Sâmbătă,
03.12.2022
Cer Senin
Acum
6°C

Primii la ”plăcinta” de 19 mil. de euro a Sibiului: Terra Building, Geiger, RER Ecologic Service

Primii la ”plăcinta” de 19 mil. de euro a Sibiului: Terra Building, Geiger, RER Ecologic Service

S-a schimbat ierarhia companiilor care iau partea leului din bugetul anual cheltuit de Primăria Sibiu. Societatea aflată anul trecut pe locul șase în topul firmelor care câștigă contracte publice în Sibiu a ajuns pe locul întâi, detronând astfel Geiger Transilvania. Iar pe locul trei a intrat direct o companie din Oradea, cu care Primăria a negociat direct.

87,3 milioane de lei (aproximativ 19 milioane de euro) este valoarea totală a celor aproximativ 280 de contracte pe care Primăria Sibiu le-a încredințat în cursul anului 2017: de la asfaltări de străzi sau modernizări de cartiere la reparații de garduri sau evaluări de terenuri. Valoarea contratelor încredințate în urma unor proceduri publice a crescut cu 15% față de anul precedent, când Primăria Sibiu a încheiat 165 de contracte cu o valoare totală de 75,6 milioane de lei.

Împărțite pe categorii, cele mai consistente contracte au fost cele de lucrări, urmate de cele pentru efectuarea unor servicii. Astfel, Primăria Sibiu a încheiat în cursul anului trecut 55 de contracte pentru execuția unor lucrări în valoare totală de 58,5 mil. de lei (față de 62,4 milioane de lei valoare totală în 2017) și 33 de contracte de furnizare a unor diferite bunuri (de la becuri la lădițe pentru nisip sau mobilier urban) în valoare totală de 8,3 milioane de lei (față de șapte milioane de lei, în anul 2016).

Și la fel ca în 2016, cele mai numeroase contrate (195 - aproximativ 70% din totalul contractelor) sunt cele de servicii, încheiate – de exemplu – pentru diferite reparații, dar mai ales pentru întocmirea de documentații și studii. Valoarea totală a acestor contracte de servicii încheiate în 2017 de Primăria Sibiu este de peste 20 de milioane de lei, o creștere consistentă față de cea din 2016 (când totalul era de 6,1 milioane de lei). Datele sunt preluate din Centralizatorul achizițiilor publice întocmit de Primăria municipiului Sibiu pentru anul 2017.

Cele mai mari contracte

Defalcat pe contracte, cel mai consistent încheiat anul trecut este cel pentru reparația și întreținerea străzilor din Sibiu – 9,57 milioane de lei, fără TVA. Contractul a fost semnat, însă, abia pe 1 octombrie (drept contract subsecvent), astfel că cei cu care a fost semnat contractul – firma Terra Building SRL din Orlat – nu au apucat să dovedească dacă se pricep sau nu să întrețină străzile Sibiului.

Al doilea cel mai valoros contract semnat de Primăria Sibiu a fost semnat în martie anul trecut tot cu firma din Orlat, asociată de această dată cu brașovenii de la Consal SRL. 9,3 milioane de lei, fără TVA, este valoarea contractului semnat pentru modernizarea a șase străzi de pământ (Zăvoi, Stăvilarului, Aviației, Cooperatorilor, Scurtă, Iazu Morii).

În fine, cel de-al treilea contract ca valoare este cel semnat pe 27 noiembrie 2017, în cadrul unei proceduri de urgență. Este vorba de contractul de 7,4 milioane de lei, fără TVA, încheiat cu firma SC RER Ecologic Service din Oradea pentru curățenia domeniului public. Contractul a fost semnat în urma unei negocieri fără publicarea vreunui anunț, după ce Primăria Sibiu nu a mai apucat să încheie la timp licitația pentru încredințarea acestui contract pe o perioadă de patru ani. Prin urmare, a încheiat serviciul cu cei de la RER Oradea pe o perioadă de cel mult 12 luni.

