Sâmbătă,
22.06.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Interviu cu Daniel Bucher, german stabilit în Sibiu: Cel mai mult în România îmi place libertatea. Nici nu vă dați seama câtă libertate aveți

Interviu cu Daniel Bucher, german stabilit în Sibiu: Cel mai mult în România îmi place libertatea. Nici nu vă dați seama câtă libertate aveți

Născut în 30 decembrie 1971, în Germania, Daniel Bucher s-a stabilit de câțiva ani în Sibiu și nu-și vede viitorul în altă parte. Lucrează ca actor la Teatrul Național ”Radu Stanca” și viața lui în orașul nostru nu diferă cu nimic de cea a unui român obișnuit. Cu bune și cu rele. De aceste aspecte am discutat cu el.

Daniel Bucher: În 2010 mi-am cunoscut prietena în Germania, în Bavaria, lângă Munchen, unde locuiam de 16 ani. Lucram ca actor și ne-am îndrăgostit pe loc, imediat după ce ne-am cunoscut. Apoi, vreme de mai bine de un an am fost pe drumuri. Am venit eu la ea, în România, venea ea la mine, în Germania, până ne-am pus problema serios ce urmează să facem? Ori mă mut eu în România, ori se mută ea în Germania.

Rep.: Și ca întotdeauna, femeia a câștigat…

D. B.: (zâmbește n. r.) Da, ea nu a vrut să plece din țară. Nu-i plăceau oamenii, totul era puțin cam ciudat pentru ea, dar cam așa sunt bavarezii (râde n. r.). Prin urmare, am decis să mă mut în România. O perioadă mi-am căutat de lucru, în domeniu, ca actor. Nu am găsit nimic și am început să sun la firme de pază, eram dispus să accept orice job.

Rep.: Serios? Erai dispus să lucrezi ca paznic în România?

D. B.: Da, voiam să vin în România cu orice preț. Vreau să trăiesc alături de iubita mea. După vreo lună m-au sunat de la Teatrul ”Radu Stanca” să mă cheme la un interviu că a apărut un post liber. A fost noroc chior. Din momentul în care am luat decizia au trecut patru săptămâni și eram mutat complet în România, am tăiat toate rădăcinile nemțești. Am umplut o mașină și asta a fost tot.

Rep.: Cum a fost prima lună în România? Cum te-ai acomodat?

D. B.: A fost greu. La început nu locuiam în Sibiu, trăiam în Sfântul Gheorghe, Covasna, cu prietena mea. Ea e actriță acolo. Făceam naveta la Sibiu, veneam în funcție de spectacole o perioadă la Sibiu, munceam, apoi mă întorceam la Sf. Gheorghe. Acesta a fost începutul meu în actorie, în România, dar așa este la început pe tot. Totul mi se părea foarte ciudat. La tot pasul eram uimit de peisajul foarte frumos, oriunde mergeam cunoșteam oameni minunați… până acum am cunoscut numai oameni extraordinari. Poate am avut eu noroc, românii sunt oameni amabili.

Rep.: La Sibiu când v-ați mutat?

D. B.: Am trăit trei ani în Sf. Gheorghe și nu mai voiam să stăm acolo. Nu e mai nimic prin Sf. Gheorghe, nici nu se compară cu Sibiul. Deci, acum doi ani ne-am mutat cu totul la Sibiu.

Rep.: Cum e viața ta de zi cu zi în Sibiu? Câștigi bine, conduci mașini de ultimă generație, mergi în vacanțe scumpe?

D. B.: Nu am deloc mulți bani. Din ce am văzut eu, în țara aceasta trebuie să fii mafiot sau prost dacă vrei să ai bani. Majoritatea oamenilor câștigă cam ca mine, acestea sunt posibilitățile, acesta este nivelul țării. Viața mea de zi cu zi presupune venitul la teatru, repetiții, muncă… iar seara spectacol. Între timp merg să mănânc ceva rapid.

Rep.: Deci muncești din greu, nu duci tocmai o viață boemă de artist.

D. B.: Da, am un program zilnic încărcat. Ajung la muncă la zece dimineață și mă întorc acasă după ora zece seara. Nu chiar în fiecare zi, munca de actor înseamnă și pregătirea personajelor, memorarea replicilor, alte detalii, dar în general cam așa e viața mea în Sibiu.

Rep.: Acum, după ce te-ai acomodat la viața în România, îți vezi viitorul aici?

D. B.: Da. Cu siguranță viitorul meu este legat de Sibiu și de România. N-am nici un dubiu de asta. Însă fac asta tocmai pentru că viitorul meu nu depinde de o țară sau alta. Am trăit 40 de ani în Germania și mi s-a părut suficient. Eu chiar mă bucur de viața mea în Sibiu.

Rep.: Dă-mi câteva exemple, ce te bucură, în general?

D. B.: Cel mai mult îmi place libertatea pe care o aveți! Nici nu vă dați seama câtă libertate există în România. Un exemplu concret. Dacă vrei să ieși într-o zi la pescuit, în Germania nu poți. Îți trebuie un certificat pentru care trebuie să aștepți un an de zile, să faci cursuri, să te pregătești… În România te duci pe lac, plătești proprietarului o taxă și pescuiești în voie. În România am regăsit libertatea pe mi-o amintesc din Germania anilor 70-80, din copilăria mea. În România chiar ai posibilitatea de a face orice vrei.

Rep.: Mergi des la pescuit?

D. B.: Nu, dar știu că în Germania am făcut școala pentru a putea merge la vânătoare. Era doar un exemplu.

Rep.: Dă-mi și exemple negative, ce nu-ți place în România?

D. B.: Sistemul de asigurări sociale. E o catastrofă. Ce vezi prin spitale, e o catastrofă.

Rep.: A trebuit să mergi la spital?

D. B.: Da, mi-am rupt mâna în timpul unor repetiții în Luxemburg. M-au operat acolo și a trebuit să merg chiar ieri (25 ianuarie n. r.), conform programării pe care o aveam, la o vizită medicală la Spitalul Județean. Mi-au spus că nu au timp de mine, deși e esențial să se uite un doctor, nu-mi mai pot mișca mâna ca înainte. Au zis că n-au timp. Cu tot cu programare! Acesta este un aspect foarte urât în România. Apoi sunt banii pe care îi primesc oamenii, salariile, pensiile. Sunt îngrozitoare! Cum să trăiești cu salarii atât de mici? Și ultimul lucru negativ este că tot mai mulți tineri pleacă din țară. Sunt uimit de cât de mulți tineri pleacă din România. Pe mine nu mă afectează asta, dar pe voi, ca popor, ar trebui să vă îngrijoreze foarte serios. Ce viitor poate avea România fără tineri? Politicienii voștri ar trebui să ia măsuri urgente. Am vorbit pe tema asta cu mulți tineri din Sibiu și am impresia că toți îmi spun: Nu aș pleca dacă aș avea un viitor aici, dar se vede nicio perspectivă! Mai vorbeam, nu demult, cu un doctor care a mers într-un schimb de experiență în SUA și când le-a spus colegilor medici câți bani câștigă în România toți au râs de el. Întrebau dacă salariul lui este pe lună sau pe zi?

Rep.: Ce părere ai despre protestele de stradă din ultimul an din Sibiu și România? Ai fost curios să vezi despre ce e vorba, te-a interesat?

D. B.: Sigur că m-a interesat și oamenii au tot dreptul să își exprime nemulțumirea. Uite, acesta este un al exemplu legat de ce am găsit aici și nu aveam în Germania. Și în Germania sunt foarte mulți oameni nemulțumiți, majoritatea scriu pe facebook, dar nimeni nu face ceva concret. Nimeni nu iese în stradă, ca în România. Voi nu știți dar nemulțumiri mari sunt și în Franța, în Italia, oamenii vor să iasă în stradă. Mie-mi place asta pentru că este o presiune pe care oamenii o pun pe politicieni, le spun să facă ceva. Klaus Iohannis, președintele României, îmi place foarte mult. A ieșit în stradă și stat alături de oameni. A luat atitudine, a spus că locul lui e lângă oamenii nemulțumiți de ce face guvernul. Faptul că asta se întâmplă într-o țară europeană e uimitor, arată că oamenii s-au săturat de mafie, de corupție, vor ceva mai bun.

Rep.: Nu știai că în România este corupție înainte să vii?

D. B.: Înainte să vin în România nu știam nimic despre țară, nimic, nimic! Am avut, de-a lungul timpului, câțiva profesori români care mi-au mai povestit una, alta, însă nu știam nimic despre ce se întâmplă în prezent. Nu bănuiam cât de frumoase sunt peisajele aici, cât de amabili și interesanți sunt oamenii, cât de săritori să te ajute sunt. Cred că asta este o reminiscență din comunism. Și tot o urmare a comunismului cred că sunt și protestele de stradă, oamenii s-au săturat, nu mai vor să audă de corupție și probleme. Soția mea spune: ”Nu mai vreau să văd frigiderul gol! L-am văzut destul când eram copilă”.

Rep.: Hai să trecem la artă! Cum relaționezi cu oamenii care vin la teatru, cum simți publicul sibian?

D. B.: Sunt satisfăcut de evoluția mea profesională aici. Îmi place că românii văd spectacolele de teatru, evenimentele culturale în general, ca pe ceva ieșit din comun. Ieșitul într-o seară la un spectacol de teatru este ceva deosebit, un moment special. Iar dacă este un moment special el este împărtășit cu cei din jur, inclusiv cu noi, cei de pe scenă. În Germania nu mai simțeam bucuria aceasta de a împărtăși, de a fi alături unii cu alții în clipe rare. Românii au inimi mari și suflete deschise, iar asta se simte imediat de pe scenă.

Rep.: Pe 1 februarie este programată premiera celui mai nou spectacol în care oamenii te pot vedea: „Scene dintr-o căsnicie" de Ingmar Bergman, în regia lui Charles Muller. Spune-ne câte ceva despre acest spectacol, de ce ar trebui să venim să-l vedem?

D. B.: V-aș spune același lucru pe care mi l-a spus și mie regizorul Charles Muller, în timpul repetițiilor. Este o poveste despre un cuplu care se desparte. Partea cea mai frumoasă este că aspecte din spectacol, părți din ce se întâmplă i s-au întâmplat și lui în viața reală. Sunt momente în spectacol pe care oricine le poate recunoaște la un moment dat, orice spectator cred că poate spune, privind la ce se întâmplă pe scenă: Am trecut și eu prin asta! Sunt trăiri, sentimente…

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

16 comentarii

sibianul

Acum 6 ani

Frumos!
Raspunde

McD

Acum 6 ani

Cam putine plusuri si multe minusuri in constatarile actorului...libertatea din Romania a fost de multi concetateni de-ai nostri prost inteleasa, de multe ori mai presus de lege, de accea suntem acum unde suntem...la coada EUROPEI...succes in continuare si rabdare peste limite...mai vorbim peste 5 ani...
Raspunde

rasu plansu

Acum 6 ani

Ai libertatea de a da muzica la maxim, ai libertatea de a arunca gunoiul cam pe unde vrei, ai libertatea de a nu strange dupa cainele dus la plimbare, ai libertatea de a face enduro prin paduri, ai libertatea de a plati munca la negru....yep, suntem tara tuturor libertatilor!
Raspunde

unu

Acum 6 ani

Raspunsuri foarte subiective, doar a ales sa ramana aici. Mai vorbim peste 5 ani, bine spus.
Raspunde

Obersturmbandfuhrer

Acum 6 ani

Doar n-o sa ne lasam la pesedeii care vor sa dea tara pe mana lui putin
Raspunde

un sibian - cel original

Acum 6 ani

Liber la toate, doar la invatamant, sanatate si infrastructura nu! Ma duce cu gandul la o tara de luma 3-a. Sad but true! :( In aceasta tara dupa 45 de ani esti CONDAMNAT tocmai din cauza lipsei serviciilor medicale! Pana la 40 de ani toate bune si frumoase, doar banii si libertatea conteaza. Pai lui ii e simplu sa spuna asta deoarece e cetatean german daca e sa i se intample ceva grav legat de sanatate sau vrea completare si dezvoltarea studiilor cel putin in Germania beneficiaza de ele. Si inca de servicii de top. Asa ca sa nu ne imbatam cu apa rece cand spunem ce bine e la noi in tara, mai ales cu un guvern PSD care ne duce de rapa!
Raspunde

McD

Acum 6 ani

Da, suntem in tara unde-i posibil orice,... America este tara tuturor posibilitatilor...trist joc de cuvinte...sa auzim de bine!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zero

Acum 6 ani

Toti plini de pretentii, de parca ar fi buricul universului si ar fi pus coada la matura si furtunul la aspirator (cam asa toti germanoii), dar isi muta curul aici
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

"Am trăit trei ani în Sf. Gheorghe și nu mai voiam să stăm acolo. Nu e mai nimic prin Sf. Gheorghe, nici nu se compară cu Sibiul." Omul asta vorbeste despre Sibiu, sau despre tara in general? Daca ar mai sta vreo trei ani si la Tecuci, as fi curios ce-ar zice. Vorbe goale, sa umple ziarul.
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

povesti nemuritoare cu Daniel Bucher...avem "libertate" si atunci vin "educatii si superiorii" cetateni germani si austrieci sa faca enduro si sa vaneze in muntii nostrii...si distrug si ucid tot ce pot!!! nu ne mai aburiti cu tampeniile astea...
Raspunde

Oups

Acum 6 ani

Ești frustratul perfect .... Gelos pe toți cei din jur, care sunt vinovați de nerealizările tale! Fy donk!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Noob

Acum 6 ani

Munții noștrii??? Care sunt munții tai?Nu te mai agita atât , tu ai ajutorul social , atât! Acest forum a devenit cabinet de psihiatrie , fiecare neadaptat își vărsa elucubrațiile aici!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicoleta din Dobarca

Acum 6 ani

nu m-as mai intoarce in Romania - nici pentru cea mai dulce dragoste ! numai taranoi pe acolo !
Raspunde

Niculae de la Cacova

Acum 6 ani

Pentru Nicoleta din Dobirca. Din câte știu eu Dobirca nu este metropolă nici area metropolitana despre downtown sau centru nici nu încape vorbă. Rezultă că ea nu stie de unde a plecat adica de pe sate si acum ii face pe românii de acasă taranoi adica exact ce este ea o țărancă ajunsă accidental prin occident si o parvenita. Mi e greață you know what I mean!
Raspunde

Niki

Acum 6 ani

Lieber Herr Bucher, weiterhin schöne Zeit in Hermannstadt, mutiger Schritt hierher auszuwandern.Sie sind eine wahre Bereicherung für uns.Alles Beste!
Raspunde

Nicoleta din Dobarca

Acum 6 ani

inteleg ca nu va convine cacoveni - dar ce sa va fac ?? so ist es nun Mal ...stie el - la cine ma refer !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus