Marţi,
31.01.2023
Innorat
Acum
-2°C

TSTV Amintiri din Sibiu cu Fred Nuss. Despre tramvai, primele mașini, tunele secrete și transformarea orașului

TSTV Amintiri din Sibiu cu Fred Nuss. Despre tramvai, primele mașini, tunele secrete și transformarea orașului

După o carieră de 55 de ani în funcția de ”cronicar al Sibiului”, fotoreporterul Fred Nuss a fost desemnat recent ”cetățean de onoare al Sibiului”. ”E o răsplată care face foarte bine la contra-stres”, spune Nuss cu modestie. A lucrat în toată cariera lui de fotoreporter la o singură publicație: ”Tribuna”. ”Cine mă cunoaște, știe că eu oriunde mă duc stau în ultimul rând. În primul rând pentru că nu-mi place să stau în față și în al doilea rând pentru că din spate vezi tot ce se întâmplă”, completează sibianul.

O discuție cu Fred Nuss e inevitabil să nu te ducă în istoria orașului. Inclusiv în anii în care în oraș nu erau decât câteva mașini. Și acelea parcate în fiecare seară în același loc: la garajul lui Adami. ”Nu era nicio mașină în fața vreunei case. Nu vedeai o mașină. Pe Constituției, exact peste drum de biserica nouă, era un spațiu, un garaj. Acum sunt blocuri acolo. Acel garaj a fost al unui anume Adami. Dacă terminai serviciul, veneai frumos și o puneai în curte. Luai cheile și îi spuneai domnul Adami, «acestea sunt cheile». Până dimineața se umflau roțile, se punea plinul cu benzină, se punea ulei dacă mai trebuia, se spăla mașina și te duceai dimineața și găseai mașina făcută ață. În centru nu vedeai mașină în fața porții”, povestește Nuss.

El este cel care și-a permis, de exemplu, să-i tundă barba lui Johnny Răducanu. Artistul a cântat la Festivalul de Jazz de la Sibiu și ca să intre în poză, în ziar, a fost nevoit să-i tundă barba. Nu se cuvenea să apară în gazetă cu barbă…

Amintiri despre tramvaiul care străbătea centrul orașului, despre viața mondenă a Sibiului, despre tunelurile secrete, puteți vedea aici:

https://youtu.be/PQvnCED54Bo

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

PMB

Acum 5 ani

Un mare sfatos si gentelemen, cu autoritate si staif printre sibieni.Pe mine m-a sfatuiit sa ma uit la un universitar care scrisese in ziar impotriva mea ca "intr-un(prin) borcan"Asa aflase de la tatal Domniei sale..Cu respectivul personaj s-a petrecut un timp.Mai departe si cu alte ocazii a rabufnit adancul spiritului mioritic.Oricum si oriunde, un neasemuit respect pentru Fred Nuss.Pe mine m-a obligat sa stau ca la fotograf in curtea muzeuiui.Nu am cartit prea mult.Amintiri, dragi amintiri in prag de sarbatoare.Viata lunga si vesnicie in amintiri lui Fred.
Raspunde

Hun

Acum 5 ani

Sa ii explicati curvei de la primarie. Fara tramvai orasul o sa fie si mai sufocant. Deh , baba mai are 3 ani . Poate avem norocul si moare ca altfel in 3 ani ajungem de nivelul valcei.
Raspunde

Uwe Schuster

Acum 4 ani

Toata lumea il cunoaste cu numele de FRED NUSS. Adevaratul lui nume insa este Fritz Nuss. Nascut la 1 Iunie 1934, mi-a fost coleg de clasa inca din clasa 1-a, eu care sunt numai cu 9 zile mai tanar decat fostul meu coleg Fritz. Ma bucur ca a devenit cetatean de onoare al orasului nostru natal.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus