Sâmbătă,
12.10.2024
Innorat
Acum
11°C

Creșterile salariale măresc tariful de colectare și transport a deșeurilor

Creșterile salariale măresc tariful de colectare și transport a deșeurilor

De la 165,56 lei la 198,65 de lei, fără TVA, va crește tariful pe tonă practicat de operatorul de colectare și transport al deșeurilor în zona 1 a județului Sibiu, care include 21 de localități, printre care și municipiul Sibiu. Creșterea tarifului este motivată de creșterea salariului minim pe economie.

În afară de creșterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2018, operatorul SC Soma SRL arată că se impune o majorare a tarifelor de colectare și transport și din cauza creșterii cheltuielilor de exploatare, precum și datorită achizițiilor suplimentare de recipiente de precolectare a deșeurilor. Totodată, au crescut cheltuielile cu carburanții și depozitarea deșeurilor reziduale. ”Prin urmare, ținând cont de prevederile legislative privind salariul minim pe economie, de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat și de cantitățile real colectate, transportate și depozitate, a rezultat un tarif de 194,83 de lei/tonă, exclusiv TVA. Adăugând influențele în costuri și a anumitor cheltuieli de exploatare care rezultă din punerea în exploatare a investițiilor suplimentare a rezultat un tarif de 198,64 de lei/tonă, exclusiv TVA. (...) ADI Eco Sibiu, în calitate de delegatar a considerat oportună și legală, atât din punct de vedere al clauzelor contractuale, cât și al prevederilor legislative în domeniu, solicitarea de modificare a tarifului de colectare și transport a deșeurilor municipale”, se arată în rapoartele care însoțesc proiectele de hotărâre ale consiliilor locale din zona 1 a județului Sibiu. Aceste proiecte de hotărâre privind aprobarea majorării tarifelor vor fi puse în dezbaterea consiliilor locale în cursul săptămânii viitoare. Ulterior, pe baza acestor hotărâri, în Adunarea generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, va fi supusă votului o nouă hotărâre cu acest scop.

Taxa de salubrizare pentru populație nu va fi, însă, majorată, arată conducerea ADI Eco Sibiu. ”Noul tarif se calculează la cantitățile reale (inițial, contractul a fost încheiat pe o estimare a unor cantități de deșeuri mult mai mari decât cele care s-au dovedit a fi generate, în realitate, de sibieni – n.r.). Și chiar dacă crește puțin tariful, având în vedere că se colectează cantități mai mici, nivelul contravalorii serviciului de salubrizare este mai mic. Este o chestiune rezultată în urma aplicării unor algoritmi de calcul”, arată Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu.

Celălalt operator din cadrul sistemului de colectare selectivă a deșeurilor – Brantner, firma care administrează stațiile de sortare și compost – nu au formulat, deocamdată, cereri de majorare a tarifelor.

Un proces

Pe tema tarifului perceput de SC Soma SRL se află în derulare și un proces aflat în faza de recurs, proces în care operatorul de colectare și transport solicită o altă modificare de contract. În cazul în care instanța aprobă solicitarea Soma, tarifele de colectare și transport ar urma din nou majorate. Pe fond, însă, solicitarea celor de la Soma a fost respinsă de judecătorii sibieni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

dancp2

Acum 6 ani

majorati majorati numa pe banii sibienilor,da calitate ioc propun urmatorul protest NU MAI PALTITI 6 luni tax de gunoi,sa vedeti cum reduc tarifele sau se autodesfiinteaza astia care sint stat in stat pe banii nostrii
Raspunde

Vio

Acum 6 ani

Sa mărească tariful la cei care au beneficiciat de cresteri salariale. Nu toți lucram la stat d na Primar!
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 6 ani

Pe cind se va face curatenie reala in oras? Ce se face acum e ceva ce se facea in epoca medievala.Nu prea e curatenie in oras,majoritatea strazilor nu vad persoane sau utilaje de curatenie cu anii.Daca un animal accidentat e pe carosabil,lesul lui ramane cu zilele acolo,zici ca sintem in epoca de piatra.
Raspunde

Niki Frauda

Acum 6 ani

Trotuare murdare în centru, nespălate, pătate, tot mai multă mizerie de la animale, urme de vomă, miros teribil de urină - mă refer la zona centrală.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 6 ani

Ar trebui obligati cetatenii orasului sa curete in fata caselor si a blocurilor, pina la jumatatea strazilor.Iar gunoiul sa si-l duca singuri la o baza de colectare.
Raspunde

ioan

Acum 6 ani

Daca cresc si penslle sunteti in stare sa dublati tarifele.
Raspunde

Teodor

Acum 6 ani

Ni se dau asigurari ca noi cetatenii nu vom plati mai mult,pentru ca pana acum am platit o taxa ce era calculata estimativ ptr. o cantitate mult mai mare de gunoi decat cea generata real. Aceasta afirmatie logic inseamna ca pana acum ne-au fost luati bani mai multi decat cuantumul sumelor care s-a platit catre Soma pentru serviciile aduse. Brantnee si Schuster spun ca la gropile de gunoi se colecteaza cam de 5 ori mai putin gunoi decat cantitatea estimata si contractata.Deci am platit tarife de 5 ori mai mari.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus