Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Armata pune la dispoziție pentru noul spital două poziții. Numai să se facă…

Armata pune la dispoziție pentru noul spital două poziții. Numai să se facă…

Terenul de 10 hectare din spatele mall-ului, pe Valea Săpunului, e disponibil pentru orice structură a statului care vrea să realizeze acolo ceva. Poligonul de pe Calea Poplăcii va fi dezafectat după ce se va realiza un schimb de terenuri cu Primăria Sibiu și va fi și el disponibil. În cazul în care studiile vor arăta că pe Drumul Hoților nu se va putea construi un spital, generalul Ghiță Bârsan, comandantul Garnizoanei Sibiu, susține că există alte soluții alternative.

Generalul a explicat în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV că a explicat prefectului toată istoria construirii unui nou spital în Sibiu și s-a ajuns la concluzia că prima variantă rămâne totuși Drumul Hoților.

”Am fost (n.r. la Instituția Prefectului) invitat să prezint un istoric a tot ce s-a întâmplat referitor la construcția unui spital la Sibiu, spital regional, spital județean, spital de urgență, cu toate titulaturile pe care le-a avut. Am expus ceea ce știam, ceea ce aveam și noi. Puțini cunosc că pe Valea Săpunului, în față la Dedeman, în spate la mall în urmă cu foarte muți ani 10 hectare au fost atribuite pentru noul spital. Nu s-a construit nimic, și conform legii, terenul a revenit în proprietatea Ministerului Apărării. Au mai fost demersuri prin care să cedăm o parte din Poplaca și s-a spus, da, demers nefinalizat. Nu s-a construit acolo, nu s-a finalizat transferul de terenuri de la Poplaca către spital, între timp, Consiliul Județean a rezolvat problema terenului și am expus și problema cealaltă, prin care Primăria Sibiu a cerut acest schimb, Poplaca cu Daia, prin care din discuțiile care s-au desfășurat acolo s-a vorbit iar de oportunitatea spitalului pe Calea Poplăcii sau Drumul Hoților. Din ce cunosc, în acest moment, varianta unu este cea care o știți și dumneavoastră, Drumul Hoților. Varianta doi, în cazul în care studiul de impact sau studiul de fezabilitate vor spune că nu se poate construi acolo, se vor căuta alte soluții, probabil Poplaca va fi una dintre ele”, a spus generalul Ghiță Bârsan.
Referitor la dezafectarea poligonului militar de pe Calea Poplăcii, Bârsan susține că aceasta se va face în două etape.

”Există o cerere a primăriei Sibiu, a fost discutată la Ministerul Apărării Naționale s-a dat un accept de principiu. Transferul se va face în două etape, într-o primă etapă, până la 89 de hectare vom elibera în Poligonul Poplaca, în cadrul acestei etape Primăria Sibiu va trebui să completeze întreaga suprafață echivalentă din Poplaca, în Daia și au acest teren. În acest moment au un schimb de terenuri pentru a fi în zona noastră de interes, iar apoi urmează faza a doua, de a construi poligonul de tragere semi-îngropat sau vom vedea ce soluții vom găsi la Daia, o soluție modernă care să fie în acord și cu cerințele de mediu. Când vom finaliza și această investiție din Daia, ne vom retrage cu totul din Poplaca”, a mai spus Bârsan.

PSD: să nu se facă pe terenul PNL

În urmă cu o lună, la inițiativa președintelui interimar al PSD Sibiu, prefectul județului, Adela Muntean, i-a convocat la o ședință pe rectorul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și pe Vasile Spinean, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Sibiu pentru a urgenta construcția noului spital județean.

Social-democrații susțineau că actualul teren de pe Calea Șurii Mici, unde Primăria Sibiu și Consiliului Județean au propus construcția noului spital, nu corespunde. Motivul: apropierea de groapa de gunoi, ”existând risc major de poluare cu hidrogen sulfurat (gaz dăunător sănătăţii care determină şi un puternic disconfort olfactiv)” și din cauza aeroportului, ”zgomot puternic determinat de turarea motoarelor la maxim la decolarea avioanelor”, susțin social – democrații.

Prin demersuri oficiale, Consiliul Județean a obținut în urmă cu un an un teren de 20 ha pentru noua construcție a spitalului, prin transfer de la Agenția Domeniilor Statului în domeniul Județului Sibiu, pe partea dreaptă a DJ143B, pe sensul de mers Sibiu – Ocna Sibiului. Acest transfer a fost aprobat prin vot de consilierii județeni reuniți într-o ședință extraordinară în luna ianuarie a cestui an. Atunci, nimeni nu a avut obiecții că terenul ar fi nepotrivit, iar poziționarea în apropierea centurii a fost apreciată ca un avantaj în privința accesului. Între timp, terenul a fost înscris în Cartea Funciară în proprietatea CJ. Pentru terenul obținut, CJ are în derulare întocmirea documentațiilor tehnice.

