Sâmbătă,
04.07.2020
Partial Noros
Acum
16°C

Legea, o vorbă de laici inventată. Afacerea capelelor mortuare din Sibiu

25 Iunie 2018 16:32

Legea, o vorbă de laici inventată. Afacerea capelelor mortuare din Sibiu

În Sibiu există aproximativ 15 capele mortuare. “Aproximativ“, deoarece în afara Bisericii nicio autoritate publică locală nu controlează aceste afaceri. Fără ordinea legii, preoții deschid capele după cum cred ei de cuviință, chiar dacă legislația specifică are prevederi clare. Un astfel de exemplu este cel al preoților din zona Podului Gării din Sibiu. Care, după ce timp de cinci ani au strâns bani pentru a construi un centru social, au deschis în locul acestuia capele funerare. Închiriate unor firme de pompe funebre, spre nemulțumirea vecinilor și aglomerarea zonei.

“Vă rugăm, doar un moment, acum ieșim cu cortegiul“, cere îngăduință unul dintre organizatorii înmormântării unui șofer care nu are loc să iasă din cartier. Gesticulează larg ridicând din umeri, în timp ce în jurul său oameni în negru curg înspre mașinile parcate pe trotuare. Dubița transformată în mașină de pompe funebre așteaptă prioritate la ieșirea din curtea capelei mortuare de la un șofer de taxi tot mai enervat. Alte mașini dau să iasă din noul cartier tocmai ridicat în zonă, iar claxoanele scurte devin tot mai dese.

Inițial au promis filantropie

Ghemul de mașini, de oameni în doliu și vecini care se petrece săptămânal pe strada Prometeu din Sibiu are un punct de pornire nu tocmai cert. Și asta deoarece pentru clădirea în care funcționează acum capelele mortuare Primăria Sibiu a emis două autorizații de construire: 121 și 423 din 2013. Ce scrie în autorizația cu numărul 121 nu se știe, deoarece aceasta a fost ștearsă de pe site-ul Primăriei Sibiu. Potrivit autorizației de construire numărul 423, în schimb, Biserica Ortodoxă Română a fost scutită de taxe pentru a extinde anexele Bisericii Sf. Ierarh Nicolae, de pe str. Laurian Treboniu (stradă paralelă cu str. Prometeu, între cele două străzi fiind așezată biserica în discuție). Valoarea investiției declarată inițial a fost de aproape 300.000 de lei.

Peisajul unui cortegiu funerar la cele mai noi capele din Sibiu Peisajul unui cortegiu funerar la cele mai noi capele din Sibiu

Lucrările demarate în vara anului 2013 aveau, pentru preotul paroh Ioan Puia, un scop bine definit: edificarea Așezământului social-filantropic Sf. Mina și Partenie, ca anexă a bisericii Sf, Ierarh Nicolae, la altarul căreia s-a angajat să slujească. “Un amplu proiect pentru ajutorarea copiilor nevoiași, precum și a celor cu aptitudini deosebite, a tinerilor cu dificultăți, a vârstnicilor și persoanelor cu situație precară, a persoanelor abuzate etc. (...) Deocamdată întâmpinăm dificultăți financiare (am lucrat foarte mult pe datorie), dar nădăjduim că vom demara în viitorul apropiat continuarea lucrărilor. Pentru cei care doresc să sprijine acest proiect alăturăm contul în care se pot face donații sau sponsorizări: RO16CECESB.... Menționăm că suntem foarte bucuroși și recunoscători și pentru cei care ne pot ajuta nu numai cu bani, ci și chiar cu materiale de construcție“, scria în 2015 preotul paroh Ioan Puia către credincioșii cu dare de mână.

Apelurile preotului nu aveau să rămână fără ajutor: în octombrie 2017, anexele bisericii sunt gata, iar Primăria Sibiu emite acordul de funcționare în conformitate cu autorizația de construire. “Certificatul de atestare emis în baza autorizației de construcție 432/2013 pentru «Extindere anexe la biserica Sf. Ierarh Nicolae, Lazaret Sibiu» precizează ca utilizare a clădirii: sală cu funcțiuni polivalente, două magazii, sală catehism și cursuri religie, birouri, clopotniță, lumânărar și magazin“, descriu ce văd în actele lor cei din Primăria Sibiu.

Preotul paroh Ioan Puia, alături de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, la sfințirea “centrului social“, în 8 ianuarie 2018. Sursa foto: Mitropolia Ardealului Preotul paroh Ioan Puia, alături de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, la sfințirea “centrului social“, în 8 ianuarie 2018. Sursa foto: Mitropolia Ardealului

În prima duminică din acest an, însuși mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, după liturghie, iese pentru a sfinți “centrul social“ al Bisericii Sf. Ierarh Nicolae, așa cum era prezentată construcția credincioșilor – sponsori. “Binecuvântăm lucrarea începută aici, acest așezământ social, pentru că suntem datori să ajutăm pe alții, să ne creăm nouă bucuria pe care o are cel care primește și bucuria deplină pe care Dumnezeu o primește din partea noastră ca semn de recunoștință”, a rostit Streza potrivit știrii publicată pe site-ul Mitropoliei Ardealului. “A urmat sfințirea centrului social amintit unde vor funcționa la finalizarea lucrărilor interioare și de amenajare mai multe spații destinate copiilor și tinerilor, unde vor fi organizate cateheze și activități cu aceștia, dar și spații pentru persoanele vulnerabile social și pentru pelerini“, mai scrie sursa citată.

În realitate, însă, din sponsorizările strânse pentru Așezământul social-filantropic Sf. Mina și Partenie a fost ridicată o clădire în care, deocamdată, funcționează două capele mortuare. Cele care duc la “ghemurile“ de oameni în negru, de mașini și de vecini pe strada Prometeu din Sibiu.

Legea

“Nu mi-am imaginat că în mijlocul orașului poate fi o capelă. Și nu una, ci vreo trei, căci s-ar putea să fie chiar trei acolo, nu știu exact cum își folosesc ei spațiile. În mod cert, numai prin abuz se poate construi așa ceva acolo. Cel mai supărător este că atunci când au loc aceste evenimente, nefericite și din cauza locației, apar probleme de aglomerație. Aici lipsesc total parcările, nu mi se pare normal să faci capele și să nu existe măcar locuri de parcare. Cei care vin la înmormântare parchează pe ambele trotuare, mai rămâne doar loc de o mașină când să ieși din cartier, dacă vine cineva din față totul se blochează“, spune Vlad Ilieș. El locuiește pe strada Albinelor, o stradă lată de nici patru metri mărginită – pe o parte – de șirul de case între care locuiește și Vlad cu familia sa și, de cealaltă parte, de zidurile centrului social ridicat în curtea Bisericii Sf. Ierarh Nicolae.

capela biserica treboniu laurian (8) Între capelele mortuare și casele de pe str. Albinelor nu sunt nici patru metri. Legea impune o distanță de minim 20 de metri

Distanța de nici patru metri este extrem de importantă în acest caz. Și asta pentru că, potrivit legilor în vigoare (Legea 104/2014, ale cărei norme de aplicare au fost adoptate în octombrie 2016), capelele mortuare nu au voie să fie funcționeze la o distanță mai mică de 20 de metri de locuințe și la mai puțin de 50 de metri de instituțiile medicale. Altă prevedere relevantă în acest caz, deoarece vizavi de capele, peste str. Prometeu, funcționează un dispensar medical cu cinci cabinete, apoi un cabinet stomatologic și o farmacie. Lățimea străzii Prometeu: cam opt metri.

capela biserica treboniu laurian (7) Pe strada Prometeu, la nici opt metri de capele, funcționează un dispensar medical, un cabinet stomatologic și o farmacie. Legea cere minim 50 de metri

Credința bate legea

“Primăria Sibiu nu a emis acord de funcționare pentru capele mortuare la adresa indicată“, răspund reprezentanții administrație locale la solicitarea Turnul Sfatului referitor la capelele ce funcționează între străzile Prometeu, Albinelor, Laurian Treboniu și Calea Gușteriței.

Nici Direcția de Sănătate Publică Sibiu nu a autorizat vreo capelă funerară în zona Podului Gării. Dar îi îngăduie funcționarea, căci preoții au venit cu liste de semnături și cu justificarea că în spațiile centrului social vor amenaja și un muzeu. “În curtea bisericii ortodoxe «Sf. Ierarh Nicolae» sunt amplasate anexe ale lăcașului de cult (clopotniță, cancelaria parohială, agheasmarul, muzeul eparhial etc.) și o sală de ceremonii funerare, care este dată spre folosință din luna noiembrie a anului 2017. În data de 27 decembrie 2017 a fost depusă de către Parohia Ortodoxă o documentație cu acordul scris a peste 1.200 de locuitori din străzile învecinate, iar pentru locatarii și cabinetele medicale din vecinătate s-au depus declarații notariale cu acordul de funcționare a sălii de ceremonii funerare“, transmite dr. Gabriel Budescu, directorul DSP Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.

Din verificările făcute de Turnul Sfatului, vecinii din spatele “centrului social“ devenit capelă nu și-au dat niciun acord. Nici farmaciștii nu au făcut acest lucru. “Noi suntem în chirie aici, poate proprietarul...“. Și exact aceeași situație – “poate proprietarul“ – e de găsit și în cazul cabinetului stomatologic. În ceea ce privește medicii de familie de peste drum de capelele funerare, situația nu e foarte clară. Căci preoții bisericii au stat de vorbă cu medicii pe subiectul capelelor. “Nu am avut obiecții. Dar, știți, una este să nu ai obiecții și alta este să fii de acord. Dacă aceste capele sunt legale sau nu, e problema Primăriei“, spun medicii, care susțin că pacienții lor nu ar trebui să se teamă de învecinarea cu niște capele funerare. “Morții sunt îmbălsămați, nu îi plimbă chiar așa pe aici. Nu au pacienții de ce să se teamă pentru sănătate“. În plus, unul dintre medici e de părere că în zonă era nevoie de o capelă funerară. “Cu tot traficul acesta din oraș, unde să tot plimbi cortegiul?“.

Afacerea

Capelele mortuare amenajate în locul sălilor în care ar fi trebuit, de fapt, promovat spiritul filantropic au fost date în administrarea unei societăți comerciale: SC Condoleanțe SRL. Potrivit informațiilor culese de Turnul Sfatului, societatea a fost aleasă de preotul paroh Ioan Puia, care a stat de vorbă despre închirierea acestor capele cu mai multe firme de pompe funebre. “A fost și la noi, ne-a spus că cer 4.000 de lei chirie pe lună. Mult, pentru că acolo mai trebuiau investiți bani în dotări. Și nici nu ne-au prea plăcut condițiile: nu voiau să plătim chiria printr-un contract, ci să facem contract de sponsorizare. O ciudățenie, mă rog“, declară pentru Turnul Sfatului un reprezentant de societate comercială “ofertat“ de preotul Parohiei Lazaret III, Ioan Puia.

Capelele cele noi ale Sibiului Capelele construite în “centrul social“ au fost date unei societăți comerciale

Inițial, capelele date celor de la SC Condoleanțe SRL erau deschise doar pentru clienții acestei societăți. După mai multe conflicte cu alte societăți de pompe funebre, acum, în unele cazuri, capelele pot fi utilizate și de către alții. “Acolo sunt două capele. Una costă 350 de lei pe toată perioada de trei zile, iar cea mică – 250 de lei pe cele trei zile. Niciuna din capele nu are sistem de răcire“, își prezintă oferta, telefonic, reprezentanții SC Condoleanțe SRL. La solicitarea scrisă a Turnul Sfatului, referitor la administrarea capelelor fără autorizație de funcționare și la natura relației contractuale cu Parohia Lazaret III, reprezentanții societății Condoleanțe SRL nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

În cimitir e de trei ori mai ieftin

Din discuțiile cu mai mulți locuitori din zonă, Turnul Sfatului nu a reușit să identifice niciunul care să confirme faptul că ar fi semnat pe listele cu 1.200 de vecini care – după cum confirmă și DSP – ar fi susținut imperioasa necesitate a unor capele mortuare în zonă. “Noi am semnat, e adevărat, anul trecut în niște tabele date la biserică. Dar erau pentru referendumul acela cu Coaliția pentru familie. Nu țin minte să fi fost și ceva cu capelele“, au fost două dintre răspunsurile primite.

Căci, pentru a verifica necesitatea unor noi capele mortuare, Turnul Sfatului a verificat și situația din Cimitirul Municipal, unde există două astfel de capele, aflate în administrarea autorităților locale. Una cu trei locuri, fără instalație de frig, și una peste drum, cu două locuri cu instalații de frig. Locuri de parcare berechet și prețuri mai mici: 30 de lei pe zi (90 de lei pe trei zile) pentru cele fără instalații de frig și 150 de lei (deci 450 de lei pe trei zile), pentru cele două locuri cu instalații de frig. Săptămâna trecută, vineri, niciunul dintre locuri nu era ocupat. “Aaaaa, să fie plin și aici și dincolo? Nu, asta nu s-a întâmplat niciodată. Este loc suficient, niciodată de când lucrez eu aici nu a fost plin“, spune unul dintre lucrătorii vechi ai celor două capele, care își făcea de lucru spălând pe jos.

capela cimitir (1) Cu spații largi în preajmă, închirierea capelelor din Cimitirul Municipal este de trei ori mai ieftină decât oferta de pe piață

Legea Bisericii bate legile Statului

Vlad Ilieș nu este singurul vecin care se declară afectat în mod negativ de punerea în funcțiune a celor două capele mortuare. Inclusiv locuitorii noului cartier din zonă reclamă acest lucru, amintind de faptul că dincolo de pod, în câteva luni bune, urmează a fi deschis și un mall, care alături de convoaiele mortuare va contribui la creșterea aglomerației. “Nu poți să treci cu vederea niște lucruri care nu sunt nici măcar legale. Personal nu am depus, încă, nicio sesizare. Dar sunt oameni din zonă care vor să facă acest lucru și mă voi implica și eu. Nu este ușor, căci din ce am observat autoritățile tind să cam închidă ochii în relația cu Biserica“, mai spune Vlad Ilieș. De altfel, vecinilor din zonă li s-a transmis că lucrurile sunt în regulă, din punctul de vedere al normelor bisericești. “În Sibiu, nicio capelă nu are autorizare de funcționare întrucât capelele de pe lângă bisericile din Sibiu nu funcționează pe coduri CAEN, ci pe Statutul BOR art. 178 alin. 3 și în baza Legii cultelor art. 8 alin. 1“, se arată într-o adresă emisă de preotul Ioan Puia, referitor la capelele din curtea bisericii în care slujește.

Alineatul invocat de preot din Legea cultelor specifică faptul că “Cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publică. Ele se organizează și funcționează în baza prevederilor constituționale și ale prezentei legi, în mod autonom, potrivit propriilor statute sau coduri canonice“. Iar alineatul din Statutul BOR dă definiția anexelor bisericești, printre care se regăsesc și capelele, dar și așezămintele cu caracter social-filantropic. “ Se consideră anexe ale lăcașului de cult și urmează regimului juridic al acestuia următoarele construcții: clopotnița, cancelaria parohială, agheasmatarul, capela mortuară, casa parohială cu dependințele sale, muzeul eparhial, mănăstiresc sau parohial, incinta pentru aprins lumânări, pangarul, troița, magazia pentru depozitat diverse obiecte de cult, așezământul cu caracter social-filantropic, arhondaricul, chilia, trapeza, orice incintă pentru desfășurarea activităților cu caracter administrativ-bisericesc, reședința chiriarhului precum și altele asemenea. Prin așezământ cu caracter social-filantropic se înțelege căminul de copii, azilul de bătrâni, cantina socială sau orice altă incintă destinată unei activități asemănătoare“, este textul integral al alineatului 3, articolul 178 din Statutul publicat de Patriarhie.

Turnul Sfatului a încercat să stea de vorbă și cu preotul paroh Ioan Puia. “Nu pot, sunt într-un magazin“, s-a codit preotul. Insistențele pentru o întâlnire au fost refuzate, chiar înainte de a-i fi prezentat subiectul discuției. “Prefer să nu vorbim. Sunt într-o situație în care nu am dispoziție“, a încheiat discuția preotul paroh Ioan Puia.

“Nu vrei cu noi, mori în altă parte“

Situația capelelor funerare amenajate pe lângă biserici este una generalizată la Sibiu. Spre exemplu, biserica de pe bulevardul Mihai Viteazul, cu hramul Înălțarea Domnului și Sf. Ierarh Nicolae are trei capele la subsol. Evident, niciuna cu autorizație de funcționare. Una din capele este administrată de parohie, celelalte două au fost date unor firme de pompe funebre. “Capela este gratuită. Numai cei care lucrează cu mine au acces. Dacă luați din altă parte sicriu, nu permit să bage nimeni...“, spun cei de la Funerarii SRL, când le sunt solicitate detalii despre utilizarea capelei. În cealaltă parte a bisericii de pe Mihai Viteazul, capela de la subsol este închiriată de SC Amurgul SRL: 300 de lei costă utilizarea acesteia pentru două seri de priveghi. Evident, cu condiții. “Trebuie să lucrați cu noi, noi nu dăm altfel. Dacă noi avem caz pe urmă, ce facem, dăm la alții și noi...? Dacă lucrați cu noi, se poate“, spun și cei de la Amurgul SRL.

Despre relația contractuală dintre firme, biserici și stat, n-am reușit să aflăm prea multe. “Eu nu știu nimic, dar cred că suntem autorizați, din moment ce funcționăm, nu? Dar, repet, eu nu știu, vorbiți cu părintele Băcilă, dumnealui s-a ocupat de tot“, spune preotul Nicolae Bobeș. Preotul Achim Băcilă nu a putut fi contactat. “Numărul format este blocat pentru apelurile de sosire“, este mesajul primit la apelarea numărului de telefon utilizat de preotul Achim Băcilă.

În capelele catedralei de pe Mihai Viteazul nu ai loc decât cu condiții În capelele de la subsolul bisericii de pe Mihai Viteazul nu ai loc decât cu condiții

Singurii

Singurele capele autorizate din municipiul Sibiu, în mod surprinzător, nu sunt cele administrate de Primărie, prin intermediul Serviciului de administrare a cimitirului municipal. De fapt, în tot județul Sibiu există o singură capelă autorizată. “Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu autorizează la cerere capelele mortuare. Până în prezent a fost eliberată o singură autorizație sanitară de funcționare pentru societatea Caritabil SRL, întrucât acest tip de unități prestatoare de servicii funerare se autorizează sanitar pe baza unei documentații, prevăzute în legislația recent intrată în vigoare“, mai răspunde directorul DSP Sibiu, dr. Gabriel Budescu, pentru Turnul Sfatului.

Caritabil SRL este prima societate de pompe funebre din Sibiul post-revoluționar. Dezideriu Bartoș a înființat-o în 1993. “În 1996 am fost prima societate din toată Transilvania, autorizată și internațional pentru transportul de persoane decedate. Pe atunci, la noi legislație nu prea era în domeniu acesta. De prin 2000 au început să apară legi, ca să ne armonizăm și noi cu legile europene. Și, la un moment dat, aveam de făcut un transport în Ungaria, într-o zonă în care știam că există șase capele funerare. Mă duc la prima pe care o știam – închisă, cu o bandă mare peste ușă. La fel și a doua și tot așa. Din cele șase, cinci erau închise pentru că nu respectau legea. Acolo legea e lege. Așa că, atunci când m-am întors, am început să îmi așez și eu societatea după legile din Europa. Am luat modelul legilor de la italieni, de la nemți și de la polonezi și mi-am reorganizat și refăcut tot: mașinile autorizate, camere reci, capace frigorifice, masă pentru îmbălsămări, frigider, plus o serie de alte dotări minimale. Cam din 2006, eu eram aliniat cu toate cerințele europene. Prin urmare, când au fost date legile de la noi, eu îndeplineam toate condițiile. Dar, și așa, cam două luni a durat până mi-am obținut toate actele“, descrie Dezideriu Bartoș. Recunoaște că și autorizarea capelelor lui a fost “cam la limită“, având în vedere faptul că sediul societății sale se află într-o zonă rezidențială. “Dar, cel puțin, eu am lucrat și m-am pregătit din timp. Acum, evident că nu mi se pare corect ca toate capelele care nu au dotările minime să fie lăsate să funcționeze, neautorizate“, mai spune Dezideriu Bartoș.

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Stefan

Acum 1 an

Singurele Capele ar trebui sa fie in Cimitire; nu cumva e logic asa?
Raspunde

Simona

Acum 1 an

Rusine! Oprobiu public! La nici 4 m de casele si geamurile locatarilor sa faci sfidand legea si autorizatiile, capele mortuare! Primaria ar trebui sa le inchida! Acest preot puia ar trebui excomunicat! Rusine !
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 1 an

Ce este foarte interesant este modalitatea explicită și exersata de a ascunde un contract de închiriere printr-un contract de donație astfel încât să se elibereze legea și să de obțină scutirea de impozite. Oare ANAF-ul de ce nu se autosesizează? Nu că boru aduce direct voturi pentru ciuma roșie!
Raspunde

PODUL GARII VA FI BLOCAT

Acum 2 ani

Sa vedeti distractie cand va fi si viitorul Mall gata...si toate blocurile din zona. Podul Garii va fi blocat :(... Inainte sa se dea autorizatia de Mall trebuia sa largeasca podul. desi nu e loc de mall acolo, dar spaga bate tot
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marinel Receu

Acum 2 ani

Ai dovezi, sau doar te afli in treaba?! Sibienii adevarati nu sunt condusi de PSD, si se stie inca de la Menumorut ca doar pesedistii iau spaga! Atentie la acuzatii, comunistule!!!
Raspunde

Normalitate

Acum 2 ani

Primaria are responsabilitatea principala aici. De eliberare autorizatii de constructie si functionare si apoi de urmarire a acestora. Cereti punct de vederecde la Primarie !!@
Raspunde

...

Acum 2 ani

Demersul jurnalistic este binevenit in aceasta problema a urbanismului facut cu nu se stie care legi. De foarte multi ani, dupa '89 incoace in orasul asta se intampla tot felul de abuzuri urbanistice si cumva nu am auzit vreodata sa fie anchetate, nici macar la nivel jurnalistic persoanele care si-au dat cu subsemnatul pe actele acelor imobile. Cine a "ctitorit" in orasul asta atatea strazi cu latime de alee si cartiere noi supraglomerate? Vrem nume. Ele se afla pe actele acelor imobile.
Raspunde

Lucretian Dragoianu

Acum 2 ani

DNA, sa vina sa va ieie!!!
Raspunde

apostol

Acum 2 ani

Sa-l mai primesti pe Puia cu botezul?Eu,de cand a venit in aceasta parohie,nu l=am primit niciodata si nici no sa-l primesc.
Raspunde

barmanul

Acum 2 ani

Nu-i nici un bai, ca tot n-ai prea fost tu pe la biserica ...
Raspunde

Stefan

Acum 2 ani

Capelele ar trebui sa functionexe EXCLUSIV IN CIMITIR. Cum sa faci capela intre case? zici ca s-au tampit cu totii... Pe langa Biserici ar putea sa functioneze servicii caritabile gen: after scool, gradinite, servicii medicabile, etc.
Raspunde

sa mori tu ca asa e mai bine

Acum 2 ani

De cand sunt ortodocsi, romanii si-au tinut mortii in casa pt. priveghi. O fi fost bine ? O fi fost rau ? Acum ca avem capele de cartier cica nu ar fi bine ... Cica ar fi bine numai in capelele din cimitir ... Dr..cu sa va mai inteleaga...
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

corect,sau aproape de cimitir nu la mama zmeului
Raspunde

Voltaire

Acum 2 ani

Nici sa mori nu mai poti fara autorizatii. :)
Raspunde

wannabe

Acum 2 ani

autorizatie trebuie sa aiba cei care te ingroapa. nu e ilegal sa mori totusi :))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus