Duminică,
16.06.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Dosarul produselor de protocol: “sunt considerat dușmanul de moarte al PNL“

Dosarul produselor de protocol: “sunt considerat dușmanul de moarte al PNL“

La ultimele audieri în Dosarul produselor de protocol de la Consiliul Județean Sibiu, dosar instrumentat de DNA, au fost aduse în discuție în fața judecătorului de caz și chestiuni politice. Practic, unul din cei cinci inculpați consideră că a ajuns în această ipostază dintr-o răzbunare a liberalilor sibieni. În plus, consideră că ar putea să fie atras și acum într-o capcană, deoarece tocmai i-a fost comandată realizarea unor noi fotografii pentru CJ, la prețuri de 30 de ori mai mari decât cele practicate în contractele pentru care a fost trimis în judecată.

La cel mai recent termen din Dosarul produselor de protocol, trimis de DNA Alba Iulia pe masa judecătorilor sibieni, a fost audiat Radu Micu, directorul publicației Monitorul de Sibiu. “În prezent lucrez ca fotograf pentru Google Maps, având rankingul 9 din 10 posibile. Am realizat peste 17.000 de fotografii pe Google Maps și, fără falsă modestie, sunt printre puținii maeștri fotografi de pe această platformă“, s-a prezentat Radu Micu în fața judecătorului.

El a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, fiind acuzat de procurorii DNA că ar fi beneficiat de două contracte de monitorizare foto-video, date cu dedicație de conducerea Consiliului Județean Sibiu în perioada 2013 - 2015. Practic, procurorii consideră că interesele județului au fost afectate de faptul că atribuirea acelor contracte a fost făcută fără respectarea unor proceduri transparente și concurențiale. Valoarea totală a contractelor de monitorizare foto-video a fost de aproape 260.000 de lei.

“Marcel Luca împărțea cizme în campanie“

Radu Micu a insistat să descrie judecătorului contextul mai amplu în care a ajuns să câștige acele contracte, aducându-l în discuție și pe Marcel Luca, actualul vicepreședinte al Consiliului Județean. Marcel Luca este și principalul denunțător în acest dosar, el fiind cel care a sesizat că Serviciul administrativ din cadrul CJ Sibiu a încheiat contracte dezavantajoase pentru instituția județeană. “În 2012 am participat împreună cu Marcel Luca la campania electorală a domnului Cazan (Mircea Cazan, actual senator PNL – n.r.), pentru care am realizat fotografii. Marcel Luca împărțea cizme în campanie, a împărțit 17.000 de cizme. Acum îmi dau seama că erau o mită electorală acele cizme, deoarece depășea suma admisă pentru materiale de campanie. Ceea ce vreau să arăt, astfel, este relația mea de prietenie cu domnul Marcel Luca. După alegerile din noiembrie 2012, el a fost propus pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, ca o compensație pentru munca din campanie. La o cafea, în biroul domnului Marcel Luca, acesta mi-a spus că CJ Sibiu intenționează să își promoveze acțiunile, motiv pentru care au nevoie de servicii de monitorizare foto-video. Și mi-a spus să depun o ofertă“, a descris Radu Micu modul în care a aflat de contractele vizate de DNA.

El este acuzat de procurori că ar fi încercat să acopere urmele contractului cu dedicație prin depunerea a două oferte: una din partea firmei SC Fabrica de Jucării SRL (prin care erau realizate, printre altele, fotografiile cu Moș Crăciun din Târgul de Crăciun), deținută de Radu Micu, și una din partea SC Construim Evenimente SRL, societate la care Radu Micu este director. “Am decis să depun două oferte deoarece nu eram sigur care erau criteriile de evaluare ale Consiliului Județean. Firma SC Construim Evenimente SRL era relativ nou înființată“, a explica cele două oferte depuse.

Contractul de monitorizare foto-video a fost atribuit firmei SC Construim Evenimente. “Era un contract care monitoriza toată activitatea Consiliului Județean și a instituțiilor subordonate. De la Biertan la Blăjel, am fost peste tot, făceam foarte multe deplasări în județ, era un ritm infernal de lucru. Nu aveam sâmbete și duminici, era o muncă asiduă. În afară de fotografii și filme mai erau și alte lucruri de făcut, precum diferite diplome sau laudatio pentru cetățenii de onoare. Ori, la anumite evenimente, precum reuniunile ambasadorilor, trebuia să realizez la minut fotografii tipărite, personalizate cu numele participanților și evenimentului, sigle și așa mai departe“, a descris Radu Micu obiectul de activitate al contractelor.

Scenariul fotografiilor dispărute

Unul din capetele de acuzare ale procurorilor DNA este acela că Radu Micu ar fi emis facturi fără să realizeze fotografii. Acestea, însă, ar fi fost ascunse de procurori, este scenariul oferit judecătorului de către Radu Micu. “La prima descindere la CJ, DNA nu a găsit fotografiile. Eu nu am fost de față, dar am constatat că au dispărut mai multe fotografii din incinta instituției publice. Ulterior, acestea au fost găsite într-o magazie a CJ Sibiu de la subsol. Cred că au fost intenționat ascunse“, a declarat Micu. Judecătorul i-a solicitat să detalieze acest scenariu și să arate cine și de ce ar fi ascuns fotografiile. “Nu am o dovadă clară, dar bănuiesc că domnul Luca. Să vă spun de ce. În 20 aprilie 2016 a avut loc prima percheziție DNA în acest dosar (în care, inițial, Radu Micu nu avea nicio calitate – n.r.). După șase zile, PNL a depus listele de semnături pentru susținerea Danielei Cîmpean la președinția CJ, peste 120.000 de semnături. Eu am aflat că erau și semnături false pe aceste liste. Am filmat cum cei de la PNL au sustras toate listele de semnături, apoi un reprezentant al partidului a aruncat pe jos, în sediul Biroului electoral, listele revizuite. Filmul a fost difuzat și de televiziunile naționale. Sunt considerat dușmanul de moarte al PNL“, a declarat Radu Micu.

Potrivit lui, el a fost cel care a descoperit imaginile lipsă - atât cele livrate în format tipărit, cât și cele livrate în format digital, pe suporturi optice - în magaziile Consiliului Județean. “Am solicitat în scris să mi se dea și mie procesele verbale de recepție, căci nu erau de găsit și, într-un final, am fost însoțit de un funcționar al CJ Sibiu și am găsit fotografiile într-o magazie, într-un colț“, a relatat Micu. Scenariul său a fost confirmat în fața judecătorului de funcționarul CJ care l-a însoțit

Potrivit lui, fotografiile lipsă au fost livrate celor de la CJ Sibiu în două rânduri și asta din cauza unui audit al inspectorilor Camerei de conturi, care nu regăseau rezultatele derulării contractului în arhivele Consiliului Județean. “Inspectorii Curții de Conturi aveau nelămuriri. Mi-au spus că nu găsesc fotografiile și m-au întrebat dacă în termen de trei zile le pot aduce. Le-am spus că da, dar mi-era frică de faptul că iar pot dispărea“, a relatat Micu.

El a declarat că, ulterior demarării anchetei, a predat celor de la DNA două hard-disk-uri cu 76.000 de fotografii și 3.000 de video-uri realizate în cadrul contractelor cu CJ Sibiu.

“La DNA, la primele audieri, am stat 28 de ore. Am fost dus acolo cu duba de jandarmi și am avut noroc cu ei căci au oprit să îmi cumpăr niște sandvișuri, mi-au spus că s-ar putea să dureze. Prin urmare, nu mai pot să susțin cu certitudine cele afirmate acolo, în acele condiții de stres“, Radu Micu

“Să facturez acum de 30 de ori mai mult decât în trecut?“

El a insistat pe faptul că aceste contracte nu aveau prevăzute, de la început, un preț pe fiecare fotografie realizată. “Contractul nu prevedea un preț pentru fiecare fotografie și avea un punct 18 care prevedea că trebuie să fiu prezent la toate evenimentele. Colaboram foarte mult cu purtătorii de cuvânt, căci de altfel acesta a și fost spiritul acestui contract, de a reflecta în presă activitatea CJ. Nu era un preț unitar pe fiecare fotografie realizată, eu consider că eram plătit în funcție de numărul de evenimente la care participam“. Ulterior, aproape de finalizarea contractelor, Radu Micu a istorisit că s-a ajuns și la o estimare a prețului unei fotografii. “La un moment dat, pe finalul contractului, domnul director economic al Consiliului Județean mi-a spus că pe lângă acel desfășurător de evenimente anexat fiecărei facturi să fac și o calculație de preț, deși nu cred că era nevoie. Așa că am început să calculez «muncitorește» facturile emise și fotografiile realizate și mi-a ieșit un cost de doi lei pentru fiecare fotografie digitală. Apreciez că era o sumă mică în comparație cu volumul de muncă realizat“.

Radu Micu a dezvăluit în fața judecătorului că, în cursul lunii martie 2018, reprezentanții CJ Sibiu au apelat din nou la el pentru realizarea unor fotografii. “Au apelat la mine să le fac din nou fotografii, al prețul de 60 de lei pe fotografie. Am acceptat să colaborăm, dar nu există niciun contract și nici nu am facturat fotografiile căci mi-e frică să nu mă ia DNA. Ce să fac, să facturez acum de 30 de ori mai mult decât în trecut?“, a răspuns Radu Micu întrebărilor judecătorului. Micu a depus la dosar corespondența electronică prin care îi erau solicitate realizarea unor fotografii înrămate cu cetățenii de onoare ai județului Sibiu.

Chestiunea împrumuturilor

În rechizitoriul depus în instanță, procurorii au ridicat și semne de întrebare în legătură cu suma de 156.000 de lei, pe care Radu Micu a împrumutat-o de la SC Construim Evenimente SRL pe parcursul unui an. Suma împrumutată, susțin procurorii, depășește echivalentul a 5.000 de euro, valoarea maximă pe care directorul unei societăți comerciale o poate împrumuta de la firma pe care o conduce. “În total eu am luat 18 împrumuturi de la această societate. Nu am primit niciun salariu de la SC Construim Evenimente SRL, iar dacă împărțim această sumă la anii de derulare ai contractului nu e o sumă lunară mare. Voi restitui aceste împrumuturi când îmi voi primi salariile“, a răspuns Radu Micu întrebărilor procurorilor.

Dosarul produselor de protocol la CJ Sibiu a fost instrumentat de DNA Alba Iulia, principala inculpată fiind Ana Kraus, fosta șefă a Serviciului Administrativ din cadrul Consiliului Județean Sibiu. Ea este acuzată că a încheiat contracte de furnizare a unor produse de curățenie și protocol la prețuri supraevaluate. Totodată, cel mai păgubos contract ar fi cel încheiat pentru întreținerea și repararea mașinilor din parcul auto al CJ Sibiu, contract în care ar fi fost acceptate la plată facturi emise în baza unor servicii niciodată realizate. În afara Anei Kraus și a lui Emil Călin Buciuman, reprezentantul atelierului auto în discuție, în judecată au mai fost trimiși Ioan Stoica, fostul director economic al CJ Sibiu, Cornelia Elena Oancea, funcționar în cadrul CJ Sibiu, și Radu Micu, directorul SC Construim Evenimente.

Citește și Dosarul produselor de protocol. Șefii din CJ își reparau toate mașinile neamurilor pe banii județeni

Dosarul produselor de protocol la CJ. ”DNA m-a luat din concediu, de la porumb. Am ajuns un gunoi”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

dancp2

Acum 6 ani

marcel luca,absolvent de faculta jiurist economistala sibiu pe baza de secu din 1974(aprox) pretin cu radu ghergheli,si alti pcristi din vrenmea aia credeti si cerceteti ce zice CORVINUS lupu?dr,acad,etc,stc
Raspunde

locatar din V. Aaron

Acum 6 ani

Dar de dna Ani Kraus ce se mai stie? A furat bani de la 2 asociatii de locatari. E adevarat ca n=are nicio proprietate pe numele ei ca sa nu i se poate pune sechestru\? \ce fac oamenii aceia care au fost de buna credinta, iar dna i--a tepuit?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

forever

Acum 6 ani

#rezist!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elefterie Velcherean

Acum 6 ani

Numai lucruri bine facute la Sibiu!
Raspunde

///

Acum 6 ani

resedinta de judet a lucrului bine facut!
Raspunde

Nu cred.

Acum 6 ani

RM fotograf? Nu am auzit in tagma foto de acest individ. Pentru google maps nu se folosesc numai fotografii artistice. A facut el 17 000 de foto artistice? Pai inseamna ca e cel mai bun fotograf din lume, trebuie sa-i punem statuie! Orice neica nimeni cu un telefon se inregistreaza si posteaza ce poate. Maestru fotograf? Hai sa fim seriosi. Nu cumva RM este Un individ extrem de slab profesional, dar care se crede smecher, datator din cioc pe la urechile altora si bun pesedeu?
Raspunde

Un sibian

Acum 6 ani

Nimeni nu a spus catoate sunt fotografii artistice. Sunt fotografii documentare.
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

dupa ce poze are pe fcbk omul nu e nicicum maestru fotgraf, maxim maistru fotograf, iar dupa povestile de aici urmeaza sa ne spuna "sunt considerat dusman de moarte de catre Ion Creanga"
Raspunde

noi din zona

Acum 6 ani

Sa zicem ca a făcut totodată și un denunț, oare
Raspunde

Un sibian

Acum 6 ani

*ca toate
Raspunde

o sibianca

Acum 6 ani

dar de suma ce ziceti? 260 000? pe foto video?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus