Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Tanti Chiva Iuga, 88 de ani: „Croșetatul șosetelor e tot ce mi-a mai rămas”

Tanti Chiva Iuga, 88 de ani: „Croșetatul șosetelor e tot ce mi-a mai rămas”

La 88 de ani, Paraschiva Iuga este o femeie foarte simpatică și primitoare. De la primele bătăi în ușă, tanti Chiva vine cu greutate și îți deschide, te poftește în mica încăpere în care își petrece zilele și îți arată cum să croșetezi. Ea asta face mereu. Printre amintirile pe care le păstrează în pozele împrăștiate prin întreaga cameră, tanti Chiva lasă seturi de șosete, ghemuri de lână și nenumăratele ace cu care croșetează în fiecare zi, fără oprire. Ar mai lua și câte o pauză. Dar ce să facă atunci?

La Tilișca femeile croșetează încă de mici și sunt învățate din generație în generație cum să facă cele mai comfortabile perechi de șosete. Tanti Chiva Iuga face la 88 de ani șosete mai mult din singurătate. Spune că după atâția ani în care a lucrat constant, acum la bătrânețe nu poate să stea degeaba.

„De la șase ani am învățat de la bunica să croșetez. Asta e tot ce mi-a mai rămas de acum 30 de ani de când m-am pensionat. Tinerii din ziua de azi nu mai învață să facă nimic. Eu de mică am învățat să fac de toate și acum când sunt așa bătrână copiii mereu vin și mă ceartă și îmi spun mai bine să stau. Dar cum să stau când sunt așa închisă în casă? Croșetatul e tot ce mi-a rămas acum la bătrânețe”, spune tanti.

tanti chiva sosete (2) tanti chiva sosete (1)

Munca nu e un lucru obositor pentru ea. Mereu își face de lucru și îi merg mâinile la croșetat, ca la 20 de ani.

„Realizez cam o pereche de șosete pe zi. Durează cam patru ore să fac o șosetă. Întotdeauna când încep, fac Sfânta Cruce, pun ața pe ac și în jurul degetului și încep. Fac 12 noduri pe fiecare din cele cinci ace și apoi mă apuc și le leg între ele. La final, când sunt gata șosetele, le calc, le pun câte cinci perechi și le leg”, explică tanti Chiva.

Șosete pentru ministru

După ce ministrul agriculturii, Petre Daea, și-a cumpărat din Piața Țărănească o pereche de șosete și a fost foarte mulțumit, i-a cerut persoanei de la care a cumpărat să mai pregătească alte aproape 700 de perechi pe care urma să le doneze unor cămine de bătrâni. Printre femeile care au lucrat la comandă s-a numărat și Paraschiva Iuga. Când a aflat că șosetele la care a lucrat în ultima perioadă erau de fapt pentru ministrul agriculturii, tanti Chiva a fost tare încântată. Nu îi venea să creadă că munca ei ajunge chiar atât de departe.

„Eu am dat 40 de perechi pentru ministru. M-am simțit foarte bine când am aflat că pentru el le facem. Vai de mine, la noi niciodată nu vin așa oameni mari! Eu nici n-am știut că pentru el le facem, am aflat doar la final”, spune tanti Chiva.

Din păcate însă, munca pe care o depun femeile în fiecare zi pentru șosetele acestea nu le aduce prea mulți bani. Singura satisfacție e cea a unei zile petrecută muncind.

„Pentru șosetele astea ne-au dat 10 lei de pereche. Băiatul care a strâns șosetele am înțeles că a mai primit vreo 2 lei la pereche. A fost foarte bine că ne facem necazuri cu pensiile și cu tot. Înainte mai puteam și eu să merg la piață, mai făceam un ban. Acum aștept să vină să cumpere de la mine. Și nici nu e ce știi ce câștig, pentru că mă costă și lâna. Eu rămân într-o zi cu 4 lei, că e lâna scumpă. Ăsta nu-i câștig, dar ce să facem? Nu putem să stăm degeaba”, spune Chiva.

Cele 30 de femei din Tilişca au reuşit să finalizeze 680 de perechi de şosete de lână, care au ajuns la persoanele vârstnice înainte de Crăciun.

tanti chiva sosete (16) tanti chiva sosete (12) tanti chiva sosete (13) tanti chiva sosete (7) tanti chiva sosete (10)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai

Acum 6 ani

Cum PLM e scumpa lana ca e 15-20 lei sacul... !!
Raspunde

Seby Fulea

Acum 6 ani

MULTA SANATATE LA TANTI CHIVUTA!!SA-MI MAI POATA DA SOSETE DE LANA!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus