Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
0°C

Urmările investițiilor în două dintre cele mai aglomerate școli din Sibiu. Alte condiții, aceeași înghesuială

Urmările investițiilor în două dintre cele mai aglomerate școli din Sibiu. Alte condiții, aceeași înghesuială

Deși renovate recent, două școli din Sibiu se mai confruntă cu lipsa sălilor. În mod normal, într-o clasă, ar trebui să fie 25 de elevi, însă, aici numărul acestora depășește 30. Asta și pentru că, înainte, elevii veneau în două schimburi: unii dimineața, iar alții după-amiaza, lucru care nu se mai întâmplă și astăzi, când toate cursurile se desfășoară în prima parte a zilei. Vorbim despre Școala nr.18, care în 2013 a trecut printr-un amplu proces de modernizare, realizat prin fonduri europene și Școala nr. 13, modernizată și ea în 2016, de data aceasta, prin bugetul local.

Situate la o distanță aproximativ mică una de cealaltă, cele două școli din Sibiu sunt printre cele mai „populate”. Mai ales în cazul Școlii 18, unde în 2012-2013 erau 612 elevi, iar acum sunt peste 850.

Școala 18: numărul elevilor a „explodat” din 2013

În 2013, prin cadrul unui proiect pe fonduri europene, valabil până anul viitor, s-au făcut investiţii semnificative la Școala Generală nr. 18. Una dintre condițiile care a stat la baza acestui proiect a fost scoaterea orelor de după-masă. Valoarea totală a proiectului care a permis modernizări la şcoala sibiană a fost de peste 5,4 milioane lei, din care suma nerambursabilă a fost de peste 4,36 milioane lei.

scoala 18

Modernizările au constat în extinderea suprafeţei construite a şcolii cu circa 300 metri pătraţi, dotarea cu echipamente IT de ultima generaţie, amenajarea a cinci noi săli de clasa şi un laborator. Însă, în plan, nu a fost prevăzută și apariția și introducerea așa numitelor clase zero. Iar acum, clasele sunt alcătuite și din 30-31 de elevi. Înainte de modernizare, numărul elevilor înscriși într-o clasă nu era cu mult mai scăzut decât acum.

„Faptul că elevii vin doar de dimineață este un lucru foarte bun. Și aici, nu mă refer la cadrele didactice, care trebuiau să stea și de dimineața și după-amiaza, cât la elevi. După ce am terminat modernizările, au început și rezultatele impresionante de la olimpiade să apară. Ori asta se datorează și programului de dimineață, când elevii au mintea odihnită și se pot concentra mult mai bine”, spune directorul Școlii nr. 18, Cornel Țichindeal, care menționează că ar mai fi nevoie de alte șase săli pentru ca elevii să fie mai puțini într-o clasă
Un motiv pentru care s-a ajuns la „aglomerarea” sălilor de clasă, crede directorul este „renumele școlii”.

„Școala noastră este renumită pentru profesorii buni, iar părinții decid să-și dea copiii aici. Sunt foarte mulți care nu locuiesc în zona aceasta, dar își fac flotant, doar ca să-și poată aduce copilul aici. Înainte cu câteva săptămâni de perioada înscrierilor la școală, la buletine e coadă, toți vor să-și facă flotant”, explică directorul, care, în viitor este hotărât să realizeze cu Poliția mai multe vizite la adresele respective pentru a vedea dacă într-adevăr acolo locuiesc sau nu cei cu flotant. Până anul viitor, cât ține proiectul pe fonduri europene, conducerea școlii nu are voie să reintroducă orele de după-amiază, însă odată cu expirarea termenului, acest lucru nu este exclus. „Totuși, sper, că nu se va ajunge aici”, completează Cornel Țichindeal.

Școala 13: „E mult mai bine dimineața”

La finalul anului 2016, printr-un proiect de hotărâre pentru alocarea din bugetul Sibiului a sumei de 2,08 milioane de lei s-au finalizat lucrările de extindere a sediului Școlii nr. 13. Lucrările au vizat ridicarea unui nou corp de clădire, în care să funcționeze 12 săli de clasă. Dintre aceste, două sunt laboratoare. Această extindere a  permis elevilor să vină la școală într-un singur „schimb”, de dimineață. Însă, și așa, sunt câte 30-31 de elevi într-o clasă.

scoala 13

Directorul Școlii nr. 13, Remus Ioan Mitru admite că, într-adevăr, lecțiile s-ar desfășura mult mai eficient dacă ar fi mai puțini în clasă. însă o reintroducere a orelor de după-amiază nu este o soluție. „Este mult mai bine așa, de dimineață. Toată lumea este mai liniștită”, spune directorul, menționând că nu aceasta este cea mai mare problemă actuală, ci lipsa unei săli de sport. Locul în care se desfășoară acum orele se află la subsol, pe 135,7 mp, unde în aer plutește un aer greu.

„Din ce știu eu, aici au fost două săli de clasă și apoi s-a transformat în sală de sport. Pe jos era parchet de lemn, iar în urma unei inundaţii de acum câțiva ani s-a optat pentru scoaterea parchetului pentru că nu se mai putea folosi, s-a turnat șapă și s-a aplicat acest linoleum special pentru sport. S-au spart pereții și s-au unit cele două săli de clasă și a rezultat actuala sală de sport”, spune Remus Ioan Mitru, directorul școlii.
sala de sport scoala 13

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un ROMAN

Acum 6 ani

Suntem condusi de sasi de aproximativ 20 de ani. Sa nu construiesti o scoala in tot acest timp spune multe. Nu sunt om politic, insa nu pot sa nu fiu indicnat de atitudinea acestor primari care, repet: NU AU CONSTRUIT NICI O SCOALA. Daca educatia nu-i intereseaza, ce asteptari sa mai avem?
Raspunde

Calin

Acum 6 ani

Mai pune mana pe gramatica, cred ca tu ai nevoie muuult mai mult de scoala..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Teo

Acum 6 ani

Care e problema daca ar fi cursuri si dupa amiaza?Nu trebuie construita nici o scoala ci doar modernizate cele existente.
Raspunde

un pedagog de scaola noua

Acum 6 ani

Ce prostii vorbesti! In Sibiu e nevoie de scoli! Sunt scoli cu clase de cate 34-35 de elvi, cand normal e maxim 25. Si apoi se mira ca toti elevii iau meditatii... cu 35 de elevi cat poti sa lucrezi? de cate ori ii vine rabdul al tabla? presupunand ca toti eleviitrebuie sa iasa la tabla, nu doar cei buni cu care profesorii isi pot face lectia...
Raspunde

ne credem viteji

Acum 6 ani

Nu stiu cum sa iau articolul... ca nu vad semnul de publicitate nicaieri. Daca scoala 18 are multi elevi, ce sa zicem de scoala 6 (Nicolae Iorga) care depaseste 1000 de elevi. Cresterea din 2013 se datoreaza dezvoltarii imobiliare din Tineretului si Sura Mare, cat si scolii 23 sau scolii din Piata Cluj. Prima fiind socotita de cartier, iar cea de-a doua are probleme cu sediul. Si da e normal, ca din 850 de elevi sa apara cateva varfuri. Cand ai dintr-o generatie intreaga, 30-40 la suta care ocupa locurile la primele 3 licee din Sibiu, poti considera ca esti o scoala buna. Pana atunci, articolul este pur publicitar.
Raspunde

profa

Acum 6 ani

Exact! La scolile din Sibiu vin elevi din Sura, din Selimbar, din Mohu... De-asta scolile, unele scoli sunt supraaglomerate...
Raspunde

Klaus

Acum 6 ani

Ba Teo! lucrezi pentru Baba Fodor? Cum dracu sa nu fi indignat cand peste tot, in lumea civilizata, programul de invatamant se desfasoara doar dimineata? Oare trebuie sa vina cineva sa-ti spuna ca randamentul maxim e dimineata?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus