Luni,
10.05.2021
Cer Senin
Acum
9°C

Angajatorii cu peste 50 de salariaţi sunt obligaţi să aibă un expert în egalitate de şanse

Angajatorii cu peste 50 de salariaţi sunt obligaţi să aibă un expert în egalitate de şanse

Actualizare. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a contrazis, joi, declaraţiile făcute de premierul Viorica Dăncilă, înainte de şedinţa de Guvern, precizând că angajatorii cu peste 50 de salariaţi au „posibilitatea” să aibă un expert în egalitate de şanse, nefiind obligaţi. Iniţial premierul anunţase că măsura va fi una obligatorie, scrie Mediafax.

„În şedinţa de azi a fost reglementată profesia de expert şi cea de tehnician în egalitate de şanse. Actul normativ stabileşte că persoanele juridice din sectorul public sau privat care au peste 50 de salariaţi vor avea posibilitatea de angaja un expert sau un tehnician în egalitate de şanse în limita bugetului destinat cheltuielilor salariale”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, în conferinţa de presă de după şedinţa de Guvern de joi.

„Repet: vor avea posibilitatea. Nu este o măsură obligatorie. Este la latitudinea angajatorului şi tot angajatorul poate decide dacă persoana respectivă poate fi reîncadrată din angajaţii pe care deja îi are, adică nu trebuie neapărat să angajeze, poate trimite pe cineva la cursuri”, a subliniat Nelu Barbu.

Știre inițială. Premierul Viorica Dăncilă a precizat, joi, înaintea şedinţei de Guvern, că va fi introdusă obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi, să aibă în structura de personal un expert în egalitate de şanse.

"Vrem ca în România egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi să fie efectiv asigurată. Cred că acest lucru este foarte important. Ca urmare, vom introduce obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi de a avea în structura de personal un expert în egalitate de şanse. Nu urmărim să încărcăm birocraţia cu noi funcţii. Vrem ca această sarcină a experţilor să fie exercitată în mod activ şi util. Prin acest act normativ vom reglementa şi noţiunea ”violenţă de gen”, conform Convenţiei de la Istanbul. Veţi fi de acord cu mine că numeroasele cazuri de abuzuri pe care le prezintă mass-media sau care sunt monitorizate de organizaţiile neguvernamentale arată că aceste reglementări sunt necesare şi urgente," a spus premierul la începutul ședinței de Guvern de astăzi.

Comentarii

5 comentarii

Mihai

Acum 3 ani

Deci inca un post caldut (cel putin la stat) pentru o persoana care doreste sa STEA...
Raspunde

axxy

Acum 3 ani

ce studii trebuie sa ai pentru a ocupa aceasta functie? :))))) si ce salariu va avea expertul asta?
Raspunde

Gogu

Acum 3 ani

Dar va rog folositi cuvantul "specialist" ca e mai trendy si nelipsit din orice stire tv de ani de zile... specialistii sunt la moda si pese tot!
Raspunde

lol

Acum 3 ani

Acest specialist in egalitate de sanse trebuie sa fie pe jumatate femeie, pe jumatate barbat....
Raspunde

Un functionar stresat

Acum 3 ani

Si la cine sa raporteze acest specialist???La sefu care face discriminarea? Si apoi sa fie amenintat cu datu afara ca alti specialisti ce se imbolnavesc cu zile la serviciu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus