Joi,
18.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Cea mai deprimantă zi din an? Ce spune psihologul

Cea mai deprimantă zi din an? Ce spune psihologul

Te simți apatic? Puțin trist? Mai depresiv decât în restul zilelor? Asta ar putea fi pentru că luni, 15 ianuarie 2018, este cea mai deprimantă zi din acest an, arată o formulă științifică realizată pentru prima dată în anul 2005.

Psihologul sibian, Mihai Copăceanu, a explicat că cea mai deprimantă zi din an nu trebuie luată în serios. Chiar dacă formula de calcul se bazează pe câteva indicii corecte care ar putea stabili această zi, nu trebuie să ne inducem o stare anume astăzi, arată psihologul.

„Deși este discutată tot mai des în ultimii ani și autorul britanic (n.r. Cliff Arnall) insistă că are la bază o oarecare formulă matematică, majoritatea oamenilor de știință care au comentat au susținut că formula nu e foarte bine fundamentată științific, deci Blue Monday, ca cea mai depresivă zi din an, nu trebuie tratată cu seriozitate. Și nu putem să ne autoinducem, putem doar glumi. Chiar dacă sunt câteva indicii corecte pentru o zi depresivă, lunea mai degrabă ca oricare zi. Cui îi place lunea? Mai grav, a început și școala. Dar au trecut sărbătorile de iarnă, avem mai multe datorii, așteptările pentru noul an în primele zile pot fi dezamăgitoare, vremea instabilă ne influențează, totuși depresia este o afecțiune clinică individuală și fiecare persoană răspunde diferit la factorii de mediu și sociali care au o oarecare influență”, spune Mihai Copăceanu.

Mai mult decât atât, psihologul oferă o serie de recomandări pentru ca această zi să nu fie altceva decât o zi foarte plăcută.

„Ce poate fi luat în seamă sunt tocmai recomandările prin care să depășești cea mai depresivă zi din an, de altfel utile în orice zi: ieși afară în natură, plimbă-te în Subarini, fă exercitii fizice, fă mișcare, întâlnește-te cu prietenii dragi, elimină gândurile care te tulbură și mai ales evită persoanele negative, plângăcioase”, explică psihologul sibian.  

Psihologul Cliff Arnall din Marea Britanie a încercat acum 13 ani să găsească o formulă clară din care să rezulte care ar fi ziua din an în care suntem cel mai predispuși să avem o stare negativă. Conform calculului care include elemente din viața de zi cu zi precum datoriile acumulate, ziua plății facturilor, numărul zilelor trecute de la Crăciun, lipsa motivației și condițiile meteo, astăzi ar fi cea mai deprimantă zi din 2018.

La polul opus, aparent ar exista și o „Cea mai fericită zi din an”. Aceasta, la fel ca Blue Monday, se stabilește de asemenea conform unui calcul științific și este stabilită în fiecare an în luna iunie, într-una din ultimele zile ale lunii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Niko Leta

Acum 6 ani

...apoi la mine fiecare 15 din luna este zi deprimanta ! sau gatat banii si pana la intai - luna viitoare mai este muuult - cum sa nu fi depri ?? bine ca are vecinu o horinca buna in chimnita unde ne mai tratam deprimarea ! traiasca rachia lu vecinu !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus