La trei ani de la prima slujbă organizată în noul lăcaș al Bisericii Creștine Biruința, asupra clădirii de pe bulevardul Victoriei, nr. 42, Primăria Sibiu a instituit sechestru, ca urmare a datoriilor acumulate la bugetul local. Reprezentanții Bisericii arată că, de fapt, aceste datorii reprezintă impozitele de care biserica ar fi trebuit scutită.
Clădirea de pe bulevardul Victoriei nr. 42 este o fostă hală de producție a fostei întreprinderi „Steaua Roșie“. Reprezentanții Bisericii Biruința au cumpărat clădirea la finele lui 2012, au reabilitat-o în interior și exterior, iar în 21 decembrie 2014 aici a avut loc primul serviciu religios. La începutul acestei săptămâni, Direcția Fiscală din cadrul Primăriei Sibiu a publicat un anunț prin care face publicitate pentru procesul verbal de sechestru asupra clădirii în discuție. „S-a ajuns la aproximativ 150.000 de lei, cu tot cu penalități. Plus că ne-au mai luat din conturi e două ori tot ceea ce am avut. Deci este jaf, într-o țară în care se dau o grămadă de bani pentru construirea de biserici și de catedrale și alte lucruri. Se poate trece la prigoană religioasă pentru cultele care sunt minoritare, altele decât cel ortodox“, spune pastorul bisericii, Teodor Dobrin. Biserica Biruința din Sibiu are 250 de membri adulți, cărora li se alătură și copii.
Potrivit lui, datoriile către bugetul local al Sibiului s-au acumulat ca urmare a faptului că funcționarii aceleiași instituții nu au aprobat schimbarea de destinație a clădirii, din hală de producție în lăcaș de cult. „Eu știam că proprietar ești atunci când ai cumpărat și proprietatea este scutită din moment ce faci acte de cult în cadrul bisericii. Ei știu foarte bine că noi nu desfășurăm activități economice, ci numai acte de cult. Avem autorizație de funcționare de la Cultul creștin după Evanghelie din București, cult autorizat în România. Și, totuși, nu ne scutesc de impozit. Le trebuie bani“, declară pastorul Bisericii Biruința.
Au pierdut și în instanță
Dosarul schimbării de destinație nu este finalizat, potrivit aceleiași surse, din cauza lipsei avizului de securitate la incendii. „Demersurile la ISU au început de doi ani, pentru că nici noi nu am știut inițial cum trebuie procedat. Am făcut cererea de scutire de taxe și impozite, dintotdeauna am știut că bisericile sunt scutite de impozit. În cazul nostru, nu am fost scutiți pe clădire, ci numai pe teren. Ce ciudat, nu vi se pare ciudat? La teren automat s-a făcut schimbarea de destinație, dar la clădire, nu. Nu e ciudat?“, se întreabă pastorul.El susține că a discutat și cu factori de decizie din cadrul Primăriei Sibiu despre această situație, fără succes însă, și că reprezentanți ai Direcției Fiscale au fost și pe teren pentru a verifica situația. „Suntem dezamăgiți de administrația fiscală de la Sibiu, care nu poate reglementa o problemă, drept și cinstit. Au fost și pe teren, le-am arătat și acte și au putut vedea că peste se fac doar activități de cult. Cu toate acestea, nu ne dau scutire de impozit. Nu e o filozofie, mă mir că pentru ei este atât de greu să facă dreptate și să își asume acest lucru. Pentru că oriunde în lumea aceasta nimeni nu îi judecă dacă vor face o dreptate. Nu știu de ce le este frică, pentru că interpretează legea diferit, deoarece dacă mergi în țara aceasta multe, multe biserici nu au aviz ISU și funcționează și sunt scutite de impozit. Nu mai vorbesc de lumânările din Biserica ortodoxă. Noi nu aprindem nicio lumânare în afară de becurile cu neon“, mai declară pastorul.
„Ei spun că trebuie să schimb destinația, dar aceasta practic este realizată, în paralel desfășurându-se un întreg proces birocratic. Biserica este scutită de impozit, nu schimbarea de destinație este scutită de impozit. Este problema lor că fac un rău atât de mare în timp ce în țară se dau atâția bani pentru construirea de biserici“, pastorul Teodor DobrinReprezentanții Bisericii au cerut în instanță anularea datoriilor calculate de către reprezentanții Primăriei Sibiu, iar în primăvara acestui an, Tribunalul Sibiu a anulat decizia de impunere emisă de Direcția Fiscală locală. „Exonerează reclamanta de plata impozitului stabilit prin această decizie“, a mai decis Tribunalul Sibiu. Hotărârea a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia care a casat decizia de la Sibiu și a respins ca nefondată acțiunea Bisericii Creștine după Evanghelie „Biruința“. „Am discutat cu juriști de la Primăriei, au dat doar din colț în colț, nu le trebuie decât bani. Am dat și în judecată Primăria, dar nici în Justiție nu s-a făcut dreptate, pentru că nu au mai întâlnit asemenea cazuri. Păi, rezolvă problema. Doar că trebuie curaj să rezolvi o problemă potrivit adevărului“, mai declară pastorul. El spune că urmează să aibă loc o întâlnire a conducerii Bisericii pentru a stabili următorii pași, având în vedere iminența unui proces de executare silită a bunului pus sub sechestru.
Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere și Primăriei municipiului Sibiu.
Sursa foto: Facebook / Biserica Biruința
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Primăria Sibiu , Biserica Ortodoxă , Turnul Sfatului , sechestru , Apel Alba Iulia , Primăriei Sibiu , Tribunalul Sibiu , Direcţia Fiscală , Reprezentanţii Bisericii Evang , Direcției Fiscale , Biserica Biruința , Bisericii Biruința , Bisericii Creștine , Bisericii Creștine Biruința , Steaua Roşie , Reprezentanții Bisericii Birui , Teodor Dobrin
Vizualizari: 17358
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Kukuruku
Acum 1 oră
Kokos
Acum 2 ore
Robert
Acum 2 ore
Pastor marginas
Acum 2 ore
Nemo