„Vreau să vă spun foarte clar că la acest moment avem proprietatea CJ, avem un studiu tehnic predat de Ministerul Sănătății în bază de protocol, avem discuții avansate cu Primăria pentru a realiza parteneriatul pentru un spital integrat așa cum ar trebui să fie un spital integrat din România. Facem toate analizele care sunt necesare pentru ca acest spital să corespundă condițiilor și necesității pentru următorii 30-40 de ani, nu doar la acest moment. Deci avem pași importanți făcuți”, a declarat Daniela Cîmpean în cadrul conferinței de presă.
În cursul anului 2017, s-au vizitat mai multe spitale în Germania: spitalul din Fürth, construit pe sistem modular și spitalul Mühlenkreisklinik din Paderborn. Cu autoritățile din Paderborn, Consiliul Județean a demarat semnarea unui acord de cooperare.  Cu toate acestea, până acum nu există un studiu de fezabilitate pe locația Drumul Hoților pentru un nou spital județean de urgență.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

zzz

Acum 5 ani

multumim PSD! e clar ca "studiile vor arata ca nu se poate face pe dr hotilor" as aca psd-istii au mai blocat pt 3-4-5 ani proiectul lepre...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@zzz

Acum 5 ani

Spital langa groapa de gunoi ?????? Baaaa nebunule, de ce sunt cei de la psd lepre? Normal ca trebuie alta locatie.....pdl/ pnl ce au facut pana acum. " Desteapta" asta de la CJ e tot in discutii, vai de capul ei . Daca nu ar fi psd, de unde finanțare????? Baaaa, leprele ca voi nu merita nimic !!!! PSD NU FACETI SPITAL LA SIBIU CA "OAMENII" DE AICI NU MERITA !
Raspunde

cristi

Acum 5 ani

cam nefericita adrea pentru posibilul nou spital: dr. Hotilor :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

BMW

Acum 5 ani

eu zic sa-l faca in centru, pe actualele case nationalizate de catre clica veche comunista! adresa poate fi: dr. Parvenitii :)
Raspunde

dublu

Acum 5 ani

Drumul hotilor NU e o locatie buna deloc si cele 10 hectare de pe valea sapunului nu sunt suficiente. Nu faceti greseli inca o data! Nici Calea Poplacii nu e ideala dar daca nu vreti sa dezafectati unitatile militare DIN MIJLOCUL orasului atunci e cea mai buna solutie. Se poate face acces din Turnisor/Zona Aeroport foarte usor, calea Poplacii e larga si se circula bine cu acces facil din orice parte a orasului. Urasc PSD-ul, nu intelegeti gresit.
Raspunde

Odin

Acum 5 ani

Dupa cum decurg si reparatiile Palatului de Justitie, care probabil se va darama singur pana apuca sa-l repare Guvernul, probabil ca acest spital se va construii atunci cand clientela politica sa infipt bine la robinetul investitilor si cand va fi gata va fi ca autostrada sfantului Ponta cel ce Puie Monta! Tara functioneaza pe vapori de bani din imprumuturi deci nu sunt bani de investitii!
Raspunde

Stelatu'

Acum 5 ani

Intrebare de logica elementara simpla: cum ar trebui sa arate o comunitate? Cu spitalul in interiorul orasului si unitatiile militare in afara sau cu soldatii in oras si unitatiile medicale in afara? Asadar, d-le Barsan si alti comandanti de unitati, renuntati la unitatile militare, si asa invechite, din centrul orasului, vezi Scoala de Artilerie de pe str. Avrig si lasati comunitatea sa se dezvolte natural si firesc. Si asa, ca si cadre militare ar trebui sa fiti primii patrioti ai comunitatii. Nu veti pierde nimic, dimpotriva, puteti astfel sa negociati pentru niste unitati moderne in afara orasului, asa cum ar trebui. Sau cumva sunteti dezinteresati, pentru ca oricum aveti Spitalul Militar la care va tratati in caz de nevoie.
Raspunde

Lola

Acum 5 ani

Neaparat spitalul trebuie sa fie in oras cu acces facil si rapid pentru cetateni. Deci Calea Poplacii.
Raspunde

Lola

Acum 5 ani

Primaria vrea Calea Poplacii pentru a mai dezvolta niste afaceri din care castiga bine. In prezent este artera cea mai aerisita .Nu s-a putut construi din cauza UM. Asadar lasati spitalul acolo. Este si aproape de oras.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus