Vineri,
20.09.2024
Innorat
Acum
13°C

Sfaturile unui locatar în Cartierul Arhitecților pentru cine vrea o locuință aici

Sfaturile unui locatar în Cartierul Arhitecților pentru cine vrea o locuință aici

Cosmin Horea Moraru locuiește de aproape un an și jumătate în Cartierul Arhitecților de la marginea Sibiului și joi a publicat pe o rețea de socializare un text foarte detaliat în care prezintă realitățile vieții în celebrul cartier.

Cu permisiunea domnului Moraru, redăm mai jos sfaturile unui locatar pentru cine vrea să-și cumpere sau să se mute în Cartierul Arhitecților.

”După 1,5 ani în calitate de fericit locatar și proprietar, îmi exprim și eu opinia (personală evident) pentru viitorii rezidenți ce visează la o locuința în “luxosul” cartier ce în urmă cu câțiva ani era promovat de către firmele de imobiliare că a fi o zona mai “exclusivistă” numită generic “cartierul Arhitecților”, o denumire de fapt total nedemnă de acest cartier. O zona în care arhitecții repetenți și-au dat examenul de corigență, iar doamna profesoară arhitect-șef conștiincioasă fiind i-a promovat pe toți cu nota 5. Această zonă ce nu aparține nici de Sibiu și nici de orașul Cisnădie (decât scriptic), s-a dezvoltat în stil haotic, fără un plan urbanistic coerent, după bunul plac al constructorilor și al arhitectei-șef al orașului Cisnădie, care lipsită de viziune și caracterizată printr-o lipsa totală de bun gust și interes, a acordat autorizații de construcție pe bandă rulantă, semnate pe genunchi, fără a se ține cont de limitele în care se construiește, de spațiile verzi atât de necesare și benefice pentru sănătatea locatarilor, de distanțele minime între clădiri. Nu mai menționez de locurile de parcare, de căile de acces atât de necesare volumului de trafic aferent secolului 21, de parcuri, de grădinițe, o secție de poliție, stații de autobuz. Toate acestea lipsesc cu desăvârșire.

Acest cartier înflorește precum o grădina neîngrijită, unde în jurul unui mănunchi de trandafiri cresc triumfătoare tufe de buruieni, mari și fastuoase a căror fructe otrăvitoare omoară tot ce e frumos, hrănind poftă de înavuțire a dezvoltatorilor imobiliari pe de o parte, dar și a “divei” serviciului de urbanism din cadrul primăriei și a mândrului edil care, obsedat fiind de propria lui imagine (mai ceva decât metrosexualul Cristiano Ronaldo) își acordă titlul de “primarul care promite și face” sau “cetățean de onoare al orașului Cisnădie”. Pentru ce domnule primar? Știu că urmăriți cu interes această pagină și va afectează orice comentariu negativ la adresa dvs., poate ne oferiți și un răspuns.

Statuia ce se va construi în centrul orașului, are alocat un buget trei ori mai mare decât bugetul alocat întregului cartier ce adăpostește peste 8000 de suflete. Costă mai mult decât greutatea ei în aur. O fi realizată oare de către celebrul artist român Constantin Brâncuși? Acest lucru ar trebui să ridice un semn de întrebare oricărui om citav la cap. Domnule Huja, mă macină însă un gând: de ce o statuie cu Mihai Viteazul și nu una ce îl reprezintă pe regale Vladislav al II-lea al Ungariei? Când priviți în curtea vecină a Șelimbărului sunteți invidios? Acolo s-a furat dar s-a și făcut ceva. La Cisnădie doar s-a furat.

Dacă ai avut răbdare să citești și totuși îți mai dorești o locuința în acest cartier, noi te așteptăm. Cu brațele deschise. Suntem foarte sociabili. Nu toți am fost așa la început, dar am devenit. Locuințele sunt atât de apropiate unele de celălalte încât nici nu se putea să fim altfel. Uneori ne uităm la tine în casă. Te privim în baie cum faci duș sau alte nevoi fiziologice. La început nu ne-a plăcut. Acum ne place. Stai liniștit. Și ție o să-ti placă.

Uneori ne mai certăm pe locurile de parcare și chemăm poliția dacă ai parcat pe domeniul public fiindcă nu ai avut unde. Stai liniștit. Nu o facem din răutate. O facem pentru că te iubim. Dacă ești norocos și vei avea o locuința pe una dintre puținele străzi preluate de primărie, ești fericit. O să ne cunoaștem și mai bine, iarna ieșim cu lopata și curățăm zăpadă de pe domeniul public. Și vara, ce credeai că ai scăpat? Măturăm străzile și strângem gunoaiele. Avem și șobolani. Nu te speria. Sunt prietenoși, uneori vulpile se sperie de ei și nu mai vin atât de des pe la noi”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

19 comentarii

Un cumparator

Acum 6 ani

" Nu e prost cine cere, e prost cine da" asa zice o zicala veche... mai fratilor ,am vazut Cartierul Arhitectilor crescand caramida peste caramida, am vazut prima strada de blocuri pavata unde au fost cat de cat vile cu apartamente putine 6/8/12 per vila cu locuri de parcare aferente. am vazut cum imobilele devin mai inghesuite cu mai multe apartamente si mai inghesuite.. si de la strada, la strada tot mai mult. Fiecare isi asuma ceea ce cumpara... Cumpar apartament dar nu observ ca mai am 50/100 vecini in bloc. Cumpar apartament fara sa vad plan de amplasament in care scrie clar ce distanta am fata de blocul vecin . Cumpar prima casa construita de pe o strada cu 20 de parcele pentru case si visez sa am la 1 zi dupa ce ma mut pavaj . Oare de ce e diferenta asa de mare de pret intre centru si zona periferica ? Nu dau vina pe cumparatori dar o parte din vina le apartine... primaria este cum este, dezvoltatorii sunt la fel.. dar o vorba din vanzari zice "Clientul nostru stapanul nostru" noi ca si cumparatori putem dicta ceea ce sa se construiasca daca am fi mai pretentiosi si mai selectivi, mai atenti..
Raspunde

...

Acum 6 ani

Adevarat insa cea mai mare parte din vina o au autoritatile care nu vor sa respecte nici macar legile/regulamentele (imperfecte) existente. Nu a existat nici un caz de "intrare in legalitate urbanistica" in judet (si poate ca in toata tara), care sa se fi facut cu demolare (partiala sau totala) pe langa amenda. Majoritatea aprobarilor date pentru constructii sunt date la limita si de obicei peste limita legii din start. Inca nu am auzit de persoane arestate pentru ca au "legalizat" astfel de aberatii urbanistice sau spaga. Chiar credeti ca cei care au profitat de boom-ul imobiliar sunt exclusiv constructorii? Nu, ei nu ar fi putut face ce au facut fara ajutor din primarii.
Raspunde

smecherie

Acum 6 ani

Cumparatorul trebuie sa fie atent dar si dezvoltatorii sunt cu un pas inainte. E unul in Selimbar care vinde case cu curte proprie, tot cartierul e imprejmuit, locuri de parcare proprii, etc. Doar cineva care mai si calculeaza poate sa realizeze ca pentru a iesi din incinta e nevoie de mai mult de 30 de minute, aleile find subdimensionate.
Raspunde

echidistantul

Acum 6 ani

Prietene, cand contractezi o locuinta intr-o zona in care se construieste din greu , o contractezi cand ea se afla in faza de proiect, pe planseta.... Nu poti sa-ti dai seama la ce distanta se va afla un vecin voyeurist ... Sau in cat timp se va construi un parc sau va trece pe langa blocul tau un autobuz hodorogit... Sigur, cand contractezi locuinta in faza de proiect e mult mai ieftina, dar surprizele neplacute apar mai tarziu... Sa nu mi-o ia cineva in nume de rau, dar acesti dezvoltatori sunt mai rai decat comunistii... Si sunt si lacomi... comunistii nu erau asa de lacomi, erau doar nepriceputi si nescoliti.. astia de acum cu masterate si doctorate ...
Raspunde

locatar din V. Aaron

Acum 6 ani

Am mai zis-o> decat un apartament de la dezvoltatorii acestia falosi, mai bine un bloc ceausist... macar se afla in zone circulate de autobuze, cu scoli, magazine ;i parcuri...
Raspunde

zise unul

Acum 6 ani

care locuieste in Vasluiul Sibiului
Raspunde

nobody like everybody

Acum 6 ani

Ifose, sa Fi vazut voi astilalti din alte zone ale Sibiului cum se pronunta " Cartierul Arhitectilor" sau scurt " in Arhitectilor " de catre ceilalti ce si-au luata acolo locuinta.......sa vedeti voi mimica fetelor, inflexiunile vocii, toate mustind de superioritate si suficienta, atitudini imbibate de elitism, de apartenenta la o casta ariana, a alesilor. .....( as trage aici niste cuvinte urate dar nu e frumos si oricm nu are rost ) Pe scurt povestea arata asa: niste smecheti autointitulati " dezvoltatori imobiliari " folosind milo ace specifice smecheriei vandut povesti frumoase pe bani multi unor oameni care la origine sunt cinstitI, haricot si vor si ei o casa/o locuinta, dar care dupa ce a cult a povestile mieroase ale dezvoltatorilor si Le si cred, se transforma intr-o adunatura de natangi care, ramasi fara bani incearca sa se minta pe ei insisi si sa mai respuna si altora o poveste despre reusita si succes in materie locativa . Bai oameni buni, traiti-va viata fara ifose si prostii. Bucurati-va de ce aveti, nu credeti ca sunteti mai buni decat altii sau mai indreptatiti la fericire, " in Arhitectilor " rostit cu pleoapele coborate si cu ton grav nu va face mai deosebiti decat cei din Terezian sau de oriunde. .. ( sa nu va mahniti daca veti afla ca exista cariere mult, adica mult-mult mai "tari"decat Arhitectilor ) In Romania, nu mai zic de alte state. ...unde la un grup de 4-5 case pe un colt de strada sunt 3 Aston Martin, 2 Prorsche ( 911 ) si 3 Range Rover care nu deservesc mai mult de 10 insi nepunand la socoteala acareturile din casa... si unde oamenii nu sunt si nu se considera pe bune nici bogati nici specialist nici mai cu mot decat altii din oraselul in care se afla cartierul lor. ..
Raspunde

Erlkonig

Acum 6 ani

Niste intrebari de la unul care nu va locui acolo: Cand te muti in camp la ce te astepti?Tea-i crezut smecher, ca vii tu la Sibiu, la oras, si ai locuinta la juma de pret? l-ai intrebat pe dezvoltator cam la ce scara e macheta si-ai facut un calcul aproximativ cam cat e distanta dintre blocuri?
Raspunde

...

Acum 6 ani

Cand te muti "in camp" te gandesti ca acolo nu mai exista scuze de genul: "este inghesuit pentru ca asa a fost construit in evul mediu" sau "este inghesuit pentru ca asa au construit comunistii". Dar astia te-au surprins si ti-au aratat ca in secolul asta se poate construi chiar mai rau si mai inghesuit, chiar si cu atata spatiu la dispozitie. Cu faptul ca cei ce au proiectat si construit aberatiile alea urbanistice sunt incapabili si lacomi ne putem impaca. Insa cum ramane cu autoritatile care ar trebui sa puna punct aberatiilor si sa aplice legea? Cu lacomia si incompetenta de la nivelul respectiv ce facem? Chiar e orasul/judetul nimanui?
Raspunde

doru

Acum 6 ani

Foarte bine iscris, bine atins, dar, din pacate, fara ecou..... Blocurile "cresc" in continuare la fel de haotic, unele mai mari, altele mai mici, unele mai inalte, mai aproape de vecini.....care cum a dorit..... Mi-e rusine ca locuiesc in acel "faimos" cartier. Se datoreaza unui concurs de imprejurari... Asta e viata, te duce in directii pe care nici nu le-ai gandit.... Peisajul e unul dezolant, cred chiar cel mai urat din tot sibiul....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sorincsg

Acum 6 ani

Raspund acestor frustrati de mai sus ,sa fie mai atenti la exprimare si ortografie pentru ca asta spune multe. In furia lor oarba nu au vazut ca in cartier mai mult de jumatate sunt locuinte individuale, oameni care au fugit de inghesuiala orasului si dupa un simplu calcul matematic si au permis o casa cu gradina decat un apartament de 4 camere in Sibiu ,care sunt la acelasi pret. Pentru ca mi am permis acest lucru , ma scuzati! Iar pentru ca ne dorim strazi asfaltate si transport in comun , magazine si spatii verzi este dovada de civilizatie, ma scuzati si pentru asta! Da, ne luptam pentru acestea cu Primaria din Cisnadie care a fost sufocata de dezvotatorii imobiliari care se gandesc doar la bani si de angajati incompetenti.In tot acest timp ne bucuram pentru ce suntem , ce avem , Ne scuzati ca ne permitem asta !
Raspunde

Cristi

Acum 6 ani

Scuze... casa o sa fie a ta numa dupa ce o platesti la banca, scuze... pentru moment, daca te uiti in contractul de vanzare cumparare... scrie altceva :)
Raspunde

Jean

Acum 6 ani

Cred ca oamenii sunt vinovati pentru ca nu stiu sa cumpere o locuinta. Lipsa de educatie in acest domeniu si usurinta cu care se indatoreaza pe 30de ani la indemnul functionarilor bancari si al agentilor imobiliari . In ultimii 2-3 ani s-a creat un dezastru imobiliar la care au participat de la primari la constructori , autoritati de control si finalizat de cei care au cumparat fara sa se gandesca . Imi pare rau dar multi isi merita destinul pentru usurinta cu care s-au amanetat la banci pe zeci de ani si au aruncat banii in buzunarul constructorilor de multe ori doar pe niste planuri si promisiuni . In opinia mea nu exista complex imobiliar sau constructie dupa 2007-2010 in Sibiu sau localitatiile de langa care sa merite mai mult de 500euro/mp. Cred ca problemele legate de infrastructura trebuiau analizate inainte de a cumpara in zona sau trebuiau sa atarne mult in pretul platit pe locuinte . Ar fi fost bine sa nu platiti pe promisiunile “aici o sa facem ... “ sau “aici o sa fie “ ale constructorilor .
Raspunde

Marius

Acum 6 ani

Poate nu ați văzut " dezastrul " Roman - Scutea , din zona Kaufland - Dedeman !
Raspunde

Cristina

Acum 5 ani

Doar rautate si invidie pentru nimic
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus