Duminică,
05.12.2021
Innorat
Acum
-3°C

Proiectele maratonului. (13) Vorbesc cu copilul meu despre abuz

Proiectele maratonului. (13) Vorbesc cu copilul meu despre abuz

O problemă importantă în zilele noastre, dar un subiect tabu în ceea ce privește discuțiile părinte-copil sau dascăl-elev, abuzul sexual asupra minorilor este obiectul central al Asociației ALEG anul acesta, la Maratonul Sibiului. Conform statisticilor, șase copii sunt abuzați sexual zilnic în țara noastră, iar părinții și cadrele didactice nu știu cum să abordeze acest subiect cu micuții, spun reprezentanții asociației.  

În județul Sibiu, au fost recent făcute publice cazurile unor minori care au fost supuși la abuzuri repetate. Acest tip de comportament asupra copiilor lasă traume pe termen lung, arată psihologii. Din păcate însă, părinții și cadrele didactice nu știu cum să vorbească cu copiii și adolescenții despre acest subiect și cum să îi ajute să nu devină victime. În cadrul proiectului, 180 de părinți și cadre didactice din Municipiul Sibiu dar și din orașe și sate din județul Sibiu ar urma să beneficieze de sesiuni de educație parentală, susținute de psihologi cu experiență care îi vor ajuta să dobândească abilitățile necesare în prevenirea abuzului sexual asupra copiilor și tinerilor.

„Anul trecut, fetița mea a fost urmărită de un bărbat cu mașina, dar a fugit și a scăpat. M-am bucurat că ea a avut încredere și mi-a povestit, cu toate ca îi era foarte frică și rușine. L-am raportat la poliție și acum este în baza lor de date. M-am întrebat încă de atunci: cum ar trebui să vorbim despre abuz cu copiii noștri într-un mod corect, raportat la vârsta lor?  Așa că am propus colegelor de la A.L.E.G. un astfel de program educativ pentru părinții care nu se lasă în seama faptului că lor și copiilor lor nu li se poate întâmpla nimic”, spune Loredana Kaschovits, membră a Consiliului Director A.L.E.G. și alergător pentru cauza A.L.E.G.
Unul din șase băieți și una din patru fete se vor confrunta cu o formă de abuz sexual până la vârsta de 18 ani.
„Dincolo de statistici, problema o cunoaștem și din poveștile care ni se încredințează în camera albastră de consiliere psihologică de la A.L.E.G., printre lacrimi de frustrare și neputință. Mulți părinți ne-au semnalat nevoia de a învăța cum să-i protejeze pe copiii lor de abuzuri sexuale și cum să le vorbească despre aceste teme tabu. Tocmai pentru că e înconjurată de tăcere, acasă și la școală, există o serie de mituri pe această temă, răspândite în comunitate, în care este periculos să credem. Mitul 1. Copilului meu nu i se poate întâmpla. Pericolul se află mult mai aproape de noi decât am crede. Cifrele arată că doar 10% dintre cei care comit acte de abuz sexual sunt persoane necunoscute, 23% sunt alți copii, iar 67% dintre abuzurile sexuale sunt comise de către o persoană ce are acces la copil și pe care copilul o cunoaște. Abuzurile se petrec în locuri aparent sigure. În majoritatea cazurilor de abuz, copiii sunt mai mici de 5 ani. Mitul 2. Mai bine stăm departe de acest subiect. Fiind un subiect sensibil, părinții evită să le vorbească copiilor despre ceea ce înseamnă siguranța propriului corp. Din jenă, omit să le asigure o educație sexuală timpurie. Este important să ne gândim la consecințe, la costurile pe care le vor avea de plătit copiii din cauza lipsei de educație parentală”, arată asociația.
În urma implementării proiectului, părinții și cadrele didactice vor avea mai multe informații și vor putea astfel să discute deschis cu copiii și adolescenții despre modalitățile prin care pot evita să ajungă într-o asemenea postură. Target-ul setat pentru Maratonul Sibiului este de 7000 de lei, bani cu care va fi plătită echipa de proiect, vor fi acoperite cheltuielile pentru materialele educative, cheltuielile administrative și cele de transport.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 20. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 27 mai, iar susținerile vor putea fi înregistrate până pe 1 iulie, în timp ce alergătorii trebuie să se înscrie până în 8 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus