Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
3°C

A venit din Brăila să facă bucătărie la Sibiu. A lucrat și cu chef Foa

A venit din Brăila să facă bucătărie la Sibiu. A lucrat și cu chef Foa

Bunica i-a inspirat pasiunea pentru gătit încă din copilărie, iar la cei 21 de ani ai săi Alex Drăgan se poate mândri cu titlul de bucătar. Este din Brăila, iar la Sibiu a ajuns odată cu facultatea. La puțin timp după ce s-a instalat în noul oraș, a început să lucreze în bucătăriile restaurantelor din centrul Sibiului. Mai mult decât atât, în vara anului trecut, a colaborat cu chef Foa și l-a însoțit la festivalurile culinare stradale din România.

Pasiune. Acesta este cuvântul care l-ar descrie cel mai bine pe Alex Drăgan. La 17 ani, a călcat prima dată în bucătăria unui restaurant, însă nu s-a atins de mâncare aproape un an de zile. Meseria lui era să spele vase. Când a fost „avansat” să curețe legume și să prepare paste, ei bine, atunci s-a îndrăgostit de-a binelea de gătit. Însă, pasiunea i-o insuflase bunica. „Când mergeam la ea la țară, cu fratele meu, mereu ne făcea brânzoaice. Și îmi plăcea cum mirosea și mai ales cum le făcea ea pe vatră în untură. Mi-a arătat într-un timp cum trebuie să-i fac și chiar am exersat, dar niciodată nu mi-au ieșit ca ai ei”, mărturisește el.

„A fost minunat să lucrez cu chef Foa”

După absolvirea liceului, s-a înscris la facultate, la ȘAIPM, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Până în luna martie s-a mulțumit doar să frecventeze cursurile, însă simțea nevoia să facă mai mult. Așa că s-a dus la un restaurant din Piața Mică, unde, deși nu avea experiență multă, a fost angajat drept ajutor de bucătar. „Am stat până în iunie pe acest post, după care m-au făcut bucătar. Bucătarului șef i-a plăcut de mine. Am lucrat un an jumătate acolo și mi-am pus bazele. În timpul acesta am făcut și cursul de bucătari al lui Adi Hădean și am făcut practică în șapte restaurante din oraș. Fiecare în parte, are bucătărie diferită, cu un anumit specific și asta m-a ajutat foarte mult pentru că mi-am mărit orizontul”, povestește Alex.

Alex Drăgan (3)

A lucrat și în bucătăria unui restaurant din Piața Mare, iar în vara anului trecut a gătit în echipa lui chef Foa, la Street Food. Deși a fost destul de solicitant să lucrezi sub văzul oamenilor, tânărul o consideră una dintre cele mai frumoase experiențe ale lui de până acum. Ba mai mult, și-a dat seama, că pe viitor, asta s-ar vedea făcând: bucătărie stradală. „A fost minunat să lucrez cu chef Foa. Am fost la Sibiu, la Brașov și la Cluj, la Street Food. Bucătăria din stradă îmi place. Asta m-a atras dintotdeauna și am zis că asta voi face și eu. Acolo, îți educi tu clienții să mănânce, le oferi ce vrei tu, cum crezi tu că e bine”. Pe lângă asta, Alex a gătit și la câteva festivaluri din Piața Mică, pentru vreo două nunți și câteva evenimente caritabile.

Alex Drăgan chef Foa

„Cel mai greu în bucătărie este...”

Când e în bucătărie, cu șorțul pe el, se simte în largul lui. Cu toate că este mânat de pasiune, recunoaște că nu este deloc o muncă ușoară. Mai ales pentru un tânăr la început de drum. „Cel mai greu, în bucătărie, e să îți iasă toate farfuriile la fel și să aibă același gramaj. Dacă vin mulți clienți și toți vor ceva diferit, tu vrei să le dai tuturor la timp. Însă dacă un alt client cere, de exemplu, un mușchi de vită mai bine făcut, ori riști să-l dai mai crud ca să scoți toată comanda afară, ori îi faci pe toți să aștepte. Asta e foarte greu”, povestește tânărul.

Alex Drăgan (5)

Bucătăria lui preferată este cea tailandeză, însă nu zice nu nici celei indiene. Și asta pentru că „trebuie să ai simțul măsurii. Să nu condimentezi prea mult, să nu fie nici prea dulce, nici prea picantă. Și mie mi se pare tare complicat lucrul acesta. Dar fix de asta îmi place”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

15 comentarii

ren

Acum 4 ani

Bravo Draganeee !!! tine-o tot asa ... asta e doar inceputul . Suntem mandrii de tine !!!
Raspunde

chuy

Acum 4 ani

bv cocos poate mai lucram si anu asta impreuna
Raspunde

S

Acum 4 ani

De ce sunte-ti inviosi pe tanar ? El cel putin vrea sa munceasca nu ca altii care treg chiulul de la scoala si merg in bar sau la dicoteci .
Raspunde

Schwartz R.

Acum 4 ani

Bravo lui , dar observ ca alaturi de pitipoance sau cocalari , bucatarii sunt promovati mai abitir ca orice profesie din tara asta , parca ei sunt mai nou " telectualii " din tara asta care ne cresc PIB-ul , iau medalii la olimpiade internationale , inventeaza chestii care ne fac viata mai usoara , etc . Sunt doar niste bucatari , barbati cu sort care gandesc cu si prin stomac , niste indivizi oarecare care fac de mancare , si nu-ti trebuie prea multa scoala si minte pt. asta ! P.S. Nu cred ca statistic majoritatea populatiei mananca la restaurant , ca sa-i urcam pe soclu pe bucatari ...
Raspunde

Zero

Acum 4 ani

Considerand ca prin unele parti ale tarii asteia mandre e cam ''grele'' cu spalatul, tare n-as vrea sa halesc ce gatesc unii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nely

Acum 4 ani

"Oare ,si"... Draga starpitura agramata, vezi sa nu ingheti daca vii si azi la pistonu-mi, "decat" cu "Sultzerul".
Raspunde

emma noelle

Acum 4 ani

Nely draga, niciodată nu m-am îndoit de “potențialul” tău... intelectual!
Raspunde

Un sibian mandru

Acum 4 ani

Altul care n-are treaba cu Sibiul, dar e prezentat cu mandria tipica sibianului sarac dar infatuat! Mars la voi acasa!!!
Raspunde

jonyjon

Acum 4 ani

In locul d-lui bucatar mi-as pune ceva pe cap cand mestec in mamaliga, sa nu-mi cada un fir de par cu gel si sa ajunga in farfurie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus