Poate cel mai reprezentativ activist din societatea civilă locală, Ciprian Ciocan atrage atenția asupra felului în care sibienii ar trebui să înțeleagă transformările ce au loc acum în rândul societății. În contextul în care tinerii sibieni preferă facultățile din restul țării, iar în oraș vin tot mai mulți români din alte zone, Ciprian Ciocan crede că societatea ar trebui să fie puțin mai empatică. ”Problema în Sibiu este că tinerii vin de jos în sus, dar când ajung la o anumită vârstă își iau zborul. Există încercarea aceasta de a-i opri să plece, lucru cu care eu nu sunt de acord: să-i faci pe liceeni să nu mai plece la Cluj la facultate. Aceste fenomene nu le putem opri de pe o zi pe alta și nici nemulțumirea asta nu ne ajută. Da, vin oameni din Vâlcea, este un dat. Fenomenul acesta se va amplifica în anii următori și noi ar trebui, ca și comunitate, ca societate, să ne înțelegem mai bine, apropo de societatea asta modernă, multiculturală despre care ne place să tot vorbim dar doar la modul trecut. Da, au fost niște sași, niște maghiari pe aici, dar nu ne place să ne uităm la modul prezent, să vedem cum putem să înțelegem o societate diversă și multiculturală”, spune Ciocan. El explică faptul că jumătate din persoanele cu care interacționează în proiecte vin de fapt din afara Sibiului. ”Paradoxal sau nu, dar 40, 50% din personale cu care noi lucrăm în ONG-uri, la maraton, sunt oameni veniți din afara orașului. Așa că atunci înainte să tragem concluzii că vin străinii, că nu respectă regulile de circulație trebuie să fim mai atenți. Străinii suntem noi, până la urmă și sunt oamenii implicați activ în societate, sunt oameni care au construit Sibiul cu care noi ne mândrim, directorul teatrului (n.r. Constantin Chiriac), directorul festivalului de jazz (n.r. Hilarius Johannes Konstantin Schmidt), directorul Muzeului Astra (n.r. Ștefan Anghel), nu sunt oameni născuți aici De asemenea, președinți de ONG-uri, oameni implicați în educație, oameni activi. Trebuie să ieșim puțin din filmul acesta că noi suntem sibieni și suntem aici de la Burebista”, a mai spus Ciprian Ciocan.
Ciprian Ciocan s-a născut în 1983, a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Tehnice din Cluj-Napoca și este director executiv al Fundației Comunitare Sibiu. Alături de colegii săi, a creat Fondul „Științescu” din Sibiu, a inițiat SemiMaratonul și Științescu Hub”, un spațiu dedicat educației.
Despre activitățile din cadrul Fondului „Științescu”, despre proiectele Fundației Comunitare Sibiu și despre felul în care societatea civilă se poate implica activ în bunul mers al societății, puteți vedea aici:
https://youtu.be/85XfbAV-qcg
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Muzeului Astra , Ciprian Stefan ANghel , Constantin Chiriac , Fundației Comunitare Sibiu , Râmnicu Vâlcea , Ciprian Ciocan , Științescu Hub , Pentru Sibiu , Universității Tehnice , vâlceni , Cristian Ciocan
Vizualizari: 4701
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
@Hermannstadter
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Muresan
Acum 7 ore
Amn114