Picture1

Campionii

Dacă cei de la Terra Building au prins primele două cele mai mari contracte ale Sibiului din 2018, societatea cu sediul social în comuna Orlat a devenit și principalul contractor al administrației locale. De la contracte de 4,5 milioane de lei în 2016 (plus alte 11,5 milioane de lei împărțite cu cei de la Electro Con în marele contract pentru rețeaua metropolitană pe cinci artere principale ale orașului), cei de la Terra Building au ajuns să semneze anul trecut contracte cu o valoare totală de 14,5 milioane de lei (plus unul de 4,5 milioane de lei în asociere cu Repcons) cu Primăria Sibiu.

Majoritatea sunt lucrări de drumuri, iar ultimul încheiat a fost semnat în 20 noiembrie 2017. Este vorba de un contract negociat direct cu cei de la Terra Building pentru deszăpezirea orașului pe parcursul actualei ierni, valoarea maximă alocată acestui contract de servicii fiind de 2,6 milioane de lei, fără TVA. Cei de la Primărie au negociat direct cu cei de la Terra Building după ce la licitația pentru încredințarea serviciului de deszăpezire pe o perioadă de trei ani nu a fost depusă nicio ofertă, iar iarna ”bătea deja la ușă” fără a mai lăsa suficient timp pentru finalizarea unei noi proceduri de atribuire publică.

Pe locul doi în topul celor care ”împart plăcinta fondurilor publice sibiene” este SC Geiger Transilvania SRL. Firmă aflată în 2016 pe primul loc (cu patru contracte în valoare de 15,2 mil. de lei), Geiger Transilvania a încheiat în 2017 tot patru contracte cu Primăria Sibiu, valoarea totală a acestora fiind însă de 10,3 milioane de lei. Toate cele patru contrate au același obiect: modernizarea unor străzi de pământ.

În fine, pe locul trei în topul firmelor care au încheiat contracte cu administrația sibiană sunt orădenii de la RER Ecologic Service. Cu un singur contract, cel de 7,4 milioane de lei pentru salubrizarea domeniului public, orădenii au intrat direct în topul principalilor contractori ai administrației locale.

Ceilalți

Cu cei de la Electrica, Primăria Sibiu a încheiat în 2017 al patrulea contract ca valoare – 6,2 milioane de lei. De remarcat faptul că, în 2016, furnizarea energiei electrice utilizată de municipalitate a fost asigurată de SC Three Wings SRL (actualii Next Energy Partners), contractul cu aceștia fiind de 5,4 milioane de lei. Printre firmele care au prins contracte cu o valoare totală de peste un milion de lei se mai numără Construcții SA (2,8 mil. de lei pentru modernizarea clădirii de pe str. Turismului, nr. 15), Teo Trans Consulting (2,3 mil. de lei pentru marcaje rutiere), Electro-Con Impex (2,2 mil. de lei, cinci contracte, cel mai important fiind cel pentru modernizarea iluminatului din parcul Sub Arini) sau NV Construct (1,3 mil. de lei pentru construcția remizei de la Păltiniș).

Tot la categoria ”Ceilalți” mai pot fi încadrate acele firme care, din contracte mici, dar în număr mai mare, reușesc să devină relevante în relația cu administrația locală. Un prim astfel de exemplu ar fi cel al firmei sibiene SC Gyps Construct SRL, care a semnat nu mai puțin de șase contracte cu Primăria Sibiu, pentru o serie de lucrări care au putut fi încredințate prin procedura cumpărării directe. 1,3 milioane de lei este valoare totală a acestor contracte semnate cu Gyps Construct, contracte cate vizează de la repararea unor scări din Sibiu, până la reparațiile unor ziduri de fortificație sau de sprijin ori amenajarea unor rampe de acces pietonal.

În aceeași situație sunt și sătmărenii de la Euras (cei care efectuează cea mai costisitoare restaurare din Sibiu, cea a clădirii din Piața Mică, nr. 22). Cei de la Euras au reușit anul trecut să mai obțină alte cinci contracte de la municipalitate, lucrări în valoare totală de 1,1 milioane de lei și care vizează fie intervenții de urgență la monumente istorice (cum ar fi balustrada scărilor care coboară de la Podul Minciunilor), fie documentațiile tehnice ale unor monumente istorice.

Mărunte, dar multe

Cele mai multe contracte încheiate cu Primăria Sibiu în cursul anului 2017 le are o firmă din comuna Pantelimon (jud. Ilfov). Nu mai puțin de 35 de contracte a semnat SC Tehni Consulting Solution SRL cu Primăria Sibiu, valoarea totală a acestor contracte fiind de 464.000 de lei și vizând aproape exclusiv realizarea studiilor de fezabilitate pentru străzile de pământ care urmează a fi modernizate. 17 contracte în valoare totală de 272 de milioane de lei a încheiat și SC Aspire Design SRL, obiectul acestor contracte fiind tot întocmirea de studii de fezabilitate și alte documentații. Pe locul trei în topul firmelor care semnează contracte numeroase cu administrația locală se află SC Euro Ing SRL din Sibiu, care a semnat nouă contracte în valoare de 215.000 de lei, pentru dirigenția de șantier a mai multor lucrări publice.

În afară de Terra Building și Gyps Construct, care au mai fost pomenite în articol, mai merită amintite numele de Industrial Software SRL din Sibiu (șapte contracte în valoare de aproape 800.000 de lei), preferată a Primăriei în ceea ce privește mentenanța sistemelor informatice sau Neo Plan SRL (opt contracte, 182.000 de lei), care au câștigat procedurile pentru întocmirea a diferite documentații tehnice.

Descarcă de aici Lista celor mai importante contracte incheiate de Primaria Sibiu in 2017

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hila

Acum 4 ani

Unde, unde duce Klaus si Romania, unde?????,
Raspunde

GEO

Acum 4 ani

desigur cele trei firme plus firma lui gradinaru ar trebui cercetate cu modul in care au primit banii in 2017. REVENIM CU SESIZAREA CUM A ATRIBUIT PRIMARIA CONTRACTUL DE DESZAPEZIRE PENTRU 2018.FARA O PROCEDURA LEGALA
Raspunde

Nelutu Hampu

Acum 4 ani

La Sibiu toti locuitorii traim in bunastare si o ducem BINE!!!
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

PROTEST NU mai cumparat benzina de la MOL Ungaria
Raspunde

Bogdan

Acum 4 ani

Bine mai Geo ca esti tu destept. Sa fie cercetati privatii cum au primit contracte. Dar de ce sa nu fie cercetata primaria? A, primaria e verificata anual de Curtea de conturi. Pe cine vrei tu sa verifice si cine?
Raspunde

Edy-CSU

Acum 4 ani

Sa dea contrate si bani la firmele romanesti sa sustinem muncitorul roman harnic! Gata cu multinationale si straini care ne inrobesc si nu ne lasa sa ne dezvoltam! Romania tara ortodoxa!
Raspunde

Join the KLAN

Acum 4 ani

demisia fodor !!!!!!!
Raspunde

GEO

Acum 4 ani

dl.Bogdan, eu am spus ca cine trebuie sa se sesizeze. Nu am nominalizat decat firmele care au primit banii conf.articolului. Daca vrei mai concret cei in drept ar trebui sa verifice 1. cum a fost posibil sa se falimenteze o companie a cl.Energie termica, si pe structura ei fostul director de 20 ani in functie, devine patron peste o firma care castiga licitatiile de la primarie pe banda. 1. aceiasi intrebare cu referire la modul in care dpc.-ul, firma a cl.a fost falimentata si unul din subcontractorii de baza al dpc.ului in ultimii 10 ani devine castigatorul lucrarilor de reabilitare a strazilor in Sibiu si mai mult deodata primeste deszapezirea orasului , FARA LICITATIE. EU AM INTREBAT CARE ESTE ARTICOLUL DI LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE , CARE A DAT POSIBILITATEA CONSILILULUI LOCAL ( CARE NU ESTE EXECUTIV ) SA APROBE ATRIBUIREA CONTRACTULUI ACESTEI FIRME. mAI CLAR :falimentezi o firma a ta si dai lucrarile fara licitatie celui care ti.a fost subantrepenor ani de zile ( perioada cand firma ta merge in pierdere ). AM FOST MAI CLAR ?
Raspunde

Alo DNA

Acum 4 ani

Johannis l-a luat pe Trezorierul PSD-ului, Ilie Gradinar, ca mana murdara alaturi de altii ca Gigi Lazar (DPC), Chiriac (Teatru) sau Dragoman. Acestia au fost lasati sa fure cat au vrut iar Johannis si-a primit tainul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus