Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

Începe cel mai vechi concurs de informatică din țară. ”E pură pasiune”

Începe cel mai vechi concurs de informatică din țară. ”E pură pasiune”

Liceul Tehnologic ”Avram Iancu” și Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal”, cu sprijinul companiei ROPARDO și al Inspectoratului Școlar, organizează în perioada 3-8 mai cea de-a 25-a ediție a concursului ”Infoliceanul”, cel mai vechi concurs de informatică din țară, desfășurat fără întrerupere.

Ideea organizării unui astfel de concurs a apărut în 1993, pe vremea când în România calculatoarele erau rarități și foarte puțină lume își imagina dezvoltarea fabuloasă ulterioară a domeniului IT. Proiectul a luat naștere la inițiativa lui Ciprian Cândea, în prezent Director Executiv al ROPARDO, dintr-o dorință ambițioasă de dezvoltare a comunității și formare a tinerei generații de talente în IT. În cei 25 de ani de existență ”Infoliceanul” a fost o rampă de lansare pentru sute de IT-iști sibieni, care astăzi muncesc în toată lumea pentru companii renumite.

”Nu este o olimpiadă școlară, ci un cadru pentru copiii pasionați de IT, un loc unde pot să se întâlnească față în față și să se întreacă. Este aproape ca în jocurile copilăriei, când totul era o întrecere. În același timp, la ”Infoliceanul” se leagă prietenii, eu și acum am prieteni apropiați pe care i-am cunoscut la concurs, acum 25 de ani. Acesta este și motivul pentru care am ales să mă implic personal, pentru că este un proiect de suflet. La ROPARDO nu avem niciun angajat care să fi participat la concurs, nu există niciun interes ascuns, e pură pasiune și dorința de a sprijini acești copii talentați”, a declarat pentru Turnul Sfatului Gabriela Cândea, Research&Innovation Manager la ROPARDO.
În fiecare an ”Infoliceanul” atrage peste o sută de elevi, de la școli din tot județul Sibiu, precum și din țară.  Proiectul este susținut de Liceul Tehnologic ”Avram Iancu”, prin doamna director Mihaela Sultanu și, în special, prin doamna profesoară de informatică Monica Tripon care și-a adus aportul continuu încă de la prima ediție.
”Acest concurs județean nu este finanțat de minister și ca el sunt foarte multe nefinanțate. Copiii vor să participe la concursuri, nu neapărat olimpiade, care sunt extrem de grele și solicitante, ei vor să fie valorizați și în alt fel. O companie privată ne ajută cu finanțarea concursului, cu premiile pentru copii, cu foarte multe detalii. Anul trecut am organizat la Sibiu Olimpiada Națională de informatică pentru gimnaziu și dacă nu era ROPARDO să ne ajute cu găzduirea și elaborarea site-ului, cu menținerea în timp real a informațiilor, inclusiv după miezul nopții, ne-ar fi fost foarte greu. Și mai este o chestiune. Pentru copiii din ziua de astăzi este esențială partea practică, teoria nu mai este de ajuns. Un copil de la mate-info de la Brukenthal, ca să dau un exemplu, poate să meargă și să vadă cum se lucrează într-o firmă, ce îți poate aduce viitorul”, a declarat și prof. Anca Voineag, inspector școlar pentru proiecte educaționale și informatică în cadrul ISJ Sibiu.
La prima ediție ”Infoliceanul” a avut două secțiuni: Programare și Creativitate în IT. Ediția de săptămâna viitoare vine cu patru secțiuni, toate reprezentând o punte de legătură între curricula școlară și realitățile din domeniul IT. Participanții la secțiunea ”Programare”, găzduită de laboratorul de informatică al Colegiului Național ”Samuel von Brukenthal”, sub organizarea doamnei profesoare Delilah Florea, vor scrie codul în C sau C++ pentru dezvoltarea unei aplicații care să rezolve problemele date. La secțiunea ”PowerPoint” echipe a câte doi elevi realizează pe loc prezentări în Power Point pornind de la o temă propusă în ziua concursului de comisia de examinare. Apoi, secțiunea ”Desen tehnic în AutoCAD” se adresează elevilor claselor XI-XII din cadrul liceelor tehnologice din întreg județul, iubitori ai desenului tehnic realizat pe calculator cu ajutorul programului AutoCAD în 2D. Nu în ultimul rând, secțiunea ”Creativitate” constă în realizarea unor programe pentru calculator sau pagini web educaționale în echipe, înainte de eveniment și evaluate în ziua concursului.

Imagine de la ediția 2008 a concursului Imagine de la ediția 2008 a concursului

Echipa de ingineri de software a ROPARDO asigură ca de fiecare dată tot suportul de cunoștințe IT, subiecte, corectare. Toți ocupanții locurilor 1,2 și 3 de la toate secțiunile sunt răsplătiți pe măsura rezultatelor.

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate, ”Infoliceanul” a primit o înfățișare online nouă care îi invită pe elevii pasionați de tehnologie modernă să facă parte din poveste.

Untitled

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Elefterie Ciorogar

Acum 6 ani

De aici ies cei mai buni ITisti, neplatitori de impozite dar #rezistenti din cale afara!!!
Raspunde

Misu

Acum 6 ani

Oare cu ce sen ocupa dnul Candea in 1993 ? cum a putut sa sustina de unul singur un concurs in premiera la nivel de judet ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus