Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Autoritățile sesizează un nou fenomen social: Familii întregi vin să muncească la Sibiu cu ziua

Autoritățile sesizează un nou fenomen social: Familii întregi vin să muncească la Sibiu cu ziua

Date Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu pentru anul 2017 cu privire la numărul zilierilor care muncesc în județul Sibiu au scos la evidență un fenomen interesant: Sibiul atrage familii întregi, din diferite zone ale țării, care vin să muncească ”cu ziua”.

Din punct de vedere instituțional, ”zilierul reprezintă persoana fizică ce are capacitate de muncă şi desfăşoară activităţi necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar de lucrări - persoană juridică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială”. În anul care a trecut, spre exemplu, în județul Sibiu au fost peste 74.000 de zile lucrate de către peste 3500 de persoane.

grafic 1Dincolo de cifre, angajații ITM Sibiu au observat în ultimii ani și apariția unui adevărat fenomen social: tot mai multe familii, părinți și copii, vin să lucreze ”cu ziua”.

”Aceste date nu sunt obținute pe cale statistică, trebuie să recunoaștem că nu avem baze de date care să poată pune în evidență foarte clar acest fenomen. Din controalele pe care noi le-am efectuat în teren, atât pe perioada verii cât și în afara sezonului estival, inclusiv în luna octombrie, când am avut chiar o companie, ne-am întâlnit cu o răspândire tot mai largă a acestui fenomen. Din anumite județe ale României, fie limitrofe Sibiului, fie mai îndepărtate, precum Gorj sau Maramureș, sosesc tot mai mulți zilieri care vin în familie. Lucrează toată familia, cot la cot. În grupurile de persoane care face deplasarea sezonieră în județul Sibiu întâlnim tot mai multe familii, compuse din părinți și copii. Aceste familii aleg să facă deplasarea la Sibiu și din motive care țin de câștigul financiar, remunerația pe care o obțin cu această ocazie, dar și pentru că a devenit un obicei care se reia de la an la an. Posibilitatea lor de a ieși din comunitatea în care își desfășoară zilnic activitatea și a veni într-o altă locație, precum Sibiul, probabil că este o chestiune de interes tot mai crescut”, a explicat pentru Turnul Sfatului Remus Furtună, inspector șef al ITM Sibiu.
grafic 2Din punct de vedere legal, remuneraţia brută orară stabilită de angajator și zilier nu poate fi mai mică decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii, înainte de semnarea în Registru de către zilier şi beneficiar.
”Principalele domenii în care sesizăm o astfel de tendință se referă la primele două, cele mai importante sunt aspectul numărului de zile lucrate, și anume în agricultura și silvicultură. Vorbim despre agricultura mare, dar și de viticultură și pomicultură, mai puțin zootehnie, iar în silvicultură este vorba despre lucrările programate care se fac la culturile de puieți, la plantări, la culesul fructelor de pădure și a ciupercilor”, mai spune Remus Furtună.
grafic 3Din punct de vedere fiscal, pentru muncă ocazională prestată de zilier se datorează doar impozitul pe venit, în procent de 16%. Însă, această formă de impozitare, care aduce beneficiarului facilitatea de a nu plăti şi alte taxe şi contribuţii sociale, vine cu un minus pentru zilier: faptul că munca zilieră nu-i conferă calitatea de contribuabil în sistemul asigurărilor sociale.

Aceste prevederi au fost modificate în 2014 în favoarea zilierului, prin introducerea posibilităţii lucrătorului zilier de a se asigura, opţional, la sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj şi la sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

”Din graficele noastre rezultă un top al primilor zece zilieri cu cele mai multe zile lucrate, unde se remarcă faptul că sunt persoane care nu au și un contract individual de muncă. Deducem de aici că există cetățeni care se bazează doar pe această activitate zilieră iar județul Sibiu beneficiază de astfel de persoane. Este foarte adevărat că în mare parte vin din alte județe ale țării”, concluzionează șeful ITM.
grafic 4

Sursa foto: Adevarul.ro / Grafice: ITM Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Nelutu Hampu

Acum 6 ani

La Sibiu se traieste bine!!! Valcenii vin aici sa se faca oameni!
Raspunde

Decebal

Acum 6 ani

...si noi ziceam ca era rau in Comunism !! ne prostesc astia de se sting farurile !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus