Marţi,
08.10.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Discurs în fața aleșilor locali: “a existat un «elefant» pe masa Primăriei și cu toate acesta a trecut. Vom fi mai activi“

Discurs în fața aleșilor locali: “a existat un «elefant» pe masa Primăriei și cu toate acesta a trecut. Vom fi mai activi“

Adoptarea, în unanimitate, a proiectului de trecere a unui teren din categoria spațiilor verzi în cea a terenurilor de construcție pentru ridicarea unui hipermarket pe Valea Săpunului, în chiar coasta Cartierului Arhitecților, a determinat doi tineri să vorbească apăsat în fața consilierilor locali. Cu o singură excepție, aceștia au tăcut tot timpul.

Emanuel Constantin Lazăr, din partea Asociație Eco4Est, și Anca Tătar, reprezentantă a mai multor locuitori din Cartierul Arhitecților, s-au înscris pe lista persoanelor care doresc să ia cuvântul în fața consilierilor locali ai Sibiului, întruniți în ședință în după-amiaza zilei de joi. Motivul celor a fost proiectul cu numărul 19 de pe ordinea de zi a ședinței CL Sibiu. ”Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism P.U.Z. - Schimbarea funcțiunii zonei din UTR VA în zonă cu funcțiuni comerciale (terțiare), cu caracter extraurban și servicii tehnice (Et) conform clasificării funcțiunilor din PUG Sibiu - Construire hipermarket, în Sibiu, Calea Cisnădiei FN” este numele proiectului care între timp a devenit hotărâre a Consiliului local Sibiu și care, pe scurt, a avut drept obiect aprobarea scoaterii din lista spațiilor verzi a unui teren aflat în proprietate privată pe care proprietarul intenționează să ridice un hipermarket.

Terenul se află în imediata apropiere a Văii Săpunului, între cartierul sibian Cireșica și cartierul cisnădian al Arhitecților. Are o suprafață de aproximativ 7.500 de mp, este în proprietatea societății Total NSA, iar hipermarketul și parcările aferente vor fi amenajate pe o suprafață de 4.880 de mp. Restul suprafeței va rămâne – deocamdată – cu utilizarea pe care o are de mai mulți ani, respectiv un teren de minifotbal. Accesul la viitorul hipermarket urmează să se facă din Calea Cisnădiei, chiar în zona limitei administrative a orașului, unde va fi amenajat un sens giratoriu.

Hipermarketul va fi amplasat la câțiva metri de limita administrativă a Sibiului Hipermarketul va fi amplasat la câțiva metri de limita administrativă a Sibiului

Cei doi tineri au dorit să vorbească în fața consilierilor locali chiar înainte de dezbaterile referitoare la proiectul cu numărul 19, dar oficialii din sală i-au oprit: Regulamentul de funcționare al CL Sibiu prevede că invitații au dreptul să ia cuvântul doar la finalul ședinței. Președintele de ședință a supus, prin urmare, proiectul dezbaterii și votului: niciun consilier local nu a avut de susținut vreo declarație, iar proiectul a fost adoptat în unanimitate.

Vechile promisiuni

Emanuel Constantin Lazăr a arătat – la finalul ședinței – că se numără printre reprezentanții asociațiilor de mediu care, în urmă cu aproape doi ani, au cerut administrației locale să dezbată public și să oprească planul urbanistic zonal inițiat pentru a permite dezvoltarea unei noi zone rezidențiale în Pădurea Dumbrava, în zona din spatele Hotelului Hilton. ”Și am stabilit atunci și am primit ceva promisiuni că acest proces consultativ se va face un pic mai transparent. În sensul că anumite ONG-uri care au participat atunci vor fi informate când vor fi probleme care au cumva un impact asupra zonelor verzi, a spații verzi, reconversii, transformări de destinații și așa mai departe. Lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a declarat Emanuel Lazăr, cu referire la punctul 19 de pe ordinea de zi.

El consideră respectivul proiect devenit hotărâre creează un precedent periculos pentru soarta spațiilor verzi din oraș. ”Eu, ca și proprietar de teren sau un cumpărător care achiziționez o suprafață de teren încadrat ca zonă de funcțiune spațiu verde, peste noapte vreau să îi schimb funcțiunea că, vezi Doamne, vreau să fac cu totul altceva. În stilul ăsta, în Sibiu, se vor achiziționa terenuri sau vor fi transferate drepturi de proprietate și așa, pe bandă, vor fi aprobate treceri sau schimbări de categorii de folosință care sunt în contradicție cu PUG-ul Sibiului”, a spus Emanuel Lazăr.

Situația terenului a cărui destinație a fost modificată din cea de spațiu verde în teren de construcții nu este singulară. Și actuala benzinărie Rompetrol, de la ieșirea din Sibiu înspre Șelimbăr, pe bulevardul Vasile Milea, a fost construită pe un teren care, în Planul Urbanistic General al Sibiului, a fost încadrat în categoria celor cu destinație de ”zonă verde cu rol de agrement”. Diferența față de actuala situație este că – înainte de adoptarea noului PUG – proprietarul terenului obținuse un certificat de urbanism de la Primăria Sibiu, certificat potrivit căruia pe respectivul teren puteau fi ridicate construcții. Cum administrația locală a refuzat să schimbe destinația terenului după adotarea noului PUG, proprietarul acestuia s-a adresat instanței, care i-a dat câștig de cauză. (Pentru mai multe detalii despre acest subiect citește Cum poate da peste cap urbanismul Sibiului o benzinărie construită pe un spațiu declarat verde).

”Elefantul” de pe masa Primăriei

Emanuel Lazăr a anunțat public faptul că asociația pe care o conduce se va îndrepta în instanță împotriva schimbării destinației terenului de pe Valea Săpunului. ”Noi vom încerca să atacăm, pentru că inițiatorul din spatele acestui proiect, domnul Domnariu, e un personaj – nu îl cunosc –, dar e un personaj care a figurat în spațiul public. Proiectul spațiului de locuit pe care îl are vizavi de parcul Sub Arini. Există acolo o parcare, un «elefant» eu îi spun, pentru că a fost o încălcare grosolană a legii și nu l-a văzut nimeni. A existat un «elefant» pe masa Primăriei și, cu toate acestea, a trecut. Înțeleg că fiecare consilier nu știu câtă specialitate are, să stea, să intre în detalii. Eu sunt ecolog la bază și trebuie să mă lupt cu legi și cu legislație de urbanism. Și vă promit tuturor, că începând de azi înainte vom fi mai activi în procesul consultativ și vom re-dezgropa din urmă toate schimbările de categorie de folosință”, a mai spus Emanuel Lazăr în fața aleșilor locali.

”Domnul Domnariu” la care face el referire este Ioan Domnariu, proprietarul și administratorul Total NSA, societatea prin intermediul căreia intenționează să ridice hipermarketul de pe Valea Săpunului. Prin aceeași societate, Ioan Domnariu a preluat scheletul abandonat de pe strada Avrig, zona paralelă cu parcul Sub Arini (într-o zonă laterală Școlii de artilerie). Și, pentru că nu avea spațiu de parcare pentru scheletul amenajat ca bloc de locuințe, Total NSA pur și simplu a betonat și asfaltat un colț din parcul Sub Arini, colț folosit în prezent drept parcare. (Turnul Sfatului a scris pe larg despre acest subiect în articolele Primăria a tăiat din parcul Sub Arini pentru a face parcare unui bloc ilegal și Primăria s-a făcut preș pentru blocul lui Domnariu. Dar nu și pentru parcul Sub Arini).

Emanuel Lazăr susține că dezbaterile publice pot duce la rezultate pozitive și dă exemplul discuțiilor generate de intenția mai veche a Primăriei Sibiu de a amenaja un skate-park pe o suprafață din parcul Sub Arini. ”Cum am reușit să găsim o soluție – și aici felicit Primăria Sibiu - pentru proiectul skate-park-ului, care fusese plantat între Pădurea Dumbrava și parcul Sub Arini. Toată lumea ne-a spus că nu o să reușim. Am reușit, am schimbat, era o ilegalitate crasă care urma să ajungă pe masa domnilor consilieri. Am schimbat, vom mai schimba lucruri de acum încolo, dar cred că lucrurile ar trebui să meargă puțin mai transparent și dezbaterile publice să fie adevărate dezbateri publice, nu doar niște printuri într-un panou”, a mai spus tânărul reprezentant al societății civile.

”O gogoloață de sens giratoriu”

În afara lipsei unei dezbateri publice, Emanuel Lazăr a pus sub semnul întrebării și soluțiile de trafic propuse în PUZ-ul viitorului hipermarket, care urmează a fi construit în ceea ce a devenit cea mai aglomerată zonă rezidențială din Sibiu și împrejurimi. ”În Planul de mobilitate durabilă a Sibiului este precizat destul de clar că în perioada 2020 – 2025 zona aceea va fi una de tranzit cu flux mare rutier. Prin acest PUZ ați aprobat să pună o gogoloață de sens giratoriu, doar pe fondul faptului că există un aviz de la Serviciul rutier. Nu cred că există, nu am văzut, un studiu al impactului pe care îl implică acel sens giratoriu, în condițiile în care la 50 de metri mai în față există intersecția cu strada Siretului, care este o catastrofă: două ore, dimineața, este complet blocată. Cu aceleași studii și avize de la Comisia rutieră sau de la Poliția rutieră cred că s-a instalat acolo un semafor de care s-a râs în spațiul public luni de zile. Un semafor care funcționează o oră pe zi. Am înțeles utilitatea lui, că e pentru copii și așa mai departe, dar din punctul de vedere al fluidizării circulației nu s-a întâmplat nimic.

Legătura între Calea Cisnădiei și parcarea viitorului hipermarket se va face printr-un sens giratoriu Legătura între Calea Cisnădiei și parcarea viitorului hipermarket se va face printr-un sens giratoriu

”Țin să vă anunț că lucrurile acestea ar trebui să se termine. Nu suntem la București, nu suntem în Palatul Parlamentului, și vă consider pe toți, toți consilierii locali de la toate partidele, oameni de bună cuviință și cred că dezbaterile acestea publice ar trebui să se facă la fel cum se fac toate dezbaterile pe proiectele care prezintă interes major public, față de Primărie”, Emanuel Constantin Lazăr, Asociația Eco4Est
Despre sensul giratoriu prevăzut în PUZ a vorbit și Anca Tătar, reprezentantă a unor locuitori din Cartierul Arhitecților. Discursul ei a pornit, de asemenea, de la aprecierea că discuțiile publice despre respectivul proiect au fost insuficiente. ”Odată cu proiectul de hotărâre 19, s-a votat și raportul cu privire la consultarea populației. Pe care eu, personal, îl consider că nu este încheiat. Deoarece nu s-au făcut dezbateri publice. În Regulamentul Primăriei, de urbanism, scrie că în funcție de impactul estimat al proiectului PUZ, se hotărăsc modalitățile de consultare a populației. Ori, dacă vă uitați bine pe acele planșe, și aveți și un extras de PUG, acela va fi un hipermarket construit pe un spațiu verde. Deci, în PUG, acela este un spațiu verde. Îmi pare rău că nu este o planșă mare cu PUG-ul Sibiului, aici. Pentru că văd că toți consilierii au votat în bloc un proiect de hotărâre care conține raportul care nu este îndeplinit. Eu nu am văzut în mass-media nicio dezbatere publică cu referire la acest PUZ. De asemenea, în PUZ este menționat un studiu de circulație, în care în prima propoziție scrie că avizul Poliției este dat conform acelui studiu, iar în următoarea propoziție scrie că studiul se va realiza. Eu din asta înțeleg că nu există studiu. Poate domnii consilieri ar dori să ia acum cuvântul, dacă înainte de vot nu s-au exprimat. Noi nu avem toată documentația, nu mai este pe site-ul Primăriei, nu putem verifica dacă există studiu de circulație, dar poate că domnii consilieri, care ați votat toți «pentru», poate unul dintre ei să se ridice să spună «da, am văzut la dosar acest studiu de circulație și toți oamenii aceia care zi de zi stau două ore blocați în trafic nu vor mai fi blocați în trafic după execuția unui sens giratoriu la 50 de metri de intersecția cu strada Siretului»“, a spus și Anca Tătar în fața consilierilor locali.

Ei i-a fost adresat singurul răspuns din partea aleșilor locali sau din partea Primăriei. ”Vă invit să treceți mai des pe la Primărie, să vă interesați cum decurge luarea deciziilor până să ajungă aici, în plen. Sunt comisii, care dezbat, și toți votează în cunoștință de cauză, vă asigur de asta”, a spus Anita Pavel, consilier local, cea care a ocupat și fotoliul președintelui de ședință în după-amiaza zilei de joi. Mai merită precizat faptul că ședința s-a desfășurat în absența primarului Sibiului, Astrid Fodor, cea care – de obicei – oferă răspunsuri celor care interpelează Consiliul local ori îndeamnă funcționari din cadrul administrației locale să ofere respectivele răspunsuri.

Citește mai multe despre proiectul hipermarketului de pe Calea Cisnădiei:

Proiect: hipermarket pe Calea Cisnădiei

Președintele arhitecților sibieni: „e foarte interesant să privești cine face urbanismul în orașul acesta. Sigur nu specialiștii“

Hipermarketul de pe Calea Cisnădiei: “beneficiarul dorește să își exercite drepturile asupra terenului deținut în proprietate“

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

...

Acum 6 ani

Cu alte cuvinte, puteti participa, puteti sa aveti pareri (chiar si contrare) insa noi nu o sa schimbam nimic. Nu am vrea sa atingem cumva interesele baronasilor locali. Pentru ei se poate si sa se ciunteasca un parc sau un PUG. Stiti cum e vorba aia: "noi vrem egalitate, dar nu pentru catei" In alta ordine de idei, salut initiativa celor doi si sper sa reuseasca sa opreasca aceste actiuni pseudo-legale care mutileaza Sibiul de atata amar de vreme. Arhitectii Sibiului nu au nimic de zis? Chiar nu poate nimieni sa scuture metehnele astea din urbanismul sibian? Cat mai avem pana o sa traim intr-un oras complet disfunctional?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

noi din zona

Acum 6 ani

Ăștia de la ,,va vedem,, nu văd
Raspunde

Ghiță

Acum 6 ani

Ciuma roșie, sau?
Raspunde

Gogo

Acum 6 ani

''Cartierul sibian Ciresica'' nu exista ! Este o porecla venita de la o cofetarie din perioada comunista. Acolo este Hipodrom IV. Invatati macar cartierele, sau aruncati un ochi pe harti oficiale.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un sibian

Acum 6 ani

nerelevant ce spui tu...se discuta chestii mult mai importante in cele de mai sus!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

m

Acum 6 ani

@gogo Daca lumea ii spune ciresica, atunci cartierul ciresica exista. Hipodrom IV nu e exact ciresica. Si suna mai bine decat impersonalul hipodrom 4. O fi hipodrom 4 pe hartile oficiale, dar in ce documente oficiale (gen cadastru, cartile de identitate) apar indicate oficial denumirile cartierelor? Sunt niste denumiri fofolosite auxiliar in alte documente pt identificarea unor zone, pt ca lumea sa stie la ce zone se refera, dar zonele respective si numele lor nu sunt stabilite nicaieri oficial de administratia sibiului(ca cele ale strazilor).
Raspunde

Gogo

Acum 6 ani

Pai taranoii ca tine au apetit pentru Cirese, broaste, piersicute, struguri si altele. Normal ca pentru voi exista. Dupa capul tau fiecare vine intr-un oras si redenumeste zona dupa cum ii e plavul. Bravo. Si eu stau in West Side atunci. Ai viza sa intri ?!
Raspunde

a

Acum 6 ani

Totusi cum scriam si anul trecut: "Oare cum a devenit NSA proprietar al terenului?"
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calin

Acum 6 ani

Asa-i cand sponsorizezi toate partidele.... se aproba tot
Raspunde

Ricardo Ceptura

Acum 6 ani

Și uitați așa, dragi sibieni, se efectuează plățiile către cei care susțin campaniile electorale ale tuturor partidelor, fără excepție. Acestea sunt pur și simplu datorii de plătit de către partide prin intermediul primăriei. Așa funcționează lucrurile în întreaga țară, fie că vorbim de Sibiu, Cluj, Brașov, Craiova, București... credeați că politica e independentă de oamenii cu bani, oamenii abonați cu nume și “pronume” la banul public? Cum credeți că unii au averi, iar alții stau sufocați de taxe și impozite imprevizibile din cauza codurilor fiscale, cu firme mici, fără contracte, în pragul falimentului? Nu ai abonament la banul public, la licitații gândite cu dedicație prin caietele de sarcini, nu faci bani de SUV-uri scumpe, de vile la marginea parcului sau în Valea Aurie... iar dacă ai abonament, dai înapoi în campanie, mai faci cadou o vacanță all-inclusive, o geantă de firmă ceva. Sau credeați că corupția și nășia există doar la nivel de Parlament? Ei, uite, ea de fix aici începe cu adevărat. Și este păcat, pentru că în timp ce dvs. stați și vă înjurați în spețe politice, vă dați în cap cu partide, mai ceva ca fanii echipelor de fotbal, de zici că PSD și PNL (sau cine vreți dvs.) e Steaua-Dinamo, mecanismul lor funcționează neîncetat, legea e făcută pentru el de ani buni, nu există cale de atac, iar unii se îmbogățesc fără să ofere măcar calitate societății, oferă chilipiruri, deșeuri în toată regula. Cum credeți că a luat naștere cartierul Arhitecțiilor? Cum credeți că a apărut un bloc monstros de 17 etaje în fața Lidl, deși regimul maxim de înălțime prevede în zona 8-10 etaje? Cum credeți că avem benzinării lipite de blocuri, deși sunt mai periculoase ca un cutremur? Unii poate mă cred nebun, dar tocmai din această cauză eu nu cred în partide politice. Să știți și dvs. că la Sibiu, ca și oriunde în țară, în spatele declarațiilor publice acide sau chiar vulgare, “PSD+PNL+FDGR=love”. Totul pentru aceași clienți, care nu suntem eu sau dvs. Sunt oamenii care se bagă la nesimțire în trafic an de an cu alte mașini nemțești de sute și sute de mii de Euro. Descrierea atmosferei generale din articol, este o reprezentare perfectă a realității din primărie. Consilierii se uită neputincioși la cei care i-au votat, pentru că nu au ce să le facă celor care i-au pus cu adevărat în funcție, celor care îi au la mână de parcă i-ar fi cumpărat de la Mall. Și presa să știți că nu ne prezintă nici 5% din ce se întâmplă în spatele ușilor închise! Respect Turnul Sfatului pentru verticalitatea de care a dat dovadă cu acest articol și totuși atrag atenția: marea majoritate a presei din Sibiu este cumpărată de primărie. Cum? Ia întrebați de unde au stimabilii bani pentru tot felul de evenimente urbane, festivaluri și alte cele? Ați verificat vreodată lista cu atribuirea fondurilor culturale? Ați frecventat vreodată “Sibiul de odinioară” sau cum se numește? Pont. Există oameni și oameni în presă, niciodată să nu luați de bună afirmația cuiva, nici a mea. Verificați tot timpul din cât mai multe surse.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ridichie Iglesias

Acum 6 ani

In Sibiu comanda clica ciobanilor din marginime,tanti mama lui klaus e doar o marioneta.Mai e unul,tot cioban care mai comanda,care intre timp a citit multe carti in judetul Cluj.Au oameni peste tot in institutile statului care mai profita si ei de ceva cascaval.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Republica Teleormaneana Romania

Acum 6 ani

Proiectul asta nu e o bataie de joc ... e mai prejos de atat e un proiect a la pesede (indiferent cine il face efectiv)!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zoro

Acum 6 ani

Vai vai vai, cred ca e o manipulare ordinara. Pai pur si simplu eu refuz sa cred ca “tusha” Fodor “dimpreuna” liberalisti si FDG-risti din primarie au facut asa ceva. Eu nu cred ca s-au facut pres in fata lui Domnariu, un om integru, serios, cu sufletul si punga alaturi de Sibiu si sibieni ( mentionez ca punga e desfacuta ca sa intre nu sa iasa ceva din ea). Alo #rezist, insist, va vedem, va auzim etc ( curios ca astia de la va vedem au preluat un slogan al vechii securitati ceausiste- o fi doar coincidenta?), de data asta nu mai iesiti in strada? Pt Rosia Montana a-ti facut circul de pe lume! Acum? Nimic? Sa inteleg ca aveti si voi agenda? Prapaditilor......
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pokemon

Acum 6 ani

Agendele culturale sunt folosite cum spune si cineva mai sus ȘI pentru a finanta evenimente in spatele carora stau multi oameni din presa locala. E o forma de a-i plati ca sa scrie "de bine". Nu e noua metoda, e de ani de zile folosita la noi ]n Sibiu. Nu e diferit de ce se intampla in alte parti nici in Sibiu doar ca aici o facem mai elegant (a se intelege hoteste).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus