Marţi,
25.06.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Dosarul Goscom, la final. Eșecul DNA, confirmat definitiv de judecători. “Am trecut printr-un mare calvar“

Dosarul Goscom, la final. Eșecul DNA, confirmat definitiv de judecători. “Am trecut printr-un mare calvar“

Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca neîntemeiat apelul declarat de DNA Alba Iulia împotriva sentinței prin care cei 23 de aleși ai municipiului Mediaș – primar, viceprimar, consilieri locali – au fost declarați nevinovați. Cei 23 au fost trimiși în judecată în 2013 pentru infracțiuni de corupție în așa-numitul Dosar Goscom.

Hotărârea definitivă a Curții de Apel Alba Iulia a fost pronunțată vineri, 18 mai, în cadrul unui proces care, în stadiul de apel, a început în februarie anul trecut. “Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Alba-Iulia împotriva sentinței penale nr.127/02.12.2016 pronunțată de Tribunalul Sibiu în dosar penal nr.3457/85/2014“, se arată în minuta publicată de Curtea de Apel, confirmând astfel soluția pronunțată pe fond, de Tribunalul Sibiu. În decembrie 2016, Tribunalul Sibiu i-a achitat pe toți cei 23 de foști aleși pentru toate infracțiunile puse în seama lor de către procurorii anticorupție.

Procurorii au deschis respectivul dosar ca urmare a faptului că, la propunerea fostului primar al Mediașului, Teodor Neamțu, Consiliul local a aprobat cumpărarea pachetului minoritar de acțiuni ale Gospodăriei Comunale din Mediaș – societatea care întreținea drumurile orașului -, cu aproape 700.000 de lei. Asta în condițiile în care restul de 80,78% din acțiuni erau deținute tot de Consiliul local Mediaș, care astfel era acționar majoritar. Pachetul minoritar de acțiuni cumpărat în urma votului din noiembrie 2012 era deținut de Asociația Goscom, asociație în cadrul căreia – arăta DNA – erau prezenți și un alt fost primar al Mediașului, Teodor Plopeanu, precum și cetățeanul de onoare al orașului, Ilie Lața, ambii consilieri locali la vremea votului. În urma acestei tranzacții, președintele Asociației Goscom, Ioan Șerban (fost director al societății Gospodăria Comunală SA), a virat 104.000 lei în contul lui Ilie Lața și 52.000 de lei, în contul lui Plopeanu. În instanță, cei doi au arătat că sumele respective reprezentau returnarea unor împrumuturi luate de Șerban în urmă cu mulți ani. Cei de la DNA au calculat prejudicii de peste 4,4 milioane de lei, pentru acoperirea cărora a fost pus sechestru pe bunurile celor 23 de aleși.

“Cineva a vrut să mă împiedice să candidez“

Teodor Neamțu (foto), fostul primar al Mediașului, își menține declarațiile date și în fața judecătorilor, prin care susținea că acest dosar a fost creat doar pentru a-i opri cariera politică. “Am trecut printr-un mare calvar și, până la urmă, ne-a ajutat Dumnezeu iar adevărul a ieșit ca untdelemnul la suprafață. Din punctul meu de vedere a fost foarte clar că cineva a vrut să mă împiedice să candidez. Și, pentru că i-aș fi bătut la eventuale alegeri, s-a ales varianta aceasta. Altă explicație nu există“, declară Teodor Neamțu, pentru Turnul Sfatului.

În timpul procesului, mai mulți dintre cei trimiși în judecată s-au plâns de faptul că acest dosar i-a lăsat fără loc de muncă, aducându-le și prejudicii financiare, pe lângă cele de imagine. În urma achitării definitive, Teodor Neamțu spune că va discuta cu foștii colegi, pentru a vedea dacă vor solicita eventuale daune. “Stăm să ne liniștim, ne vom întâlni cu toții și vom discuta. Mie, personal, mi-a distrus toată cariera politică. Încă mai aveam ceva de spus în politică, poate și în Parlament, cu experiența pe care am acumulat-o. În plan personal, au fost niște suferințe și morale, dar și fizice, pentru că din cauza stresului am suferit de artereopatie, era să îmi pierd un picior. Au fost niște suferințe care nu știu cum mai pot fi compensate“, apreciază fostul primar.

DNA și procurorii

Întrebat dacă mai are în vedere intrarea în politică, Teodor Neamțu arată că o astfel de decizie nu mai are ce câștiguri să îi aducă. “Eu sunt la o vârstă – 63 de ani, n.r. - la care nu îmi mai fac vise, dar experiența pe care am acumulat-o nu cred că este de lepădat. Voi vedea cum mă poziționez. Până acum, nu m-am gândit, căci am așteptat să se încheie această poveste. Iar tot blamul pe care l-am avut de înfruntat – am fost numiți «hoți», «bandiți», «penali», că am furat Gospodăria, tot orașul vorbea – mi-a creat un real deficit de imagine, pe lângă suferința familiei“, arată Teodor Neamțu.

În contextul în care, la nivel național există o amplă dezbatere pe tema Justiției în general, fostul primar al Mediașului apreciază că eventualele probleme sunt mai ales la oameni, dar și în modul de organizare a instituțiilor menite să se asigure de respectarea legii. “Sigur, DNA ca și instituție, este bună, dar aici este vorba de onestitatea celor care conduc și a celor care sunt implicați în această activitate, onestitate discutabilă. Căci și oamenii se pare că execută niște ordine, ca în armată. E o întreagă dezbatere publică pe tema Justiției, iar din punctul meu de vedere aceasta ar trebui să fie reprezentată doar de către judecător. Procurorul e ca un avocat, unul al statului sau al acuzării, cum vrem să îi spunem. Nu cred că are ce căuta în corpul magistraților și în conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, a Justiției, în cele din urmă“, mai apreciază Teodor Neamțu.

Cum au calculat prejudicii de 4,4 milioane de lei?

Pe lângă prejudiciul de aproximativ 700.000 de lei pe care DNA l-a imputat aleșilor din Mediaș, procurorii anticorupție au mai pus în sarcina celor 23 și sumele cheltuite anterior în această direcție. Căci achiziția pachetului minoritar de acțiuni a avut loc în condițiile în care, în 2012, Consiliul local Mediaș a aprobat o majorare de capital la Gospodăria Comunală de trei milioane de lei. Înainte de acea majorare de capital, acționarul majoritar al societății era Asociația Goscom (cu 52% din acțiuni). Dar în urma majorării de capital din 2012, cum asociația nu a participat la aceasta, Consiliul local Mediaș este cel care a devenit acționarul majoritar. Cele aproximativ 3,7 milioane de lei astfel cheltuite din bugetul local au fost imputate de DNA celor 23 de aleși, alături de cele aproape 700.000 de lei plătite pentru pachetul minoritar de acțiuni.

”Emigrez!”

La judecata pe fond, de la Tribunalul Sibiu, cei trimiși în judecată de DNA au vorbit și despre felul în care dosarul le-a afectat viața. ”De meserie, sunt profesor de istorie. Puțină lume știe faptul că Gospodări Comunală s-a înființat în 1905. Și noi, ce făceam? Desființam o societate care a trecut prin toate regimurile și prin două războaie mondiale? Noi am încercat să schimbăm ceva, nu să demolăm. Vreau să vă mai spun că în 1990 am avut posibilitatea să emigrez. Îmi pare rău că nu am făcut-o. Dar vreau să vă anunț – și îmi pare rău că o fac în acest cadru – că atunci când se va termina procesul – dacă va fi să fiu condamnat, după pedeapsă – voi emigra cu toată familia în Germania”, a povestit, de exemplu, fostul consilier local Helmuth Iulius Knall.

Eleonora Pătrui a devenit consilier local la 26 de ani, în februarie 2005. ”Eram cel mai tânăr consilier local pe care l-a avut Mediașul. Timp de opt ani, cât am fost consilier local, am avut numai bune intenții. Dar viața mea personală a fost profund marcată de acest proces”, a declarat în fața instanței. Aflată în căutarea unui loc de muncă, Eleonora Pătrui spune că a întâlnit dificultăți. ”Cu toate că am un CV foarte bogat, în timpul interviurilor de angajare m-am simțit umilită, deoarece deși mi s-a spus că sunt foarte bine pregătită, nu pot fi angajată deoarece e trecut faptul că sunt urmărită penal în cazierul judiciar”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Gigi Ouatu

Acum 6 ani

Procurorii acuzatori, TREBUIE SA PLĂTEASCĂ, au greșit, nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege, mai ales cei care se cred Zeii Condamnărilor. Celor 23 de consilieri le-a fost terfelită, Demnitatea, cine le-o mai da înapoi....D-zeu poate in ceruri, dar pe pământ trebuie sa dea socoteala. Consilierul local NU ESTE FUNCȚIONAR PUBLIC: Mapa este supervizata de cei cu atribuții de Serviciu din PRIMARIE,: Prin ridicarea celor 2degete aleșii nu pot raspunde Cf, Legii nr 215/2001: Instituția PREFECTULUI a validat Hotărârea CL Medias; Moral au fost desființați, iar material, nici un ban nu li mai ajuta.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

Odată ajuns inGermania Dl Knall va fi întâmpinat de articolul - interviu cu Dna L C Kovesi , concitadina sa - din care va afla că ea și modul in câte a condus doua parchete naționale sunt Garanțiile menținerii României in Europa ! Adevărate succesuri in lanț !
Raspunde

Schwartz R.

Acum 6 ani

Curtea de Apel Alba - Iulia e mama ranitilor , adica a infractorilor din zona Ardelealului . Toti politicienii corupti sau acuzati de abuz in serviciu au fost achitati , interlopii primesc pedepse blande sau cu suspendare , sa ne amintim ca si mafia retrocedarilor imobiliare din Sibiu castiga pe banda procesele la Alba ...
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

Vezi procesul blocului mamut din prelungirea M Viteazu : pierdut la Sibiu , câștigat după 9 luni la C A Alba in ciuda evidențelor vizibile din avion ! O Gașca de hoți egalata doar la Craiova !
Raspunde

Liber la furat

Acum 6 ani

Nu e atat esecul DNA cat este efectul deciziilor date de anexa CCR a PCR, pardon PSD...
Raspunde

L

Acum 6 ani

Rusine pt justitie.Persoanele din acest dosar sunt cunoscute de oamenii din Medias suficient. Niste oportunisti, hoti si mincinosi notorii care nu au facut nimic pentru oras iar acum au fost bineinteles scapati de oamenii PSD-ului.Rusine nemernicilor.
Raspunde

Doc

Acum 6 ani

Conform Codului penal în vigoare la data comiterii faptelor și trimiterii în judecată (2014), abuzul în serviciu era definit de codul penal ca fapta funcționarului care își îndeplinește atribuțiile în mod defectuos și cauzează astfel un prejudiciu: asta au considerat procurorii că este majorarea de capital și apoi achiziționarea pachetului de acțiuni minoritar la o societate comercială aflată în incapacitate de plată. Ulterior Curtea Constituțională a emis decizia 405/2016, prin care restrângea definiția infracțiunii astfel încât să fie condiționată de încălcări ale legii penale. Conform noii legi, decizia CL Mediaș, oricât de păguboasă ar fi fost, nu mai reprezintă o infracțiune. De unde și achitarea.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

Sigur ca are aspectul unei salvări prin decizie CCR ; dar cum sa fie condamnați penal pentru o fapta care nu mai era o fapta penală ? Va msi amintiți dezincriminarea de vineri p.m. pana luni a.m. a bancrutei frauduloase ? Așa au scăpat toți bancherii incriminat și Salvati apoi de Valeriu Stoica ! Ne “ fac “ cum vor ei cu votul nostru .
Raspunde

ion

Acum 6 ani

frica de a condamna este cauza asa zisului esec al dna .au ajuns sa nu creada nici ce vad , judecatori.achitari pe banda rulanta .furati tot ce vi se da ocazia .nimic nu se intampla .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus