Joi,
08.12.2022
Ploi Scurte
Acum
3°C

Proiectul de reamenajare a malurilor Cibinului, respins la Senat. ”Primăria să n-o facă politic, s-o facă administrativ”

Proiectul de reamenajare a malurilor Cibinului, respins la Senat. ”Primăria să n-o facă politic, s-o facă administrativ”

Proiectul legislativ care a unit pentru a doua oară în istoria de după 1989 a parlamentului, toate forțele politice din Sibiu a fost respins, marți, la vot, în Senat, cu 31 de voturi pentru, 54 – împotrivă și 10 abțineri.

Deputații de Sibiu din PSD, PNL, FDGR și USR au cerut Ministerului Apelor malurile Cibinului pentru administrația locală. Mai precis, parlamentarii au semnat împreună un proiect de lege prin care cer pentru municipiul Sibiu dreptul de administrare a malurilor Cibinului. ”Municipiul Sibiu vrea să investească în anumite proiecte publice cu finanțare din fonduri europene. Ca urmare a trecerii unor suprafețe de teren, înregistrate ca maluri și albii majore, din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Sibiu și în administrarea Consiliului Local Sibiu, municipiul Sibiu va putea să-și pună în valoare râul Cibin prin crearea unui spațiu verde cu funcțiuni de agrement, dar care să asigure în același timp și conectivitatea între diverse cartiere ale orașului. Aceste investiții ar fi integrate într-un proiect mai amplu de infrastructură publică, proiect care ar urma să revitalizeze și să transforme râul Cibin într-un adevărat reper urbanistic al orașului”, se arată expunerea de motive a proiectului de lege, semnată de deputatul PNL Raluca Turcan.

Lipsește un act

Proiectul a fost respins însă în votul final din Senat după ce senatori PSD s-au opus. Au votat pentru parlamentari din ALDE, PMP, UDMR, în timp ce senatorii USR, 10 la număr, s-au abținut de la vot. ”În anexă nu sunt identificate corect datele bunului care se dorește a fi transmis. În Anexă, la HG cu bunurile proprietate publică (HG209/2012) de la Ministerul Mediului/Apele Române la numărul 101292 figurează Bazinul hidrografic Olt cu afluenții I-IV. De altfel, în legile relevante, nu se identifică distinct albia majoră a râului Cibin. De asemenea, conform legii apelor (107/1996) albia majora și malurile nu fac parte din domeniul public al statului (doar apele de suprafață cu albia lor minoră), deci transferul nu se face prin lege, ci prin prin Hotărâre de Guvern. Și dacă se face transferul de proprietate, nu mai poți face și transferul dreptului de administrare - o dată ce transferi proprietatea, nu mai poți decide asupra drepturilor ce pot fi exercitate pe acel bun. Factual este că exista o eroare materială la identificarea bunului și vom încerca să corectam la Camera Deputaților, deși din punct de vedere tehnic și juridic e mai complicat”, a explicat președintele USR, sibianul Dan Barna, motivul pentru care senatorii săi s-au abținut de la vot.

Președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, spune însă că omisiunea va fi reparată la Camera Deputaților. ”Într-adevăr, nu este în dosar un act prin care se dovedește administrarea de către Apele Române a respectivului teren, însă această omisiune va fi reparată la Camera Deputaților”, spune Raluca Turcan.

Comisia pentru administrație publică și organizarea teritoriului a dat aviz negativ pe proiect, semnalând tocmai acest aspect. ”Având în vedere că la baza propunerii legislative nu se află documentația tehnică ce a stat la baza înscrierii în Cartea funciară 126004 Sibiu – nr. cadastral 126004 al bunului Malurile și albie majoră a râului Cibin pe tronsonul Turnișor – Gușterița, intravilan municipiul Sibiu, în lungime de 8,1 km, acesta nu poate fi identificat de către Administrația Națională Apele Române și datele tehnice nu au putut fi corelate”, se arată în motivarea respingerii inițiativei legislative.

”Știam că urmează să facă o parcare sau promenadă”

Senatorul PSD, Nicolae Avram a votat pentru respingerea proiectului, invocând faptul că acesta a fost făcut politicianist. ”Problema e că cei de la Sibiu au depus acolo o documentație fără niciun act, fără nicio documentație cadastrală. Ăsta a fost singurul motiv pentru care a respins comisia. A fost raport negativ. Ei fac referire acolo la un extras de carte funciară, dar nu l-a depus la documentație. Ei trebuie să facă niște măsurători în ce privește cei 8 kilometri. Nu bate ce zice CF-ul cu Cadastrul. Referatul a fost făcut pe CF, că anume m-am uitat peste el că știam că urmează să facă o parcare sau promenadă, în fine. Trebuie să o refacă și revină cu ea să facă documentație ca lumea: ridicări topografice avizul de la Cadastru. Nu, că era deja pornit circuitul de analiză. Am votat împotriva raportului. Am votat împotriva proiectului pentru că raportul era împotrivă. Fără raport nu poți face o lege. Documentația nu e la locul ei. Primăria să n-o facă politic, s-o facă administrativ. Acolo am văzut lucruri care nu-s la locul lor”, a declarat senatorul PSD, Nicolae Avram.

Ce se dorește să se facă

Suprafața de teren pe care municipiul o va cere în administrare este de peste 180.000 de mp. Pentru amenajarea acestor maluri, Primăria intenționează să folosească o parte din cele peste 33,5 milioane de euro, care sunt alocate Sibiului în exercițiul financiar european 2014 – 2020. „

Primăria dorește să amenajeze aici alei de promenadă și piste de bicicletă. „Municipiul Sibiu intenționează să pună în valoare râul Cibin prin crearea unui spațiu verde, care va asigura conectivitatea între cartiere și ce se va transforma într-un reper urbanistic al orașului. Proiectul are în vedere amenajarea malurilor râului Cibin prin realizarea de piste de bicicletă, alei de promenadă cu bănci, locuri de relaxare și iluminat public pe taluzurile râului, între cartierele Turnișor și Gușterița”, au susținut reprezentanții Primăriei Sibiu la prezentarea proiectului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pater Voster

Acum 4 ani

Hai, rezistentii vietii, mai injurati la pesedisti din sculare in culcare, si n-o sa mai miscati nimic prin satul vostru! Aveti si primarita aia meseriasa, v-ati procopsit! Dar nu e problema, ca la alegerile viitoare o sa reusiti sa convingeti romanii ca aveti dreptate absoluta cum vrea dl. Vancu, si vor vota toti cu... Oh, wait! :D :D :D
Raspunde

lol

Acum 4 ani

Adica daca telormanenii pupa talpile, sunt culmea dezvoltarii??????
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

Da dragule, rezistentii sunt de vina ca primaria a depus un proiect de mantuiala la institutia gresita (dupa cum explica dan barna), daca pricepi! Soros, multinationalele, binomul si trinomul n-au nimic de zis de data asta, nu-i lasa reptilienii sa mai dea cu unde psihotronice pe la proteste!!
Raspunde

Bogdanel: Investește pentru ... Dady

Acum 4 ani

Încă o promisiune onorata sibienilor !!! Ce le trebuie sibienilor să aibă malurile Cibinului amenajate ? ; o sa luăm aceste fonduri și o sa le direcționăm spre Tembel.orman pentru a ridica lui dady un monument unde sa avem sa ne mai milogim si noi, susținători .
Raspunde

cosmin

Acum 4 ani

Citez "....au depus acolo o documentație fără niciun act....." si "Ei trebuie să facă niște măsurători în ce privește cei 8 kilometri. Nu bate ce zice CF-ul cu Cadastrul"........Oare cat s-a schimbat cursul Cibinului de cand o fi el in CF ? Si cati ani mai trebuie sa treaca pana cand toti sa se puna de acord pt binele orasului? Sau numai B...(esti) exista pe harta alocarii banilor pt dezvoltare si infrastructura? Si pt. cei din primaria Sibiu: chiar nu exista o persoana care stie sa faca un dosar de la cap pana la final, cu toate actele necesare? sau am inceput sa ne pierdem celebtrul "calm" ardelenesc in favoarea agitatiei si lipsei de rabdare din sud? Prin cartierul meu era o vorba: "facem ca sasul: gandim de 2 ori si taiem 1 data" (au plecat sasii, s-a dus si vorba).
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Încă o probă a destoiniciei sibiene : atât primăria cât și TOȚI parlamentarii ( care au consilieri plătiți , plus aparatul parlamentar ! ) nu au știut nici măcar cum sa ceară ! Ne -au pus la punct miticii ! Ralucacandidă spune ca lipsea o hârtie ... Ca ultimul țaran venit la Apia ...
Raspunde

Focker

Acum 4 ani

Iar ai apărut , dinozaur bolșevic ?
Raspunde

McD

Acum 4 ani

...banii europeni sunt alocati pentru exercitiul financiar pe anii 2014-2020!!!..ce naiba au facut pana acum de n-au avut proiecte viabile inca de la inceputul perioadei, adica din 2014??...se trezesc la sfarsit si apoi raman fara fonduri pentru ca depasesc termenul limita de utilizare a fondurilor...incapabili, derutati, incompetenti, tot ce vrei, doar competenta NU.
Raspunde

Henkel

Acum 4 ani

Sa va vad cum faceti voi cand se schimba normele dupa ce ai de pus un proiect üe legislatia existenta...o durat pana so gandit primaria sa faca ceva...da nu intrebati pe ce norme o depus primaria si pe ce norme o zis dan ca nu se poate...sovi fa ceva
Raspunde

Sibiu

Acum 4 ani

Ha ha...totdeauna lipseste un act...demisia urgenta fodor-bokor...cea mai slaba si incompetenta echipa din primarie....
Raspunde

Sibian de 2 generatii

Acum 4 ani

Putem si noi face in Sibiu o documentatie corecta si un proiect fain care sa iasa?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus