Vineri,
12.08.2022
Cer Senin
Acum
12°C

Sibiul intră peste vecini. Munți din Vâlcea, luați înapoi de sibieni

Sibiul intră peste vecini. Munți din Vâlcea, luați înapoi de sibieni

O zonă de munte aflată în nordul județului Vâlcea este luată înapoi treptat de către localități din județul Sibiu. După 16 ani de procese, peste 30 de familii din Voineasa și Regia Națională a Pădurilor își pierd proprietatea în favoarea unor localități din județul nostru.

Mai multe localități din județul Sibiu se judecă de câțiva ani pentru a intra în posesia unor munți din județul Vâlcea. E vorba de zona munților Dobrunul - Voineasa, având ca vecinătăţi la nord limita administrativă a jud. Vâlcea – jud. Sibiu, la est – muntele Jidu, Jidu Mic, Culmea Turnurelelor, Cumea Florilor, la Sud râul Lotru, la vest Pârâul Hoteag. Această întindere este cerută înapoi de localitățile Șelimbăr, Rășinari, Râu Sadului și Racovița. În total, sunt peste 2 mii de hectare de păduri și pajiști alpine, însă cea mai mare parte urmează să revină comunei Șelimbăr.

Moștenirea veștemenilor

Comuna Șelimbăr a câștigat deja la Tribunalul Vâlcea procesul prin care i se retrocedează 1289,5 hectare din județul Vâlcea. Este vorba de o donație pe care Împărăteasa Maria Tereza le-a acordat-o locuitorilor din Veștem pentru serviciile aduse în activitatea de grăniceri ai Imperiului. ”Maria Tereza i-a împroprietărit pe veștemeni cu cele două dealuri de dincolo de Boița, pentru a le mulțumi pentru activitatea pe care au desfășurat-o aceștia. La Veștem era atunci și o importantă școală de grăniceri, dar și bază pentru punctul de frontieră de la Boița. Procesul a fost demarat de administrația Șelimbăr undeva în anii 2000, iar acum avem acest succes, câștigând la Tribunalul Vâlcea”, susține primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu.

marius grecu Selimbar lansare candidatura alegeri (6) (Copy)

În soluția dată de Tribunalul Vâlcea se stipulează faptul că au fost respinse apelurile formulate de Regi Națională a Pădurilor Romsilva, prin Direcția Silvică Vâlcea și respectiv de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice. Inițial, Judecătoria Brezoi a statuat dreptul de proprietate al Primăriei Șelimbăr pe muntele Dobrun - Voineasa. Romsilva a făcut însă o contestație în anulare și au solicitat strămutarea dosarului la Curtea de Apel Pitești.

Acum, dosarul se află pe rol, la Curtea de Apel Pitești, sub numărul 14634/23.04.2018, la o ultimă cale de atac la care a apelat Romsilva prin Direcția Silvică Vâlcea.

Muntele care dă cea mai bună brânză

Pentru primarul comunei Râu Sadului, Florian Vasile Tara, procesul început cu obștea din județul vecin este esențial pentru comunitate. ”Un teren avem de luat înapoi, pe harta veche e suprafața mare, dar la APIA avem 200 de hectare. Noi suntem în faza că se tot amână, că nu găsesc câte un fost proprietar, ba că altul a vândut, ba că a murit. Am vorbit cu avocatul și cred că trebuie să mutăm procesul în alt județ. Cu obștea din Voineasa ne judecăm noi”, susține primarul.

Pentru ca acțiunea în justiție să meargă mai repede, administrația de aici a decis să renunțe la pădure și să ceară doar pajiștile alpine. ”Noi am făcut departajare ne-am lipsit de pădure, ca să putem merge mai departe cu procesul. În 2013, când am ajuns eu primar ei, ăștia din Vâlcea luau subvenție. Acum, de când am ajuns primar luăm noi. Am făcut o treabă destul de bună deocamdată”, se mândrește primarul.

branza

Lupta se dă, consideră primarul Tara pentru brânza care iese din laptele muls de la oile care pasc pe zona Dobrunu. ”E doar zonă de pășunat pe terenul ăsta de-l cerem noi înapoi. E cel mai bun munte al nostru din care iasă cea mai bună brânză. Cea mai bună brânză din muntele ăla iasă. E cel mai înalt și unde-i mai înalt e iarba cea mai bună. Brânza iasă după cum îi iarba. Toți munții pe care-i avem nu valorează cât ăsta. Mai avem de 10 hectare, de 20 de hectare, prin alte părți, dar tot ce avem la un loc nu valorează cât muntele ăsta”, se laudă Nicolae Tara.

Racovița așteaptă 200 de hectare din județul Vâlcea

Primarul comunei Racovița, Simion Olariu, susține că se află în proces cu vecinii din județul Vâlcea de peste doi ani. Speră să câștige aproape 200 de hectare de teren. ”Suntem în proces de vreo doi ani. Noi, acum, ce am obținut cu extrase CF cunt undeva la 200 de hectare, far erau 320 de hectare în timpul CAP-ului. Efectiv, în extrasele CF, nu apar decât în jur de 198 – 200 de hectare”, spune primarul.

Rășinariul, împroprietărit din 2012

Comuna Rășinari a reușit să intre în posesie în 2011 cu 496 de hectare de gol alpin, care aparțineau de comuna Voineasa. Cu toate acestea, suprafața pe care o revendică rășinărenii din muntele deținut acum de vâlceni este de peste 1200 e hectare. Presa din Vâlcea susține că după ce a primit cele aproape 500 de hectare, Rășinariul a obținut doar din subvenții agricole aproximativ 150 de mii de euro pe an. ”Este într-adevăr un caz unic ca o primărie din alt judeţ să deţină în proprietate teren în limitele teritoriale ale altei unităţi administrativ teritoriale. La noi mai sunt fermieri înregistraţi care au proprietăţi şi în alte judeţe. Într-adevăr, nu sunt primării, sunt persoane fizice sau juridice”, spunea în presa vâlceană directorul Apia Vâlcea, Adrian Pintea.

Proprietarul de schimbă, granița rămâne

Prefectul Sibiului, Adela Muntean, susține că situația juridică a terenurilor nu va schimba actuala graniță dintre județe, chiar și în situația în care sibienii vor câștiga toți dreptul de proprietate în munții din județul Vâlcea. ”În principiu și în practică granița dintre județe rămâne aceeași, numai că unitatea administrativ-teritorială care e mai aproape și care va deveni proprietar cu acte în regulă, cu toate drepturile de proprietate ce decurg de aici.  Dar granița dintre Sibiu și Vâlcea rămâne aceeași”, susține prefectul de Sibiu.

adela muntean prefect (3)

Ce înseamnă 2000 de hectare

Suprafața cerută de sibieni de la vecinii din județul Vâlcea poate fi echivalată cu 4000 de terenuri de fotbal. 2000 de hectare reprezintă 20.000.000 de metri pătrați.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

granita

Acum 4 ani

granita actuala dntre judete nu corespunde cu vechea granita dintre Ardeal si Valahia, de aici e aceasta situatie. Doamna prefect are dreptate nu se va schimba granita dintre judete, cel putin cat Romania mai e in intinderea actuala.
Raspunde

eu

Acum 4 ani

Daca tot primim oameni nebtrebuie si pamant... :-)
Raspunde

ek

Acum 4 ani

Nici o problema, oltenii au ocupat zona Dedeman si nu numai...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un român

Acum 4 ani

Au fost răsplătiți cu păduri pentru servilism fata de imperiu, fata de stăpânii care le puseseră talpa pe gât... Mândrii de voi și de cei dinainte, nu-i asa?
Raspunde

Emil Adrian

Acum 4 ani

Catre un roman- cred ca esti un oltean
Raspunde

S

Acum 4 ani

@un roman Lasă că boierii din sud puneau mai apasat talpa pe gâtul oamenilor. Iar valahia era alta tara, vasala turcilor. Ardealul era de drept în imperiu. Romanii nu s-au răsculat cam niciodata împotriva imperiului austriac, cu ungurii am avut conflicte, că ba voiau să rupă imperiul, ba sa asimileze pe români, ba sa bage Ardealul într-o Ungariei independenta. Și avram iancu a luptat pt imperiu.
Raspunde

Voltaire

Acum 4 ani

Istorie, de nu mă-nşel, predai Şi te întreb amabil, fără ton, În 'nalta funcţie, ce azi o ai, Unde te-au promovat, la Maraton?
Raspunde

S

Acum 4 ani

Și austriecii ne-au salvat de turci, că transilvania era înainte vasala turcilor, și de nobilii unguri care conduceau Transilvania , dând mai multe drepturi decât înainte românilor (normal, și pt interesul lor, nu doar altruist). Să nu le fii fidel?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Roman (nu ardelean)

Acum 4 ani

uuuuuooooouuuuuu ce castig enorm.....va puteti face tara in care sa fiti numai voi...astia de rasa pura cum sustineti....dar din punctul meu de vedere ati castigat ceea ce apare desenat in imagine...
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Daca n-ar fi de ris ar fi de plins:Cum puii mei poate Comuna Selimbar sa devina proprietar pe o suprafata de teren aflata administrativ pe teritoriul altei comune din alt judet?De acord,eu Till pot solicita retocedarea unui teren aflat pe teritoriul administrativ a doua comune ,da-s Till nu Comuna Till. Sunt proprietar pe un teren in jud Sibiu si pe unul in jud. Valcea.Platesc impozit in Sibiu pe terenul din Sibiu si in Valcea pe terenul din Valcea.Poate le pica fisa unora si constata ca Justitia nu inseamna doar Penal ci,mai ales Civil.Daca ne luam dupa dna Prefect,n-ar fi niciun bai daca Comuna Miercurea Ciuc, Comuna Szeged sau Orasul Frankfurt ar avea oaresce proprietati pe raza judetului Sibiu.Eventual ar putea aproba si PUZ-uri pe terenurile lor..Stergeti articolul ca ajungem de risu' curcilor cu Justitia noastra cu tot !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un sibian

Acum 4 ani

Foarte simplu bai deshteptule! Granitza aia intre judete a fost trasata cand muntii aia apartineau altcuiva! Daca ai stii sa citeati ai intelege in ce imprejurari au fost initial acordate drepturile de proprietate, ai putea sa deduci ca ele au fost transferate apoi altor proprietari, din judetul valcea. Intre timp s-au schimbat si granitele dintre judete ca sa reflecte noii proprietari. Justitia a reparat acum greseala dreptului de proprietate. Aparent, prefectul este prea incompetent ca sa ceara si refacerea granitelor intre judete ca sa reflecte situatia din teren si sa nu se ajunga la situatia aberanta actuala cu unitati administrativ teritoriale cu proprietati in alte judete. Ai inteles acum, bai analfabet functional?
Raspunde

granita

Acum 4 ani

la reorganizarea din 1968 s-a propus ca granita dintre judete sa fie cea veche dar miticii au spus ca sunt pretentii sasesti.
Raspunde

Sibianca

Acum 4 ani

Se da liber la defrisari si acolo...
Raspunde

S

Acum 4 ani

@till Persoana juridică primăria x nu este același lucru cu diviziunea administrativă x. Normal că primăria Frankfurt poate deține proprietăți în Sibiu. Aia nu înseamnă că casa sau terenul respectiv tine de diviziunea administrativă Frankfurt din germania. Și guvernul SUA poate cumpăra o clădire în Romania. Aia nu înseamnă că trebuie sa o anexeze la SUA :)))
Raspunde

S

Acum 4 ani

@roman (nu ardelean) Atunci de ce ești așa de...nu știu, frecat de grija? Că altfel nu te bagai in seama. @voltaire Ce drăguț, o epigrama...ai scăpat în noaptea muzeelor de unde erai arhivat?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus