Diferența dintre America de Nord și America de Sud, ca PIB, dezvoltare, nivel de trai, perspectivă, ambiție stă într-un singur cuvânt: imigrație. Comparația dintre cele două continente ar trebui să fie extrem de elocventă pentru cei care se tem de străini. Descoperite în aproximativ aceeași perioadă, au început să fie colonizate și dezvoltate în aproximativ aceeași perioadă. Cu toate acestea, au cunoscut o dezvoltare total diferită. De ce? Pentru că unii au înțeles ce înseamnă să-i accepți pe ceilalți, iar alții, nu.
Portughezii și spaniolii au știut să-și conducă noile teritorii la fel cum le-au condus pe cele de acasă. Închistați, îndoctrinați, privind cu teamă peste gard. Și-au dat noile pământuri bisericii și au crescut vite. În nord, s-a mers pe o cu totul altă gândire. Au primit cu brațele deschise pe toți cei care doreau o viață mai bună. Și au ajuns nu numai cei veniți după pradă, ci mai ales cei care voiau să muncească pentru un viitor mai bun. Au ajuns inventatori, industriași, deschizători de drumuri. Și asta a însemnat dezvoltare. O nouă societate, deschisă, una care a înțeles problemele din zonele din care a plecat și care a încercat să facă un sistem mai bun. Și a reușit.
Sibienii ar trebui să înțeleagă și ei că singuri nu înseamnă mai bine. O societate închisă nu a performat niciodată în istorie. Sibiul, așa cu îl vedem azi, înseamnă diversitate și ar trebui să înțeleagă că partea cu multiculturalismul nu se termină la sfârșit de secol XX. Ne place să ne lăudăm cu bisericile de diferite confesiuni care-și fac loc în centrul Sibiului, dar ne pute atunci când aducem vorba de olteni, ori moldoveni. Vorbim cu patos despre deschiderea lingvistică a Sibiului în care se vorbea lejer în trei limbi, însă ne strâmbăm când detectăm un accent mai din sud.
Cât timp ar rezista economia locală dacă toți cei care nu sunt născuți aici și-ar face bagajele și ar pleca?
Sau mai simplu:
Cine ar mai face Festivalul de Teatru dacă s-ar duce acasă Constantin Chiriac?
Ce s-ar întâmpla dacă Bulboacă de la Con-A ar pleca și el spre locul unde s-a născut? Cu tot ce a realizat în Sibiu.
Câți muncitori de la Conti ar rămâne pe drumuri dacă nemții s-ar decide să investească în Hanovra?
Cât de sibieni sunt: Ofelia Popii, Ioan Bondrea, Victor Costache, Livia Ognean, Ghiță Bârsan, Sebastian Veștemean, Marius Gîrdea, Alexandru Pelici și alți zeci de mii ca ei?
Sibiul se va dezvolta în anii care vor urma. Vedem aproape zilnic acest lucru. Pe lângă numele de mai sus, care pentru unii înseamnă ceva, sunt mulți alții care prin ceea ce fac în fiecare zi contribuie la această dezvoltare. Poate vor vorbi ceva mai repede. Poate nu vor spune ”cafia”, ci ”cafea”, poate că sunt bucureșteni plictisiți de București, poate sunt vâlceni, veniți la mai bine, poate sunt moldoveni care vor să fie cineva aici. Au cu toții loc, iar Sibiul chiar are nevoie de ei.
Mândria locală ajută atunci când îți susții echipa favorită. Dar și atunci te simți mai bine dacă la finalul jocului poți aprecia adversarul care a jucat mai bine. Asta înseamnă să fii destupat.
Mi-ar plăcea să știu că peste 20-30 de ani locul de naștere să fie doar o bună ocazie de conversație. Și atât. Să fim cetățeni ai lumii, liberi să ne deplasăm, să gândim, să vorbim, să dormim oriunde pe acest glob. Sunt sigur că oamenii ar fi mai relaxați. Și ar scăpa de o grămadă de complexe.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Constantin Chiriac , victor costache , Comentariul Ralucăi Turcan , comentariu , Compania Continental , elevii sibieni , Maria Livia Ognean , Ioan Bondrea , Ofelia Popii , Sebastian Veştemean , Alexandru Pelici , Ghiță Bârsan , Marius Gîrdea , vâlceni
Vizualizari: 7870
Ultimele comentarii
Acum 17 ore
Satuldeprosti
Acum 17 ore
Sibian
Acum 18 ore
Lidia blajan
Acum 19 ore
Marius
Acum 19 ore
Asen