Adoptarea, în unanimitate, a proiectului de trecere a unui teren din categoria spațiilor verzi în cea a terenurilor de construcție pentru ridicarea unui hipermarket pe Valea Săpunului, în chiar coasta Cartierului Arhitecților, a determinat doi tineri să vorbească apăsat în fața consilierilor locali. Cu o singură excepție, aceștia au tăcut tot timpul.
Emanuel Constantin Lazăr, din partea Asociație Eco4Est, și Anca Tătar, reprezentantă a mai multor locuitori din Cartierul Arhitecților, s-au înscris pe lista persoanelor care doresc să ia cuvântul în fața consilierilor locali ai Sibiului, întruniți în ședință în după-amiaza zilei de joi. Motivul celor a fost proiectul cu numărul 19 de pe ordinea de zi a ședinței CL Sibiu. ”Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism P.U.Z. - Schimbarea funcțiunii zonei din UTR VA în zonă cu funcțiuni comerciale (terțiare), cu caracter extraurban și servicii tehnice (Et) conform clasificării funcțiunilor din PUG Sibiu - Construire hipermarket, în Sibiu, Calea Cisnădiei FN” este numele proiectului care între timp a devenit hotărâre a Consiliului local Sibiu și care, pe scurt, a avut drept obiect aprobarea scoaterii din lista spațiilor verzi a unui teren aflat în proprietate privată pe care proprietarul intenționează să ridice un hipermarket.
Terenul se află în imediata apropiere a Văii Săpunului, între cartierul sibian Cireșica și cartierul cisnădian al Arhitecților. Are o suprafață de aproximativ 7.500 de mp, este în proprietatea societății Total NSA, iar hipermarketul și parcările aferente vor fi amenajate pe o suprafață de 4.880 de mp. Restul suprafeței va rămâne – deocamdată – cu utilizarea pe care o are de mai mulți ani, respectiv un teren de minifotbal. Accesul la viitorul hipermarket urmează să se facă din Calea Cisnădiei, chiar în zona limitei administrative a orașului, unde va fi amenajat un sens giratoriu.
Hipermarketul va fi amplasat la câțiva metri de limita administrativă a Sibiului
Cei doi tineri au dorit să vorbească în fața consilierilor locali chiar înainte de dezbaterile referitoare la proiectul cu numărul 19, dar oficialii din sală i-au oprit: Regulamentul de funcționare al CL Sibiu prevede că invitații au dreptul să ia cuvântul doar la finalul ședinței. Președintele de ședință a supus, prin urmare, proiectul dezbaterii și votului: niciun consilier local nu a avut de susținut vreo declarație, iar proiectul a fost adoptat în unanimitate.
Vechile promisiuni
Emanuel Constantin Lazăr a arătat – la finalul ședinței – că se numără printre reprezentanții asociațiilor de mediu care, în urmă cu aproape doi ani, au cerut administrației locale să dezbată public și să oprească planul urbanistic zonal inițiat pentru a permite dezvoltarea unei noi zone rezidențiale în Pădurea Dumbrava, în zona din spatele Hotelului Hilton. ”Și am stabilit atunci și am primit ceva promisiuni că acest proces consultativ se va face un pic mai transparent. În sensul că anumite ONG-uri care au participat atunci vor fi informate când vor fi probleme care au cumva un impact asupra zonelor verzi, a spații verzi, reconversii, transformări de destinații și așa mai departe. Lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a declarat Emanuel Lazăr, cu referire la punctul 19 de pe ordinea de zi.El consideră respectivul proiect devenit hotărâre creează un precedent periculos pentru soarta spațiilor verzi din oraș. ”Eu, ca și proprietar de teren sau un cumpărător care achiziționez o suprafață de teren încadrat ca zonă de funcțiune spațiu verde, peste noapte vreau să îi schimb funcțiunea că, vezi Doamne, vreau să fac cu totul altceva. În stilul ăsta, în Sibiu, se vor achiziționa terenuri sau vor fi transferate drepturi de proprietate și așa, pe bandă, vor fi aprobate treceri sau schimbări de categorii de folosință care sunt în contradicție cu PUG-ul Sibiului”, a spus Emanuel Lazăr.
Situația terenului a cărui destinație a fost modificată din cea de spațiu verde în teren de construcții nu este singulară. Și actuala benzinărie Rompetrol, de la ieșirea din Sibiu înspre Șelimbăr, pe bulevardul Vasile Milea, a fost construită pe un teren care, în Planul Urbanistic General al Sibiului, a fost încadrat în categoria celor cu destinație de ”zonă verde cu rol de agrement”. Diferența față de actuala situație este că – înainte de adoptarea noului PUG – proprietarul terenului obținuse un certificat de urbanism de la Primăria Sibiu, certificat potrivit căruia pe respectivul teren puteau fi ridicate construcții. Cum administrația locală a refuzat să schimbe destinația terenului după adotarea noului PUG, proprietarul acestuia s-a adresat instanței, care i-a dat câștig de cauză. (Pentru mai multe detalii despre acest subiect citește Cum poate da peste cap urbanismul Sibiului o benzinărie construită pe un spațiu declarat verde).
”Elefantul” de pe masa Primăriei
Emanuel Lazăr a anunțat public faptul că asociația pe care o conduce se va îndrepta în instanță împotriva schimbării destinației terenului de pe Valea Săpunului. ”Noi vom încerca să atacăm, pentru că inițiatorul din spatele acestui proiect, domnul Domnariu, e un personaj – nu îl cunosc –, dar e un personaj care a figurat în spațiul public. Proiectul spațiului de locuit pe care îl are vizavi de parcul Sub Arini. Există acolo o parcare, un «elefant» eu îi spun, pentru că a fost o încălcare grosolană a legii și nu l-a văzut nimeni. A existat un «elefant» pe masa Primăriei și, cu toate acestea, a trecut. Înțeleg că fiecare consilier nu știu câtă specialitate are, să stea, să intre în detalii. Eu sunt ecolog la bază și trebuie să mă lupt cu legi și cu legislație de urbanism. Și vă promit tuturor, că începând de azi înainte vom fi mai activi în procesul consultativ și vom re-dezgropa din urmă toate schimbările de categorie de folosință”, a mai spus Emanuel Lazăr în fața aleșilor locali.”Domnul Domnariu” la care face el referire este Ioan Domnariu, proprietarul și administratorul Total NSA, societatea prin intermediul căreia intenționează să ridice hipermarketul de pe Valea Săpunului. Prin aceeași societate, Ioan Domnariu a preluat scheletul abandonat de pe strada Avrig, zona paralelă cu parcul Sub Arini (într-o zonă laterală Școlii de artilerie). Și, pentru că nu avea spațiu de parcare pentru scheletul amenajat ca bloc de locuințe, Total NSA pur și simplu a betonat și asfaltat un colț din parcul Sub Arini, colț folosit în prezent drept parcare. (Turnul Sfatului a scris pe larg despre acest subiect în articolele Primăria a tăiat din parcul Sub Arini pentru a face parcare unui bloc ilegal și Primăria s-a făcut preș pentru blocul lui Domnariu. Dar nu și pentru parcul Sub Arini).
Emanuel Lazăr susține că dezbaterile publice pot duce la rezultate pozitive și dă exemplul discuțiilor generate de intenția mai veche a Primăriei Sibiu de a amenaja un skate-park pe o suprafață din parcul Sub Arini. ”Cum am reușit să găsim o soluție – și aici felicit Primăria Sibiu - pentru proiectul skate-park-ului, care fusese plantat între Pădurea Dumbrava și parcul Sub Arini. Toată lumea ne-a spus că nu o să reușim. Am reușit, am schimbat, era o ilegalitate crasă care urma să ajungă pe masa domnilor consilieri. Am schimbat, vom mai schimba lucruri de acum încolo, dar cred că lucrurile ar trebui să meargă puțin mai transparent și dezbaterile publice să fie adevărate dezbateri publice, nu doar niște printuri într-un panou”, a mai spus tânărul reprezentant al societății civile.
”O gogoloață de sens giratoriu”
În afara lipsei unei dezbateri publice, Emanuel Lazăr a pus sub semnul întrebării și soluțiile de trafic propuse în PUZ-ul viitorului hipermarket, care urmează a fi construit în ceea ce a devenit cea mai aglomerată zonă rezidențială din Sibiu și împrejurimi. ”În Planul de mobilitate durabilă a Sibiului este precizat destul de clar că în perioada 2020 – 2025 zona aceea va fi una de tranzit cu flux mare rutier. Prin acest PUZ ați aprobat să pună o gogoloață de sens giratoriu, doar pe fondul faptului că există un aviz de la Serviciul rutier. Nu cred că există, nu am văzut, un studiu al impactului pe care îl implică acel sens giratoriu, în condițiile în care la 50 de metri mai în față există intersecția cu strada Siretului, care este o catastrofă: două ore, dimineața, este complet blocată. Cu aceleași studii și avize de la Comisia rutieră sau de la Poliția rutieră cred că s-a instalat acolo un semafor de care s-a râs în spațiul public luni de zile. Un semafor care funcționează o oră pe zi. Am înțeles utilitatea lui, că e pentru copii și așa mai departe, dar din punctul de vedere al fluidizării circulației nu s-a întâmplat nimic.Legătura între Calea Cisnădiei și parcarea viitorului hipermarket se va face printr-un sens giratoriu
”Țin să vă anunț că lucrurile acestea ar trebui să se termine. Nu suntem la București, nu suntem în Palatul Parlamentului, și vă consider pe toți, toți consilierii locali de la toate partidele, oameni de bună cuviință și cred că dezbaterile acestea publice ar trebui să se facă la fel cum se fac toate dezbaterile pe proiectele care prezintă interes major public, față de Primărie”, Emanuel Constantin Lazăr, Asociația Eco4EstDespre sensul giratoriu prevăzut în PUZ a vorbit și Anca Tătar, reprezentantă a unor locuitori din Cartierul Arhitecților. Discursul ei a pornit, de asemenea, de la aprecierea că discuțiile publice despre respectivul proiect au fost insuficiente. ”Odată cu proiectul de hotărâre 19, s-a votat și raportul cu privire la consultarea populației. Pe care eu, personal, îl consider că nu este încheiat. Deoarece nu s-au făcut dezbateri publice. În Regulamentul Primăriei, de urbanism, scrie că în funcție de impactul estimat al proiectului PUZ, se hotărăsc modalitățile de consultare a populației. Ori, dacă vă uitați bine pe acele planșe, și aveți și un extras de PUG, acela va fi un hipermarket construit pe un spațiu verde. Deci, în PUG, acela este un spațiu verde. Îmi pare rău că nu este o planșă mare cu PUG-ul Sibiului, aici. Pentru că văd că toți consilierii au votat în bloc un proiect de hotărâre care conține raportul care nu este îndeplinit. Eu nu am văzut în mass-media nicio dezbatere publică cu referire la acest PUZ. De asemenea, în PUZ este menționat un studiu de circulație, în care în prima propoziție scrie că avizul Poliției este dat conform acelui studiu, iar în următoarea propoziție scrie că studiul se va realiza. Eu din asta înțeleg că nu există studiu. Poate domnii consilieri ar dori să ia acum cuvântul, dacă înainte de vot nu s-au exprimat. Noi nu avem toată documentația, nu mai este pe site-ul Primăriei, nu putem verifica dacă există studiu de circulație, dar poate că domnii consilieri, care ați votat toți «pentru», poate unul dintre ei să se ridice să spună «da, am văzut la dosar acest studiu de circulație și toți oamenii aceia care zi de zi stau două ore blocați în trafic nu vor mai fi blocați în trafic după execuția unui sens giratoriu la 50 de metri de intersecția cu strada Siretului»“, a spus și Anca Tătar în fața consilierilor locali.
Ei i-a fost adresat singurul răspuns din partea aleșilor locali sau din partea Primăriei. ”Vă invit să treceți mai des pe la Primărie, să vă interesați cum decurge luarea deciziilor până să ajungă aici, în plen. Sunt comisii, care dezbat, și toți votează în cunoștință de cauză, vă asigur de asta”, a spus Anita Pavel, consilier local, cea care a ocupat și fotoliul președintelui de ședință în după-amiaza zilei de joi. Mai merită precizat faptul că ședința s-a desfășurat în absența primarului Sibiului, Astrid Fodor, cea care – de obicei – oferă răspunsuri celor care interpelează Consiliul local ori îndeamnă funcționari din cadrul administrației locale să ofere respectivele răspunsuri.
Citește mai multe despre proiectul hipermarketului de pe Calea Cisnădiei:
Proiect: hipermarket pe Calea Cisnădiei
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astrid Fodor , Parcul Sub Arini , Primăria Sibiu , Pădurea Dumbrava , Turnul Sfatului , Calea Cisnadiei , Valea Săpunului , Cartierul Arhitecților , vasile milea , Hipermarketul Auchan Sibiu , Palatul Parlamentului , Primăriei Sibiu , Anita Pavel , Ioan Domnariu , Văii Săpunului , Consiliul Legislativ , Asociaţia Ecopescar , Pentru Sibiu , Hotelului Hilton , Cartierului Arhitecților , Planul Urbanistic General , Prin Planul , Spații Verzi , Sibiuadoptă Hotărârea , Anca Tătar , Asociație Eco , Domnul Domnariu , Emanuel Constantin Lazăr , Emanuel Lazăr , În Regulamentul Primăriei
Vizualizari: 6519
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Relu Antonie
Acum 3 ore
@HBomb
Acum 3 ore
MAN
Acum 3 ore
Andreas
Acum 3 ore
Calin