Duminică,
02.10.2022
Parțial Noros
Acum
14°C

De ce nu se deschide Casa de Cultură? Scările sunt de vină

De ce nu se deschide Casa de Cultură? Scările sunt de vină

Actualizare

ISU SIbiu a transmis un drept la replică în care afirmă că s-a emis aviz doar pentru Casa de Cultură a Municipiului, nu pentru Casa de CUltură a Sindicatelor. ”Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu, la care faceți referire în articolul de presă, nu a obținut avizul și nici autorizația de securitate la incendiu. Totodată, menționăm că nu există nicio documentație tehnică depusă la ISU Sibiu pentru acest obiectiv. Vă rugăm respectuos ca, pentru o bună informare a opiniei publice, să clarificați informațiile publicate, în sensul că avizul de securitate la incendiu a fost obținut de către Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, care este o altă instituție publică”, precizează ISU Sibiu.

Articolul inițial:

Administratorul societății care a închiriat cea mai mare parte din Casa de Cultură a Sindicatelor anunță că intenționează să dea în judecată Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu (ISU) pentru că, în opinia lui, instituția tergiversează aprobarea planului de securitate în caz de incendiu. Mai mult, el susține că ISU își depășește competențele, cerând alte avize decât cele aprobate în planul stabilit de către un arhitect specializat. De cealaltă parte, reprezentanții ISU Sibiu susțin că nu au cerut nimic altceva decât aplicarea legii. Acesta ar fi și motivul pentru care sălile Casei de Cultură a Sindicatelor sunt în continuare închise.

Lacăt

De mai bine de doi ani de zile, Sala de Cultură a Sindicatelor Sibiu a fost închisă, în urma unui control ISU, la câteva săptămâni după incendiul din Clubul Colectiv din București. De atunci, s-au făcut mai multe demersuri pentru deschiderea sălii, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. În momentul de față, conducerea noului Centru Cultural „Ion Besoiu”, prin societatea care a închiriat spațiul, spune că totul este pregătit pentru marea deschidere. „Ce a ținut de noi, am făcut. Clădirea este pregătită pentru deschidere. S-au montat scaunele, am pus mocheta roșie pe jos, dar încă așteptăm. Nu avem niciun răspuns din partea ISU. Documentația este făcută, a declarat pentru Turnul Sfatului, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu,  Adriana Talmon-Gros, în urmă cu câteva săptămâni.

Afirmațiile ei sunt întărite de Adrian Neagu, administratorul societății TV SAT 2002 SRL, cea care administrează și cinematograful Arta. ”Am făcut tot ce ține de noi, ne-am conformat exact planului realizat de un expert în domeniu, plan aprobat de ISU Sibiu. Mai departe, cei de la ISU ne-au cerut elemente suplimentare ce țin de structura clădirii. Nu știm în ce bază au făcut acest lucru. Suntem în discuții cu avocatul nostru pentru a deschide un proces în acest sens. Nu am luat această decizie, încă”, susține Neagu.

De cealaltă parte, ISU Sibiu spune că nu a cerut lucrări în plus față de cele stabilite în proiectul inițial, din februarie 2015. ”Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu a emis avizul de securitate la incendiu pentru proiectul de extindere, etajare și reamenajare a sediului Casei de Cultură a municipiului Sibiu, în data 25.02.2015 și nu solicită alte măsuri decât cele prevăzute în acel proiect avizat. Instituția noastră are atribuții de avizare/autorizare din punct de vedere al securității la incendiu a documentațiilor tehnice și lucrărilor de construcții sau amenajare, iar activități precum găsirea, propunerea sau impunerea de soluții tehnice nu sunt activități din sfera noastră de competență”, se arată într-un răspuns transmis de ISU Sibiu redacției Turnul Sfatului.

Scările sunt de vină

Surse apropiate actualei conduceri a Casei de Cultură susțin că deschiderea sălii ține acum de două elemente importante. S-a rezolvat instalația automată împotriva incendiilor, care nu exista până acum și care a necesitat o investiție importantă, s-a limitat numărul scaunelor în sala mare la sub 400, pentru a ușura evacuarea în caz de incendiu, însă au mai rămas câteva elemente în discuție. Despre acestea, cei de la Casa de Cultură spun că au apărut după eliberarea actului din 2015. ”S-au legat de forma scărilor care duc la etaj. Acestea sunt scări balansate și în opinia lor în partea interioară există riscul unor busculade. Nu au ținut cont de lățimea lor deosebit de mare. Ei propun spargerea scărilor și înlocuirea cu unele drepte, ori asta înseamnă o cheltuială extrem de mare. O altă problemă ține de a doua evacuare și au venit cu propunerea să fie creată o pasarelă de doi metri care să iasă prin străpungerea unui zid. O soluție absolut fantezistă”, susțin sursele noastre.

Aceste planuri nu sunt însă confirmate de cei de la ISU care susțin că instituția ”nu solicită alte măsuri decât cele prevăzute în acel proiect avizat” și că ”are atribuții de avizare/autorizare din punct de vedere al securității la incendiu a documentațiilor tehnice și lucrărilor de construcții sau amenajare, iar activități precum găsirea, propunerea sau impunerea de soluții tehnice nu sunt activități din sfera noastră de competență”.

Ce ar fi trebuit să fie

În luna noiembrie a anului trecut, fix la doi ani de la închidere, directoarea Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu spunea că la începutul lunii februarie ar urma să aibă loc marea deschidere. „Noi, acum aproape un an, la sfârșitul lunii decembrie, am încheiat un contract de închiriere pentru cea mai mare parte a clădirii, firma contractată urmând să se ocupe de toate demersurile necesare pentru ca în sfârșit să putem redeschide. De-a lungul acestei perioade s-au făcut lucrări de mare amploare iar acum se fac demersurile pentru reautorizare, iar documentația a fost deja depusă la ISU. În cel mai scurt timp sala se va redeschide și veți vedea că este modernizată, arată cu totul altfel. De asemenea, pe lângă toate evenimentele culturale care își vor relua activitatea aici, atunci când nu vor fi spectacole se vor proiecta filme 3D în ambele săli, iar în sala mică va fi doar cinema. Ce a fost greu a trecut deja, iar în luna ianuarie a anului 2018 se va redeschide sala cu siguranță”, spunea anul trecut Adriana Talmon-Gros.

Închisă după Colectiv

Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu a fost închisă în 13 noiembrie 2015, din cauza lipsei autorizației PSI. Din acel moment, soarta clădirii a fost destul de incertă. Actuala conducere explică însă că în sfârșit, după doi ani, Casa de Cultură urmează să fie redeschisă, cel mai probabil la începutul lui 2018. Mai mult, clădirea nu va fi folosită doar pentru spectacole, ci și pe post de cinematograf 3D.

Sala cea mare a Casei de Cultură a Sindicatelor urmează să își reia rolul de cea mai mare sală de spectacole din Sibiu, începând din luna ianuarie. Atunci când nu vor avea loc evenimente culturale, sala se va transforma într-o sală de cinema 3D. Același lucru se va întâmpla și cu sala cea mică a clădirii, acolo unde cel mai probabil vor avea loc mai des proiecții de filme.  Cosmin Balcu, inspector șef al ISU Sibiu, vorbea la finalul verii anului 2017 despre posibilitatea ca această clădire să beneficieze în sfârșit de ridicarea sigiliului. „Casa de Cultură a Sindicatelor a depus deja documentația la noi. A fost respinsă pentru mici probleme pe partea de documentație, aceasta fiind depusă pentru nivelul de aviz întâi. Abia după ce dăm acest aviz vor începe lucrările din punct de vedere al PSI. După ce fac lucrările vor depune o nouă documentație, noi dăm autorizația și ridicăm sigiliul. Eu spun cu bucurie că suntem pe un drum ascendent, un drum bun, în care avem o comunicare foarte bună cu partea de conducere a Casei de Cultură cât și cu investitorul care a preluat prin contract spațiile respective. Așteptăm să revină cu documentația completă de această dată ca să putem da avizul. Suntem într-un demers foarte bun, iar Casa de Cultură se va redeschide în cea mai bună stare din punctul nostru de vedere”, a declarat Cosmin Balcu.

 TV SAT 2002 SRL a pierdut cinematograful din Buzău

La începutul anului trecut, Primăria Buzău a reintrat în posesia clădirii în care funcționa cinematograful Dacia din localitate, în urma unui proces cu societatea TV SAT 2002. Omul de afaceri Adrian Neagu susţinea că are de recuperat 9 miliarde de lei vechi, atât cât consideră că a investit în ultimii ani în obiectiv și a intentat un nou proces Primăriei Buzău.

Cinematograful Dacia, construit şi dat în folosinţă înainte de 1989, a făcut obiectul unui îndelung şir de procese în Justiţie după ce, prin Legea 328/2006, statul l-a trecut în proprietatea municipalităţii buzoiene.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

filip

Acum 4 ani

Oare ce au de spus dei de la ISU de sala de la Casa Armatei? Cum de acea sala mizera are autorizatie de functionare? Daca nu era a armatei la o zi dupa Colectiv ar fi fost inchisa, dar asa, pozitie de drepti si ...SA TRAITI!
Raspunde

Free-ag

Acum 4 ani

Casa Armatei e considerată unitate militara , iar unitățile militare nu au nevoie de avizul ISU , o absurditate dar asta e Romania . ;)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Schwartz R.

Acum 4 ani

A naibii fatalitate ! Cand nas de " botez " este C. Chiriac , iar Ion Besoiu a fost secretar de partid comunist ani in sir , si oleaca de turnator la Securitate , ce sa ne mai miram ca astrele nu se aseaza favorabil in burgul nostru ...
Raspunde

Hehehe

Acum 4 ani

Mai sa fie. Nu reuseste "teparu" din Buzau sa rezolve treaba??? A crezut ca reteta succesului este cu tupeu din Moldova ca asa merge in Ardeal. Felicitari ISU SIBIU ca nu s-au indoit in fata tupeului de la MD. Cand te gandesti ca la cooptat si pe nelipsitul la lipitu' Eugen Iordanescu....marele descuietor de incuietori....si tot nu le-a iesit. Incep sa ma mandresc cu orasul nost
Raspunde

Hehehe

Acum 4 ani

Teparu' de buzau e singura persoana care a fost dispusa sa investeasca o asemenea suma. Sti din surse sigure ca s-au purtat multe discutii cu Primaria Sibiu care nu a vrut sa preia casa de cultura. Si daca oamenii cu bani din sibiu prefera sa investeasca in oi sau in cartierul valcea, nu e vina lui.
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Din wiki: "La 22 aprilie 1867 este stabilită moneda națională leu, ca o monedă bimetalică cu etalonul la 5 grame de argint sau 0,3226 grame de aur și având 100 de diviziuni, numite bani. Primele monede emise au fost cele divizionare din bronz, de 1 ban, 2 bani, 5 bani și 10 bani, bătute în Anglia în 1867." La leul din 1867 va referiti, cand scrieti ca "omul de afaceri Adrian Neagu susţinea că are de recuperat 9 miliarde de lei vechi,.."?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus