Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Proiect de succes al Sibiului, preluat la Cluj-Napoca. ”Prin exemplul Sibiului am văzut cum se poate schimba fața unui oraș”

Proiect de succes al Sibiului, preluat la Cluj-Napoca. ”Prin exemplul Sibiului am văzut cum se poate schimba fața unui oraș”

De trei ani, la Sibiu se organizează Festivalul Internațional de Street Art, prin intermediul căruia pereții școlilor prind culoare. Plecând de la această idee, anul viitor, la Cluj-Napoca se va desfășura un proiect asemănător. Inițiatorul spune că a avut drept exemplu festivalul de la Sibiu, constatând cât de mult s-a schimbat înfățișarea clădirilor. Totodată, organizatorul Sibiu International Street Art Festival menționeză că însăși primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, i-a garantat că va încerca să implementeze această idee și acolo.

Sibiu International Street ART Festival are loc de trei ani la, iar în această vară proiectul a avut cea mai mare anvergură. Nu mai puțin de 24 de artiști români și 3 internaționali au revitalizat orașul și școlile sibiene prin artă urbană între 3 și 9 iulie. Pornind de la acest exemplu, în Cluj- Napoca va avea loc un proiect asemănător, sub numele: „Artă în curtea școlii – Lăsați artiștii stradali să coloreze Clujul”.

„Am luat ca punct de plecare exemplul orașului Sibiu”

De curând, s-a încheiat primul proces de bugetare participativă online din România, „Bugetare participativă Cluj-Napoca 2017”, iar proiectul de mai sus a primit finanțare 150.000 de euro. Acesta a fost scris de către Cristina Beligăr, jurnalistă la Sinteza. Aceasta a spus că a luat exemplul Sibiului și își dorește să schimbe puțin din înfățișarea Clujului.

„Așa cum am spus și în descrierea proiectului pe care l-am înscris în programul de bugetare participativă inițiat de Primăria Cluj-Napoca, am luat ca punct de plecare exemplul orașului Sibiu și al evenimentului Sibiu International Street ART Festival. Lucrând în domeniul jurnalismului cultural am început să fiu interesată tot mai mult de scena de street-art din România. Prin exemplul Sibiului am văzut cum se poate schimba fața unui oraș, respectiv fața curților școlilor, în decurs de doar câteva zile, am văzut apoi lucrări realizate de artiștii stradali în Cluj, pe tramvaie, pe zidurile unor clădiri abandonate și când s-a deschis oportunitatea ca cetățenii să propună proiecte pe care Primăria să le finanțeze din bani publici, am zis că acum ar fi momentul să încerc un astfel de demers”, a declarat Cristina Beligăr inițiatoarea proiectului pentru Turnul Sfatului.

Pe lângă asta, amintește și de o conferință la care au participat mai mulți primari din țară care „au promovat exemple de bune practici în administrație, iar Sibiul a venit cu exemplul Sibiu International Street ART Festival. A fost un motiv în plus să mă gândesc că un astfel de proiect ar putea fi adaptat cu succes și la Cluj. Cum spuneam și în prezentarea proiectului, pereții școlilor sunt cea mai recomandată alegere pentru un astfel de proiect pentru că etapele autorizării sunt mult mai simple decât în cazul aprobărilor necesare realizării proiectului pe alte clădiri sau ziduri”, mai spune ea. Însă, vine și cu o noutate. „Sper doar ca spre deosebire de Sibiu, unde artiștii nu au fost recompensați pentru efortul depus la adevărata valoare a muncii lor, finanțările fiind destul de limitate, în cazul Clujului bugetul alocat proiectului să prevadă o recompensă echitabilă”.

„Un oraș mic poate schimba ceva”

La auzirea acestei vești, organizatorii Sibiu International Street ART Festival mărturisesc că nu pot fi altfel decât bucuroși. „Suntem onorați că un oraș mic poate da un val și poate schimba ceva. Ideile bune mereu vor fi apreciate și de orașe mai mari și ne bucurăm că SISAF e un exemplu. La o conferință de bune practici pe care am avut-o cu primăriile mai performante din Ardeal, acum vreo două luni, prin octombrie, dl Boc s-a arătat foarte impresionat de ceea ce am făcut noi la Sibiu și a zis că va face tot posibilul să existe și la Cluj. Street Art-ul la nivel mondial reprezintă o forță, iar în România forța aceasta a fost moartă. Noi practic am deschis ușa un pic mai repede decât alții. Iar acum, văd că prinde contur și ne bucurăm că nu a rămas doar la Sibiu și nu este văzută ca un act de vandalism. Având deschiderea aceasta mare la Sibiu și din partea autorităților, încet-încet, modelul este copiat”, spune Andrei Oltean, președinte al Asociației ART Factory Transilvania.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus