Joi,
09.02.2023
Ceata
Acum
-19°C

Propunere: Referendum pe tema autonomiei locale. DA sau NU

Propunere: Referendum pe tema autonomiei locale. DA sau NU

Deputatul PSD Răzvan Rotaru îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis organizarea cât mai rapidă a unui referendum pe tema autonomiei locale, în urma rezoluţiei semnate de organizaţiile politice maghiare. ”Consider că a venit timpul să reacţionăm din punct de vedere instituţional şi să închidem o dată pentru totdeauna subiectul autonomiei solicitate în fiecare an de către cei care pretind că reprezintă etnicii maghiari din România. De aceea, consider că este oportun să se declanşeze imediat procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema autonomiei, la care să participe şi să răspundă toţi cetăţenii români din toată România şi din diaspora, nu doar din anumite judeţe, aşa cum îşi doresc anumiţi politicieni”, susține deputatul Răzvan Rotaru, într-un comunicat citat de News.ro.

Formaţiunile politice maghiare din România - UDMR, PPMT şi PCM - au semnat, luni, la Cluj-Napoca, o declaraţie comună privind armonizarea conceptelor de autonomie, pentru a avea o poziţie comună pe viitor la orice dezbatere a subiectului, inclusiv în relaţia cu autorităţile române. Documentul vorbeşte despre trei tipuri de autonomie - teritorială, locală şi culturală -, pe care formaţiunile maghiare vor să le discute cu politicienii români pentru a fi “codificate din punct de vedere legislativ”.

 

Întrebările propuse de Răzvan Rotaru pentru referendum:

  1. Sunteţi de acord cu autonomia teritorială, locală şi culturală a etnicilor maghiari din România?
Da     Nu
  1. Sunteţi de acord cu eliminarea pragului electoral de 5% la nivel naţional pentru accesul fiecărui partid politic în Parlamentul României şi introducerea pragului electoral de 5% pentru fiecare partid politic în fiecare judeţ din ţară pentru accesul în Parlamentul României?
Da     Nu
”Le voi propune colegilor de la toate partidele, atunci când începe sesiunea parlamentară la 1 februarie, să actualizăm legea electorală prin introducerea pragului electoral pentru fiecare partid în fiecare judeţ din ţară, astfel încât să avem o reprezentare cât mai fidelă a tuturor cetăţenilor în Parlamentul României”.
 

 

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

m

Acum 5 ani

Pai de ce vrea sa elimine din parlament reprezentanții maghiarilor? E frumos sa ti-i faci dușmani? Cum adică să aibă peste 5% pe țară UDMR și să iasă pe primul loc în câteva județe , dar sa nu fie în parlament pt că nu a avut 5% și în teleorman? Așa nici usr n-ar fi in parlament, in unele județe a avut sub 5%. pesedistii sunt niste monștri in slujba rușilor, care vor sa apară conflicte în romania. Eu vreau autonomia regiunilor istorice pt că asta întărește unitatea României..
Raspunde

Anonymus

Acum 5 ani

ar trebui eliminat pragul electoral dar mai mult alegerile sa fie nominative nu pe liste de partid. Sa isi faca fiecare parlamentar campanie sa il cunoasca lumea si sa decida daca il poate reprezenta in parlament sau nu si mai ales reducerea numarului de parlamentari la 300.
Raspunde

Dumitru

Acum 5 ani

de ce la 300 si nu la 100 sau 150??? pe care e algoritmu s-a ajuns la 300???
Raspunde

Asociatia Avantgarden Selimbar

Acum 5 ani

Oltenia vrea independenta! Banii nostri sa ramana in Oltenia!
Raspunde

dupagard Sibiu

Acum 5 ani

Corect! Drum bun acasa!
Raspunde

Adrian Flocea

Acum 5 ani

Sibiul e cel mai prosper oras din estul Europei. Ar trebui sa fim independenti, republica Sibiu si sa dam afara oltenii si pe toti cei care nu sunt puri.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zexe

Acum 5 ani

Da, boule fascist, iar pe tine, pe Herr tac-tu schizofrenic care-i văr primar cu mă-ta și pe Frau mă-ta aia oligofrenă să vă facă șefi de lagăre și acolo sa-i duceti pe ăia impuri, care nu sunt blonzi, nu au bicicleta, rucsac, Spielhoseni și ochi albaștri, ca să-i lichidați așa cum v-a învățat Dolfi, tătucul vostru!
Raspunde

m

Acum 5 ani

@Anonymus Nu fi naiv. Lumea tot cu partidele votează la uninominal, cu omu pe care l pune partidul candidat în colegiul respectiv. Crezi că lumea din țara asta așteaptă independenții și crezi că cei mai buni oameni o sa fie toți aia care candidează independenți? O sa fie unii, dar majoritatea tot aia care sunt acum pe liste o sa intre ca și candidați uninominali susținuți de partide. Doar am mai trecut prin asta, ce dracu. Cel mai bine e cu liste, fara prag electoral.
Raspunde

Bogatan din Avantgarden

Acum 5 ani

La Sibiu, cine nu isi permite preturile mari sa plece! Aici are loc doar cine o duce BINE!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus