Vineri,
19.04.2024
Partial Noros
Acum
2°C

Ține Sibiul curat! Lista deșeurilor biodegradabile de colectat în pubela maro (P)

Ține Sibiul curat! Lista deșeurilor biodegradabile de colectat în pubela maro (P)

Sub sloganul "Ține Sibiul curat!", Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sibiu continuă campania de conștientizare a importanței separării deșeurilor reciclabile în funcție de tipul lor și de a folosi deșeurile biodegradabile pentru fabricarea compostului.

Misiunea este simplă, arată reprezentanții ADI Eco Sibiu, ai cărei reprezentanți vin în sprijinul cetățenilor cu informații despre tipurile de deșeuri care pot fi colectate separat, în funcție de culorile echipamentelor de colectare selectivă. "Separaţi deşeurile chiar la locul unde se produc: în casă, la birou sau pe stradă! Mergeţi la punctul de colectare selectivă din apropierea locuinței sau la pubelele pe care le aveți în curte şi depuneţi-le pe categorii, urmând culoarea containerului", spun reprezentanții Asociației de Dezvoltare intercomunitară Eco Sibiu.

Pubela maro: pentru deșeurile biodegradabile

"Orice alt deșeu care nu este biodegradabil și este aruncat în pubela sau containerul maro compromite întreg deșeul biodegradabil care a fost colectat corect", arată reprezentanții Asociației.
Deşeurile biodegradabile care se colectează în recipientele de culoare maro sunt: - resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite; - resturi de pâine şi cereale; - zaţ de cafea/resturi de ceai; - păr şi blană; - haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite; - coji de ouă; - coji de nucă; - cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn); - rumeguş, fân şi paie; - resturi vegetale din curte (frunze, crengi şi nuiele mărunţite, flori); - plante de casă; - bucăţi de lemn mărunţit; - ziare, hârtie, carton mărunţite, umede şi murdare.
"Dacă locuiești la casă, din deșeuri biodegradabile poți obține în propria gospodărie compost, un excelent îngrășământ pentru plantele din jurul casei și pentru pământul din grădină. Îți poți amenaja un țarc în grădină pentru depozitarea deșeurilor compostabile sau poți utiliza un recipient pentru compost. Aceste resturi sunt extrem de valoroase pentru cei care locuiesc în zona rurală şi periurbană şi au grădini sau livezi. Prin fabricarea compostului, acasă, se obține în mod gratuit un îngrăşământ natural 100%, cu foarte puţină bătaie de cap", mai arată reprezentanții ADI Eco Sibiu.
Următoarele deșeuri nu fac parte din categoria deșeurilor biodegradabile: - resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete; - resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frişcă); - ouă întregi; - grăsimi animale şi uleiuri vegetale (în cazul în care nu se colectează separat); - excremente ale animalelor de companie; - cenuşă de la sobe (dacă se ard şi cărbuni); - resturi vegetale din curte tratate cu pesticide; - lemn tratat sau vopsit;

Zvonistică nefondată

Reprezentanții Asociației trag și un semnal de alarmă asupra afirmațiilor nesusținute de realitate despre colectarea selectivă, dar lansate în diferite medii de persoane mai puțin informate. "Dacă vă întrebați: "De ce să-mi selectez deșeurile? Oricum ajung toate în același loc, amestecate….!", ADI ECO Sibiu vă spune că nu este adevărat. Este doar o expresie folosită de cei indiferenți și care cred că știu tot, despre toate. Haideți să selectăm deșeurile! Să ținem Sibiul curat!", arată reprezentanții ADI Eco Sibiu. Deșeurile biodegradabile corect selectate de sibieni ajung pe platforma de compost de la Șura Mică.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

...

Acum 6 ani

Din pacate cei care umplu mereu pubelele maro din zonele cu blocuri cu tot felul de alte deseuri nu vor citi acest articol si nici acest comentariu. Unii dintre ei sunt oameni cu stare, cu scoli si cu meserii serioase, insa cand ajung la pubele arunca gunoiul fara sa clipeasca in ce pubela nimeresc.
Raspunde

Sibian

Acum 6 ani

As vrea sa știu și eu in Piata Cluj unde sunt pubelele acelea Pt carton și sticla. Nici acum nu le găsesc. Probabil se înțelege ca le sortam, le ambalam/impachetam și dupa ce le băgăm in mașina vom circula prin oras sa găsim undeva sa le și descărcam. Parca inițial se discuta ca acestea vor fi la fiecare 100-200 case. Vrăjeala
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus