Vineri,
28.01.2022
Innorat
Acum
2°C

”Cheia” războiului din Siria, explicată de expertul de securitate Hari Bucur

”Cheia” războiului din Siria, explicată de expertul de securitate Hari Bucur

Hari Bucur, expertul în securitate stabilit în Sibiu susține că cele două mari preocupări ale Rusiei în Siria țin de promisiunea rușilor din 2013, conform căreia va curăța Siria de arme chimice și de cât de favorabil este războiul civil din Siria pentru Rusia. „Rusia, care face jocurile în Siria, are două preocupări. Să nu fie certată mai serios pentru faptul că în 2013 a promis că va curăța Siria de armele chimice. A două grijă e să nu se schimbe cursul războiului civil, favorabil guvernului sirian. Nu e încă o victorie anunțată, războiul nu încetează prin victoria lor, dar sunt foarte aproape. Orice intervenție din străinătate împotriva forțelor guvernamentale e văzută de Rusia ca o schimbare a cursului atât de favorabil, pentru Rusia, a războiului civil din Siria, care datează din 2011”,a declarat Hari Bucur pentru Digi24.ro.

În opinia lui Hari Bucur, SUA și-au propus de la început să facă un gest de sancționare militară a unei situații inacceptabile din punct de vedere al dreptului internațional, cea de folosire a armei chimice împotriva propriului popor. ”Au ales cu grijă țintele, că să nu se ajungă la o escaladare a loviturilor. Ţintele sunt legitime din punct de vedere al producției de arme chimice și de distrugere în masă. Nu se așteaptă nimeni la o altă consecință decât de natură diplomatică: proteste, explicații mai ales din partea Moscovei. Nu vorbim de escaladare, care să ducă la un război. Dacă ar fi să lovească la rândul lor rușii, ar trebui să lovească ținte de pe teritoriul Siriei, care ar fi în grijă uneia dintre țările din coaliție, ceea ce nu se întâmplă”, explică Hari Bucur, expert în securitate.

Legat de sorta războiului civil din Siria, Hari Bucur susține că interesul tuturor statelor este ca acesta să se încheie. ”Nicio națiune cu interese în regiune sau cu interese globale nu este interesată de destrămarea Siriei. De împărțirea ei politică în state mai mici, în care populațiile să devină mai omogene etnic și religios, astfel încât să nu se mai omoare între ele, pe aceste pretexte. Așa că singura formă acceptabilă internațional de încetare a războiului civil din Siria este câștigarea lui de una dintre părțile aflate în război. Numai că Rusia și Iranul vor ca această parte câștigătoare să fie guvernul actual, pe când alte națiuni vor să îi vadă câștigători pe beligeranții din alte grupări anti-guvernamentale. Nimeni nu vrea însă să îi vadă independenți pe kurzii sirieni, deși aceștia fac parte din unul dintre puținele popoare din Lume fără un stat al său. Și asta pentru că sunt kurzi și în Turcia și în Irak, state care nu vor să piardă teritoriile locuite de acești kurzi”, a explicat expertul în securitate pe blogul său.

 

 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus