Miercuri,
26.06.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Interviu cu directorul Casei de Pensii Sibiu, despre Pilonul II: Oamenii se tem că le ia statul banii

Interviu cu directorul Casei de Pensii Sibiu, despre Pilonul II: Oamenii se tem că le ia statul banii

Dorel Aldea, directorul Casei de Pensii Sibiu, a explicat în ședința Colegiului Prefectural de săptămâna trecută că în 2017 statul a acordat în județul Sibiu pensii totale de aproape 25 de milioane de euro. Și în aceeași ședință Dorel Aldea a declarat că nu trebuie să se teamă nimeni de dispariția Pilonului II de pensii. Că așa a văzut la televizor.

Rep.: În ședința Colegiului Prefectural ați declarat că nu trebuie să-și facă nimeni griji în privința Pilonului II de pensii pentru că ați văzut o declarație a premierului.

D. A.: A avut o declarație domnia sa în care a spus că nu se naționalizează și mergem mai departe cu același procent. E o declarație pe care am prins-o în reluare la televizor.

Rep.: Doar ca să înțeleagă oamenii, ce ar însemna o naționalizare a Pilonului II de pensii? Ce presupune concret asta?

D. A.: Termenul este impropriu spus naționalizare, adică revenirea la stat. Ideea de bază, din punctul meu de vedere, este că s-a dorit să se facă foarte bine cunoscută posibilitatea contribuabililor de a opta. Până la un moment dat, iată că se împlinesc aproape zece ani, persoanele care aveau sub 30 de ani se asigurau obligatoriu, iar ceilalți se puteau asigura opțional. Foarte mulți dintre cei care în momentul acela aveau sub 30 de ani și munceau nu au ales un operator și au fost repartizați aleatoriu. Acum se dorește să se aleagă.

Rep.: Asta înseamnă că devine cumva facultativ?

D. A.: Nu facultativ, nu. Va fi tot obligatoriu, dar cu o nouă opțiune foarte clară.

Rep.: Adică eu mai trebuie să aleg o dată acum?

D. A.: Eu așa am înțeles. Aceasta este părerea mea proprie. Un lucru bun este în toată această treabă pentru că toată lumea s-a speriat de naționalizare. Din păcate acesta este un termen urât care a fost folosit mult în perioada comunistă, când s-au luat pământurile oamenilor. Deci e un termen urât, lumea asociază cu asta și oamenii se tem că le ia statul banii. Este doar o nouă posibilitate de a alege.

Rep.: Bun, trecem peste conotația negativă, dar de ce trebuie să umble la el? De ce nu își văd de pilonul public și îl lasă pe acesta în pace? De ce vorbim despre asta?

D. A.: Nu vă pot da un răspuns aici.

Rep.: Cu aproximație, care este pensia medie în sistemul public în județul Sibiu?

D. A.: Cu aproximație, undeva la 850 de lei.

Rep.: Eu cred că nu neapărat termenul de ”naționalizare” îi sperie pe oameni, ci faptul că nu avem încredere în guvern. Cine-mi dă asigurări că banii nu vor fi folosiți pentru pomeni electorale?

D. A.: Este vorba aici despre un întreg sistem de politici sociale, nu se pot folosi banii după bunul plac al cuiva. În momentul în care ai un drept constituțional, nu te poți juca cu el. Pensia, scrie acolo, este garantată de stat. Temerea la care făceați referire este o temere pe care am putea s-o avem tot timpul, nu are legătură cu momentul acesta.

Rep.: Și atunci care este concluzia? Care este mesajul dvs. către sibieni?

D. A.: Pilonul I este pilonul statutului și el merge în continuare. Pilonul II merge și el în continuare și totul va bine. Nu există niciun motiv real de îngrijorare, poate doar cuvântul a fost prost ales, lumea este speriată de ideea de naționalizare, adică iei ceva și dai la altcineva. Nu, nu se pune problema de așa ceva. Ați văzut că și la televizor s-a explicat asta, nu se întâmplă absolut nimic.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

lol

Acum 6 ani

Sa dormim linistiti deoarece garanteaza dorel ca nu dispar banii de pensii?
Raspunde

yawn

Acum 6 ani

Dorel de la scularie ne spune ca va fi bine, a vazut el la televizor. bravo, tati!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus