul de cămin. Deși îmi explicase Cătălin unde trebuie să ajung, nu mai eram sigură pe ce stradă trebuia să fac dreapta. Am întrebat o bătrânică care a venit cu mine într-o stație de taxi. Acolo, l-a întrebat pe un taximetrist și acesta mi-a spus. Am fost surprinsă de asta, deoarece acasă, oamenii ar fi trecut pe lângă mine și s-ar fi făcut că nu mă aud. Aici, oamenii merg zâmbitori pe stradă. Din păcate, oamenii din județul Vaslui sunt apăsați de griji, ca urmare a faptul că nu sunt locuri de muncă care să le asigure un trai decent. Din cauza asta, oamenii nu investesc în educație și nici într-un viitor al zilei de mâine” sustenabil, crede Alexandra.

Alexandra Arion

În anul II și-a dat seama că vrea să devină avocat

Deși inițial ar fi vrut să dea la Medicină, fiind martoră la un accident mai grav și-a dat seama că nu ar putea să devină medic niciodată. În anul I, nu știa sigur dacă îi place ceea ce studiază la Drept și dacă își dorește să continue studiile în acest domeniu. Însă, odată cu sosirea anului II a început să facă practică la un cabinet de avocatură. Și, lucrurile au devenit cât se poate de clare.

„M-am dus cu gândul să încerc, deși nu eram sigură că îmi place și toată perioada de acolo mi-a confirmat că nu vreau să fac altceva decât avocatură. Astfel, din anul II sunt sigură că vreau să intru în barou, iar acum sunt tot mai aproape. Nici nu-mi dau seama când au trecut așa anii de facultate”, zice ea.

La fel ca prietenul ei, toți anii de facultate a stat la cămin. În sala de lectură, povestește ea, a legat cele mai multe prietenii și a cunoscut specialiștii de mâine din varii domenii.

A crescut la bunici

Cu toate că învăța în fiecare noapte, iar ziua mergea la cursuri și la practică, mereu și-a găsit timp să gătească. Asta pentru că așa a fost obișnuită. Înainte să treacă în clasa I, își amintește, cu tristețe, că părinții ei au plecat la lucru în străinătate.

„Mama a plecat fix de Crăciun, când trebuia să vină Moșul să ne aducă cadouri. Eu și sora mea Bianca am rămas în grija bunicii alături de restul nepoților. Apoi, după ce am mai crescut, în clasa a IX-a, am început liceul la Bârlad. Și, atunci m-am mutat acolo cu sora mea. A fost destul de greu deoarece am trecut de la a-mi face totul bunica la a face totul singură. A trebuit să învăț să plătesc facturi, să calc, să spăl, să gătesc. Și cel mai greu a fost să am grijă de sora mea. Nici la școală nu mi-a fost tocmai ușor, întrucât în clasa a IX-a eram singura de la țară, restul colegilor fiind de la oraș, dar asta mi-a dat și mai multă ambiție”, spune tânăra.

Deși i-a lipsit prezența părinților, le este recunoscătoare. „Ei au plecat datorită condițiilor de trai din România, și-au sacrificat tinerețea pentru ca eu și sora mea să ajungem ceva în viață, să nu ajungem la munca câmpului și să nu plecăm în străinătate. Iar pentru asta, el mulțumesc foarte mult”.

Alexandra a participat și ea la mai multe concursuri de unde s-a întors de fiecare dată la Sibiu cu rezultate onorabile. Pe lângă asta, este și membru Elsa, unde organizează și participă la mai multe activități cu alți studenți de la Drept.

grosu george catalin alexandra arion 1

Primarul din Vetrișoaia îi susține cu o bursă

De la alegerile din 2016, când a fost ales în Vetrișoaia primar Corneliu Stîngă, cei doi primesc o bursă specială în fiecare semestru, în valoare de 1000 de lei.

„S-a gândit la faptul că mai sunt studenți din localitate care ar merita o bursă, o susținere din partea Consiliului Local și este un lucru încurajator pentru noi, tinerii. Ne-am simțit băgați în seamă. În locul unei pungi de făină pentru un vot, el a preferat să dea o mână de ajutor studenților. Și nu a procedat ca toți ceilalți: fac ceva doar pentru a-și lua votul. Pur și simplu a vrut să ajute. A simțit că e în poziția din care e poate face acest lucru. Mi-a ridicat foarte mult moralul, mai ales că toată lumea spune că tinerii nu fac nimic, și ca tânăr, să fii băgat în seamă, înseamnă foarte mult”, spune Cătălin, mărturisind că fără acești bani nu ar fi reușit să-și plătească taxele pentru intrarea în examen, la barou.

Și Alexandrei îi prind bine banii și se bucură că mai există și astfel de oameni în funcții importante. „Este singurul primar din țară care s-a gândit la o asemenea măsură prin care să ajute studenții. Pe lângă aspectul financiar, am simțit-o ca pe o formă indirectă de susținere morală, arătându-ne că luptă pentru educație”, crede tânăra. Momentan, sunt zece studenți care beneficiază de această bursă. Aceasta se acordă pe baza rezultatelor la învățătură, fiind necesară o medie de minim 8,33.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

23 comentarii

B

Acum 6 ani

Multa sanatate si iubire tinerilor! Trebuie miscata tara asta din mana coruptilor!! Avem nevoie de oameni frumosi!
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Avem nevoie de tineri ca voi ca exemplu care a-și iubesc țara si se lupta pt dreptate
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, puneți stop lozincilor c-ati luat-o pe arătura!...
Raspunde

vasluianul

Acum 6 ani

Se putea sa nu vii tu cu textele tale? Nu poti lipsi ca martie din post!
Raspunde

Albastru

Acum 6 ani

Bravo! Felicitări si multe ,multe succese profesionale si personale. O reverența domnului primar.
Raspunde

Teo

Acum 6 ani

Sper ca la terminarea studiilor sa se intoarca in Moldova ,sa contribuie la dezvoltarea zonei(sau nu ?).
Raspunde

Wilson

Acum 6 ani

Ce sa dezvolte in Moldova?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Asociatia Oltenilor din Sibiu

Acum 6 ani

De cei din Oltenia nu se spune nimic? An de an sunt primii la facultatile lor! ULBS este una dintre cele mai bune universitati din Europa datorita importului masiv de inteligenta din Oltenia! De sibieni nu am auzit sa fie printre primii la nimic...
Raspunde

politrucul

Acum 6 ani

pai sunt si sibienii astia, la a 2 a, a 3 a generatie de sibieni, la origini sunt olteni si moldoveni. Asa ca mai usor cu lauda asta. Si inteligenta olteneasca, uita-te la dragnea, nu e inteligenta, e o gena de Tepari de Teleorman! Descurcareti care fenteaza toate regulile ULBS!
Raspunde

McD

Acum 6 ani

..pai ba da, sibienii conduc majoritatea firmelor la care se vor angaja oltenii si moldovenii dupa incheierea studiilor, asa ca fiti blajini si recunoscatori ca ramaneti mai departe in zona...
Raspunde

Shadow

Acum 6 ani

Bun, dar ce treabă are poza din centrul Timișorii cu asta?
Raspunde

born in '73

Acum 6 ani

Am "decat" o intrebare: alta poza, decat (de data asta corect folosit) cea din Piata Operei, Timisoara, nu aveati pentru "prima pagina"? Felicitari, sanatate, si succes in continuare !!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tica Lotrean

Acum 6 ani

Noroc cu cei veniti din alte judete si alte regiuni ale iubitei noastre Romanii! Bravo lor, celor care incet incet ridica Sibiul la un nivel superior de inteligenta si civilizatie! Sibienii nascuti in Sibiu sunt invechiti, au ajuns la limita inteligentei si posibilitatilor lor, trebuie sa fie inlocuiti de cei nou veniti, harnici si pusi pe treaba, nu putori!
Raspunde

Anonymus

Acum 6 ani

ai stat mult sa aduni aceste cuvinte din strafundul inteligentei si creierului de potarniche pe care il ai? Pana sa vina veneticii Sibiul era un oras civilizat, se circula linistit si uosr atat cu masina cat si cu bicicleta insa de cand ne-am umplut de specimene ciudate si rau crescute (bine ca mai exista si exceptii cum sunt acesti doi tineri care merita toata admiratia si suportul) mai ales din partea de S a Carpatiilor Sibiul este un mare HAOS. Nesimtirea a ajuns la nivel de obisnuita...
Raspunde

Cristian

Acum 6 ani

Felicitari si multa bafta in continuare
Raspunde

DECEBAL

Acum 6 ani

ma da ce rai sunteti - nici macar in post nu va ganditi la " apropiatii " vostrii ! RUSINE !!
Raspunde

kati

Acum 6 ani

Bravo lor si bravo Primarului lor...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus