După mai bine de 50 de operații făcute pro-bono de echipe de chirurgi din Marea Britanie și România pentru a salva viețile unor copii cu malformaţii congenitale, la Sibiu a fost demarat proiectul înființării unui centru de excelență în chirurgia cardiovasculară pediatrică.
Fără acoperire financiară din partea statului român, cu bani pentru materiale obținuți din donații și cu medici renumiți pe plan european aduși la Sibiu să opereze gratuit, peste 50 de copii cu malformații congenitale grave au fost salvați în cursul anului 2017.
Dar numărul de copiii care au nevoie de astfel de intervenții complexe este mult mai mare. “Se estimează că peste 3000 intervenţii chirurgicale cardiace sunt necesare anual pentru copiii români, dar în puţinele centre de profil din ţară se realizează numai 600 operaţii. Cei mai mulţi dintre aceşti copii provin din familii defavorizate, care nu au posibilităţi financiare pentru a se opera în străinătate“, arată reprezentanții Fundației Polisano, cei care au inițiat proiectul operațiilor gratuite de la Sibiu.
În acest context, la finele săptămânii viitoare, o echipă de medici sibieni, alături de parteneri din Marea Britanie și Suedia își vor prezenta proiectul dezvoltării la Sibiu a unui Centru de Chirurgie Cardiovasculară destinat afecţiunilor congenitale la copii. Inițiativa va fi prezentată în cadrul unei conferințe de advocacy organizată “pentru şansa la viaţă a copiilor cu malformaţii congenitale cardiace“.
“Suntem mândri să îi primim în Sibiu pe aceşti medici excepţionali, care îşi dedică timpul şi expertiza salvării inimilor copiilor români, dar şi formării echipelor medicale locale. Până în prezent, finanţarea operaţiilor a fost realizată exclusiv prin donaţii şi sponsorizări. Avem însă semnale pozitive că, în viitorul apropiat, vom intra într-o situaţie de normalitate în care costul acestor operaţii va fi asumat de Casa de Asigurări de Sănătate. În acel moment, ne vom putea concentra eforturile pe formarea echipelor medicale locale, pentru ca în România să putem dispune de mai multe resurse umane competente în chirurgia cardiacă pediatrică. Îndrăznesc chiar să sper că, pe termen mediu şi lung, crearea acestui centru de excelenţă cu sprijin internaţional va contribui la limitarea exodului chirurgilor cardiaci români în străinătate“, afirmă Cătălina Costache, directoarea Fundaţiei Polisano, potrivit unui comunicat de presă remis redacției Turnul Sfatului.
Conferința de advocacy în cadrul căreia va fi prezentat proiectul Centrului de excelență, dar și chirurgii care au inițiat acest proiect este programată vineri, 20 aprilie 2018, ora 15:00, la Sala Senatului din cadrul Facultăţii de Medicină din cadrul ULBS. Organizatorii conferinței sunt Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Societatea Română de Chirurgie Endovasculară, British Romanian Chamber of Commerce, Fundaţia Polisano, Spitalul de Pediatrie Sibiu și Spitalul European Polisano. “În prezent, suntem în căutare de parteneri pe termen lung pentru sprijinirea acestui proiect. Cei care doresc să sprijine financiar această iniţiativă, o pot face prin donaţii în contul Fundaţiei Polisano: RO04BRDE330SV97331943300“, mai arată Cătălina Costache, directoarea Fundaţiei Polisano.
Sursa foto: Fundația Polisano
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: universitatea lucian blaga , Excelenţa Sa , Spitalul European Polisano , Polisano , marea britanie , Fundaţiei Polisano , Pediatrie Sibiu , Societatea Română , Turnul Sfatului , Centrului Creștin , Chirurgie Cardiovasculară , Chirurgie Endovasculară , Fundația Polisano , Cătălina Costache , Pentru Sibiu , Sala Senatului , Chirurgia Miniinvazivă , malformații congenitale grave , British Romanian Chamber , malformatii cardiace
Vizualizari: 1229
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Unul
Acum 12 ore
Tulnicul de mucava
Acum 12 ore
Unul
Acum 13 ore
Canaris
Acum 13 ore
Olingpia Gafosdea