Duminică,
05.12.2021
Innorat
Acum
-4°C

FOTO - Cum arată noua Casă de Cultură, după investiții de 2 milioane de Euro

FOTO - Cum arată noua Casă de Cultură, după investiții de 2 milioane de Euro

Centrul Cultural Ion Besoiu, fosta Casă de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, se va deschide oficial mâine seară, după investiții în valoare totală de 2 milioane de Euro. Adrian Neagu, investitorul care a lucrat la modernizarea clădirii timp de un an și jumătate, spune că a încercat să o readucă la forma inițială, dar să îi ofere și toate condițiile pentru a susține orice tip de activitate culturală. 

Centrul Cultural a fost renovat și dotat cu aparatură de ultimă generație, care să răspundă tuturor cerințelor operatorilor culturali, spune Adrian Neagu.

„Mi-am dorit acest centru cultural nu pentru mine, ci pentru voi, sibienii. Am dat un examen de ardelean, e adevărat, a durat un an și jumătate, dar e gata. Ne-am ocupat de ventilație, încălzire, toate materialele din sală erau combustibile, ne-am ocupat și de asta. Peste tot este aparatură 3D, avem un ecran mare cât scena. Vreau să fie un mall cultural aici, să susținem toate tipurile de evenimente, expoziții, film, balet, muzică. Lucrările au început anul trecut în ianuarie, am un om care lucrează aici și care efectiv s-a mutat la Sibiu de un an jumate. Deja s-a îndrăgostit de Sibiu și va deveni chiar administrator al clădirii. Am început cu scaunele, să le scoatem. Apoi au început aventurile, am avut multe probleme, primii care au venit cu mocheta, au plecat imediat, a doua firmă la fel. Am descoperit copii care urcau pe clădire să se drogheze și am lucrat cu poliția să rezolvăm problemele. Am scos tone de gunoi din toată clădirea, din subsol. A fost mult de muncă, bineînțeles că a durat atât de mult”
ion besoiu casa de cultura (7)

Investitorul a explicat și noua denumire a instituției de cultură.

„Cinematograful Arta trebuia să se numească Ion Besoiu. Eu am purtat discuții cu maestrul acum vreo doi ani de zile. Dacă am ajuns la Sibiu și dacă iubesc toată cultura de aici este meritul lui Ion Besoiu. Om care să țină atât de mult la Sibiu nu am văzut. Să sperăm că maestrul va fi mulțumit”
Omagiul adus actorului nu se oprește aici. Noua conducere a instituției de cultură a vrut să expună și chipul lui Ion Besoiu pe fațada clădirii. Întrucât acest lucru nu a fost posibil, figura actorului va fi expusă pe unul din pereții interiori ai centrului cultural.

ion besoiu casa de cultura (12)

sursa: libertatea.ro sursa: libertatea.ro

În ceea ce privește modificările aduse clădirii, un aspect important este faptul că numărul locurilor disponibile atât în sala mare cât și în cea de festivități a scăzut.

„Am mărit cabinele, un efort fantastic am făcut pe scenă, totul e automatizat, avem lift pentru recuzită, lift pentru persoanele cu handicap. Sala mare are acum 503 locuri în loc de 800 și mai avem sala cealaltă, mai mică, în care avem 120 de locuri, în loc de 180. Această schimbare a fost necesară, pentru că avem scaune noi, mai mari, precum și culoare de acces între rânduri. De asemenea, avem spații speciale pentru persoanele cu dizabilități”, spune Adrian Neagu.
ion besoiu casa de cultura (13)

Ultimele demersuri pentru autorizarea clădirii au fost făcute săptămâna trecută. Pe 23 mai, conducerea centrului cultural a depus documentația la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu, iar astăzi i-a fost ridicat sigiliul.

„Documentația a fost depusă ultima dată săptămâna trecută. Verificarea documentației a durat atât cât trebuie. Legea spune că aveam termen 30 de zile, dar nu se putea să stăm atât. A fost prioritate zero pentru noi, deși avem alte peste 200 de documentații de rezolvat. Totuși, nu puteam să lăsăm festivalul de film, FITS și alte evenimente în suspans pentru că nu avem timp să verificăm documentația”, spune Cosmin Balcu, șeful ISU Sibiu.
ion besoiu casa de cultura (4) ion besoiu casa de cultura (5) ion besoiu casa de cultura (6) ion besoiu casa de cultura (2) ion besoiu casa de cultura (3) ion besoiu casa de cultura (17) ion besoiu casa de cultura (16) ion besoiu casa de cultura (15) ion besoiu casa de cultura (19) ion besoiu casa de cultura (20) ion besoiu casa de cultura (21) ion besoiu casa de cultura (22) ion besoiu casa de cultura (1)

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Ricardo Ceptura

Acum 3 ani

Nu pup în dos pe nimeni, însă trebuie să vă prezint sincerele mele felicitări! Credeți-mă, cunosc Casa de Cultură a Sindicatelor suficient de bine, iar transformarea este una uriașă, demnă de o sală de spectacole așa cum merită un oraș cu tradiție în teatru și arte expresive! Dacă avizul ISU s-a dat “pe bune”, iar clădirea în sine nu mai reprezintă o veritabilă capcană a morții (insuficiente ieșiri de urgență și lipsa semnalizărilor de urgență), atunci chiar s-a făcut ceva bun la noi în oraș. Scaunele în sine arată mult mai bine ca cele de la Radu Stanca, iar sala avea înainte 750 de locuri (cea mai mare din oraș). Bănuiesc că nu a scăzut prea mult capacitatea. Dacă aerul condițional există (se murea de cald înainte) și este funcțional, chiar aș veni cu plăcere la spectacole acolo.
Raspunde

Alex

Acum 3 ani

si daca nu, nu?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 3 ani

si daca nu, nu?
Raspunde

marius

Acum 3 ani

Nu prea au ce sa caute pe scari vasele cu flori mai ales ca ocupa partea cea mai lata ea treptei. As fi montat o mana curenta la exteriorul treptelor daca tot se pune accent pe viteza de evacuare a salii.
Raspunde

LEEN

Acum 3 ani

INTR-ADEVAR NU AU CE CAUTA VASELE CU FLORI PE SCARI. LA SPECTACOLE SCARILE SUNT PLINE DE OAMENI CARE S-AR IMPIEDICA DEOARECE NU O SA LE OBSERVE LA TIMP.CRED CA NU LE-AU VAZUT CEI DE LA ISU. NU MAI VORBESC DE ASPECTUL ESTETIC. CAT DESPRE PERSOANA CARE A FOST CU IDEEA NU ARE CE CAUTA INTR-O INSTITUTIE DE CULTURA.
Raspunde

carcotasul de serviciu

Acum 3 ani

Arata ca casa de cultura ceausista.... cum altfel?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus