Bunica i-a inspirat pasiunea pentru gătit încă din copilărie, iar la cei 21 de ani ai săi Alex Drăgan se poate mândri cu titlul de bucătar. Este din Brăila, iar la Sibiu a ajuns odată cu facultatea. La puțin timp după ce s-a instalat în noul oraș, a început să lucreze în bucătăriile restaurantelor din centrul Sibiului. Mai mult decât atât, în vara anului trecut, a colaborat cu chef Foa și l-a însoțit la festivalurile culinare stradale din România.
Pasiune. Acesta este cuvântul care l-ar descrie cel mai bine pe Alex Drăgan. La 17 ani, a călcat prima dată în bucătăria unui restaurant, însă nu s-a atins de mâncare aproape un an de zile. Meseria lui era să spele vase. Când a fost „avansat” să curețe legume și să prepare paste, ei bine, atunci s-a îndrăgostit de-a binelea de gătit. Însă, pasiunea i-o insuflase bunica. „Când mergeam la ea la țară, cu fratele meu, mereu ne făcea brânzoaice. Și îmi plăcea cum mirosea și mai ales cum le făcea ea pe vatră în untură. Mi-a arătat într-un timp cum trebuie să-i fac și chiar am exersat, dar niciodată nu mi-au ieșit ca ai ei”, mărturisește el.
„A fost minunat să lucrez cu chef Foa”
După absolvirea liceului, s-a înscris la facultate, la ȘAIPM, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Până în luna martie s-a mulțumit doar să frecventeze cursurile, însă simțea nevoia să facă mai mult. Așa că s-a dus la un restaurant din Piața Mică, unde, deși nu avea experiență multă, a fost angajat drept ajutor de bucătar. „Am stat până în iunie pe acest post, după care m-au făcut bucătar. Bucătarului șef i-a plăcut de mine. Am lucrat un an jumătate acolo și mi-am pus bazele. În timpul acesta am făcut și cursul de bucătari al lui Adi Hădean și am făcut practică în șapte restaurante din oraș. Fiecare în parte, are bucătărie diferită, cu un anumit specific și asta m-a ajutat foarte mult pentru că mi-am mărit orizontul”, povestește Alex.
A lucrat și în bucătăria unui restaurant din Piața Mare, iar în vara anului trecut a gătit în echipa lui chef Foa, la Street Food. Deși a fost destul de solicitant să lucrezi sub văzul oamenilor, tânărul o consideră una dintre cele mai frumoase experiențe ale lui de până acum. Ba mai mult, și-a dat seama, că pe viitor, asta s-ar vedea făcând: bucătărie stradală. „A fost minunat să lucrez cu chef Foa. Am fost la Sibiu, la Brașov și la Cluj, la Street Food. Bucătăria din stradă îmi place. Asta m-a atras dintotdeauna și am zis că asta voi face și eu. Acolo, îți educi tu clienții să mănânce, le oferi ce vrei tu, cum crezi tu că e bine”. Pe lângă asta, Alex a gătit și la câteva festivaluri din Piața Mică, pentru vreo două nunți și câteva evenimente caritabile.
„Cel mai greu în bucătărie este...”
Când e în bucătărie, cu șorțul pe el, se simte în largul lui. Cu toate că este mânat de pasiune, recunoaște că nu este deloc o muncă ușoară. Mai ales pentru un tânăr la început de drum. „Cel mai greu, în bucătărie, e să îți iasă toate farfuriile la fel și să aibă același gramaj. Dacă vin mulți clienți și toți vor ceva diferit, tu vrei să le dai tuturor la timp. Însă dacă un alt client cere, de exemplu, un mușchi de vită mai bine făcut, ori riști să-l dai mai crud ca să scoți toată comanda afară, ori îi faci pe toți să aștepte. Asta e foarte greu”, povestește tânărul.
Bucătăria lui preferată este cea tailandeză, însă nu zice nu nici celei indiene. Și asta pentru că „trebuie să ai simțul măsurii. Să nu condimentezi prea mult, să nu fie nici prea dulce, nici prea picantă. Și mie mi se pare tare complicat lucrul acesta. Dar fix de asta îmi place”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 8404
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Ron
Acum 8 ore
Mariana Deacu
Acum 8 ore
BittDanman
Acum 8 ore
Gheo Poplaceanul
Acum 8 ore
Gheo Poplaceanul