Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-4°C

Marele om de știință Stephen Hawking a murit la 76 de ani

Marele om de știință Stephen Hawking a murit la 76 de ani

Marele om de știință, Stephen Hawking, a murit la vârsta de 76 de ani, informează agenţiile internaţionale de presă.

Anunţul a fost făcut de familia fizicianului, potrivit căreia cunoscutul om de ştiinţă a murit împăcat în somn, miercuri, la casa sa din Cambridge.

"Cu profundă tristeţe anunţăm că tatăl nostru a murit azi. A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar a cărui activitate şi moştenire vor dăinui mulţi ani", au declarat copiii săi Lucy, Robert şi Tim.

"Curajul şi perseverenţa sa, strălucirea şi umorul său, au inspirat oameni din întreaga lume", au completat ei.

Suferind de scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig), cu care a fost diagnosticat la vârsta de 21 de ani, Hawking era imobilizat într-un scaun cu rotile şi putea comunica doar prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.

În 2017, cunoscutul astrofizician declarase pentru BBC că nu "s-a aşteptat niciodată să ajungă la vârsta de 75 de ani".

Hawking a mărturisit pentru BBC că pentru el cea mai mare realizare a sa a fost descoperirea că găurile negre nu sunt în întregime negre, ceea ce este crucial "pentru a înţelege cum pot fi rezolvate paradoxurile dintre mecanica cuantică şi teoria generală a relativităţii".

Astrofizicianul a devenit cunoscut la nivel mondial prin cartea sa "Scurtă istorie a timpului", un bestseller publicat în 1988, care s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare.

Născut într-o familie de intelectuali la 8 ianuarie 1942, Hawking a câştigat o bursă la Universitatea Oxford în 1959, iar trei ani mai târziu s-a mutat la Cambridge pentru a efectua cercetări în domeniul cosmologiei.

La vârsta de 32 de ani, fizicianul a devenit Fellow of the Royal Society, cea mai prestigioasă instituţie academică din Marea Britanie, iar în 1979, a fost numit Lucasian Professor of Mathematics la Universitatea Cambridge - ocupând postul deţinut odată de Isaac.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

David

Acum 3 ani

..de Isaac Newton. A descoperit faptul ca tot universul provine dintr-o singularitate. Faptul ca gaurile negre emit caldura si pot exploda intr-o "baie de radiatii". A contrazis legi de baza in fizica cuantica. A afirmat ca, pentru a supravietui, Homo sapiens (omul) trebuie sa gaseasca metode de.a deveni o specie multi planetara...sa se imprastie prin univers. Desi nu a luat Nobelul a fost un Cosmolog EXTRAORDINAR! Un om de seama lui Einstein, Galileo Galilei...samd. Este o mare pierdere pentru planeta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus