Marţi,
29.11.2022
Cer Senin
Acum
5°C

USR Sibiu invită sibienii să cheltuie 5% din bugetul orașului. Buget participativ în Sibiu

USR Sibiu invită sibienii să cheltuie 5% din bugetul orașului. Buget participativ în Sibiu

O idee implementată în 1989 într-un oraș din Brazilia, acum prezentă în numeroase orașe din lume este dorită în Sibiu de către organizația locală a USR. Se propune ca cinci procente din bugetul orașului să fie puse la dispoziția proiectelor concepute și votate de către sibieni.

Cetățenii pot trimite propuneri de proiecte prin intermediul Bugetului Participativ și pot decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei „Tu decizi pentru Sibiu!” de anul viitor, stabilind astfel prioritățile de investiții pe cartiere. Cu alte cuvinte, mai mult decât consultare cetățenească, Bugetul Participativ presupune și transferul către sibieni a responsabilității decizionale pentru un procent de 5% alocat din bugetul de investiții al orașului. „Implementarea Bugetului Participativ urmărește identificarea și finanțarea proiectelor de interes local inițiate de cetățeni, fiind un prim şi important pas în procesul de bugetare participativă al Municipiul Sibiu. Ținând cont de faptul că Primăria Municipiului Sibiu are ca obiectiv administrarea în condiții de transparență și adaptarea politicilor publice la nevoile și așteptările comunității, proiectul „Tu decizi pentru Sibiu” vine în ajutorul administrației și al locuitorilor orașului, ca un instrument de management deschis și transparent”, a declarat Dan Barna, deputat de Sibiu și președinte USR. În România, Clujul este primul oraș în care va fi implementat conceptul de Buget Participativ, având repartizată pentru acesta o sumă de 2 milioane de euro.

Bugetul participativ funcționează în trei etape distincte. Pasul 1: se depun proiectele de către orice persoană care locuieşte, munceşte sau studiază în Sibiu, sau de către orice asociaţie sau ONG care activează în oraş. Pasul 2: se evaluează proiectele de către un grup de lucru format din reprezentanți ai administraţiei locale, ai comunității locale și ai organizațiilor nonguvernamentale , din punctul de vedere al fezabilităţii tehnice şi economice, proces în urma căruia se selectează proiectele eligibile. Pasul 3: se votează  proiectele de către locuitorii oraşului, proces în urma căruia se selectează, din lista proiectelor eligibile, cele care vor fi finanţate şi implementate de către autorităţile publice. „Proiectul „Tu decizi pentru Sibiu” dă putere de decizie locuitorilor orașului cu privire la cheltuirea a 5% din bugetul local. Noi plătim impozite și taxe care se strâng la bugetul local, iar acești bani pot fi cheltuiți pentru proiecte propuse și alese de locuitorii Municipiului Sibiu. Astfel, cetățenii care locuiesc, muncesc sau studiază în Sibiu și au împlinit vârsta de cel puțin 16 ani se pot implica direct în deciziile administrației publice locale, alegând prioritățile de investiții pe cartiere”, precizează Raluca Amariei, președintele Filialei USR Sibiu.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

i

Acum 4 ani

bullshit
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

RV

Acum 4 ani

O idee cu adevarat buna!
Raspunde

Ana

Acum 4 ani

Foarte faina ideea!
Raspunde

oti

Acum 4 ani

USR nu poate invita sibienii la nimic pentru ca nu au intrat in Consiliul Local.Cind o sa primeasca voturi in acest sens pot invita pe cine vor. Nu pot de asemenea initia proiecte, neavind consilieri, numai partidele politice care au intrat in Consiliul Local,Pot initia proiecte cetatenii care string un numar mare de semnaturi.Pina atunci locul lor la Sibiu este in societatea civila
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus