Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Micile afaceri. Dan Florescu, cel mai cunoscut restaurator de mobilier din zona Sibiului

Micile afaceri. Dan Florescu, cel mai cunoscut restaurator de mobilier din zona Sibiului

A plecat în Italia să strângă niște bani, dar a strâns în schimb ceva mult mai important – cunoștințele și experiența necesare pentru a deveni un restaurator apreciat în zona Sibiului. Dan Florescu este restaurator de mobilier în Mediaș de șase ani. În atelierul său, fiecare comandă are parte de o atenție deosebită, iar clientul primește exact ceea ce a cerut, oricât de dificil ar fi de realizat.  

Dan Florescu a plecat din Mediaș cu 14 ani în urmă și s-a mutat în Italia, în încercarea de a strânge niște bani. După ce a încercat cam tot ce se putea acolo, în timpul petrecut în Italia l-a întâlnit și pe cel care avea să-i schimbe orientarea în carieră. Dionigi Canini, un restaurator italian cu experiență, i-a împărtășit medieșeanului din propria experiență și, odată cu asta, i-a transmis și pasiunea pentru restaurări. În 2012, după opt ani de Italia, Dan s-a întors la Mediaș unde și-a pornit o mică afacere de restaurat mobilier. Nu restaurează în cantități industriale, spune el, ci câte o piesă pe rând. Vrea ca totul să fie perfect atunci când clientul vine să își recupereze mobilierul.

„În 2004 am plecat în Italia și acolo am învățat tot ce știu și am lucrat până în anul 2012. Apoi m-am întors acasă, unde am continuat să lucrez în acest domeniu până în prezent. Prețurile diferă foarte mult așa că nu pot spune nimic despre ele. Depinde de piesă, de starea ei și de intervențiile necesare. Diferă de la caz la caz. Este și plăcere și business, dar nu lucrez industrial, mai ales că am un singur băiat care mă ajută la restaurări. Așadar, iau lucrările cum vin, fac o restaurare cap-coadă, trec la următoarea și tot așa. Nu vreau să mă aglomerez și să nu știu în ce parte să o apuc”, spune restauratorul.
Dan preferă să lucreze cu câte un client pe rând. Motivul din spatele acestei decizii este că își dorește ca fiecare piesă de mobilier să fie tratată cu cea mai mare grijă și să beneficieze de toată atenția sa. Unii clienți renunță la comandă pentru că nu au răbdare, dar cei care rămân pleacă mereu mulțumiți de modul în care a fost restaurată piesa.
„Numărul clienților depinde de lucrările despre care este vorba, pentru că o lucrare poate să dureze de la o săptămână până la o lună, două. Clienți sunt, dar de multe ori poate renunță pentru că nu au răbdare să aștepte să ajung la mobilierul lor. Eu nu pot să iau un client astăzi, dacă am deja o lucrare începută. Asta ar însemna ca solicitantul să fie dispus să aștepte până termin cu ce am deja de făcut. Nici nu pot să lucrez în grabă și nici nu vreau asta pentru că nu e o meserie în care să se lucreze pe repede înainte”, spune meșterul.
restaurari mobila (2)

Fiecare piesă de mobilier este specială, dar și complicată

Restauratorul spune că fiecare piesă pe care o primește este unică în felul ei și e nevoie de multă răbdare pentru ca totul să iasă așa cum trebuie. Dan acceptă orice provocare, oricât de ciudată ar fi, pentru că încearcă să le ofere clienților săi exact ceea ce doresc.

„Piesele de mobilier sunt toate unice în felul lor, iar cerințele clienților sunt de multe ori ciudate. Uneori îmi cer să le vopsesc mobila în culori pe care eu unul nu le-aș agrea sau care nu s-ar potrivi neapărat pentru piesa respectivă de mobilier, dar până la urmă e adevărată vorba <<Clientul nostru, stăpânul nostru>>”, spune Dan.
Lucrează ca la carte și nu uită niciun pas, oricât de migăloasă ar fi treaba. Pașii pentru restaurarea unei piese de mobilier sunt destul de mulți, dar fiecare are importanța lui.
„Curățarea obiectului care trebuie să fie restaurat este primul pas. Urmează înlocuirea elementelor lipsă, astfel încât la final să ajungă la chituire. Curățarea obiectului continuă prin șlefuire și suflare, pentru îndepărtarea prafului și a împurităților. Următorul pas este reprezentat de aplicarea tratamentului anticarii, obligatoriu. Acesta va fi aplicat indiferent de intervenția pe care o solicită elementul. După ce se administrează tratamentul și după ce timpii de uscare au fost respectați se aplică vopseaua urmată de lac”, explică meșterul.
restaurari mobila (1)

Cel mai mult a lucrat aproape două luni la o piesă, proiect pe care l-a încheiat cu succes chiar săptămâna aceasta.

„Ultima piesă pe care am terminat-o chiar săptămâna aceasta a fost o bibliotecă destul de mare, dar a fost vopsită neagră și nu pot să-mi dau seama cu ce vopsea sau oxid. Cred că am lucrat la ea mai bine de o lună și jumătate. A durat mult până am curățat-o pentru că cel care mi-a adus-o voia o culoare mai deschisă, un nuc, așa că am avut ceva de lucru la ea”, povestește Dan Florescu.
restaurari mobila

Restauratorul medieșean poate fi contactat pe pagina sa oficială de facebook, acolo unde postează constant și rezultatele muncii sale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Adriana Apostol

Acum 4 ani

Cum pot lua legatura cu Dan Florescu ? Pe Facebook nu-l gasesc . Am de restaurat o mobila de sufragerie veche. In speranta ca voi avea un raspuns va multumesc anticipat. O zi buna.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus