Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Dr. Vicențiu Săceleanu, multiplu premiat la salonul PRO INVENT 2018

Dr. Vicențiu Săceleanu, multiplu premiat la salonul PRO INVENT 2018

Vicențiu Săceleanu a participat în perioada 21-23 martie, la salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii de la Cluj-Napoca. Aici, echipa de specialiști din care a făcut parte a primit toate premiile evenimentului.

Medicul șef al Secției Clinice Neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a făcut parte dintr-o echipă de inventatori coordonată de Prof.univ. dr. ing. Iulian Antoniac, Prodecanul Facultății SIM, Universitatea Politehnică din București. Rezultatele muncii în echipă au dus la descoperirea unui material special, mai exact un nou tip de material de osteosinteză care a fost creat pentru pacienții care necesită repararea defectelor cutiei craniene. Cu această invenție intitulată „implant cranian cu structuri de osteointegrare și acoperiri funcționale”, echipa a obținut toate premiile acordate, după cum urmează:

  • marele premiu al Universității Tehnice din Cluj Napoca;
  • diploma de excelență și medalia de aur cu mențiune specială;
  • diploma de excelență a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a banatului "Regele Mihai I al Românei”, din Timișoara;
  • premiul special și diplomă în semn de onoare, recunoaștere și apreciere a creativității științifice și originalității;
Dr. Saceleanu  microscop operator

Cu aceeași invenție, echipa din care a făcut parte Dr. Vicențiu Săceleanu a obținut medalia de aur și la Târgul Internațional de Invenții de la Bangkok, Thailanda - IPITEx 2018, care a avut loc în perioada 1-7 februarie.

„Este meritul întregii echipe de inventatori și am fost onorat să fac parte din acest colectiv care, prin această inovație, contribuie la dezvoltarea ariei de investigații și tratamentului pacienților cu probleme ale cutiei craniene”, a declarat Șef Lucrări Dr. Vicențiu Săceleanu.
Șeful Secției de Neurochirurgie a SCJU Sibiu a explicat, totodată, și ce este și ce are special acest tip de material.
„Implantul cranian cu structuri de osteointegrare și acoperiri funcționale este o structură de tip plasă, realizată din titan sau aliaje de titan biocompatibile, formată din celule bazale conectate în punți rigide, respectiv flexibile, într-o geometrie tip pânză de păianjen, adaptată suprafeței cutiei craniene, având acoperiri funcționale pe bază de nanoparticule de seleniu și/sau hidroxiapatită cu rol de osteointegrare. Implantul este destinat acoperirii defectului osos cranian și asigură o închidere etanșă a acestuia, este biocompatibil, nu generează artefacte la investigațiile de tip Computer Tomograf și Rezonanță Magnetică Nucleară, este rezistent la variatele solicitări biomecanice și la unele solicitări funcționale și este ușor de manevrat și aplicat. În plus, sistemul de alternare a punților rigide cu cele flexibile permite adaptarea implantului la anatomia pacientului, păstrând caracteristicile mecanice de rezistență”, a spus medicul.
Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus