Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

VIDEO Lucrări la gaz: cu pickhammerul sub Turnul Sfatului

VIDEO Lucrări la gaz: cu pickhammerul sub Turnul Sfatului

Pentru a schimba o țeavă de gaz din centrul Sibiului, echipele de muncitori angajate de Delgaz Grid au folosit pickhammerul atașat de un tractor pentru a sparge fundația pavajului de sub Turnul Sfatului. Metoda nu face parte din cele recomandate de specialiștii în intervențiile din zona monumentelor istorice.

Primele intervenții cu pickhammerul sub Turnul Sfatului au fost efectuate în cursul zilei de marți. Potrivit imaginilor surprinse cu momentul intervenției, utilajul de mari dimensiuni a fost folosit pentru a sparge stratul de beton turnat de sub piatra cubică. Același utilaj a fost folosit și miercuri dimineața, de această dată în preajma dimineții. “Nu este nici normal, nici logic să se execute în acest mod lucrările în preajma unor monumente istorice precum Turnul Sfatului, având în vedere vibrațiile puternice generate. Strict în acest caz, o alternativă recomandată ar fi fost ca stratul de beton să fie tăiat cu flexul în bucăți mai mici, care ar fi fost mult mai ușor de îndepărtat, fără a mai fi nevoie de pickhammer. Dar, acum, pentru spor și rapiditate pot fi utilizate diferite utilaje, mai mari sau mai mici. Iar când timpul presează...“, a declarat pentru Turnul Sfatului un specialist în intervențiile asupra sau în zona monumentelor istorice.

Contactați de Turnul Sfatului, reprezentanții Primăriei Sibiu arată că muncitorii sunt obligați să respecte normele tehnice în domeniu. “Lucrările la rețeaua de gaz din Piața Mică și de pe strada Ocnei se efectuează de către societatea Delgaz Grid în baza autorizației de construcție și a proiectului tehnic. Constructorul angajat de firma de gaz are obligația de a respecta normele tehnice din domeniu, în funcție de tipul de lucrări pe care le execută“, se arată în răspunsul transmis redacției Turnul Sfatului.

În ceea ce privește avizul emis de administrația locală referitor la intervenția pe domeniul public, acesta nu impune restricții referitoare la modul în care trebuie realizate lucrările (mecanic sau manual), ci face referire la modul în care pavajul trebuie refăcut. “Avizul eliberat de Primăria Sibiu permite intervenția pe domeniul public și se referă la condițiile de refacere a spațiului public afectat de lucrări, in conformitate cu H.C.L. 176/2017. Acesta nu are rolul de a reglementa detaliile tehnice ale lucrării. Precizăm că săpăturile nu se desfășoară sub fundația Turnului, acestea desfășurându-se în unul din cele două tuneluri, în pavaj, lățimea săpăturii nedepășind 60 de cm“, se mai arată în răspunsul transmis de Primăria Sibiu.

pickhammer turnul sfatului 1

Reprezentanții companiei Delgaz Grid au anunțat că lucrările din Piața Mică și de pe strada Ocnei vizează schimbarea conductei de gaz (și a branșamentelor aferente) pe o lungime de aproximativ un kilometru. Termenul de finalizare al lucrării este de aproximativ o lună și jumătate. “Proiectul, în valoare de 350.000 lei, are ca scop îmbunătăţirea siguranţei şi a calităţii serviciului de distribuţie a gazelor naturale pentru consumatorii din zonă, iar finalizarea acestuia este estimată pentru sfârşitul lunii iunie a.c. Delgaz Grid precizează că investiţia este corelată cu planurile autorităţilor locale de modernizare a domeniului public. Compania îşi cere scuze pentru disconfortul creat de aceste lucrări şi mulţumeşte pentru înţelegerea privind necesitatea derulării acestei investiţii“, se arată într-un comunicat emis de Delgaz Grid, înainte de începerea lucrărilor.

Potrivit paginii Patrimoniul istoric și arhitectural al Sibiului, monumentul Turnul Sfatului a ajuns la forma actuală în mai multe etape. “Din construcţia iniţială s-a păstrat doar nucleul ridicat până la primele doua etaje. Datarea probabilă a turnului corespunde edificării celei de a II-a incinte fortificate, adică perioadei cuprinse între 1224 şi 1241“, se specifică pe pagina amintită.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

x

Acum 5 ani

La ca mere
Raspunde

Un sibian

Acum 5 ani

dar cum se numeste firma care face lucrarea ?
Raspunde

lacrimi si durere

Acum 5 ani

Domnule Traian, pentru ca va vad om serios si receptiv, va lansez o provocare . Se poate face o investigatie jurnalistica despre CORTUL pe care l-a folosit Sibiul la Cazarma 90 când am fost Capitală Culturală ? unele bârfe spun ca a costat zeci de mii, poate sute de mii de Euro. Pe unde mai este, de ce nu mai e folosit. De exemplu acum e montat in Piața Mare un cortuleț pentru festivalul de Jazz...Chiar sunt curios pe unde zace cortul acela si cati bani au pierdut sibienii . OK? Se poate ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus