Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Cornel Benchea, managerul SCJU Sibiu: „Cel mai important obiectiv de investiții...”

Cornel Benchea, managerul SCJU Sibiu: „Cel mai important obiectiv de investiții...”

La un an de la preluarea conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Cornel Benchea are încă multe planuri pentru modernizarea unității medicale. Acum un an, actualul manager spunea că prima intenție a fost să refuze postul, întrucât nu se considera calificat. La momentul actual însă, Cornel Benchea spune că nu și-a mai pus de atunci problema renunțării, iar faptul că la preluarea funcției a întâmpinat deschidere din partea tuturor angajaților, l-a ajutat mult. Vrea să își îndeplinească obiectivele stabilite la începutul mandatului. 

Rep.: Cum ați găsit spitalul acum un an când ați preluat conducerea?

C.B.: Când am preluat conducerea spitalului am găsit instituția în condiții de echilibru financiar din punct de vedere al veniturilor și cheltuielilor, fără datorii în afara termenelor legale și cu un excedent de aproximativ patru milioane de lei în contul curent. În momentul de față, spitalul se situează în aceleași condiții de echilibru, nu avem datorii și încercăm să gestionăm cât mai eficient resursele financiare. Concret, SCJU Sibiu a încheiat și anul 2017 cu un excedent de aproape patru milioane de lei, în condițiile în care, datorită unei gestionări eficiente a fondurilor au fost asigurate toate bunurile și serviciile necesare acordării corespunzătoare a asistenței medicale spitalicești.

Rep.: Câtă deschidere ați întâmpinat din partea angajaților?

C.B.: Am beneficiat de o deschidere totală din partea tuturor angajaților, pornind de la personalul administrativ și până la medici șefi de secție. Cu toții au înțeles că scopul nostru comun este ca, împreună cu Consiliul Județean, să asigurăm dezvoltarea și modernizarea instituției, astfel încât să oferim cele mai bune condiții posibile pacienților spitalului.

Rep.: Ce probleme ați avut de rezolvat urgent?

C.B.: Cred că majoritatea problemelor care apar în cadrul unei instituții sanitare de mărimea și importanța spitalului județean sunt urgente. Bineînțeles, se impune o prioritizare a acestora. Dacă ar fi totuși să nominalizez acum, aș spune că una dintre cele mai importante probleme a fost necesitatea rezolvării deficitului de personal din cadrul unor secții, apoi asigurarea continuității în conducerea secțiilor, prin organizarea concursurilor pentru medici șefi. În condițiile creșterii constante a adresabilității și din dorința de a asigura desfășurarea activității medicale la nivel optim, am solicitat Consiliului Județean suplimentarea numărului de posturi pentru personalul sanitar. Solicitarea s-a materializat în 2017 prin suplimentarea cu un număr de 26 de posturi. O problemă urgentă de care ne-am preocupat a fost amenajarea farmaciei oncologice și modernizarea compartimentului de dializă. La fel de importante sunt însă și problemele legate de modernizarea secțiilor, dotări cu aparatură, amenajare parcări și acces etc.

Rep.: Ce ați reușit să realizați în acest an?

C.B.: Beneficiind de sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu, SCJU Sibiu a derulat și în 2017 o serie de obiective de investiții ample. Astfel, a fost finalizat obiectivul „Proiectare și execuție Stație de Oxigen”, care a constat în reabilitarea clădirii stației de oxigen, înlocuirea utilajelor de producere a oxigenului medical, dar și reabilitarea instalațiilor aferente. Valoarea lucrării a fost de aproximativ 2,4 milioane de lei, fonduri asigurate de către Consiliul Județean Sibiu prin buget multianual. Cel mai important obiectiv de investiții a fost Reabilitarea Pavilionului secției Clinice O.R.L, unul dintre cele mai vechi imobile ale spitalului, datând din anul 1904. Acesta a parcurs un proces complet de renovare, extindere și modernizare, suma alocată în 2017 de către Consiliul Județean Sibiu fiind de 5,45 milioane de lei.  Cu acest obiectiv suntem practic în linie dreaptă.

În anul 2017 au fost, de asemenea, realizate o serie de lucrări de reparații la nivelul mai multor secții ale spitalului: instalații sanitare și electrice; igienizare dotare și modernizare a unor grupuri sanitare și saloane în toate pavilioanele spitalului; amenajare parcări, amenajare arhivă.

Dintre cele mai importante reparații curente, menționăm renovarea și modernizarea completă a saloanele ATI din cadrul Secțiilor Clinice Medicale I și II. Acestea au fost dotate cu rampe de oxigen medicinal cu sisteme de oxigenoterapie și cu tarchet dușumea precum și cu 15 seturi noi, compuse din pat, saltea, noptieră.

O altă investiție deosebit de importantă și extrem de necesară în condițiile creșterii numărului de pacienți a fost și renovarea completă a Centrului de Hemodializă care este o componentă esențială a SCJU Sibiu, oferind servicii de hemodializă pentru insuficienţă renală acută şi insuficienţă renală cronică, dializă peritoneală continuă ambulatorie.

Proiecte de mare importanță aflate aproape de finalizare sunt și extinderea Secției de Hematologie cu saloane pentru spitalizarea de zi, respectiv amenajarea farmaciei oncologice, pentru a putea derula  în continuare Programul naţional de oncologie - Subprogramul de tratament medicamentos al bolnavilor cu afecţiuni oncologice. Pentru realizarea acestor obiective am realizat o serie de schimbări în organizarea unor secții/compartimente ale instituției, cum ar fi mutarea Compartimentului Diabet și relocarea Serviciului de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistentei Medicale (SPIAAM) într-un spațiu renovat.

De remarcat este și identificarea și amenajarea unui spațiu pentru amplasarea unui aparat performant RMN, precum și demersurile întreprinse pentru dotarea spitalului cu acest aparat care a fost livrat spitalului în luna martie.

Nu în ultimul rând, am reușit completarea schemei de personal dar și dotarea tehnică cu numeroase echipamentele medicale performante, achiziționate cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu, din venituri proprii, cu fonduri de la Ministerul Sănătății precum și din sponsorizări.

Rep.: Ați simțit în vreun moment de cumpănă nevoia să renunțați?

C.B.: Nu e cazul să discutăm despre renunțare, doresc să îndeplinesc obiectivele pe care mi le-am propus.

Rep.: Care este planul pentru următorul an de mandat?

C.B.: Dorim să continuăm procesul de modernizare cu scopul de a crește calitatea serviciilor medicale și a condițiilor oferite, atât pentru personalul medical dar mai ales pentru pacienţi. Pe termen scurt, cel mai important obiectiv este punerea în funcțiune a aparatului RMN. Apoi urmează amplasarea unui sistem modular de containere în curtea SCJU Sibiu, pentru relocarea unor secții și compartimente cum ar fi: Secția de Chirurgie Plastică și compartimentul de arși, compartimentul BMF si compartimentul de endoscopie. Relocarea Secției de Chirurgie Plastică și a compartimentul de arși, care în prezent își desfășoară activitatea în pavilionul Neurologie, este necesară pentru a putea da startul proiectului de reabilitare, modernizare și echipare a respectivului pavilion, acesta fiind unul din proiectele ample pe termen lung, având ca sursă de finanțare Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II. Un alt obiectiv este reabilitarea termică a unor clădiri din cadrul Spitalului Clinic Județean de urgență Sibiu, cu sursă de finanțare POR. De asemenea, vom derula modernizarea Unității de Primiri Urgențe a SCJU Sibiu -  cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Calin

Acum 5 ani

Omul glumeste.... cred. A asigurat tot necesarul de materiale? Asta da gluma. Daca s-ar da jos din fotoliu si ar vizita sectiile sau macar s-ar informa despre probleme nu de la sefii de sectie, ci de la personal.... realitatea ar fi diferita.
Raspunde

xulescu

Acum 5 ani

dle director ar trebui sa verificati ATENT si concursurile. TOATE. Dar mai ales simulacrul de concurs pentru asistente vcare tocmai s-a incheiat. Atentie la DNA. Sa va fie rusine pentru ce sa intamplat azi
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

omul de la mirsa psd,pnl,pnt etc fost la banca nationala ! BRD
Raspunde

ATI

Acum 5 ani

domnul calin om l-a întimpinat pe premier cita magna, ce pretentii avetii sa stie situatia financiara a spitalului e in afara sistemului de cand madam impean l-a uns director e intr-o dementa totala cei din aparatul administrativ se tavalesc pe jos de ineptiile individului
Raspunde

O asistenta

Acum 5 ani

Pe bune?!Domnule manager vizitați mai des secțiile SCJUS,realitatea este alta,nu ce va spun trepădușii de şefi și subalternii dvs. care sunt niște incompetenți marea majoritate.
Raspunde

Alex

Acum 5 ani

Containere în curtea spitalului !? Ce manager mediocru, cum poti sa muți anumite parti ale spitalului în containere? Cred ca omul traieste cu gândul in sistemul bancar. Spitalul nu e BRD!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus