Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Să apărăm Justiția, condiție primordială a democrației

În 1989 a fost manipulată libertatea. Azi, la distanță de trei decenii este în pericol de a fi manipulată justiția. Da, garnitura certaților cu legea care s-a năpustit asupra României în acești aproape treizeci de ani jefuind-o și umilind-o, își folosește puterea astfel dobândită pentru a se pune la adăpost de răspundere.

Este un moment de semnificație istorică asemeni celui din 1989. Dacă atunci românii n-au știut – n-au reușit – să-și apere libertatea, azi se cuvine să ia aminte și să apere justiția, valoare comparabilă a democrației.

Justiția trebuie apărată dinafară ca și dinăuntru.

În primul rând, ar fi trebuit s-o apere pârghiile statului. Cum acestea au încăput în bună măsură pe mâna unor certați cu legea, rămâne, cu atât mai vârtos, această imperativă obligație în sarcina și responsabilitatea cetățenilor, a fiecăruia dintre noi. Cum ? Simplu, prin luare și afirmare de atitudine. Cetățenii trebuie să se manifeste public, individual și colectiv, ferm, categoric, în apărarea valorilor justiției, a libertății și independenței celor chemați și împuterniciți să o înfăptuiască. E o chestiune de răspundere națională. E o chestiune de conștiință națională. Ea, această manifestare trebuie să fie puternică, de natură să-i atenționeze și să-i avertizeze pe atentatori. Mulți vor merge de exemplu, de voie-de-nevoie, la mitingul de factură ceaușistă convocat de actuala alianță la putere. Pot și acolo să se comporte și să afișeze o ținută fie și prin tăcere, că nu se asociază cozilor de topor, că nu iau parte activă la acest simulacru vizibil menit să intimideze justiția ca prag pregătitor luării unei hotărâri decisive.

Dar justiția poate fi apărată și dinlăuntrul sistemului. În primul rând, de magistrații procurori și judecători ei înșiși. Anume, să practice actul de justiție la nivelul demnității cerute de adevăr și de dreptate. E o chestiune ce ține nu numai de obligația profesională ci – și mai ales – de un comandament al conștiinței. Ele, adevărul și dreptatea, nu se negociază în fața conștiinței și acest lucru trebuie demonstrat cu fermitate și putere, oricâtă presiune și amenințări ar veni dinafară. Este statura de onoare, demnitate și mândrie a oricărui magistrat.

Aceeași atitudine trebuie să o adopte și structurile organizatorice care înlesnesc înfăptuirea actului de justiție ca și asociațiile colective ale magistraților. Cuvântul lor să fie răspicat, puternic, să se facă auzit și respectat atât de cetățeni cât și de stat.

Da, trăim un moment de răscruce care se adresează românilor: APĂRAȚI JUSTIȚIA!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus