Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Stadionul municipal. Decizia politică a primarului Astrid Fodor

Era de așteptat ca anunțul primarului Sibiului, Astrid Fodor, referitor la investiția de aproximativ 17 milioane de euro pentru extinderea și modernizarea Stadionului municipal să genereze discuții. Cei mai vocali, evident, sunt cei care consideră o eroare (eufemism folosit intenționat) o astfel de investiție. În majoritate, argumentele acestora pornesc de la ideea că spațiul disponibil în prezent nu oferă posibilitatea dezvoltării unui complex sportiv cu mai multe facilități, inclusiv cu locuri de parcare în număr mare.

Doar că discuțiile acestea vin cam târziu, din perspectiva conducerii Primăriei. Sunt deja doi ani de când Astrid Fodor a bătut tot Sibiul în cadrul unor întâlniri publice organizate pe cartiere, întâlniri în care sibienilor prezenți li s-a cerut să spună tot ce ar dori ei de la Primărie. Și la absolut toate întâlnirile, dintre sutele de participanți a venit această cerință: faceți ceva cu stadionul. Toate acele discuții au contat în creionarea unei noi strategii de dezvoltare a Sibiului. “Modernizarea stadionului este parte a Strategiei integrate de dezvoltare a municipiului Sibiu, pe care am votat-o în iulie anul trecut, deci ne ținem strict de ceea ce noi am votat că vrem să facem pentru orașul acesta“, a ținut să reamintească Astrid Fodor în după-amiaza de luni, la întâlnirea cu consilierii locali cărora le-a prezentat proiectul modernizării stadionului. Cu alte cuvinte, în Consiliul local Sibiu nu va mai fi nimeni care să ridice mâna și să întrebe de ce acum, de ce acolo, de nu altundeva și să se împotrivească unei astfel de investiții. Pentru că toate aceste discuții ar fi trebuit să aibă loc în vara anului trecut, când a fost adoptată respectiva Strategie. “Modernizarea stadionului municipal Sibiu, Sursa finanțării: bugetul local, Valoarea estimată: 31.435.600 de lei (7 milioane de euro)“, scrie la pagina 293 a respectivei strategii votată în unanimitate de consilierii locali.

Respectiva Strategie a fost supusă și atenției sibienilor, într-o dezbatere publică organizată în sala Teatrului Gong, la jumătatea lunii aprilie 2017. E adevărat, nimeni nu a sesizat proiectul propus la pagina 293, din moment ce discuțiile din respectiva seară s-au concentrat exclusiv pe lista proiectelor pentru care Primăria Sibiu intenționa să solicite finanțare europeană nerambursabilă. Iar cum stadionul e cu finanțare locală, Strategia a trecut și de părerile sibienilor fără să se insiste prea mult pe acest subiect.

Presiunea asupra primarului pe tema stadionului municipal a crescut în momentul în care una din echipele înființate în Sibiu, FC Hermannstadt, a început să performeze. Echipa de fotbal este a unei asociații condusă de Teodor Birț, directorul SC Piețe Sibiu SA, societate deținută de oraș. Prin urmare, primarul Astrid Fodor a putut să afle direct de la o sursă cunoscută de ce ar avea nevoie o echipă care aspiră la un loc în prima Ligă de fotbal.

Cu toate aceste date în față, de aici încolo urmează decizia politică asumată de Astrid Fodor. Una în care cerințele pentru o nouă sală polivalentă care să fie utilizată și de echipele de handbal și baschet a fost lăsată în urmă. Una în care complexul sportiv – care include și un stadion - prevăzut în Planul urbanistic general al Sibiului pentru terenurile din nordul Zonei industriale vest a fost, de asemenea, lăsat în urmă. O decizie în care, cel mai probabil, a contat termenul de realizare. Și mai puțin locurile de parcare, unul din cele mai invocate motive de către cei care contestă acum investiția estimată la 17 milioane de euro.

Astrid Fodor a luat o decizie care, la fel ca oricare alta, are și susținători, dar și adversari. Este primarul Sibiului și, în sfârșit, își asumă relativ rapid un nou proiect cu impact asupra unei părți foarte mari din acest oraș. Un proiect prin care speră să schimbe și mentalitatea celor maxim 19.000 de oameni care ar dori să participe la evenimentele de pe viitorul stadion. Mii de oameni care sunt invitați să mai lase mașina acasă și să folosească bicicleta, autobuzul și propriile picioare pentru deplasare.

Evident, peste cei trei sau patru ani când – în termeni realiști – ar fi gata acest stadion, traficul orașului va fi dat peste cap la primele meciuri cu flux mare de suporteri. Asta e o certitudine, având în vedere ce s-a întâmplat la meciul de acum câteva săptămâni, când pe municipal a fost înfrântă “glorioasa“ FCSB (nu dați cu parul referitor la epitet, căci nu prea pun eu suflet și pasiune pentru fotbalul românesc sau de prin alte părți). Dar și acest trafic dat peste cap în tot orașul (căci blocarea circulației pe străzile din zona stadionului se propagă pe multe alte străzi) face parte tot din decizia politică asumată de Astrid Fodor. Căci este un mod prin care poți “forța“ populația acestui oraș să învețe să folosească și alte mijloace de transport decât mașina proprie. Acele mijloace de transport alternative, pe care le așteptăm a fi oferite sibienilor tot din decizia politică emisă din birourile cu vedere la Piața Mare ale Primăriei Sibiului.

În altă ordine de idei, această investiție de 17 milioane de euro înseamnă la nivelul Sibiului cel mai mare proiect al administrație locale din ultimii 30 de ani (al doilea ar fi Liceul de Artă, aflat încă tot în faza de proiect, iar al treilea – viaductul Kogălniceanu, terminat în 2015 cu aproximativ 6,5 milioane de euro din fonduri europene. Aeroportul e o altă poveste, una împărțită cu CJ Sibiu, care și-a asumat implementarea). Prin urmare, Astrid Fodor ar fi trebuit să comunice public mai mult pe acest subiect. Căci, în cele din urmă, suma de 17 milioane de euro a apărut în spațiul public abia acum câteva zile, în urma unei conferințe de presă. În rest, extrem de puțini au fost cei are au știut de amploarea unei astfel de investiții. Cu atât mai mult trebuia discutat public acest proiect cu cât în decembrie anul trecut a fost semnat contractul de 8,2 milioane de lei pentru “prima etapă din modernizarea stadionului“. Or, la o primă etapă de 8,2 milioane de lei, nu prea ai cum să bănuiești că va urma una cu o valoare estimată la peste 72 de milioane de lei, în care numărul locurilor să fie crescut cu o treime (de la cele 14.000 de până acum, la 19.000 cât au fost promise). Și cum în derulare este deja acea primă etapă, Sibiul pare pus acum în fața unei decizii care nu mai are loc de întoarcere.

E adevărat, orice prelungire a discuțiilor nu ar fi însemnat decât o prelungire a implementării unui astfel de proiect. Astrid Fodor a preferat să scurteze dezbaterea și să treacă la acțiune, etapă în care primarului Sibiului îi este adesea reproșat că se află mult prea rar.

Cam acesta ar fi contextul proiectului de extindere a stadionului municipal. Personal, cred că este o investiție generată să rezolve o problemă punctuală (echipa care aspiră la prima Ligă are nevoie de un stadion) și nu una de sistem (oferta orașului sibian pentru sportul de performanță, prin amenajarea unui complex sportiv cu mai multe facilități pentru mai multe sporturi). Un stadion modernizat nu va rezolva problema susținerii sportului de performanță în Sibiu, proiect care are nevoie de o viziune de ansamblu și de mulți, mulți ani de reconstrucție și investiții.

Sibiul a mai avut recent o echipă de prima ligă, ce nu a rezistat acolo decât un an. În urma acelei performanțe, orașul nu a rămas cu nimic. Prin urmare, dacă acum rămâne măcar un stadion modernizat, e ceva. Astrid Fodor și-a asumat acest ceva.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 6 ani

De acord cu dvs dl Deleanu:este o decizie politica.Aproape oriunde o asemenea investitie ar fi fost exclusiv privata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus