Miercuri,
28.10.2020
Innorat
Acum
16°C

La moartea unui Rege

05 Decembrie 2017 21:01

De azi, 5 decembrie 2017, România este mai săracă sufletește. Azi s-a stins un puternic far călăuzitor spre care se îndreptau privirile românilor de pretutindeni în căutarea și urmarea căilor ce conduc spre limanul demnității și onoarei. MIHAI I al României n-a fost numai un REGE de stat ci deopotrivă, un REGE atașat trup și suflet poporului român, și năzuințelor sale de pace și prosperitate.

Știu că nu toți românii de azi spun la fel. Va trece însă timp și posteritatea va aprecia cum se cuvine aportul regalității și al ultimului său reprezentant, REGELE MIHAI I la procesul de formare, consolidare și modernizare a statului român și a instituțiilor sale democratice.

Cum se știe, după ce în 1866 l-au alungat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, românii și-au pierdut nădejdea găsirii unui domnitor de baștină în stare să-i mențină uniți. Recurgerea la un domnitor străin s-a dovedit a fi nu numai necesară dar și benefică. Principalul câștig a constat în aceea că regalitatea i-a unit pe români în jurul marilor idei care au stat la baza consolidării și modernizării țării, a apărării libertății și independenței ei. REGELE MIHAI I s-a distins prin faptul că deși tânăr, a fost confruntat cu cele mai grave evenimente care s-au abătut asupra țării – războiul, ocupația rusească, comunismul – cărora, în condițiile obiecive date, le-a făcut față cu bărbăție și demnitate. Putea fi factorul de coeziune și unitate a românilor în fața încercărilor care au urmat, soldate azi, din nefericire, cu dezorientarea și dezbinarea care pun în pericol stabilitatea și dezvoltarea țării.

REGELE MIHAI I a fost și ultimul mare reprezentant din sânul celor pe umerii cărora s-a așezat cumplita conflagrație mondială, a fost și simbol și purtător de cuvânt al României și al românilor în străinătate, militând pentru promovarea imaginii și valorilor noastre în sânul comunității democratice internaționale.

Moartea REGELUI MIHAI I este o grea pierdere pentru poporul român.

Dar acest trist deznodământ ar putea fi și un prilej de meditație și reflecție în jurul ideii de unitate și solidaritate a tuturor românilor, în spiritul marilor valori politice, civice și morale promovate exemplar de REGELE MIHAI I al României.

Comentarii

4 comentarii

Trai pe vãtrai

Acum 2 ani

Din anul 2000, de când s-a retras din politică și a părăsit Bucureștiul, fostul ministru de interne s-a retras în locuința sa din centrul orașului Sibiu, unde cântă la vioară, își crește nepoții și citește ziarele pe internet. Iar dumitale când ai fost unde ai fost în politicã ai fãcut ceva pentru Rege pentru Țarã ? Ce pensie încasați ? Locuiți în centru ? Ce frumos! vã admir ...
Raspunde

cain

Acum 2 ani

Daca intoarcem filele presei inapoi, in timp, cu siguranta opinia publica si-ar aminti de scandalul „Dejeu“, in care fostul ministru de Interne a fost acuzat ca si-a turnat fratele. Asa ca nu mai e nevoie de vreun comentariu.
Raspunde

meșterul manole

Acum 2 ani

Sotul securistei Balici a fost måna dreapta in MI pentru Gavril Dejeu Conform declaratiei matusii Filomelei Bacaci, capitanul Emilia Balici a recunoscut in fata procurorilor ca fiica ei a scris rapoarte aflate in dosarul „Neli“ si motivatia acesteia a fost ca „avea sarcina sa recruteze“. De asemenea, capitanul Balici a recunosut si ca nu a obtinut, in realitate, niciodata vreo informatie directa de la Filomela Bacaci. Dupa acest episod, parintii Filomelei Bacaci, desi solicitasera pedepsirea capitanului securist, au primit de la procuror o hartie in care se specifica faptul ca Emilia Balici a recunoscut falsul realizat prin fiica ei, dar, intrucat a fost sarcina de serviciu data de sefii acesteia inainte de 1990, ar fi vorba de o fapta „gratiata“. Capitanul Emilia Balici nu a fost eliminata din sistem si a continuat pana in urma cu ceva vreme sa lucreze la SRI. Matusa Filomelei Bacaci ne-a mai declarat ca „sotul acestei capitanese de securitate a fost mana dreapta a lui Gavril Dejeu cand acesta a venit la Bucuresti in fruntea Ministerului de Interne“, si ca actualmente este decedat.
Raspunde

altul

Acum 2 ani

Mai mestere manole, ai uitat sa-ti iei pastilele. Mai bine bag-o pe aia cu Galic si las-o pe asta cu Balic. Ce mai face Lia, don ministru?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus