Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Sometra reîncepe activitatea la Copșa Mică. Pentru cel puțin 13 ani

Sometra reîncepe activitatea la Copșa Mică. Pentru cel puțin 13 ani

Cele aproximativ patru milioane de tone de zgură rămasă în urma vechilor activități industriale de la Copșa Mică urmează a fi prelucrate în următorii 13 ani, anunță reprezentanții Sometra SA. Prelucrarea haldei de zgură reprezintă o obligație de mediu a societății deținută de greci.

La aproximativ 40 de milioane dolari se ridică investiția în reciclarea zgurii acumulată pe platforma Sometra în cei aproximativ 70 de ani de activitate ai fabricii care prelucra metale neferoase. Prelucrarea acestor metale a fost oprită în 2009, după care fabrica a intrat în conservare. Potrivit obligațiilor de mediu asumate de Sometra, halda cu aproximativ patru milioane de tone de zgură trebuie prelucrată și eliminată, iar acest proces ar urma să înceapă de anul viitor. “Acum, Sometra va derula o investiţie de la zero care va conduce la reciclarea zgurii acumulate în cei peste 70 de ani de exploatare, de data aceasta în condiţii complet noi de protecţie a mediului, pentru a elimina zgura acumulată pe haldă. Tehnologia ce va fi folosită permite reciclarea ecologică şi transformarea zgurii în două categorii de produse vandabile: oxizi Waelz şi clinker Waelz“, se arată într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului de către compania cu acționariat grec.

Capacitatea de producție în care urmează a fi prelucrată zgura va fi construită de la zero și va avea nevoie de aproximativ 50 de noi angajați, în afara celor 25 care mai lucrează în prezent la Sometra. „În urma unei investiţii de trei milioane de dolari SUA în cercetare şi dezvoltare, am ajuns la concluzia că este posibil şi fezabil economic să eliminăm deşeurile de zgură şi să le transformăm în produse pentru export şi piaţa internă. Planul este să demarăm operaţiunile în 2019 şi implică prelucrarea zgurii, respectiv prin reciclarea internă folosind propriile capacităţi”, susține Christos Efstathiadis, directorul general al Sometra SA Copşa Mică, potrivit comunicatului emis de companie.

Zgura de la Copșa Mică ar urma prelucrată în termen de 13 ani. După această perioadă, conducerea Sometra susține că planul de afaceri prevede transformarea fabricii în furnizor de servicii de reciclare pentru alte facilităţi industriale din România.

„Angajamentul nostru în respectarea standardelor de mediu este o prioritate de vârf, în toate activităţile noastre, atât în Grecia cât şi în alte ţări. În acest context, toate angajamentele facute de companie pentru reabilitarea mediului vor fi respectate integral. Noua investiţie de la Copşa Mică este pentru reciclare şi nu va polua mediul”, Christos Efstathiadis
Sometra SA este parte a Mytilineos S.A., cea mai mare organizaţie industrială din Grecia, cu peste 2.900 de angajaţi şi venituri de 2 miliarde de dolari SUA în 2017.

Sursa foto: Sometra SA

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus