Marţi,
29.11.2022
Cer Senin
Acum
-3°C

Interviu cu prefectul Adela Muntean: Acestea sunt prioritățile din perioada următoare

Interviu cu prefectul Adela Muntean: Acestea sunt prioritățile din perioada următoare

Planul de guvernare care se schimbă periodic, după cum vor liderii PSD, sau marile proiecte ale Guvernului care ar moderniza județul nostru, precum autostrada Sibiu-Pitești, sunt doar câteva dintre subiectele pe care le-am discutat cu prefectul Adela Muntean.

Rep.: Sunt șase luni de când ați fost numită prefect?

A. M.: Nu chiar, doar vreo patru luni.

Rep.: Cum v-ați acomodat cu noua funcție?

A.M.: Repede și foarte bine.

Rep.: Faceți naveta de la Roșia sau stați în Sibiu?

A.M.: Locuiesc în Sibiu. Am o proprietate în Cornățel, dar când lucram în administrație la Roșia făceam naveta din Sibiu, nu locuiam acolo. M-am acomodat foarte bine și repede pentru că vin din zona administrației publice, am interacționat tot timpul cu angajații Prefecturii Sibiu…

Rep.: Deci știați oamenii, știați modul de lucru…

A.M.: Îi știam pe unii dintre ei, am lucrat cu instituția, mai ales că sunt profesioniști și m-am ajutat fiecare dintre ei, deci, ca atare, acomodarea este foarte bună.

Rep.: Țin minte discursul dvs. de la ceremonia de învestire, când ați declarat sincer că ați fost numită în funcția aceasta ca să puneți în aplicare programul de guvernare. Curiozitatea mea este dacă ați primit versiuni actualizate ale programului de guvernare, pentru că din ce vedem la București se tot schimbă?

A.M.: Din nefericire, da, se schimbă lucrurile și trebuie să existe o continuitate. Respectarea și aplicarea programului de guvernare este una dintre atribuțiile principale ale prefectului. Noi, cel puțin eu, personal, am încercat să fac primii pași, deși perioada a fost una scurtă. Cu siguranța ne vom apleca pe obiectivele programului. În acest sens am avut unele acțiuni pe care probabil le știți, referitoare la aplicarea unor puncte din programul de guvernare.

Rep.: Cum ar fi? Dați-mi, vă rog, câteva exemple!

A.M.: Vă dau mai multe. Am spus tot timpul că Sibiul este un oraș frumos, cu istorie bogată, cu o cultură pe măsură, dar este necesar ca județul să se dezvolte și pe partea de agricultură. În acest sens am avut acțiunea cu prezența domnului ministru aici, cu promovarea produselor tradiționale, pe care bine o știți, iar în periplul dumnealui de două zile prin Sibiu am avut și discuții aplicate pe probleme ale UAT-urilor, respectiv modificări ale legislației în domeniul pajiștilor. Lucrul acesta s-a și concretizat printr-o lege în domeniu, care presupune o deschidere mai mare și mai largă pentru reprezentanții consiliilor locale și primari în a-și gospodări ei pajiștile aflate în proprietatea comunei și a le atribui crescătorilor de animale locali. Astfel că nu mai există riscul ca diverși crescători, din diverse puncte ale țării, să vină și să la ia pășunatul crescătorilor de animale locali. Această lege a luat oarecum frica aleșilor locali de a atribui pășunile în fața organelor legale competente, mă refer la frica de controale, de DNA. Legea oferă posibilitatea să atribuie direct pășunile.

Rep.: Eu nu-s expert în domeniu, dar din ce știam probleme făceau tot sibienii care pleacă cu turmele prin țară luau pășunile altora…

A.M.: Dimpotrivă, eu vin din zona aceasta și să știți că era o chestiune mult discutată, probabil nu la nivel județean, dar la nivel local era ceva important. Și nu pentru o primărie anume, pentru toate. La fel și pentru crescătorii de animale, că te duci pe Valea Hârtibaciului, că te duci în Mărginime, peste tot sunt crescători. Mergând mai departe cu programul de guvernare, pe linie de fiscalitate pot să vă zic că au fost întâlniri foarte multe cu ONG-urile, cu asociațiile, cu sindicate pe tema aplicării legislației în domeniu și impactul aplicării ei. La capitolul sănătate am susținut inițiativa de a se construi un spital nou județean, după ce am avut întâlniri cu reprezentanții autorităților publice locale. Guvernul, la momentul respectiv, a venit în sprijinul acestei idei.

Rep.: Bun, acum oamenii se întreabă: S-a schimbat iar guvernul, mai există aceeași susținere? În ciuda diferențelor de opinie de pe plan local?

A.M.: Eu zic că există. De la o idee sau o inițiativă, până la punerea pe hârtie a unui proiect viabil, la impactul care rezultă din acest proiect și la realizarea efectivă a proiectului este într-adevăr un drum mare și nu trebuie să ne mințim. Cu siguranță că dacă au fost discuții, guvernul este deschis spre realizarea acestei investiții importante pentru Sibiu și pentru cetățenii nu numai ai Sibiului. Cred că noul guvern va sprijini un astfel de proiect.

Rep.: Deci, pe subiectul noului spital, dvs. ca prefect și reprezentant al guvernului în teritoriu, sunteți un mediator între toate forțele locale și sunteți dispusă să-i puneți pe toți la aceeași masă să se înțeleagă astfel încât să avem un spital nou pentru comunitate?

A.M.: Da, de ce nu?! Întotdeauna am fost și voi rămâne un mediator și un punct de sprijin, atâta timp cât se fac lucruri pozitive pentru Sibiu și sibieni. Nici nu se pune problema. Nu avem adversități, sunt prefectul județului, nu al unei primării sau al unei autorități.

Rep.: Tot ca reprezentant al guvernului vă întreb ce noutăți aveți legate de autostrada Sibiu-Pitești. N-are rost să vă mai zic, eram copil mic pe vremea când se vorbea prima oară de autostradă și încă nu vedem nimic.

A.M.: Vedeți, legislația la noi a impietat foarte mult vizavi de alte state din Europa, poate și la nivel mondial, construcția de autostrăzi. Noutățile pe care le am eu poate le cunoașteți și dvs.. Nu spun că reprezentanții guvernului și ai parlamentului, de la Sibiu, nu susțin acest proiect sau nu au luptat pentru el. Drept dovadă, procedura este inițiată, după cum știți CNAIR-ul a demarat procedura de licitație pe cele două sectoare, 1 și 5, respectiv Sibiu-Boița și Curtea de Argeș – Pitești. Se urmează procedura de depunere a ofertelor, avem pe Boița-Sibiu 9 oferte, pe Curtea de Argeș-Pitești 8 oferte. 15 februarie era termenul limită de evaluare a ofertelor, deci clar zilele acesta trebuie să vedem o ofertă eligibilă și acceptată, ca să se apuce de treabă.

Rep.: De acord, vom avea un constructor, dar ca o pregătire a terenului dvs. ați luat legătura cu primăriile pe terenul cărora va trece autostrada, ați discutat problemele legate de exproprieri, de traseu?

A.M.: Am avut o întâlnire cu primarii, a fost o ședință pe tema aceasta în care am discutat foarte multe probleme. Am avut o întâlnire la jumătatea lunii februarie, am discutat probleme de fond funciar, Legea 44, diverse probleme ale UAT-urilor, și să știți că n-am avut nicio remarcă din partea niciunui primar că are probleme pe această temă. Vreau să văd procedura de atribuire finalizată, vreau să văd constructorul și cu siguranță în momentul în care va veni vremea, dacă sunt probleme și ni le vor semnala, voi fi deschisă să le găsim o soluție împreună.

Rep.: Vă vom vedea pe șantier?

A.M.: Să știți că sunt pe drum, sunt pe șantier, sunt pe oriunde, sunt un om de teren mai mult, nu doar de birou. Acolo unde sunt probleme vreau să fiu și vreau să previn problemele. Nu merg neapărat să fiu o sperietoare, merg să mă asigur că lucrurile sunt înțelese și merg bine, iar oamenii își fac treaba.

Rep.: Din partea mea, să stați cât mai mult pe capul lor să-și facă treaba.

A.M.: Păi, stau, pentru că, la rândul meu, și alții stau pe capul meu, respectiv reprezentanții guvernului, care vor să vadă activitate.

Rep.: Schimb subiectul și vreau să vorbim despre noul ministru al turismului, un fost coleg al dvs., o persoană cu care ați lucrat si pe care o cunoașteți. Primul mare proiect anunțat de dânsul a fost Complexul de schi de la Bâlea Lac. Ați discutat cu dânsul pe această temă, ați stabilit niște pași astfel încât să vedem lucruri concrete?

A.M.: Domnul ministru, înainte de toate, am primit cu mare bucurie în suflet numirea sa. Am încredere, că atât ministrul Bogdan Trif, cât și omul politic Bogdan Trif, va avea inițiative și proiecte foarte bune și va milita, cu toată forța și priceperea lui, să le pună în aplicare, nu doar pentru Sibiu, ci pentru toți cetățenii țării. Pe această temă, punctat, de specialitate, nu am avut o discuție. Dl. Trif a participat în trecut la diverse ședințe și întâlniri ale Prefecturii. Unul dintre subiectele de suflet și foarte importante, fără să se știe la vremea aceea că avea să ajungă ministru, a fost domeniul schiabil. Cu siguranță că, nu este demult ministru dl Trif și, ca orice om, trebuie să se acomodeze. Aici vorbim și de o parte tehnică pe care trebuie s-o parcurgă, deci sunt niște lucruri de specialitate pe care ni le va comunica și le vom comunica mai departe. Iar dacă ni se cere sprijinul, cu siguranță o vom face și vom fi alături de domnia sa. Deocamdată, de când este ministru, nu am reușit să ne întâlnim și să discutăm pe tema asta.

Rep.: Revenim la probleme mai locale, plătiți o sumă mare de bani pe închirierea spațiului în care se dă examenul auto, partea teoretică. Ați căutat și alte soluții?

A.M.: Deocamdată mergem pe aceeași formă pentru că nu avem o variantă clară. Din discuțiile pe care le-am avut la nivelul conducerii Instituției Prefectului, am ajuns la concluzia că mult mai bine ar fi dacă serviciile din subordinea instituției și-ar desfășura activitatea undeva separat, astfel încât să asigurăm confortul cetățeanului. Mă refer la un spațiu mult mai aerisit, cu anumite utilități, dotări moderne, dar și la condiții de lucru mai bune pentru angajații serviciilor. Am încercat să găsim o soluție. Am avut în vedere o altă clădire pe care s-o închiriem, dar pe parcursul negocierilor ne-am trezit cu un preț al chiriei dublu, în orice caz mai mare decât cel pe care îl plătim acum. Nu ne permitem să facem asta pentru că Instituția Prefectului nu are un buget, fiind ordonator principal de credite, bugetul nostru este alocat de la bugetul de stat prin Ministerul Afacerilor Interne și trebuie să avem în vedere anumite limite, pe care nu neapărat eu le coordonez, ci le coordonează ministerul. Și atunci, de comun acord am decis să căutăm o variantă bună și sustenabilă financiar. Nu am abandonat ideea, căutăm în continuare soluții, însă pe moment nu avem alte variante.

Rep.: Cum ați caracteriza modul cum s-a făcut deszăpezirea iarna aceasta?

A.M.: Raportat la alte ierni, eu spun că sunt mulțumită de acțiunea instituțiilor responsabile. Am fost constant pe teren, am mers și în week-end-uri, am avut și un episod de cod portocaliu în care aproape 30 de ore nu am dormit și am fost în permanent contact cu șefii de la Drumuri Naționale și Autostrăzi. Am avut foarte multe discuții legate de siguranța în trafic a cetățenilor. S-a acționat continuu cu toate utilajele din dotare, iar acolo unde au fost probleme le-am semnalat de îndată, iar ei au trimis mașinile. În egală măsură s-au aliniat pozitiv la apelurile noastre și reprezentanții de la drumurile județene. Acolo unde am sesizat probleme, le-am comunicat și am ținut legătura cu ei în permanență. În limita posibilităților materiale au acționat și ei. Durerea este un pic mare pe municipiu. Știți episodul cu ei. Am avut probleme și cu Păltinișul, am luat legătura cu dna. Primar și dl. viceprimar și s-au arătat deschiși, au trimis în regim de urgență  utilajele. Cred că lucrurile au fost înțelese de la sine. Văd o deschidere din partea tuturor.

20180216_103515_1520155165606

Rep.: În ultimul an am văzut foarte multe schimbări la nivelul conducerii instituțiilor deconcentrate. Nu este nici un secret că sunt numiri politice, iar întrebarea mea este dacă mai continuă sau se așază apele la Sibiu.

A.M.: Sincer, v-aș răspunde așa, la jumătate: ar putea să și continue, dar și să se oprească. Dacă vor fi  identificați oameni competenți, foarte buni profesional, care să excedă competențelor actuale, sau dacă vor mai fi probleme în anumite zone, atunci vom mai vedea schimbări. N-aș putea eu să spun că mâine vor fi schimbări la nu știu ce direcție, dar poate vor fi și reorganizări la nivel de instituții, unele vor intra în subordinea altora, probabil Guvernul lucrează la chestiunea asta. Este luată în vedere și adoptarea Codului Administrativ care, în momentul în care va fi adoptat, va schimba un pic datele problemei. Deci, orice este posibil. Eu nu iau decizii, eu iau ca atare situația.

Rep.: De acord, dar dacă vorbim despre schimbări de directori, evaluarea cine o face? Nu o faceți dvs., se face instituțional, se face în Colegiul Prefectural?

A.M.: Nu, nu, nu fac eu nici o evaluare. Credeți-mă, nu fac eu nici numirile, cum nu pot eu să fac nici evaluarea mea și nici numirea mea nu a fost făcută de mine, dacă mă înțelegeți. Deci nu intră în atribuțiile mele povestea aceasta. Ca atare, la orice numire bună și profesională, noi suntem deschiși oricând, dar avem o colaborare bună cu toată lumea.

Rep.: Audiențe faceți, vorbiți cu sibienii? Ce probleme au ei și să nu-mi spuneți că se plâng de scăderea salariilor?!

A.M.: Am un program de audiențe pe care îl respect, dar la mine programul de audiențe este aproape non-stop. Dacă îmi vine un om la ușă sau mă oprește un om pe stradă, nu pot să-i spun: Te rog frumos înscrie-te în audiență! Problemele semnalate, în mare parte, au fost legate de legalitatea actelor emise de autoritățile publice locale, mă refer aici, în special, la primării. O problemă pe care am avut-o constant a fost cea legată de punerea sub semnul întrebării a autorizațiilor de construire și aici mă refer la anumite proiecte din municipiul Sibiu. Ne-am autosesizat, am cerut punctul de vedere al autorităților abilitate și, în anumite cazuri, am și acționat în instanță.

Rep.: Altfel spus, sunt construcții blocate sau întârziate în municipiul Sibiu din cauza legalității autorizațiilor de construire?

A.M.: Suntem în cursul proceselor, n-aș putea să vă spun se vor încheia acestea, dar am avut și o rezoluție de suspendare a unei autorizații de construcție. S-a judecat pe fond, așteptăm să se încheie procedura judecătorească. Măsurile luate de instanță le-am transmis și primăriei, care va trebui să respecte legea. Nu vrem altceva decât să se respecte legea. Deocamdată nu vreau să dau nume, dar durerea a venit de la locuitorii aflați în imediata vecinătate a unor blocuri, a unor construcții aflate în desfășurare, oameni simpli care sunt afectați de buna posesie și folosință a micilor lor imobile.

Rep.: Ca să plec cu o concluzie de la dvs., mi-ați putea da două-trei idei concrete legate de ce veți face anul acesta în Sibiu, ce planuri mai importante aveți?

A.M.: Pe ce mă concentrez în perioada următoare? Vreau să mă ocup de problema reabilitării rețelelor electrice, să punem accent pe modernizarea acestora, cât mai mult și cât mai repede.  Nu știu dacă știți, avem adesea întreruperi ale furnizării curentului electric în momentul în care sunt furtuni sau e iarnă. Din nefericire, problema este la nivel de județ și aici chiar am avut niște întâlniri punctate pe această temă. Se impune o modernizare. În paralel, o să am în vedere și problemele E.On Gaz-ului, deci ne preocupăm de utilități foarte mult, ca să nu mai avem probleme, cu precădere pe municipiul Sibiu. Ne preocupăm și de organizarea Summit-ului European de anul viitor, vrem să ne ridicăm la valoarea care se impune. Am avut mai multe întâlniri punctate, inclusiv cu reprezentanții instituțiilor care se ocupă de utilități și i-am rugat frumos, în primă fază, să facă lucrurile în așa fel încât să nu afecteze imaginea orașului și să nu aibă șantiere deschise. Până la urmă, Summit-ul acesta este o carte de vizită pentru noi toți, pentru toată România. N-aș vrea să avem delegații blocate prin Sibiu, în drum spre hotel, că nu știu cine s-a apucat să facă găuri prin asfalt. Despre asta e vorba. Deci ne vom axa pe modernizare, pe utilități, pe modificări de legislație unde se impune, pe partea de agricultură, Summit-ul, acestea sunt prioritățile din perioada următoare. Luăm lucrurile de la sine.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

20 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius Enescu

Acum 4 ani

Du-te la tine an teleorman tu pesedisto! Noi nu acceptam la Sibiu decat oameni de valoare, fiindca o ducem BINE!!!
Raspunde

sibianul curios

Acum 4 ani

Doamna e originara din Teleorman?
Raspunde

munca de partid

Acum 4 ani

Ce zdravana-i doamna! daca-i da una lui Dragnea , ramane tinerica aia blonda fara mire! (si fara sponsor)
Raspunde

Morții m__si

Acum 4 ani

Și vrem să mergem înainte...e jignitor pt populația acestui județ prezența acestei femei în funcția de prefect.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nelly

Acum 4 ani

Jignitoare e existenta ta, starpitura analfabeta!
Raspunde

Zumz

Acum 4 ani

Hai, cucoano, slabeste-ne! Sau, mai bine, slabeste-te!
Raspunde

Nelly

Acum 4 ani

Sa slabeasca zumza-ta, euglena! Pe tine te-a slabit bine: nu ti-a oferit intelect (ca n-avea de unde), educatie...
Raspunde

Stat de rahat

Acum 4 ani

Cum dreacu sa pui o secretara ,prefect?...aaaa...are aceleasi calitati pe care le cerea dracnea....pupincurista,zero profesionalism si coloana vertebrala zero ( telecomanda ideala )
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 4 ani

Observ ca judetul si orasul sunt conduse cu mana de femeie,de aceea merge totul ca la carte.In curind vom ajunge locomotiva tarii,apoi a Uniunii Europene.Nimic nu ne va sta in cale.
Raspunde

Va vedem

Acum 4 ani

sebu Sebast, șeful cancelariei Dvs nu e incompatibil Salariul cu pensia de la stat? Poate ne răspundeți și la întrebarea asta
Raspunde

Baba fodor si fuego

Acum 4 ani

Daca isi da demisia din psd si ramane independenta o votez. Se vede ca are sange mai mult decat cele 3 zdrente pitipoance bokor, fodor si fuego.
Raspunde

din pacate

Acum 4 ani

Nu-i destul sa ai sange. Mai trebuie si de altele. si mai ales altii mai pe la distanta.
Raspunde

Casa

Acum 4 ani

Cine a votat Forumul german a știut că pe lista de consilieri este si femeia se serviciu și nu v-ați mai ofensat , acum că e secretara comentați, dar a fost secretara unei comune o funcție publică cu o responsabilitate f.mare, ..
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Da ala din icoana, din spatele ei, in prima poza, cine-i? Io n-am mai vast sfant cu ochelari de soare. Va bateti joc de ortodocsi?
Raspunde

Oare e bine sa mai ai "bun simt"?

Acum 4 ani

Un om onest, in situatia actuala, nu intra in vre-un Partid Politic. Toti, dar absolut toti politicienii sunt persoane cu-o pregatire mediocra, fara succes profesional sau in afaceri. Apeleaza la Partide pentru a se capatui.
Raspunde

Dorin

Acum 4 ani

Până acum s-a dovedit a fi ,,mâna de fier a județului''. Spor la muncă în continuare dna Prefect!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus