Joi,
29.09.2022
Parțial Noros
Acum
10°C

6.000 de elevi, din 44 de școli, au făcut re despre fructe, legume, lactate și miere

6.000 de elevi, din 44 de școli, au făcut re despre fructe, legume, lactate și miere

Peste 400.000 de lei a plătit Consiliul Județean Sibiu pentru a susține în 44 de școli acțiuni educative despre hrană.

Acțiunea în care au fost implicați aproximativ 6.000 de elevi s-a desfășurat de la jumătatea lunii mai și până în iunie: cadrele didactice au vorbit elevilor despre importanța unei alimentații sănătoase, despre importanța provenienței și prospețimii hranei și despre lanțul scurt al aprovizionării. “Copiii din grădinițe și din clasele 0 – VIII au participat la concursuri de ghicitori, s-au prins în hora fructelor, au organizat un carnaval al fructelor și legumelor, au confecționat măști, au conceput reclame pentru câte un fruct sau o legumă, au degustat produse, au realizat desene, postere și afișe pe care le-au expus pe holurile școlii. Cu deosebită încântare au făcut pe micii bucătari și au gătit prăjitură cu biscuiți și mere, budinci, au făcut sandvișuri haioase, salată de fructe, milkshake-uri, fresh-uri de citrice, limonadă, desert cu iaurt sau brânză de vaci, miere și fructe, frigărui din legume și brânză. Copiii au mai învățat că fructele și legumele se aseamănă cu organele pe care le hrănește și le vindecă și au construit un om doar din fructe și legume. De asemenea, au conceput un meniu zilnic cu trei mese principale, bazat pe rețete sănătoase și au făcut o hartă continentală a fructelor. Sârguința și eforturile copiilor, printre ei numărându-se și elevi cu nevoi speciale, le-au fost răsplătite cu aplauze și cu premii“, enumeră reprezentanții J Sibiu într-un comunicat de presă. În zece din cele 44 de școli din proiect au fost realizate și activități de grădinărit, în cadrul cărora elevii au plantat butași de pomi fructiferi, răsaduri de legume și viță de vie.

petreccere bio

Zece dintre școlile participante la aceste acțiuni educative au optat pentru desfășurarea activităților de grădinărit. În grădinile școlilor, elevii au plantat butași de pomi fructiferi: meri, peri, pruni, cireși, zmeur, coacăz, căpșuni, precum și răsaduri de legume ca roșii, varză, ardei, dar și viță de vie. ”Cred că aceste măsuri educative sunt foarte importante, poate nu atât de importante pentru copiii de la țară care oricum au în permanență contact cu plantele, cu fructele și legumele. Dar, chiar dacă au în grădină fructe și legume, totuși nu întotdeauna conștientizează importanța acestora pentru hrana lor de zi cu zi. Or aceste activități organizate în școli sunt o modalitate de a conștientiza că trebuie să ne alimentăm sănătos. Ceea ce am văzut aici m-a uimit prin creativitatea de care au dat dovadă copiii. Activitățile pe care le-au făcut la clasă au fost un prilej pentru ei de a-și da drumul imaginației și creativității și am remarcat că sunt de neîntrecut”, spune vicepreședinta Christine Manta Klemens.

manta klemens elevi

Proiectul se află în al treilea an de implementare. În 2016, în proiect au fost înscrise șapte școli, iar în 2017 – 29. Valoarea totală a produselor și materialelor contractate de Consiliul Județean Sibiu care au fost predate școlilor ca să desfășoare aceste măsuri educative este de 346.483.8 lei fără TVA, din care 172.830,82 lei fără TVA pentru implementarea măsurilor educative aferente distribuției de lapte și produse lactate, 157.024,06 lei fără TVA pentru măsurile educative aferente distribuției de fructe/legume, 16.628,92 lei fără TVA pentru acțiunile de grădinărit.

Sursa foto: CJ Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

lungul drum am ideii spre stilou

Acum 4 ani

Sa ma bata bunul Dumnezau daca pricep ce inseamna titlul cu copii care au facut re. Poate traduce cineva in romana si pentru pensionarii din Sibiu ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus